Téma: Flatwounds aneb hlazené struny alias hlazenky
Téma věnované různým typům strun podle různých kritérií tu již máme: http://baskytara.com/topic8737-typy-bas … strun.html
Toto téma bych rád věnoval speciálně hlazeným strunám. V poslední době se mi do rukou dostaly několikery hlazené struny, takže jsem měl možnost je pitvat.
Schémata konstrukce hlazených (flatwound) a dnes častějších strun s kulatým vinutím (roundwound) jsou na následujících obrázcích:
Schéma je jedna věc, realita je věc druhá. Na následující fotografii jsou tři různé hlazené struny E od tří různých výrobců.
Pod označením D'Addario Chromes se skrývají D'Addario XL Chromes ECB81, o kterých si můžete přečíst v recenzi. Rotosound Jazz Bass RS 77 jsou popsané rovněž v recenzi.
Nejhrubší (Rotosound Jazz Bass 77) a nejhladší (DR Legend) se mi spolu podařilo nafotit lépe.
Jak je vidět, technologie výroby se i u jednotlivých výrobců liší. A co teprve po odhalení vnitřních vrstev.
Po jejich pitvě je vidět, jak moc se od sebe liší:
Tloušťka svrchní hlazené vrsty strun DR je tenká pouhých 0,2 mm, je to opravdu velmi tenký plíšek. Oproti tomu tloušťka svrchní vrstvy strun Rotosound je 0,6 mm.
Máte zkušenosti s hlazenkami?