1 Naposledy upravil: Aidamos (30. 03. 2022 17.04:16)

Téma: Noble Bass Preamp vs Darkglass Harmonic Booster - slepý test

Noble Bass Preamp vs Darkglass Harmonic Booster – slepý test

Mám na test doma vyhypovaný basový preamp Noble a jinak vlastním neméně vyhypovaný preamp Darkglass Harmonic Booster. Zkusil jsem tedy porovnávačku.

Cena Noble preampu je téměř astronomická. Podle současného kurzu vychází cena (bez poštovného, DPH a cla) cca 26 tisíc Kč (1170 $). Oproti tomu preamp Darkglass Harmonic Booster není taky zrovna nejlevnější, stojí aktuálně cca 6 tisíc Kč.

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1fvb525r8pb21edruet1f4s1f67.jpg

Noble má každopádně několik specifik, a tím největším je, že obsahuje dvě elektronky. Druhým podstatným je XLR DI výstup, a jen tak mimochodem krabička umí napájet až 6 dalších efektů. Tady mi jde ale o zvuk. Je to samozřejmě v rámci domácích nahrávacích podmínek, žádné profi studio, navíc export do MP3, a ty ruce, o těch se vůbec nebudeme bavit laughing

Použitý nástroj je Fender American Professional II Precision Bass V. Preamp jsem dostal s kompletním pedalboardem, kde preampu je předřazen kompresor Bayger Sustainer, takže jsem udělal nahrávky i s ním, anžto bez kompresoru na basu ani tón, ač mívám kompresor nastavený spíš jemnějším způsobem. A jelikož je to porovnávačka, a v mém pedalboardu sídlí kompresor TC Electronic SpectraComp zařazený za preampem, tak jsem to hezky nakombinoval i s ním. A nemohl jsem si odpustit ani nahrávku, kde na konci byl ještě zařazen preamp Darkglass Microtubes X Ultra, u kterého jsem využil simulaci aparátu. Nahrávky mají dvě části, každá část s jedním preampem, vždy ve stejném pořadí.  Která část je Noble a která Darkglass Harmonic Booster? Tipnete si?

kompresor – PREAMP – zvukovka

PREAMP – kompresor – zvukovka

PREAMP – kompresor – simulace aparátu – zvukovka

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

2

Re: Noble Bass Preamp vs Darkglass Harmonic Booster - slepý test

Mě se teda rozhodně víc líbí zvuk v druhé půlce, u všech ukázek.

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

3

Tipuju druhá půlka Noble.

"Prsotě brumíl"
Prof. II
0 xLajků:

4

Druha pulka ma mekci basy coz prisuzuju lampam, takze druha pulka Noble. Kazdopadne v kontextu kapely bych rozdil nepoznal...

Fender JB62RI CIJ 97´ (fretless) / Fernandes P-bass / noisesynth -> Octaver -> Fuzz -> Distortion -> Fuzz -> Filter -> Freeze -> Delay - >  Preamp/DI  = BLACKNOISE/DRONE
Flatwound Club #2
0 xLajků:

5

Tipuji 1. půlka Noble, 2. půlka Darkglass. A baví mně 1., více špíny smile. Dle ucha mi připadá, že mají rozdílně nastavený low-pass filtr, takže se to těžko porovnává...

0 xLajků:

6

1. Darkglass 2. nobble.

1. je lepší pro moje uši.

0 xLajků:

7

1. DK, 2. Noble, za mě 2. jasně lepší 

basa & co.
0 xLajků:

8 Naposledy upravil: José (30. 03. 2022 11.01:23)

big_smile jedničku bych vzal tam kde má mít basa výraznější sólový charakter, dvojka podle mně nechá víc prostoru kytaře - lepší pro celkový mix, ale furt mi přijde taková trošků rozmázlá - ale já jsem člověk, co se vždycky s pokorou vrátí ke gallienům (rb řadě), páč mi nevíc sedí jejich tvrdej zvuk. Já to teda tipnu naopak než většina, 1 - noble, 2 - dg

P.S. po poslechnutí na druhých sluchátkách otáčím tip na většinový: tedy 1- dg a 2-noble

0 xLajků:

9

OT: Nechce se dotyčný toho Noble "zbavit"?:D

Fender RoadWorn Precision Bass Fiesta Red & MusicMan StingRay ('93, 3EQ, relic black)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Orange AD200B MK3 ('08) + Ampeg 810E (90's)
Orange AD200B MK3 ('15) + Marshall VBC 810 ('99)
Shure GLXD14, Maxon CP-9Pro+, MXR M80 DI+
0 xLajků:

10

rluke napsal:

OT: Nechce se dotyčný toho Noble "zbavit"?:D

Nejspíš ne, a co říkal, tak sledoval, že bazarový se prodávají často dráž než nový, takže to už si člověk rovnou může objednat nový: https://nobleamps.com/preamps/#order - akorát "32 weeks wait list", tedy cca 7 měsíců čekačka, ale za drobný poplatek 12 tisíc korun českých (560 $) to může být už za 4 týdny laughing nebo spíš confounded

0 xLajků:

11

Tak rozuzlení. Jak téměř všichni správně tipovali, první část je Darkglass Harmonic Booster, druhá část Noble Bass Preamp. Samozřejmě mohl jsem nastavit Harmonic Booster na stejný charakter jako Noble, ale to bych potlačil jeho výhody v laditelných středech a zvýrazňování vyšších harmonických frekvencí, tudíž jsem prostě použil zvuk, jaký mi vyhovuje, jaký používám, a tedy se připojuju k některým, kterým se první část nahrávky líbí víc, a není to jen tím, že každá liška chválí svůj ocas, prostě tak to je, mám ten zvuk rád. Ano, trochu jsem tím Harmonic Boosterem toho Precla zmusicmanoval, to jsem prostě já, no. U následující doplňkové nahrávky jsem ale úplně vyřadil ovladač CHARACTER a trochu frekvenčně přiblížil zvuk k Noble. Je to bez simulace aparátu, a opět kompresor TC Electronic SpectraComp za preampem. Poznáte teď pořadí?

PREAMP – kompresor – zvukovka 2

0 xLajků:

12

Aidamos napsal:

Poznáte teď pořadí?

PREAMP – kompresor – zvukovka 2

Předchozí test jsem (jen tak pro sebe) tipoval správně. V tomhle hádám Noble v první části. Ale to jen proto, že mi zvukově připomíná můj GP lightstone Tube Bass , který můžu všema deseti doporučit lidem, co by chtěli Noble nebo obdobu. 

0 xLajků:

13

phootchice napsal:

GP Lightstone Tube Bass,

Ten se mi děsně líbí už strašně dlouho. Daviďák měl tu první verzi, byla parádní. Já před časem pokukoval po dvoukanálové verzi Emperor, ta by se mi zamlouvala nejvíc.

0 xLajků:

14

Jo, viděl jsem fotky na Rajčeti, když jsem řešil koupi. A tady jsi se o něm taky někde zmiňoval. 

Možná je Emperor komplexnější řešení. Pro mě hlavně díky efektové smyčce. Ale jsem spokojený i s tím prckem. 

0 xLajků:

15

Já osobně preferuju zvuk lampy, ale přiznám se, že Noble jsem prostě nepochopil. Na Talkbassu je to adorováno jako jakýsi nedostižný (cenově určitě) kus gearu. Chápu lampy. Chápu špičkový DI výstup.

Co ale nechápu je jednak cena a jednak dostupnost.

Co se týče ovládání. Už nejsem příznivcem mnoha čudlíků a komplexních ekvalizérů. Preferuji pasivní EQ (Fender tone stack) nebo Baxandall (např. na B15). Tam chápu jak se to chová a zvuk se mi líbí.

Noble má ale, pokud se nemýlím, jen boost. A asi jsem úplně nepochopil použití tohoto ekvalizéru.

Z nahrávek jsem ho poznal, protože jsem Noble několikrát poslouchal na YT, případně jinde a ten zvuk....se mi prostě moc nelíbil.

"Prsotě brumíl"
Prof. II
0 xLajků:

16

Ve druhe ukazce si myslim, ze je poradi opet DG s pak Noble.

Fender JB62RI CIJ 97´ (fretless) / Fernandes P-bass / noisesynth -> Octaver -> Fuzz -> Distortion -> Fuzz -> Filter -> Freeze -> Delay - >  Preamp/DI  = BLACKNOISE/DRONE
Flatwound Club #2
0 xLajků:

17

Kiwi napsal:

Já osobně preferuju zvuk lampy, ale přiznám se, že Noble jsem prostě nepochopil. Na Talkbassu je to adorováno jako jakýsi nedostižný (cenově určitě) kus gearu. Chápu lampy. Chápu špičkový DI výstup.

Co ale nechápu je jednak cena a jednak dostupnost.

Co se týče ovládání. Už nejsem příznivcem mnoha čudlíků a komplexních ekvalizérů. Preferuji pasivní EQ (Fender tone stack) nebo Baxandall (např. na B15). Tam chápu jak se to chová a zvuk se mi líbí.

Noble má ale, pokud se nemýlím, jen boost. A asi jsem úplně nepochopil použití tohoto ekvalizéru.

Z nahrávek jsem ho poznal, protože jsem Noble několikrát poslouchal na YT, případně jinde a ten zvuk....se mi prostě moc nelíbil.

Asi v tom bude kombinace hand made, usa, a docela siroka zakladna lidi co to realne pouzivaji. Pak ta kvalita bude asi dost slušná, vytocim vysky a nebudu slyšet radio atd. Pak je taky dost mozne, ze pri kratkem testu mozna clovek ani nedoceni co ma pred sebou. Ale to uz varim z vody.

Co se tohohle typu korekci tyka tak je prave celkem super. Sam jsem k tomu byl skepticky a ted v zime jsem si udelal prototyp aktivky ala sadowsky. A ono to funguje. Je tam par veci s cim je treba pocitat. A to oprostit se od toho ze to ma delat ekvalizaci. Je to proste soucast nastroje a dela se tim zvuk. Jako musicman, tam to je vsak jeste vetsi extrem diky absenci vstupniho bufferu. Dalsi vec, tak to predpoklada nastroj, ktery hraje citelne a ma dostatek stredu sam o sobe. Mel jsem na servis jednu lacinejsi ibanezku, ktera tohle nesplnovala a s tou to teda nefungovalo. Myslim, ze mi Adam da asi da za pravdu, tomu Sadowsky prosel rukama dostkrat.

No a tohle bude to same akorat v lampe.

0 xLajků:

18

polygon napsal:

Dalsi vec, tak to predpoklada nastroj, ktery hraje citelne a ma dostatek stredu sam o sobe. Mel jsem na servis jednu lacinejsi ibanezku, ktera tohle nesplnovala a s tou to teda nefungovalo.

 To je klidně možné, že mnoho kvalitních věcí předpokládá kvalitní vstup, aby kvalitně fungovaly.

Když jsem hrál svůj první koncert na fesťáčku s nic extra basou, tak dopoledne jsem hrál na Ampega - a zvuk skvělý. Odpoledne jsem hrál venku na Trace Elliot - a bylo to zvukově naprosto děsné.

Jak tu hodněkrát zaznělo - TE je "mrcha", která nástroji a hráči nic neodpustí. Noble může být podobná filozofie.

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

19 Naposledy upravil: Aidamos (31. 03. 2022 08.50:51)

Hastur napsal:

Ve druhe ukazce si myslim, ze je poradi opet DG s pak Noble.

Ano, je to tak.

Kiwi napsal:

Já osobně preferuju zvuk lampy, ale přiznám se, že Noble jsem prostě nepochopil.

Musím se přiznat, že tam ty lampy taky neslyším/necítím. Podobně když jsem měl kompresor Electro-Harmonix Black Finger, tak tam jsou taky dvě lampy, a že by nějak extra byly znát, to teda vůbec ne. Dokonce jsem v něm lampy vyměnil za jiné, lepší, a nestalo se se zvukem vůbec nic. Ale jinak je Noble moc pěkný kousek hardwaru se skvělým zvukem a určitě kvalitními komponenty. Ta dostupnost (a samozřejmě i cena) je příšerná, ale co jsem na oficiálním webu četl, tak to dělá opravdu jen ten jeden člověk. Všechno ruční pájení a tak.

polygon napsal:

Dalsi vec, tak to predpoklada nastroj, ktery hraje citelne a ma dostatek stredu sam o sobe. Mel jsem na servis jednu lacinejsi ibanezku, ktera tohle nesplnovala a s tou to teda nefungovalo. Myslim, ze mi Adam da asi da za pravdu, tomu Sadowsky prosel rukama dostkrat.

Všechny Sadowsky, co jsem měl, a mimochodem další dva na test tu mám, naprosto skvěle fungují v kapele. Ten EQ je tam jen na doplnění a často bych řekl, že je použitelný hlavně místo preampu v zesilovači, kdy basa jede rovnou do DI boxu nebo do mixu.

D.a.l.i napsal:

TE je "mrcha", která nástroji a hráči nic neodpustí

Já spíš s TE mám problém, hlavně tedy s bednami, že s nimi každá basa hraje stejně. TE má svůj výrazný charakter (který se mi moc nelíbí) a hodně potlačuje charakter nástroje, takže to mohlo být i tím. Ampeg je oproti tomu hřejivá huňa duňa, s tím hraje všechno, tam ten aparát dost hraje za ten nástroj.

0 xLajků:

20 Naposledy upravil: Faky77 (31. 03. 2022 09.28:09)

Skusim byt nezaujaty big_smile

Ked som si Noble kupoval, tiez som si robil porovnanie s konkurencnymi preampmi dostupnymi na trhu. Pozrel som si poctivo aj slepe testy, napr tento https://www.bassic.de/threads/di-boxen-shootout-wr-gnome-neve-rndi-radial-jdv-mk5-firefly-basswitch-mesasubway-uvm.14868084/ (ak je prelink na ine forum zakazany, tak sa ospravedlnujem a kludne to zmazte). A dospel som k otazke 'Potrebujem to?' Nie, nepotrebujem. Ani REDDI, ani Avalon, ani Arkham Oracle, ani Jules Simone, ani Noble. 'Chcem to?' Ano, chcem. 

Co sa snazim popisat je fakt, ze z cohokolvek vieme nakrutit podobny vysledok ako na konkurencnom produkte. Nakoniec aj Aidamos tu daval niekde test, kde nakrutil na base rozne zvuky a dokazal tym, ze ak je basa kvalitna, tak v mixe tazko rozoznat aka znacka bola pouzita...toto by sa dalo aplikovat aj tu s preampom. Otazka je, ake boli pred testom ocakavania. Co ma ten test ukazat? V akych podmienkach bol robeny? Aku ma vypovednu hodnotu? Co ma drahsi preamp typu Avalon, REDDI alebo Noble splnat navyse oproti ''lacnejsej'' (hoci stale drahej) konkurencii?

Toto nech si kazdy zodpovie sam, preco si nekupi Squier, ale priplati za Fender, preco si nekupi SUB ale priplati za Musicman atd. Co je ten dovod preco sme za veci ochotni priplatit? Kde je ta hranica, co dava zmysel a co je uz prkotina? Asi to mame kazdy trochu inak a to je na tom pekne. Naspat k preampu - Noble som si vybral, lebo som chcel krabicu s malym mnozstvom ovladacich prvkov a elektronkami, ktoru sice nazivo nikdy nedocenim (pri style hudby ktory hram) ale budem rad, ak ju vyuzijem v studiu. A v studiu som Noble ozaj ocenil a nelutujem ani 1 Euro. Zapnem to, vysledok sa mi paci viac a mam dusu na mieste, som spokojny a pri tom, ako tu vsetci riesime gear je to asi ultimatny ciel big_smile 

Cena - Jack to robi sam vo svojej garazi. Bol som u neho a nie je to nic ine, len obycajna garaz, ktora je ale neskutocne az laboratorne upratana. Cenovka odzrkadluje fakt, ze zije v San Jose (narazam na zivotne naklady) a zaroven aj dopyt po tom preampe. Ruku na srdce, ak by som sam bol schopny vyrobit urcity pocet kusov mesacne a dopyt by bol vyrazne vyssi, tiez by som si vypytal viac. Jeho DIY pristup je priam punkovy - nema oficialnych distributorov, vsetko ide priamo od neho. Spickovy pristup, komunikacia a zvedavost su samozrejmost.

0 xLajků:

21

Díky moc, Faky, za tak pěkné sepsání.

Je pravda a ještě jsem se toho dost dověděl smile

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

22

pořadí tipuju stejné a opět se mi víc líbí zvuk č. 2. zajímalo by mě nastavení DG, ať doma můžu zkusit poštelovat smile

basa & co.
0 xLajků:

23

haens napsal:

zajímalo by mě nastavení DG, ať doma můžu zkusit poštelovat

V těch prvních ukázkách jsem měl všechny ovladače tak, jak je mám nastaveny pro mé potřeby, jen basy jsem přidal o trochu víc, ale jen v ukázce, kde jsem nepoužil na konci iksko se simulací aparátu.

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1fvhrmk7jr90k7j1sp77n51o9c3.jpg

V doplňkové ukázce, kde jsem se snažil víc přiblížit zvuku Noble, jsem úplně vyřadil CHARACTER, a stáhnul vyšší středy, čili opačně, než to mám normálně, a to pak bylo nějak takhle:

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1fvhrmk7jdg0era18a593fo1a4.jpg

0 xLajků: