Re: volba lehké hlavy...
Ještě blikání a zvuková signalizace.
Blikání - jako u barviček, ale jako zdůraznění stavu.
Zvukova signalizace - jako u barviček, ale jako zdůraznění stavu.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Baskytara.com » Aparatura » volba lehké hlavy...
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Ještě blikání a zvuková signalizace.
Blikání - jako u barviček, ale jako zdůraznění stavu.
Zvukova signalizace - jako u barviček, ale jako zdůraznění stavu.
df napsal:sichr napsal:jednoznacne cervenou
Nas revizni technik tu posledne vyvadel, ze cervenou muzu pouzit jen v pripade signalizace nebezpeci, takze pokud nepouzivas 8x12' lednici, kterou tim limitujes proti odfouknuti kolegu z podia, tak to bude proti normam.
Barvy kontrolek:
Zelená - Vše v cajku, připraveno na jízdu
Bílá - Zapnuto a vše jde podle plánu
Žlutá (jantarová) - Bacha! Něco je španě. Když se nezvolní, tak se to posere.
Červená - Průser, něco se posralo
Modrá - Zapnutá nějaká vychytávka / dosaženo "uzlového" bodu v plánu
takze clip jantarova, power zelena a EQ2 modra (ale s nizsim jasem)... Pak by jeste byla moznost pouzit fuchsiovou, lososovou a petrolejovou (at uz to znamena cokoliv :-D )
no a pak muzu nastoupit ke kolotocarum jako nova atrakce :-D
O kurwa, to jste mě nepěkně navnadili Laboroval jsem s myšlenkou, že bych ten RB zesák v kombu vyměnil za lehčí Fusion, ušetřím přes 10kg...
Než našetřím na NEO410 IV. LEDke mi moc nevadí, mám apec za prdelí.
Asi by mi stačil i Fusion S 500, ten má do 8 ohmů 180W a do 4 ohmů 300W, pro můj vidlorock a senopunk je to až až.
Zdarec všem, kteří nemají z ničeho těžkou hlavu.
Protože už delší dobu k obrovské spokojenosti proháním Darkglass Microtubes 900, rád bych se zde podělil o pár postřehů a možná také vyvrátil pár mýtů a legend o lehkých hlavách D class, se kterými se neustále setkávám na své cestě zvučením, či hraním.
Nemá to výkon a nebude to nikdy hrát tak nahlas jako A, AB nebo lampy
Tato věta příliš nemůže dávat smysl, protože D class je označení konstrukčního přístupu, nikolivěk konkrétního provedení. Přičteme-li mnoho dalších faktorů, které ovlivňují jaký výkon, kam a na co je tento výkon potřeba, tak vzniká problém. Jak určíme, co je to to "nahlas". Dnes už nezjistíme, kdo to udělal první, ale stalo se a naše životy to změnilo k nepoznání. Ten první, ten na poslechové bedýnky k PC napsal - 300W výkon a přidal "extra bass for your ears". Od té doby už nebude nic jako dříve. Výkon totiž začal určovat marketing a ne laboratoř a za to D class nemůže.
Hraje to chemicky, nechci znít digitálně
Jsem obrovský fanda klasiky A a AB, ale je třeba říci, že D v ničem nezaostává. Snadno se může stát, že byste narazili na klasické zesilovače AB, které budou znít blbě a Ačka, které bych doma raději nechtěl kvůli požádní bezpečnosti. Zde si dovolím vypůjčit slova jedné známé celebrity. Jak by řekl proučík Columbo: "Něco mi říká, že ten zvuk zabil někdo, kdo ho dobře znal a byl mu nablízku.". Bohužel, ona nic moc kvalita bývá zesilovačem způsobena mnohem méně často než tupou baskytarou nebo největším nešvarem, nevhodou reprobednou.
Lehké věci nehrajou
Tohle si myslím Martin nezaslouží.
Hodně se to kazí
Za dobu, co se tomu věnuju bych spíš řekl, že ne. Opravil bych to na "Dčko se blbě opravuje" a je to fakt. Pokud máte kamaráda opraváře, který dřív dělal ABčka a lampy a má na to doma trafopájku s multimetrem, s tímhle asi nehne. Je však třeba zmínit ještě jednou a pořád dokola to opakovat. Každá třída zesilovačů má své potíže a konstrukční úzká místa, která nelze obejít.
Proč teda slyším, že to hraje hůř
Uveďme si příklad z matematiky. Když má třída A efektivní účinnost cca. 30%, třída AB cca. 60% a třída D cca. 90%, jak může holka zapomenout, kde položila kabelku a přitom si pamatovat, co jsem nevhodného řekl před dvěma lety na večeři u tchýně o zdrojích a usměrňovačích pro koncové stupně? Je to přesně tak, není vše jen o faktech a datech. Vysoká účinnost D způsobila, že se zdrojová část zesilovačů stala místem velkých ekonomických úspor. Jakmile narazíte na zesilovač, který hraje nějak divně při vyšším vybuzení, bude to pravděpodobně tím, že máš olšové ruce a netlumíš zdroj není dostatečně dimenzovaný a kocnový stupeň nestíhá, tzv. "funí". Je to velký nešvar, ale opět to s Dčkem to nesouvisí. Mnoho AB konců může používat spínaný zdroj a dle kvality provedení, otestování a výkonové rezervy, to buď poznáte nebo ne.
Tak ale všechny studia jedou v analogu, tak digitál nechci
To je komplexní otázka a je lepší jít studovat do studia k nějakému studiáři, který je proslulý tím, že je trpělivý a basák a vysvětlí, co jsou nelineární preampy, proč tam mají outboard lampová zařízení a všechny ty věci okolo. Pak by se dalo říct, že lze pochopit rozdíl mezi prací ve studiu a na pódiu a co k čemu je. Můj Darkglass hraje fajn, ale má hlasitý větrák, takže do studia má svá omezení. Naopak při živém hraní mi větrák nijak nevadí, protože ho snadno přehluší hlasitý dech bubenický.
Proč teda všichni v hi-endu jedou na SVTčku od Ampega?
Vezměme si to takto. Pokud někdo musí šetřit na hodnotách a kvalitě kondenzátorů ve zdroji a řeší, jestli ve výsledku stojí 11.50$ nebo 11.90$, pak nemá moc šancí, jak na svého výrobka nalepit 300W/8Ohm než použít D class. Pokud toto řešit nemusí, protože hotový výrobek prodává za 3000$ a více, pak tam pravděpodobně může dát místo spínaného zdroje pořádná trafa, místo jedoduchého usměrnění výběr mezi lampovým a sol. state usměrňovačem s výkonovou rezervou jak hovado a místo D class konce, hezkou nálož lamp. Je to tak hezké, a pokud to jeden nemusí tahat sám, je to supr a všichni to máme rádi.
Pokračování příště...
Lehké věci nehrajou
... a baterky patří do hraček ;-)
Jako velký příznivec D-class zesilovačů smekám nad tímto pojednáním a těším se na pokračování. Jen bych ještě možná malinko rozvedl, co to vlastně "třída D" znamená a že to D neznamená "digitální" a že ani v zesilovačích třídy D tedy není výstup počítán nějakým počítačem. Sám si na to ale netroufám, i když mám pocit, že to snad trochu chápu. Moje zkušenost mi ale, bohužel, říká, že i D-class zesilovač musí stát docela dost peněz, aby byla opravdu radost na něj hrát a poslouchat ho. Holt za kvalitní součástky se prostě platí.
Jen bych ještě možná malinko rozvedl, co to vlastně "třída D" znamená
Zde na fóru od Jarka: https://baskytara.com/topic8359-zesilovac-tridy-a-b-ab-d-jak-to-funguje.html
a že to D neznamená "digitální"
https://forum.avmania.zive.cz/viewtopic.php?f=1709&t=1124332
Já úplně zapomněl, že jsem to už psal.
Příště něco o tom, za co platíme ty ceny a jak to se součástkami je.
Za co platíme jako koneční zákazníci při koupi aparatury?
Pro vytvoření ceny čehokoliv je potřeba započítávat každou operaci, od nákupu a selekce materiálu až po vývoj, marketing, produktový objem, kontrolu kvality a spoustu jiných věcí, čemuž všichni rozumí. Kvůli stále větší poptávce po spínacích tranzistorech a jejich neustálému zlepšování, miniaturizaci a celkové kvalitě jsou nyní Dčka v podstatě vysokoobjemovým a čelním představitelem v zesilovačích. V kytarových to možná neplatí, ale jinak jsou všude. Od aut po mobily, notebooky, spotřební elektroniku a spoustu dalšího. Celé odvětví táhne kupředu společný inovační okruh s řídícími jednotkami pro spínáním výkonu, jako jsou elektromotory, regulovaná topná tělesa, no prostě všechno kde si zjednodušeně můžeme představit PWM či podobný princip. V současnosti není problém koupit zesilovač velmi drahý, s dobrým jménem a zvukem, který využívá principu konstrukce D, ale pravděpodobně za tím budou roky a roky vývoje, dobrá selekce a vysoká investice do výstupní kvality. Stejně tak dnes nalezneme v nabídce např. preamp, který má přídomek "tube preamp", ale při bližším zkoumání zjistíte, že lampa jede na low-voltage, a spíš než o nějaký markantní vliv na zvuk se jedná o marketing.
V čem má lampa výhodu, že se nedá vyrábět úplně levně. Lampy jsou trochu svéhlavé a díky mechanické složitosti se dokáží výrazně lišit v parametrech. Tím pádem není možné takové zesilovače cvakat v dobré kvalitě pásovou metodou.
Příště o tom Dčku víc do podrobna...
Na termín digitální zesilovač jsem doslova alergický, tepu to tady roky, ale nejdednou jsem tu za to dostal bídu.
Tak ale všechny studia jedou v analogu, tak digitál nechci
Tenhle "argument" je uplně typickou ukázkou naprostého a komického nepochopení problému (nemyslím samozřejmě autora ). Některá retro studia jedou analog na VSTUPU, pak i v záznamu, produkci a mixu. To, co nekteří (dejme tomu) slyší, jsou chyby (nebo jistá omezení) ve ZPRACOVÁNÍ do dat převedeného signálu pomocí VÝPOČTŮ , zatímco D-class je jen způsob zesílení ANALOGOVÉHO signálu v koncovem stupni.
Holt za kvalitní součástky se prostě platí.
Což ovšem platí napříč technologiemi ... levně/draze s korelací k dobře/špatně se dá postavit cokokoliv
Na termín digitální zesilovač jsem doslova alergický, tepu to tady roky,
Ale tak vetsina uzivatelu rozlisuje (kdyz nebudem zabrusovat do preampu) celoflasku (lampy, trafo), trazistorak (nelampy, trafo) a digi (nelampy, netrafo).. a asi nema cenu vymyslet novy termin
Koukam novej Genzler s lampovym preampem .. pocitam ze to bude neco ve stylu GB stremliner nemit 4 hlavy vcetne toho streamlinera tom mne to hodne laka
https://genzleramplification.com/shop/kinetix-800/
a tady je odkopanej to vypada pekne
mam nutkami kouknout se pod sukne streamlinera
https://www.youtube.com/watch?v=60dcP4qp91I
Chlapi a devcata, poslusne hlasim, ze problem s vypalovacem oci na Markbassi hlave je provizorne vyresen k me spokojenosti a zbyva jen doladit jeden detail
Pres ty ultrasvitive modre LED jsem prelepil pruhlednou izolepu (jeji tvar prave chci jeste poladit, at to lahodi zraku) a pod ni jsem umistil 4mm kolecko sedeho plastu ze sacku od stahovacek z Lidlu (zrovna byl po ruce). Nesvitici to takto vubec nerusi a pres ten sedy plast to sviti tak akorat. Jeste to otestuju zitra pres den, ale ted jsem z intenzity sviceni uplne nadseny. Jeste je moznost pouzit svetlejsi sedou, pokud by to bylo preci jen moc ztmavene, ale na hrani jindy nez za poledniho slunce to bude rekl bych super.
Kdyz ta izolepa bude taky kulata a sedy tercik bude uprostred (musim vymyslet, jak to udelat), tak to nebude tolik do oci bijici. Navic i takto to je videt jen z blizka, nebo jen z urciteho uhlu.
Najdi vhodnou fixku nebo si tu zaplatu vysekni z samolepky na derovaci z nejake kreativni sady treba taky z Lidlu
Najdi vhodnou fixku nebo si tu zaplatu vysekni z samolepky na derovaci z nejake kreativni sady treba taky z Lidlu
fixou to patlat nechci a samolepka nebyla po ruce, ale treba se k nejake casem dostanu.. Takto mi to zatim staci a nemam strach, ze mi to vypali diru do hlavy :-D
Tu fixku jsem nemyslel na ledku ale na izolepu at si rozumime.A nebo si vysekni primo rozmer ledky a pritlum svetlo
Tu fixku jsem nemyslel na ledku ale na izolepu at si rozumime.A nebo si vysekni primo rozmer ledky a pritlum svetlo
už jsem vymyslel, jak to udělat pěkně kulaté, tak to tak nechám, je to trochu vidět jen pod určitým úhlem
palec hore
ondrax napsal:Tu fixku jsem nemyslel na ledku ale na izolepu at si rozumime.A nebo si vysekni primo rozmer ledky a pritlum svetlo
už jsem vymyslel, jak to udělat pěkně kulaté, tak to tak nechám, je to trochu vidět jen pod určitým úhlem
Takhle to vypadá docela profi. Jako alternavi bych viděl obrázkovou dětskou náplast. Bylo by to pak takové babypunkové.
Takhle to vypadá docela profi. Jako alternavi bych viděl obrázkovou dětskou náplast. Bylo by to pak takové babypunkové.
radsi zustanu u tohoto reseni :-D
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Baskytara.com » Aparatura » volba lehké hlavy...