1

Téma: šum nového komba

Už nějakou dobu šetřím na Ampeg BA 115 T a brzy si jej chci koupit.
Tak jsem ho byl v kytarach.cz na prodejne vyzkouset... Zvuk lahodný.. naprosto mi vyhovuje, ale narazil jsem na jeden problem.
Když postupně zesiluju hlasitost (aniž bych hrál) tak zhruba od stupně 7 dál dodje k markantnímu nárůstu šumu. Když ještě vyženu trochu nahoru výšky, tak je to docela hruza.
Zkoušel jsem podobný test u jiných komb (podobné ceny) a většinou byl nárůst šumu ještě dřív a mnohdy ještě větší...  (zkoušeno pčes kvalitní odstíněný drát na hoodně drahém bezpražcovém warvicku, jinak na mojí base to šumělo ješte o trochu víc)

Zajímal by mě váš názor na tenhle "pasivní" šum u nových komb. Slyšel jsem totiž i názory, že u kvalitního nového komba by se šum neměl pohnout po celé délce hlasitosti vůbec...  Navíc v tomhle ampegu je lampa v předzesilovači, což by mohla být zvěst ještě většího nárůstu šumu po zahřátí lampy.

(další zajimavost je, že kytary.cz ho ted slevnili na 11 200,- z nějkých 13500,- které už tak byly výrazně levnější než jinde)
Ocením jakékoli zkušenosti s tímhle problémem nebo s nákup v kytarách.cz vůbec. Díky

live: Fender Deluxe Active Jazz Bass MIM, Aguilar GS 112, Ampeg PF-350, Mono M80
home: M-Audio Fast Track, M-Audio Oxygen 49, Cubase 5
0 xLajků:

2

Re: šum nového komba

to bude šum svistu

baskytaristi jako ublížení neumětelové většinou bez špetky smyslu pro humor libujících si v kvalitních aparátech s vymydlenými strunami a nechutně barevnými nástroji
0 xLajků:

3

Důležitá není absolutní úroveň šumu, ale jeho odstup od užitečného signálu. Pro porovnání, aniž by bylo třeba něco měřit, stačí zahrát na plný výkon, pak stáhnout poťák na kytaře a poslechnout si šum. Vždycky tam bude, ale nikdy nesmí být při hraní slyšet.

Na celkovém šumu se nejvíce podílejí první zesilující obvody, tj. aktivka v kytaře (pokud tam je), různé krabičky (pokud jsou) a hlavně preamp. Proto by měl být předzesilovač krmen co největší úrovní, kterou ještě nežádoucím způsobem nezkreslí, a hlasitost se pak reguluje až před koncovým stupněm.

Čtyřky: Ibanez MC924DS Half & Half (1982) + kontrabasy: masiv 4/4 s bassreflexem! (~1890) a polomasiv Cremona 3/4 (~1985)
Pětky: MTD fretless 35" od Ondřeje Lišky (2004) a Lakland 55-02 Deluxe (2005)
EBS TD650, EBS NEO-212 + 1x 15" JBL E-140 a do hospody GK MB150E-III-112
Autorizovaný záruční a pozáruční servis Yamaha, Ampeg a Line 6
0 xLajků:

4

4ksch napsal:

Vždycky tam bude, ale nikdy nesmí být při hraní slyšet.

Nerad bych urazil, ale myslim, ze to je blbost. Treba muj Carvin sestistofka to nedela.

Basy: Aria STB (JB), Carvin XB75 custom, Hohner B2A
Komba: Carvin R600 , Marshall B25 MKII, Yamaha AA5
Ostatní: Line 6 Bass Pod XT Live, Ditto Stereo Looper (TC)
0 xLajků:

5

No, ja aktiv nemam... ale tím to rozhodně není... jak jsem psal, zkoušel jsem to i s kvalitním aktivním warvickema šum byl naopak o trochu menší než u moji pasivky... (to už je jen o kvalitě basy ne o aktivu či pasivu)
Spíš řeším, jestli je to vada, když kombo samo od sebe šumí výrazně víc v posledních dvou třech stupních volume... nebo jestli je to běžné...

live: Fender Deluxe Active Jazz Bass MIM, Aguilar GS 112, Ampeg PF-350, Mono M80
0 xLajků:

6

Zkousel i vymenit kabel?

0 xLajků:

7

Jo, nejdřív na svůj obyčejný a pak i na kvalitní odstiněný...

0 xLajků:

8

Tak zapni kombo aniž bys tam do něj zapojil kabel a basu,čistě jenom kombo,a uvidíš jak to na plnou hlasitost šumí.Mělo by to šumět trochu dycky.A pak to samý zkus se zapojenym kabelem a basou.Tak budeš vědět,kde je chyb,zda v base nebo v kombu.Mě Hartke taky při velkym výkonu a vejškách trochu šumí,ale jak někdo už řekl,je to o tom odstupu od síly signálu.No a basa od Fokusu,aktivka 4MM,ta šumí jako kráva,zvlášt při vytaženejch vejškách na ní...To je děs...taky nevim co s tim...

basa Fokus MM4
Hartke HA3500
Warwick WCA 211 Pro
bedna 15' Eminence
0 xLajků:

9

tak mne na low end HK basskick 100 sumi horna, ked som to mal nove a doma tiez som sa bal, ale zeby som si to vsimol v skusobni, to nemozem povedat..nejaky urcity 'sum' alebo 'hluk' ma snad kazdy aparat v prevadzke, ci?

0 xLajků:

10

Lepond: zkoušel jsem s i bez zapojené basy a na šum to nemá moc velký vliv... je mi jasné, že na vině je kombo... taky je mi jasné, že nějaký šum tam vždycky bude... ale jde mi o to, že by ten šum měl být konstantní po celé délce volume, ne?
Jak jsem psal, zhruba od 7. stupně šum značně zesílí... vzhledem k tomu, že je to 100W, tak je dost možné, že v takových hlasitostech hrávat budu... proto jsem se nad tím pozastavil...
jestli by tohle nové kombo dělat nemělo... tak maji v kytarach.cz nektere komba (skoro vsechny co jsem zkousel) docela nakrapnuté...

0 xLajků:

11

to Callas:No,hele,ten šum neni konstantní,to by musel bejt šum kocáku asi,ale jestli je to v něčem před tim,tak se zesílením volume zesílíš i ten šum.Jak je to hlasitý by chtělo slyšet,ale ono taky možná záleží,jak dobře mají udělané v místnosti rozvody,to taky může často dělat šum..Každý kombo produkuje šum,s tim se smiř,jak je to velký oproti signálu z basy-když hraješ-musíš prostě posoudit na vlastní uši,v tom ti asi takhle nikdo moc neporadí...

basa Fokus MM4
Hartke HA3500
Warwick WCA 211 Pro
bedna 15' Eminence
0 xLajků:

12

i vesmír má šum

baskytaristi jako ublížení neumětelové většinou bez špetky smyslu pro humor libujících si v kvalitních aparátech s vymydlenými strunami a nechutně barevnými nástroji
0 xLajků:

13

záleží na kvalitě obvodů věř tomu že u levných aparátů(kam teda rozhodně patří i ten ampeg smile ) rozhodně není vše řešeno co nejlepšími součástkami  spíš se šetří kde se da to vše se promítá do kvality signálu......

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

14

chroustjazz napsal:

i vesmír má šum

Teda ty tvoje hlasky v tomhle tematu stojej fakt za to! lol

0 xLajků:

15

Kubš napsal:

záleží na kvalitě obvodů věř tomu že u levných aparátů(kam teda rozhodně patří i ten ampeg smile ) rozhodně není vše řešeno co nejlepšími součástkami  spíš se šetří kde se da to vše se promítá do kvality signálu......

Takze si taky myslis, ze ne kazdy kombo sumi? To by znamenalo, ze Carvin byla dobra investice!

0 xLajků:

16

Figi napsal:
chroustjazz napsal:

i vesmír má šum

Teda ty tvoje hlasky v tomhle tematu stojej fakt za to! lol

no..blbec se holt nezapře 8¨-)

0 xLajků:

17

vetšina věci je děláná tak že když tam vrazíš průmernou kytaru tak maximálního výkonu nedosahuješ pří absolutním pravičactví ale tak na 3/4..prostě podle sluchu a pokud máš aktivku tak ta má signál ještě silnější a těch "100W" mužeš dosáhnout už při hlasitosti na polovinu pokud nekreslí předzesilovač......nikdy sem neměl vytočené čudlíky doprava a už vůbec bych od toho nečekal že to může hrát solidně a bez šumu ten šum se někde vždycky najde . Dá se ořezat třeba nějakou šumovou bránou (z kytary a kabelu) ale to je naprd příde mi že když si chceš zakládat tak na věrnosti zvuku tak tím víc ztratíš než získáš.

A pokud šum vadí, tak musíš prostě dělat vše pro to aby byl šum oproti signálu zanedbatelný...na kytaře na plno a na kombu gain tak aby to byl čistý zvuk a pak master podle potřeby nebo komba a výšky pokud tam nejsou tak se je nesnažit nahnat tím že jim přidám o 16dB oproti signálu.

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

18

Dík za všechny rady.
Jen bych chtěl opět podotknout, že je mi jasné, že tam vždy nějaký šum bude a s tím jsem naprosto smířen. (zvláště pak když vím, že kupuju celkem levné kombo)
Jde mi jen o to velmi výrazné zesílení šumu ve vysokých hlasitostech...

0 xLajků:

19

vcera jsem zkousel v kytarach Roland Cube 100 a ten sum tam byl taky docela velky, ale mel jinou charakteristiku, nez je obvykle - samozrejme reaguje na gain a volume (cim vetsi zesileni, tim vetsi sum), ale ovlivnuje ho i zahrany ton (napr. pri hlubokem E to ihned po uderu lehce zasyci)... to bude tim digitalem uvnitr; pres to jsem ho objednal a jsem opravdu zvedavy, jak se osvedci pri hrani v kapele a hlavne jestli vubec bude pouzitelne na nahraveni. portable professional bass amp?

0 xLajků:

20

Jestli mas na base kombinace singlu a HB (trebas deleneho) tak zkus vypnout singl. A nebo chod s basou po mistnosti, pribliz se k monitoru a tak a jestli se ten sum/brum bude menit, tak vis kde je zakopanej pes...ten co mrda.

CEILIN KAT IZ WATCHIN U MASTERBATE
0 xLajků:

21

No šum je eště v pohodě, ale my zkoušíme u kámoše v baráku takovej dost starej barák to je, no jednou si tahle hraju to svoje smutný blůůůs a  upřostřed písničky sem na to chytil rádio.

Jolana studio bass

Huráááá na woodstock     

http://www.youtube.com/watch?v=OXKEMnDn … mp;search=
0 xLajků:

22

Nějak se nemůžu došíst, jestli se jedná o šum, nebo brum (síťová 50-ka a její harmonické). Jestli je to brum singlu a spol, je to menší problém, ale u tranzistorových komb jsem se kolikrát až divil, co je možné postavit a prodat. nedávno jsem zkoušel nějaké kombo od Laneye a to šumělo tak, že kdybych postavil takto šumící zesilovač, raději ho zase v klidu rozeberu s tím, že tudy cesta nevede. Levné součástky, vysoké zesílení každého stupně (to aby se ušitřilo) a průser je na světě.

Fender USA Standard Precision, Ampeg SVT350H, SVT410HLF, BA-110
Fender USA Stratocaster, Fender MEX Telecaster, Marshall 1987x, 1960AX
a spousta dalších krámů
Obě ruce levé
0 xLajků:

23

jo, rádio na aparátu, to je vůbec dobrá pařba...jednou jsem chytil dechovku, když jsme zrovna dohráli nějakou mlátičku, normálně jsme z toho byli tak hotoví....že kytarový apec musel pryč...přece nebude kytarista hrát na apec, který hraje dechuli, ne?

Co se týká šumu, můj názor je, za málo peněz, hodně šumu. Ten šum tam bude, když ho nezpůsobí kytara a pramp, tak jsou na vině součástky. A že se zvýší na sedmém stupni? To je jedno. Na sedmém schodu je zas dobré pivo. Musí být slyšet hlavně basa. Šum je vedlejší. Ono, kde končí šum a začíná tón?

0 xLajků:

24

hele mne nikdy neprislo ze by marek sumel..
btw kamos si koupil toho Hiwatta co meli v kytarach a neco se mu tam prehrivalo a vypinal se tak ho dal zpatky ted ej snad opravenej a hraje docela mile ...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

25

Gazelle napsal:

jo, rádio na aparátu, to je vůbec dobrá pařba...jednou jsem chytil dechovku, když jsme zrovna dohráli nějakou mlátičku,

Přesně tak, taky se mi povedlo po skončení písničky chytit nějakou folklórní juchanici... anebo pána, co něco neznámou řečí vyprávěl... to jsou vždycky úplně obskurní stanice, není to snad nějaký poselství z vesmíru?

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

26

Lmn13 napsal:

áno to bude určo poselství smile...

Kolega vykládal, že Tesla Music 130 chytala na nějaké komunistické schůzi na mikrofonní vstup Svobodnou Evropu :-) Vyřešil to kondenzátor řádově 100pF na vstupu. Ubasy bych se toho nebál, ta hraje do 8kHz, takže cokoliv vyššího je možné uřezat vhodně zvoleným kondenzátorem buď v kytaře, nebo na vstupu zesilovače.

Fender USA Standard Precision, Ampeg SVT350H, SVT410HLF, BA-110
Fender USA Stratocaster, Fender MEX Telecaster, Marshall 1987x, 1960AX
a spousta dalších krámů
Obě ruce levé
0 xLajků:

27

chatra napsal:

Kolega vykládal, že Tesla Music 130 chytala na nějaké komunistické schůzi na mikrofonní vstup Svobodnou Evropu :-)

Tak tomu říkám lapálie smile smile

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

28

Tak jeste k tomuhle tematu... nekdo se tady zabejval BRUMem...
Dneska sem si byl zahrat s mym Peaveyem u kytaristu... Jim to nebrumilo, pze hrali na polovinu hlasitosti, ale ja to musel hulit na max a pak to byl takovej brum, ze sem musel mluvit dost nahlas, aby me v mistnosti slyseli, kdyz jsem nehral...

Zkousel jsem ruzny kombinace nastroj - kabel do myho komba a vsechno to samy, na max proste brutalni brum. Je mi jasny, ze to neco chyta, prece jen Peavey smile Ale tohle... 

I kdyz je pravda, ze doma mi to tak nedela, asi tam bude nejaky el.mag pole kole a je pravda, ze tam jel hned vedle pocitac, 3 telefony, dalsi 2 komba a starej audio zesilovac Unitra smile Ale stejne mi to neda, zvednu si snimace(do Adonisky nedaly ty pruzinky, takze budu muset improvizovat), abych mel silnejsi signal, udelam jeste jednu vrstvu odstineni elektroniky(PASIV!) a uvidim...

Jo a jeste dulezita poznamka - kdyz chytnu za kovovou cast na konektoru kabelu,veskerej brum uzemnim a je ticho... Ale dela to s kazdym kabelem, i kdyz si do komba pichnu kytaru....

Sorry za vycerpavajici prispevek, ale kdyz clovek musi behem kytarovyho sola stahovat potaky na basu, aby mu nebrucelo kombo, tak to nase*e smile)

Přesedláno z Adonis na Cort Action Bass V smile

nejposlouchanější za minulý týden(nepřesný - u hodně věcí mi chybí tagy)

http://imagegen.last.fm/basic10/artists/5/SimsonCZ.gif
0 xLajků:

29 Naposledy upravil: Lukáš (15. 10. 2007 22.23:26)

S!msonCZ napsal:

Jo a jeste dulezita poznamka - kdyz chytnu za kovovou cast na konektoru kabelu,veskerej brum uzemnim a je ticho... Ale dela to s kazdym kabelem, i kdyz si do komba pichnu kytaru....

Toliktomu nerozumim,ale kouknul bych se na ukostření celýho nástroje,respektive do jeho střev a všechny spoje přepájel,(uzemění je: Spojení vývodů od snímačů,pólu od jacku,koster potenciometrů a drátku od kobylky do jednoho vedení),možná to šumí nebo brumí,když se nedržíš ukostření(kobylky),to je jasný,ale když držíš nějakou strunu,nebo se dotýkáš ukostření,tak by měl šum být minimální.
Jinak ty přístroje okolo dělaj taky svý,hodně elmag. pole atd..můžeš zkusit jak si psal odstínění vnitřku,ale to si myslim bude zbytečný,když to přepájíš anebo zkontroluješ,tak to možná vyřešíš,pokud ne,budeš muset hledat dál. Mimochodem,občas šumí i mizernější snímače.

0 xLajků:

30

pokud ste byli napichnuti na jednu prodluzovacku, muze i to prispet ke kvalitnimu medvedimu brumu

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

31

spider napsal:

pokud ste byli napichnuti na jednu prodluzovacku, muze i to prispet ke kvalitnimu medvedimu brumu

Byli... to me vubec nenapadlo,priste zkusim pro sebe samostatnou zasuvku... dik za tip smile

Přesedláno z Adonis na Cort Action Bass V smile

nejposlouchanější za minulý týden(nepřesný - u hodně věcí mi chybí tagy)

http://imagegen.last.fm/basic10/artists/5/SimsonCZ.gif
0 xLajků: