Téma: Line 6 HX Stomp
Line 6 HX Stomp
Rok výroby: 2021
Země původu: Čína
Cena: 14.600,- Kč
Úvod
Není tomu dávno, co jsem zde recenzoval další dvě zařízení z rodiny Helix, a to Helix LT a také HX Effects. Mnoho prvků je společných, nebudu to tedy rozpatlávat znovu do podrobností, až na nějaké limity je to velmi podobné zařízení s podobnou filozofií a stejným ovládacím softwarem.
Popis, parametry, konstrukce
Tělo krabičky je provedeno jako kovový odlitek, dostal jsem na test limitkovou bílou variantu, standardní produkce je pouze v černé. Nožní spínače jsou tři, pět je otočných ovladačů, a dále čtyři tlačítka. Kormě ovladače VOLUME jsou všechny ostatní otočné ovladače i klikací, a neobvyklé je to, že nožní spínače jsou dokonce dotykové, ovšem ne tedy, že by ta dotykové funkce byla nějak extra použitelná a pohodlná, na chuť jsem jí nepřišel, spíš mě otravuje při nechtěném dotyku.
Široká paleta vstupů a výstupů je po třech stranách zařízení. Na zadní straně zleva doprava je zásuvka EXP 1/2 na rozšiřující nožní pedál, následují vstupy INPUT, které jsou tedy pro použití ve stereu, podobně tak stereo výstupy OUTPUT, následuje USB zásuvka pro připojení zařízení k počítači, pak zásuvka na napájecí adaptér, který je součástí dodávky, a poslední je malinkatý přesuvný vypínač. Ten mi vůbec nevyhovuje, špatně se ovládá. Tlačítkový nebo kolébkový by byl lepší.
Na pravém boku jsou zásuvky efektové smyčky SEND a RETURN, přičemž RETURN dokonce ve stereu může sloužit jako AUX IN, tedy vstup na externí zdroj zvuku, přehrávač a podobně.
Na levém boku jsou MIDI zásuvky pro rozšiřující kontroléry a sluchátkový konektor.
Co mi chybí, a u zařízení za skoro 15 tisíc bych rozhodně očekával, je XLR výstup ke zvukaři, anžto zařízení umožňuje simulovat aparát.
Display je poměrně malý, má jen 2,4" a jeho rozlišení je také nízké, ale dostatečné. Ovšem když to porovnám například s Hotone Ampero, který má při málem poloviční ceně zařízení ten display pomalu čtyřikrát tak velký a navíc dotykový, tak je to vážně bída. Slovu "dostatečný" tedy vpravdě odpovídá školní známka za čtyři.
Nožní spínače fungují několika způsoby, ale pravý krajní spínač nastavuje tempo klikáním a jeho podržením se spustí ladička. Ta má display dokonce se dvojím rozlišením, větší ručička ukazuje hrubé ladění, horní menší pak doladění jemné. Je to efektní, ale moc mi toto nevyhovuje, jsem nervní z toho, že to nikdy není úplně ve středu, naštěstí je tam možno zapnout jen hrubý typ, tedy bez horního jemného řádku, a dále tam je režim stroboskopický. Kromě referenčního tónu lze u ladičky nastavit, zda se její aktivací zamutuje zvuk či ne.
Nožním spínačům lze přiřadit různé funkce. Režim, který mi vyhovuje, je dalo by se říct tradiční, krabičkový, kdy spínače spínají jednotlivé efekty v řetězci.
Další režim je ten, že levý a prostření snímač listuje v seznamu presetů.
Speciální režim je výběr jednoho ze tří navazujících presetů všemi třemi spínači.
A ještě speciálnější je možnost v rámci jednoho presetu vybírat jednu ze tří scén/snapshotů.
Bylo by někomu nožních spínačů málo, je možné kromě připojení MIDI kontroléru pořídit novější verzi HX Stomp XL, která jich má osm. Zvukový řetězec je možné samozřejmě upravovat přímo na zařízení, ale je nekonečně pohodlnější použít ovládací software v počítači.
Line 6 HX Edit
Software je přehledný, intuitivní, velice pohodlně se používá. Parametry jednotlivých efektů lze nastavovat taháním za jezdce, točením kolečkem myši nad nimi nebo přímým zadáním číselné hodnoty z klávesnice.
Zařízení je určeno zejména pro kytaristy, nicméně i basových aparátů tam je dostatek. Leckdy se schovávají za neprůhlednými názvy, jediný Ampeg je tam uveden plným názvem, což je dáno tím, že jak Line 6, tak Ampeg patří do portfolia společnosti Yamaha.
Podobná situace je v reproboxech. Parádní je možnost kromě rozsáhlé palety různých mikrofonů volba i jeho umístění vůči reproduktoru. Kromě dostupných boxů je možné načíst i vlastní IR (impulse response) vzorky simulací v k tomu určené sekci.
Přiřadit nožní spínač jednotlivým prvkům zvukového řetězce lze přes pravé tlačítko, nebo v seznamu přiřazení, kde lze nastavit také barvu podsvícení spínače. Jednomu spínači lze přiřadit více prvků.
Jak jste si jistě všimli, použil jsem pro zkreslení paralelní zpracování zvuku, a dokonce i uzlu větvení lze přiřadit funkci a následně i nožní spínač.
Zvuk
Efektů je k dispozici dost, nicméně chybí mi nějaké, které jsou v pokročilém Helix LT nebo i v HX Effects, jako třeba dynamický autowah. Wah-wah efekty tam jsou zastoupeny v bohaté míře, ale všechny k použití s rozšiřujícím pedálem, se kterým fakt kvedlat neumím. Čistý zvuk se mi povedl udělat poměrně bez problémů, ovšem pro mě uspokojivé zkreslení jsem dosáhl jen obtížně. Jinak obecně efekty jsou použitelné.
Následující nahrávka obsahuje zvuk baskytary Fender American Professional II Precision Bass V přímo do zvukové karty, pak už čistý zvuk přes HX Stomp se simulací komba Ampeg B-15 snímaného mikrofonem, a nakonec můj vyprodukovaný zkreslený zvuk, který je pro mě ucházející, ale zdaleka ne ideální.
Hodnocení
Upřímně řečeno, nadšením neskáču. Zpracování je v pořádku, display sice malý, ale dostatečný, chybí XLR, ale jinak vstupů a vstupů dost, ovšem i přes přehledný a snadno použitelný software je nastavení zvuku dost pracné a v případě specifických požadavků možná až nemožné, a to i přes dostupné paralelní zpracování zvuku. Použitelným shledávám zařízení pro nenáročného hráče, který potřebuje většinu času jen čistý zvuk, kompresor, ladičku a sem tam nějaký efekt, přičemž domnívám se, že ani s nějakým MIDI kontrolérem nebude zařízení náročnějšímu hráči stačit. Když totiž použijete složitější zpracování zvuku, některé náročnější efekty zešednou a není je možné použít, zřejmě by to nezvládnul již procesor zařízení. Nicméně i tomu nenáročnému hráči, zvláště kvůli poměrně vysoké ceně, doporučím sáhnout po něčem podstatně levnějším, co odvede stejnou, ne-li lepší službu, napadá mě již výše zmíněný Hotone Ampero nebo třeba i hodně levný Zoom MS-60B. I přes kritiku děkuji Ondřejovi za zápůjčku, rád jsem si zařízení osahal, jelikož jsem v době jeho uvedení na trh o něm uvažoval.