Téma: Mooer Envelope
Mooer Envelope
Rok výroby: 2021
Země původu: Čína
Cena: 1.350,- Kč
Úvod
Neustále hledám dobrý autowah, automatické kvákadlo, tedy wah-wah efekt reagující na dynamiku, se zvláštním důrazem na typ "touch", tedy kvákne to tak, jak moc do struny praštím. Se současným Mooer @Wah nějak funguju, ale úplně spokojený nejsem. Zkusil jsem nedávno hodně drahý a údajně nejlepší autowah na trhu, Mad Professor Snow White, ale okamžitě putoval dál, nadšení se nekonalo, vyhovoval mi méně než stávající řešení. Kdysi jsem měl špičkový a drahý Source Audio Soundblox Pro Bass Envelope Filter, trochu nešťastně jsem se ho zbavil, jelikož jsem ho v té době úplně nevyužíval a zabíral dost místa v pedalboardu, a taky v něm leželo dost peněz, ale ten jsem si asi měl nechat. Jako můj úplně první autowah jsem měl kdysi Boss Dynamic Wah AW-3, ale k tomuto formátu, ač vůbec nebyl špatný, se vracet nehodlám. Pod vlivem videa na YouTube jsem se tedy vydal opět do vod Mooeru, jelikož mě krabička Envelope přišla jako dobrá šance na vyhovující zvuk.
Popis, parametry, konstrukce
Tělo pedálu ve formátu mini je z kovového odlitku krytého lesklým světle žlutým lakem s černým potištěním. Design Mooer umí, jejich krabičky jsou vždy skvěle provedené. Nožní spínač je kovový, otočné ovládací prvky mají černé plastové kloboučky. Chod ovladačů je příjemně tuhý, nechtěným pohybem si je tak snadno nerozhodíte.
Vstup je klasicky na pravém boku, na levém boku je výstup. Zdířka pro 9V napájení je v čele krabičky. Baterií se napájet krabička nedá. Odběr má krabička jen 20 mA.
Na spodku krabičky je gumová plocha, do prostřední části s nálepkou o produktu lze nalepit suchý zip pro přichycení do pedalboardu.
Největším ovládacím prvkem je SENSITIVITY, tedy citlivost reakce na vstupní signál. Malé ovladače proberu zleva.
Prvním ovladačem je parametr Q, tedy šíře ovlivněného frekvenčního pásma, DECAY je rychlost útlumu efektu a TONE pak upravuje charakter co se basů a výšek týče.
Aktivaci efektu indikuje červená LEDka uvnitř kresleného piktogramu obálky.
Zvuk
Zvuk není úplně špatný, ale přeci jen s Mooer @Wah jsem dosáhl lepšího, respektive mně lépe vyhovujícího zvuku. Pořídil jsem i nahrávku jednoho zvuku, který se nejvíce blíží k tomu, co bych očekával od takového efektu.
Nahrávka má tři části. Na začátku je čistý zvuk baskytary, pak nahrávka s mým stávajícím Mooer @Wah a pak teprve snaha o co nejpodobnější zvuk z Mooer Envelope.
Ještě alespoň přidám video, pod jehož vlivem jsem si krabičku pořídil.
https://www.youtube.com/watch?v=oz-1K6SryY0
Hodnocení
Zpracování bezchybné, pěkný design, zvuk dobrý, ale vhodnější spíš opravdu na kytaru, na basu to není pro mé potřeby nic extra. Zatím si nechávám Mooer @Wah a tento Mooer Envelope jsem vrátil do obchodu.
Závěr
V úvodu jsem zmínil zařízení Source Audio Soundblox Pro Bass Envelope Filter. Dnes už se nevyrábí, ale objevil jsem, že má v zásadě nástupce v podobě Source Audio Spectrum Intelligent Filter, což bude sice drahá, ale rozhodně další moje cesta.