401

Re: Flatwounds aneb hlazené struny alias hlazenky

Dobrý. Můžeš s nima pilovat nulty prazce kdyz bude potreba :⁠-⁠D

0 xLajků:

402

Pěkná srovnávačka pěti různých sad hlazenek po třech měsících hraní:

https://www.youtube.com/watch?v=t-hMcaJa--c

Mimochodem, poznal jsem v prvním "slepém" testu všechny, jelikož jsem se všemi přišel do styku. Ovšem poznal jsem to ne zvukově, ale podle barev hedvábných omotů konců (světle modré – Ernie Ball, tmavě modré – D'Addario, červené – Thomastic, fialové – La Bella, zelené – Fender).

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

403

Chlapci a devcata. Potrebuju akutne poradit. Hlazenky na Guild Starfire. Ma to 32" menzuru. Ladim normalne EADG. Thomastiky jsem mel na preclu, a tam my ta jejich 43 sada prisla mekka a nevim, kolik bych musel mit na tohle. Nasel jsem pak nejaky nylonovy na hofnerku, to by me snad i lakalo. Ta basa i kdyz je duta tak je docela ostra (s roundama), takze no worry about treble sunglasses pripadne kdyby mel nekdo tipy jaky dalsi, tech na 32" menzuru moc neni, tak kdo by mel nejaky tipy tak docela ocenim

0 xLajků:

404 Naposledy upravil: Aidamos (18. 10. 2024 18.16:04)

polygon napsal:

kdyby mel nekdo tipy jaky dalsi, tech na 32" menzuru

Rozhodně doporučím buď D'Addario Chromes: https://www.thomann.de/cz/daddario_ecb81s.htm nebo Ernie Ball: https://www.thomann.de/cz/ernie_ball_bass_flats_2801.htm

Oboje jsou vzhledově i zvukově naprosto srovnatelné. Jsou označeny jako Short Scale, ale snad půjdou i na 32". - EDIT: hmm, tak sorry, u těch EB píšou, že jsou na 30-30,5" menzuru, ty D'A na tom budou asi stejně.

Tak LaBella 760FS-M – ty jsou medium scale: https://www.thomann.de/cz/la_bella_760fs_m.htm - recenze

A hurá, D'Addario taky dělá medium scale: https://www.thomann.de/cz/daddario_ecb81m.htm - recenze

0 xLajků:

405 Naposledy upravil: m3 (19. 10. 2024 12.25:08)

polygon napsal:

43 sada prisla mekka

 to thomastiky jsou mekky od prirozeni to je tou konstrukci, ja mam na na akustice i na polodutym rickovi labela white resp black nylon a je to nekdy mezi na dotyk blativejma thomastikama a na mne uz moc tuhejma chromama nebo sadovskyma ... ale asi bud problem sehnat je v M-kove delce v evrope hmm  ale tu XL delku jsem nacpal na 34 basu ale s velkejma kolikama ale tak tak .. 

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

406

Mam vyzkouseny a pak uz nepouzivany Rotosoundy 88 nylony na 32" menzuru. Kdyby si chtel, tak ti je muzu poslat.

Fender JB62RI CIJ 97´ (fretless) / Fernandes P-bass / noisesynth -> Octaver -> Fuzz -> Distortion -> Fuzz -> Filter -> Freeze -> Delay - >  Preamp/DI  = BLACKNOISE/DRONE
Flatwound Club #2
0 xLajků:

407 Naposledy upravil: FotoPec(en) (19. 10. 2024 16.15:20)

Pokud trváš na hlazenkách, ve shodě s Aidamem doporučuju D'Addario Chromes M. Líbí se mi na nich kombinace vlastností:

- jsou to hlazenky :-)

- vyšší tah (což na krátké menzuře z různých důvodů beru jako pozitivum)

- pocitová vzdušnost zvuku, které base propůjčují a která se pěkně se pojí se (semi)hollow konstrukcí basy (ve vyšších polohách base dodávají až skoro kontrabasový šmrnc)

- jeden z nejdelších sustainů mezi hlazenými strunami

- nekonečná životnost ;-)

- dají se (byť aktuálně omezeně) sehnat i v ČR (třeba https://www.music-city.cz/d-addario-ecb81m-am0208335)

Co se mi na nich až tak úplně nelíbí:

- občas si říkám, že by "E" mohlo mít o 3 chlupy kulatější/basovější zvuk* (na long scale basách to tak nevnímám, ale u kratké menzury ano)

Pokud chceš naopak "vintage" zvuk, bude lépe zalovit v jiných vodách (třeba už Aidamem navrhovaná La Bella 760FS-M - https://www.thomann.de/cz/la_bella_760fs_m.htm).

Poznámka1: D'Addario Chromes M mám na base GODIN Dorchester 4, což je sice 30" menzura, ale D'Addario Chromes S na ní byly moc krátké (u "M" verze" jsem sice musel trochu zkrátit strunu E, ale ostatní struny jsou v poho - jen mají na ladících kolících větší návin a s tím se dá žít ;-). Původní majitel na ní měl natažené struny GHS 3045/3035 Boomers (https://www.thomann.de/cz/ghs_3045_3035_boomers.htm). Zvukově naprosto super (jak už jejich název napovídá, jsou posazeny výrazněji do basového pásma, což pěkně kompenzovalo vliv kratší menzury Dorchestera), ale já prostě nesnáším pazvuky round wound strun, takže jsem za ně hledal náhradu mezi hlazenkami. Mimochodem, pokud bys netrval na hlazenkách, zkus nad nimi pouvažovat - až na relativně vysokou cenu a to že jde o round wound struny byly naprosto super (na 32" můžou být ale krátké).

Poznámka2: Najít struny vhodné délky na basy s menzurou kratší/jinou než 34" je pěkněj opruz. Označení M / S u daného typu je někdy trochu zavádějící. Doporučuju vyhledat parametr "winding length" strun, které na tvoji basu dává výrobce a porovnat ho se stejným parametrem tebou vybraných strun. Může ti to ušetřit nějaké ty peníze za zakoupené struny nevhodné délky.

Dřív existovala stránka porovnávající parametr "winding length" strun různých výrobců: https://www.fretnation.com/Bass-String-Lengths-by-Manufacturer_ep_47-1.html, jenže aktuálně už nefunguje a žádnou jinou podobnou jsem nenašel :-(. 

Godin/Ibanez  &  Zoom  &  Genzler  &  PJB  &  ;-)
0 xLajků:

408

Moc diky za tipy. S Hasturem jsme se domluvili, ze prubnu ty jeho nylonovy rotosoundy. Chci tu basu dostat do nějaký extremnejsi polohy. A taky zkusit ty nylony. Ono se to nezda, ale tedka s tema roundama to sice ma punc semi hollow basy ale kupodivu ty snimace jsou dost narvany a ono je to dost ostry.

Jako ja bych si tam ty Thomastiky klidne dal, ale museli by to na tuhle menzuru byt asi fakt nejaky brutalni hovada sunglasses

Chromy si necham jako takovou moznost posledni jistoty. Na vlastni base jsem je nikdy nemel, ale co jsem mel moznost a co jsem delal servis tak maji takovy divny povrch. Ty Thomastiky jsou o hodne prijemnejsi pod rukama. Jak casto delam ruzne glissy apod, tak mi ty chromy desne drhly pod prstama. Thomastiky byly takovy jemnejsi. Ale myslim si, ze by to spravil k veceri ovar a bucek a ono by si to sedlo joy

0 xLajků:

409

polygon napsal:

Jak casto delam ruzne glissy apod, tak mi ty chromy desne drhly pod prstama.

Jo, to je počátek, ale po pár dnech se to oleští, ohladí. Každopádně ty LaBelly jsou ultra hlaďoučký rovnou.

0 xLajků:

410 Naposledy upravil: m3 (19. 10. 2024 20.22:22)

FotoPec(en) napsal:

Najít struny vhodné délky na basy s menzurou kratší/jinou než 34" je pěkněj opruz. Označení M / S u daného typu je někdy trochu zavádějící. Doporučuju vyhledat parametr "winding length" strun, které na tvoji basu dává výrobce a porovnat ho se stejným parametrem tebou vybraných strun. Může ti to ušetřit nějaké ty peníze za zakoupené struny nevhodné délky.

LaBella to na na strankach specifikovane, resp jake je uzitna delka nahate struny mezi bavlnkama smile

jinak ultramacate mam nylonove struny co mi kdysi poslal olaf za nejake prebytecna hacka z 2koulovejch strun..  ty klidne taky pustim na testovani dal ale na 32 se to asi nevejde ...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

411

Na pololubovou D'Angelico 32" používám již delší dobu nylonové Fender 9120 (58-110). Nevím na co jsi zvyklý, ale myslím že to ani na těch 32" žádné bláto není. Basů i středů mjí požehnaně, ale jsou to nylonky, takže samozřejmě cinkání žádné. smile Úplně hypoteticky - zítra ... vlastně dnes se mohu podívat, myslím totiž, že mám někde zašitou ještě jednu, krátce hranou sadu. A když jo - jestli odhaduji dobře, tak do Kostelce n.Orl nebo Jaroměře to máš relativně kousek.

Trace Elliot Club #5
Trace Elliot ELF + 2x 2x8 , Yamaha TRB 5PII, Chapman MLB1 FF DH, D'Angelico Excel Bass
0 xLajků:

412

Diky moc, domluvili jsme se uz s Hasturem. Ale můžeme se domluvit a někdy se potkat. Sice co otevreli obchvat tak nevím kudy se jede do Jaroměře, ale Kostelec je taky super

0 xLajků:

413

polygon napsal:

Diky moc, domluvili jsme se uz s Hasturem. Ale můžeme se domluvit a někdy se potkat. Sice co otevreli obchvat tak nevím kudy se jede do Jaroměře, ale Kostelec je taky super

Jj, v pohodě. No kdyby, tak víš. Ale dalo mi to, než jsem je našel. Kontakt viz SZ

Trace Elliot Club #5
Trace Elliot ELF + 2x 2x8 , Yamaha TRB 5PII, Chapman MLB1 FF DH, D'Angelico Excel Bass
0 xLajků:

414

Btw zkousel nekdo Harley benton  hlazenky?  kdyz uz sem nakupoval tak sem je prihodil, ale teda bojim se ze na mne budou moc tuhy ... uvidime smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

415

HB hlazenky dej vědět. Na base byly 10 minut. Pak letěly do pr... na hoblování kůže ideální. 

0 xLajků:

416

m3 napsal:

Btw zkousel nekdo Harley benton  hlazenky?

Já je měl na test na nějaké Harley Benton base, byly strašidelně děsný. Hlazenky se jim teda říkat nedalo, spíš hruběnky. Horší struhadla jak červený ocelový roundy Warwick. Hnus fyjalovej. Omotej si roundy šmirglpapírem a budeš mít to samé. Okamžitě letěly dolů a na basu ohraný Chromy ze šuplíku.

0 xLajků:

417 Naposledy upravil: Aidamos (21. 10. 2024 19.05:45)

df napsal:

HB hlazenky dej vědět. Na base byly 10 minut. Pak letěly do pr... na hoblování kůže ideální. 

Koukám Jarek byl rychlejší, ale aspoň protvrzuju jeho slova. Tyhle hlazenky jsou zadarmo drahý. Nepoužíval bych je ani kdyby mi Thomann za to chtěl platit. Hned jak přijdou je hoď do koše, ušetříš si práci s jejich nandáváním a sundáváním. Nebo je věnuj svému úhlavnímu basovému nepříteli, jako pomsta jsou ideální.

0 xLajků:

418

To je zase škoda je vyhodit. joy Já s nima protahuju drátky a kabely děrama a dutinama. Jak nemají round tak se tolik nezasekávají smile

0 xLajků:

419

df napsal:

 to sem se mel zeptat driv koukam big_smile nebo je muzu zkusit prejet smirglem big_smile

Aidamos napsal:

Omotej si roundy šmirglpapírem a budeš mít to samé.

 nebo je s nima zkusim smirglovat big_smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

420

Aidamos napsal:

Nebo je věnuj svému úhlavnímu basovému nepříteli, jako pomsta jsou ideální.

 no ja si rikal, ze je kdyztak prdnu na nakou basu co budu prodavat big_smile ale jestli je to takova hruza tak nevim ale do butyku kytar na fotky to treba bude fajn big_smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

421

EB flats Pino - promo video, na stránkách Ernie Ball zatim za 80$:

https://youtu.be/Okzmdq9nVrE?si=9L4xKe4MDGJ5SAav

0 xLajků:

422 Naposledy upravil: el BassTardo (09. 05. 2025 12.05:37)

davidak napsal:

zatim za 80$:

 Bez daně.

Cena pro Evropu už je taky daná: https://www.thomann.de/cz/ernie_ball_pino_palladino_smoothie_elight.htm

Basa prudí muziku smile
0 xLajků:

423

el BassTardo napsal:

Cena pro Evropu už je taky daná

Za ty prachy ať si ty rezavějící šunty narvou do špic.

0 xLajků:

424

Jsem si tady přečetl nějaké starší příspěvky, a jsem trochu na vážkách. Zvažuju nějaké hlazenky na kytaru (tele s P-90), uvažoval jsem, že bych na zkoušku "co to bude dělat" koupil právě levnější Harley Benton (myslím si, že na tomhle konkrétním teleti by hlazenky mohly znít zajímavě) ale jestli je to taková hrůza, možná půjdu do něčeho osvědčeného (Thomastik, Pyramid). Tam ovšem nastupuje problém s tloušťkou. Klasické round mi nejvíc sedí Ernie Ball Beefy slinky (11-54), ale co vybrat v hlazenkách, když se v nich prd vyznám. Naposledy jsem nějaké měl před více než třiceti lety, a to už si samozřejmě houby pamatuju, co to bylo zač.

Warwick Streamer 5 NTI  + Sadowsky SBN 40/ Jolana Superstar FL (aktiv SD PB)+ Thomastik JF344  + chorus Behr > TE Transit B > TE Elf > 1*10" box BC 10CLA64. Nestačí? Stačí...
Flatwound Club #4
0 xLajků:

425 Naposledy upravil: Aidamos (10. 05. 2025 16.30:23)

paknorw napsal:

koupil právě levnější Harley Benton

To nejsou hlazenky, ale hruběnky. Omotej si roundy šmirglpapírem, a dostaneš stejný pocit jako z hlazenek Harley Benton.

paknorw napsal:

možná půjdu do něčeho osvědčeného

Doporučím prostě Chromy, taky jsem je na Telecasteru provozoval: https://www.muziker.cz/daddario-ecg-24 - super je, že i Géčko je opředené. A jinak zvukově ani nepoznáš, že to nejsou roundy.

0 xLajků:

426

Aidamos napsal:

Doporučím prostě Chromy, taky jsem je na Telecasteru provozoval: https://www.muziker.cz/daddario-ecg-24 - super je, že i Géčko je opředené. A jinak zvukově ani nepoznáš, že to nejsou roundy.

 a jak je to na nich se hrou slidem? Jde to vůbec? Resp. zní to?

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

427

Štěpán Axman napsal:

To nevím, nezkoušel jsem, ale nenapadá mě důvod, proč by to nemělo znít.

0 xLajků:

428 Naposledy upravil: Štěpán Axman (11. 05. 2025 08.31:58)

Aidamos napsal:
Štěpán Axman napsal:

To nevím, nezkoušel jsem, ale nenapadá mě důvod, proč by to nemělo znít.

no řekl bych, že velká část zvuku při hraní na slide je právě to, že hladký váleček velice jemně drhne závity round strun...  

EDIT: dle internetu je vše v pořádku smile

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

429

Aidamos napsal:

To nejsou hlazenky, ale hruběnky. Omotej si roundy šmirglpapírem, a dostaneš stejný pocit jako z hlazenek Harley Benton.

 Mne to tak hrozny neprislo, ale teda natah sem je na asat co sem dal do kytar butiku, tak sem je prohral jen letmo.. kazdopadne jestli budete mit cestu do modran do kytar muzete tam vyzkouset wink

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

430

Aidamos napsal:

ať si ty rezavějící šunty narvou do špic.

  Hraju na EB dvacet let a nikdy (narozdíl od jiných značek) jsem se rzí neměl ani milimetr problému.

Basa prudí muziku smile
0 xLajků:

431

el BassTardo napsal:
Aidamos napsal:

ať si ty rezavějící šunty narvou do špic.

  Hraju na EB dvacet let a nikdy (narozdíl od jiných značek) jsem se rzí neměl ani milimetr problému.

Mluvím samozřejmě o kobaltových strunách, což jsou i ty pro Pina.

0 xLajků:

432

Objednávku jsem tvořil už o minulém víkendu, takže ještě spíš "po čuchu" (ještě předtím, než jste kytarové hlazenky začali řešit), objednal Pyramid Gold , chvíli rozvažoval, jestli vzít Medium (11-48) nebo Medium Special (11-50), nakonec vzal ty druhé. Včera přišly, dneska jsem je natáhl - a jsem naprosto spokojen. Tloušťka naprosto ideální, zvukově - velice příjemné, řekl bych. Uvidíme, jak se změní, až si trochu více sednou.

Tele s P-90 s nimi je prostě... "Skvělé a inspirativní", to je možná nejlepší charakteristika. Příjemně se na to hraje a baví mě to, mám pocit, jako by mi některé věci"lezly do prstů " úplně samy. Zkrátka: jako základ HB TE-90, na ně naroubovaný krk z TE-52 (celojavor a s mnohem příjemnějším profilem, než ten původní) a teď na to hlazenky, postupně "se mi to poskládalo" a nějak si to navzájem skvěle sedlo.

Warwick Streamer 5 NTI  + Sadowsky SBN 40/ Jolana Superstar FL (aktiv SD PB)+ Thomastik JF344  + chorus Behr > TE Transit B > TE Elf > 1*10" box BC 10CLA64. Nestačí? Stačí...
Flatwound Club #4
0 xLajků: