Téma: C.ream
C.ream γ
Popis:
Opět se nejedná o recenzi, ale o chlubení. Baskytara c.ream γ (lambda) je oproti b.troot mnohem více výsledkem shody náhod než plánovaným sestavováním. Původní plán byl sehnat co nejlehčí tělo z evropského jasanu a to bez ohledu na kresbu. Nalakovat tělo nitrem na světlou barvu, sehnat krk z jednoho kusu javoru dělaný na zakázku a osadit RMkem. Jak můžete vidět, plán vyšel, to nemohu říct. Tělo jsem sháněl dlouho a mezitím kamarád zrušil lakovnu. Krk mi měl dělat kytarář, který bohužel zavalen prací přislíbil nejbližší dodání za 3 měsíce a RMka jsou s dodacími termíny klasika. Náhoda tomu chtěla, aby se u mě objevilo během jednoho týdne tělo, které bylo ideální, krk který do něj pasoval a po několika debatách mi místní člen Polygon umotal snímače. Tímto mu velký dík, že podle mého odborného popisu hryzavý-hluboký-vrčivý dokázal umotat přesně to, co jsem chtěl. Krk je z MIM precla, Pau Ferro. Zapojení klasický JB.
Co je na tom dobře:
Nečekaně si sedlo tělo s krkem a basa je akusticky na "mexickou" skládačku docela hlasitá. Krk MIM mě velmi příjemně překvapil kvalitou zpracování, nezkrouceností a dobrou seřiditelností. Dohmat jde nastavit hezky a nízko. Snímače od Polygona jsou jednoduše a prostě naprosto skvělé.
Co je s otazníkem:
Jako většina skládaček i tato basa trpí několika vlky, tady jsou dva, ale oba jsou nad dvanáctým pražcem, a tam se nehraje. Tělo nemá dokonale harmonickou natural kresbu, protože původně nemělo být dřevo vidět. Není třeba si nalhávat, že akusticky je nástroj stejně hlasitý, jako prémiové značky, i když hlasitý je dost. Dřevo na tělo je pravděpodobně ze stolařeské dílny. Na druhou stranu, celá stavba se vešla do ceny Squiera.
V ukázkách je slyšet různý setup výšky snímačů. 1,3 a 4 jsou na nový setup, který jsem si dělal při hraní ve zkušebně. 2 je původní, podle mě lepší na nahrávání do mixu. Setup je předmětem budoucího zkoumání a testování.
Ukázka 1 - všechno nasucho, bez doprovodu. Oba snímače, krkový, kobylkový. Tónovka plně otevřena.
Ukázka 2 - původní setup basy, který jsem používal hned po sestavení. Bez tónovky, oba snímače.
Ukázka 3 - krkáč, clona 50%
Ukázka 4 - oba snímače, clona plně otevřena
Závěr:
Měl jsem v rukou několik skládaček, krk MIM, tělo no name etc., jsou u nás docela oblíbené, bohužel nejsou vždy povedené a z málokteré jsem cítil potenciál a tak jsem touto cestou vůbec nechtěl jít. Proto jsem byl překvapen, jak tohle sestavení vyšlo, ačkoliv původně mělo sloužit jen k testování snímačů a je vlastně dílem netrpělivosti. V ukázkách chybí kobylkový snímač se zataženou clonou, který je vynikající a se snímači od Polygona skvěle vrčí. Nahrávky snad ještě brzy doplním.