1

Téma: DI box - potenciální řešení přebuzení?...

Zdravím lidi, už jsme to tu řešili, ale napadla mě ještě jedna cesta. Můj problém je přebuzenej zesák, kde to klipuje opravdu hodně a za odměnu mi leze z boxu takový dost ošklivý zkreslení, který fakt nemám rád. Krom toho vyměnit snímač, a zvýšit struny, což je zatím jediný řešení mě napadlo hodit mezi basu a aparát DI box s ovladačem síly signálu, třeba tenhle http://www.thomann.de/cz/art_dual_rdb.htm . Je to teoreticky lepší řešení pustit do zesilovače slabší signál a pak ho trochu "vybudit" nebo je to vlastně to samý jako když tam pošlu surovej signál z basy a zmáčku přepínač na aktiv (-10 dB) na zesáku...?

Baskytary: LTD-ESP B 154 STR , Ibanez SR 705 TK , custom made kopie Stingray 5
Box: home made box 15"
Kabely: Planet waves, Bespeco
Rack: Gallien Krueger RB 700-II, Korg DTR 2000, Line6 Relay G90, Samson PB 10 power distributor, DBX 166 XL
0 xLajků:

2

Re: DI box - potenciální řešení přebuzení?...

Mobius napsal:

zmáčku přepínač na aktiv (-10 dB) na zesáku...?

a basu mas aktiv? a obycejny stazeni gainu nebo volume na base??

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

3 Naposledy upravil: Aidamos (02. 04. 2013 16.30:23)

Mobius napsal:

zatím jediný řešení mě napadlo hodit mezi basu a aparát DI box s ovladačem síly signálu

Být Tebou, pořídil bych si kompresor. To bude podle mě lepší řešení na klipování než DI box.

m3 napsal:

stazeni volume na base

To ale většinou nehraje tak dobře

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

4

Basa je pasiv. Ten snímač je ale i tak dost silnej. Kompresor mám DBX 166 XL, ale ten tohle nevyřeší, protože ho mám v efektový smyčce. Stažení volume na base není po zvukový stránce ono. Gain na zesáku už taky níž nejde jinak to nehraje už vůbec. Proto mě napad ten DI box. Principiálně je to to samý jako přepnutí na zesáku snížení citlivosti, ale i tak se ptám jestli v tom rozdíl je, jestli snížím signál už v DI boxu před zesákem.

Rack: Gallien Krueger RB 700-II, Korg DTR 2000, Line6 Relay G90, Samson PB 10 power distributor, DBX 166 XL
0 xLajků:

5 Naposledy upravil: Aidamos (02. 04. 2013 17.38:00)

Mobius napsal:

Kompresor mám DBX 166 XL, ale ten tohle nevyřeší, protože ho mám v efektový smyčce

Vyskašli se na efektovou smyčku a narvi všechno mezi basu a aparát.

EDIT:

Mobius napsal:

DBX 166 XL

Aha, to je rackovej. Ale i tak bych to udělal nebo alespoň vyzkoušel.

0 xLajků:

6 Naposledy upravil: Mobius (02. 04. 2013 18.07:37)

Takže podle tebe by bylo nejlepší hodit mezi basu a aparát teda další kompresor? A nemusel by bejt nastavenej jako limiter, aby se nepřebuzoval zesák? Tak jeden kanál mám v efektový smyčce, ale pokud by mi někdo dokázal poradit jestli je možný nacpat druhej kanál z kompresoru mezi basu a aparát tak to zkusím. Pokud teda bude mít basa dosť šťávy, aby to utáhla. Jelikož je problém v silným signálu tak snad ne big_smile. Nějakápřípadná rada na zapojení ?

0 xLajků:

7

Mobius napsal:

Takže podle tebe by bylo nejlepší hodit mezi basu a aparát teda další kompresor?

Nevím jestli zrovna další, ale to by přeci neměl být problém basu píchnout do toho DBX kompresoru (jo, má to bohužel vstup zezadu) a výstup z kompresoru přivést na vstup zesiku.

Mobius napsal:

A nemusel by bejt nastavenej jako limitr, aby se nepřebuzoval zesák?

Ne, nemusel. Klasicky bych použil 2:1 nebo podobnej (dejme tomu do 5:1) kompresní poměr (koukal jsem, že ten DBX na to má i nakreslenou stupnici), to by mohlo stačit. Mám to prakticky stejně. Kompresor mi srazí jen špičky aby mi to neklipovalo.

0 xLajků:

8

U které basy ti to dělá? Jestli třeba jen není vadná aktivka... počítám že výměnu baterky v aktivce jsi zkoušel.

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

9

tao-kan napsal:

U které basy ti to dělá? Jestli třeba jen není vadná aktivka... počítám že výměnu baterky v aktivce jsi zkoušel.

Jak jsem psal kousek nahoře, basa není aktivní, ale pasivní.

0 xLajků:

10

Mobius napsal:
tao-kan napsal:

Ajo, sorry. V tom případě bych opravdu vyměnil snímač... nemá cenu mít basu, se kterou pořád musíš takhle bojovat.

Ještě otázka: takhle klipuje jenom na tomhle zesáku nebo i jinde? Jestli třeba ten snímač neprodělal částečnou smrt.

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

11 Naposledy upravil: Mobius (02. 04. 2013 20.56:25)

tao-kan napsal:
Mobius napsal:
tao-kan napsal:

Ajo, sorry. V tom případě bych opravdu vyměnil snímač... nemá cenu mít basu, se kterou pořád musíš takhle bojovat.

Ještě otázka: takhle klipuje jenom na tomhle zesáku nebo i jinde? Jestli třeba ten snímač neprodělal částečnou smrt.

Jediný co jsem zkoušel byla celolampa a ta si s tím silným signálem v pohodě poradila. Problém je v tom, že mám snímač přiblížený blíže k Hčku, aby to hrálo líp a na talkbassu jsem se dočetl, že právě nízký tóny mají největší výstupní signál (ale už nevím v jakým článku to bylo). Snímač se mi měnit nechce, je to keramickej Seymour Duncan typ musicman. Když takhle mluvíte vyměnit snímač tak jakej? Vím, že co výrobce to jinej snímač, ale že by byly tak obrovský rozdíly u jednoho typu snímače?

0 xLajků:

12

Asi bych to zkusil vzít ke zkušenýmu kytaráři, ať koukne, kde je problém... nějak mám pocit, že se toho tady nedobereme smile

0 xLajků:

13

tao-kan napsal:

Asi bych to zkusil vzít ke zkušenýmu kytaráři, ať koukne, kde je problém... nějak mám pocit, že se toho tady nedobereme smile

Jo ke kytaráři s tím pudu, ale ještě mi tu nikdo neřekl, proč by to ten DI box neřešil nebo proč ho nepoužít.

0 xLajků:

14

ad DI box: pokud ti chodí přímo z basy tak silnej signál, půjde ti takovej i do DI boxu, takže se ti to přebudí už tam, ne? Pak to můžeš klidně stáhnout, ale už to prostě bude přebuzený.

0 xLajků:

15

Mobius napsal:

proč by to ten DI box neřešil

protoze DI box je primarne staveny na zmenu impedancni charakteristiky nastrojoveho/linkoveho signalu - prevedeni signalu z vysokoimpedancniho na nizkoimpedancni, a ne na to aby resil problemy basa/snimac vs aparat, IMHO

Mobius napsal:

už jsme to tu řešili

zkousel si to vyresit kompresorem, ted DI boxem...zkus proste ten snimac vic zapustit a mozna odpadne starost o dalsi krabicku. no offense

The Jack, The  Pearl, Palatino EUB, Cort GBMP3,  GK 200RB 1981, Ampeg B200R 2008, Peavey Centurion III 1978, Peavey 118 1978, MB PH 112, EBS MBII
0 xLajků:

16

e.t. napsal:
Mobius napsal:

proč by to ten DI box neřešil

protoze DI box je primarne staveny na zmenu impedancni charakteristiky nastrojoveho/linkoveho signalu - prevedeni signalu z vysokoimpedancniho na nizkoimpedancni, a ne na to aby resil problemy basa/snimac vs aparat, IMHO

Ano máš pravdu, a tím aby to omezilo případnej vznik šumu. Mě slo spíše o to, že když má ten DI box regulaci úrovně, a já zeslabil ten signál co pak pošlu do zesáku, jestli je to to samý jako bych na zesáku snížil citlivost.

Mobius napsal:

už jsme to tu řešili

zkousel si to vyresit kompresorem, ted DI boxem...zkus proste ten snimac vic zapustit a mozna odpadne starost o dalsi krabicku. no offense

Kompresor jsem si nekoupil jen kvůly tomuhle, zkouším hledat všechny způsoby. Samozřejmě, že zkusit to vyřešit tím snímačem pořád mám na paměti a nezavrhl jsem to, jen hledám všechny možnosti a protože budu DI box časem potřebovat tak se ptám jestli by tohle nepomohlo.

0 xLajků:

17

Mobius napsal:

protože budu DI box časem potřebovat

tak bych moc nevahal a koupil toho aguiho z kytar, ted je za polovic. sam mam cukani, ale jeste lepsi by byl REDDI, akorat ty ceny...

The Jack, The  Pearl, Palatino EUB, Cort GBMP3,  GK 200RB 1981, Ampeg B200R 2008, Peavey Centurion III 1978, Peavey 118 1978, MB PH 112, EBS MBII
0 xLajků:

18

Mobius napsal:

Problém je v tom, že mám snímač přiblížený blíže k Hčku

tady sis sám odpověděl na svůj problém... já osobně jsem měl ten samý problém a snížil jsem snímače a je vymalováno.

PROFÜL
AVBS5 ´99/00 & EBS HD350+Genz Benz GB212T+115 Emi Gamma+Warwick WCA 211Pro(2x CELESTION BN10-200S)
♫♪♫♪ tak tohle je pro mě španělská vesnice
0 xLajků:

19

Barius napsal:
Mobius napsal:

Problém je v tom, že mám snímač přiblížený blíže k Hčku

tady sis sám odpověděl na svůj problém... já osobně jsem měl ten samý problém a snížil jsem snímače a je vymalováno.

Jenže ten snímač je tak naschvál, to byl záměr protože Hčková struna nehrála dost nahlas oproti jiným strunám. Promluvím s kytarářem, jestli pujde snížit pod stejným úhlem, ale to se mi právě zdá, že už nepůjde a když ho naklopím jinak bude to zase nevyvážený.

0 xLajků:

20

Mobius napsal:

Jenže ten snímač je tak naschvál, to byl záměr protože Hčková struna nehrála dost nahlas oproti jiným strunám. Promluvím s kytarářem, jestli pujde snížit pod stejným úhlem, ale to se mi právě zdá, že už nepůjde a když ho naklopím jinak bude to zase nevyvážený.

nevim co mas presne za snimac, ale u nekterejch de nastavit vejska jednotlivejch polovejch nastavcu sroubovakem nebo imbusem, tak bych to zkusil taky, je to citlivejsi nez hejbat s celym snimacem...

G&L L-1500, Cort C5, H&K Basskick 707, Ampeg Isovent (2*10", 2*15"), Laney BC250
0 xLajků:

21

Mám tam snímač SEYMOUR-DUNCAN SMB-5D a u tohodle to nejde. Zná někdo nějakej musicmanovskej snímač u kterýho jde měnit výška jednotlivých polových nástavců?

0 xLajků:

22

zkus tady vložit fotku-detail toho usazení snímače na tvojí base

PROFÜL
AVBS5 ´99/00 & EBS HD350+Genz Benz GB212T+115 Emi Gamma+Warwick WCA 211Pro(2x CELESTION BN10-200S)
0 xLajků:

23

Mobius napsal:

Principiálně je to to samý jako přepnutí na zesáku snížení citlivosti, ale i tak se ptám jestli v tom rozdíl je, jestli snížím signál už v DI boxu před zesákem.

kua, odpověděl sis sám, pokud můžeš snížit citlivost na zesáku, udělej to

Mobius napsal:

ale pokud by mi někdo dokázal poradit jestli je možný nacpat druhej kanál z kompresoru mezi basu a aparát tak to zkusím

samozřejmě je, ale uvědom si že mezi zesákem a bednou pracuješ s výkonem, linkovej signál je něco jinýho

než koupíš předraženej ARTDual u Thomanna, zkus zjistit, co je v signálu špatně, permanentně klipující zesilovač je prostě z principu blbě, místo toho abys zjistil co ubrat, chceš něco přidat...řešit DI boxem výkonové záležitosti je z principu špatně, na tohle potřebuješ speaker managment

Basa prudí muziku smile
0 xLajků:

24

Mobius napsal:

basa není aktivní, ale pasivní.

a zkoušels na zesilovači - pokud máš ten GK 700RB - na vstupu snížit citlivost jakoby pro aktivní basu - zkrátka zapojit to jako aktivku?  A dělá to jenom ta jedna baskytara, nebo všechny?

PROFÜL
0 xLajků:

25

Mobius napsal:

promluv si nejdriv se sroubovakem smile a zkus to ..pokud neni ten snimac moc macatej nebo nemas moc melkou diru v base tak by to nemel bejt problem ...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

26

pokud je signál silný tak bych to vůbec neřešil, snížil bych ho o fous dolů, pod stejným úhlem jak ho máš teď a bude hurá!
http://webshop.musicshop.hr/images/973341.jpg?osCsid=2d7a662f048a0315d0f19609c5ed79b4

PROFÜL
0 xLajků:

27 Naposledy upravil: Mobius (03. 04. 2013 12.33:46)

Tak pomalu se tu začínají objevovat emoce tak tomu dám trochu směr smile. Udělal jsem chybu, měl jsem na začátek napsat hned vše jako v minulý diskusi o kompresorech, aby z celý diskuse nevyplynulo, že jsem asi natvrdlej. Pokud snížím citlivost na vstupu do zesáku pak ta basa opravdu neklipuje a dá se s tím hrát i žít. Jenže o to mi vůbec nešlo. Tady jsem chtěl vědět jestli by klipování v pasivním přenutí na zesáku to vyřešil DI box, nevyřeší chápu. Šlo mi o to, že basa je pasivní a pokud nesnížím citlivost pak basa opravdu klipuje, ale zvuk mi prostě přijde bohatší než když to prostě utnu čudlíkem na zesáku. Proto jsem chtěl znát všechny možnosti, než nakonec něco udělám. Za všechny rady děkuju a až budu doma mrknu se na ten snímač.

0 xLajků:

28

trochu ot ale podobný problém měl kámoš na pasivním preclu, snímač tohlě dělal i když byl zaražený úplně nadoraz. Furt byl z toho nesvůj protože dioda blikala ale když to nastavil tak aby neblikala nehrálo to tak dobře, on teda snímač vyměnil a má klid. Já na zesáku žádnou takovou ledku nemám a když jsem na toho precla hrál tak se mi to líbilo smile

G&L L-2000 1984
GK 400RB 1993, Soundelirium PapaMobile 2x10
DOD FX-100 Pedalboad: Boss ODB-3 - Ibanez PD-7 - (DOD FX72) - Warwick RockTuner PT2 - Kokot Kompresor
Aji já mám profil! Sækədʒəwiːə
0 xLajků:

29 Naposledy upravil: Aidamos (03. 04. 2013 15.08:42)

Mobius napsal:

Problém je v tom, že mám snímač přiblížený blíže k Hčku, aby to hrálo líp

To bude ono.

Mobius napsal:

právě nízký tóny mají největší výstupní signál

To mají, protože mají největší rozkmit, čili se indukuje největší proud = nejsilnější signál, proto to na tom H musíš dát níž. Chce to vychytat kompromis mezi sílou signálu a kvalitou zvuku.

0 xLajků:

30

Aidamos napsal:

To mají, protože mají největší rozkmit,

který ovšem blízký kontakt snímače může tlumit

Basa prudí muziku smile
0 xLajků:

31

el BassTardo napsal:
Aidamos napsal:

To mají, protože mají největší rozkmit,

který ovšem blízký kontakt snímače může tlumit

Tak.

0 xLajků: