1

Téma: Tak jsem začal chodit na basu.. Jak na noty?

A je to super! Vřele doporučuju. Pro začátečníky, jako sem já, je to skvělá věc, hned na první hodině sme přišli na několik zlozvyků, který sem si za měsíc a půl hraní doma osvojil, a jakou to dá práci odbourat.. Je to fajn, hraju na učitelovu basu, je to Musicman Sabre z osmdesátejch let, hraje to fakt samo!
Začali sme podle Hory a chci se zeptat na jednu věc- jak ste se učili hraní z not? Nemáte nějaký tipy a fígle, rady do začátku, který by pomohly..?

0 xLajků:

2

Re: Tak jsem začal chodit na basu.. Jak na noty?

při hraní si říkej nahlas tony, který hraješ...

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

3

Vzhledem k tomu,že mi to přijde jako naučit se další jazyk (v tomto případě čínštinu)
skoro bych si udělal nějaký kartičky s obrázkama a z druhý strany bych si napsal co je to za tón. Kartičky zamíchat..... a jedem.

Mé poslání je být nenáviděn, srát lidi ze všech sil a být ignorován. Vaše smůla je, že jsem velmi vytrvalej běžec smile
0 xLajků:

4

No...noty se naučíš jen jedním způsobem. A to tak, že party prostě budeš hrát do zblbnutí a budeš dřít jako kůň. Pak už ti to bude připadat jako samozřejmost. Jako když se učíš písmenka. Nejprve ema mele maso....a pak i nějaké slohové cvičení:))
Já sám jsem začal s notama v 25 letech...takže to bylo spočátku těžké (a pořád ještě je)ale dostávám se do toho a je to fakt jen o tom cvičení...žádná alchymie

Musicman Stingray5
Ampeg SVT 3 Pro + Ampeg SVT 610 HLF
Roland Bass Cube 100 W
0 xLajků:

5

Zkus se je paralelně učit na pavijáno, tam je to občas daleko líp vidět. Hodně zdaru !

0 xLajků:

6

Vzpomínám si na své začátky výuky na baskytaru, kdy jsem rok chodil na hodiny do LŠU. Nebyl to pro mne až takový problém, už dva roky jsem hrával s otcem v cimbálovce na kontrabas. Cvičili jsme především správné posazení levé ruky, opěr hmatníku o palec, kolmost prstů ke hmatníku a prstoklady.  Samozřejmě mě učitel nutil hrát podle not v basovém klíči různá cvičení a to mě dělalo problémy, protože jsem byl zvyklý z hraní na klarinet na noty v houslovém klíči.
Dnes po letech jsem tomu rád, že jsem tyto základy dostal. Sleduji příležitostně u některých basistů špatné držení hmatníku; krk v dlani, prsty šikmo atd. Nelze pak hrát ryclé běhy. Těžko se takových zlozvyků později zbavuje.
Noty si píši stále, ale ne do mrtě spíše dle Velebného praktik, t.j značky, ale je třeba ovládat hudební teorii -  harmonii, stupnice. Jedná se o složitější songy a hlavně vyhrávky, neboť hlava děravá a je to pak taková jakoby pomocná berlička. Stačí se mrknout, rychle osvěžit paměť a tak podobně…

BL-700NT, TRB-1005NT, B4Fl, BB-350, RB-660Fl
SVM-360 hybrid, SVM-600 hybrid, 4x10 DeltaLite II-2510, 4x10 Beta 10-A, box EV-18B+2x10 Gamma, kombo SVM-300 KappaLite 3015, Peavey TNT-130 aj.
0 xLajků:

7

Přesně tak, Betarone. Držel sem krk v dlani a ani mi to nevadilo, mám velký ruce, ale když sem se měl pohybovat po krku v polohách.. To samý na pravý ruce, dlaň sem si opíral o tělo a pohyboval prakticky jen prstama, ale dělalo to hroznej bordel v dynamice..

Možná si fakt zkusim udělat kartičky a ty noty se zkusim fakt naučit, asi to stojí zato, je to takovje klíč k teorii..

0 xLajků:

8

Ke komu chodíš, davidaku? Nějak si v Liberci nevybavuju nikoho s MM...

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

9

Mikuliku, chodik k panu Barešovi, on učí na jbc hudebce, ale chodim k němu domů tady v lbc, má takovej malej hudební krámek na Vápence.

0 xLajků:

10

Betaron napsal:

Vzpomínám si na své začátky výuky na baskytaru, kdy jsem rok chodil na hodiny do LŠU. Nebyl to pro mne až takový problém, už dva roky jsem hrával s otcem v cimbálovce na kontrabas. Cvičili jsme především správné posazení levé ruky, opěr hmatníku o palec, kolmost prstů ke hmatníku a prstoklady.  Samozřejmě mě učitel nutil hrát podle not v basovém klíči různá cvičení a to mě dělalo problémy, protože jsem byl zvyklý z hraní na klarinet na noty v houslovém klíči.
Dnes po letech jsem tomu rád, že jsem tyto základy dostal. Sleduji příležitostně u některých basistů špatné držení hmatníku; krk v dlani, prsty šikmo atd. Nelze pak hrát ryclé běhy. Těžko se takových zlozvyků později zbavuje.
Noty si píši stále, ale ne do mrtě spíše dle Velebného praktik, t.j značky, ale je třeba ovládat hudební teorii -  harmonii, stupnice. Jedná se o složitější songy a hlavně vyhrávky, neboť hlava děravá a je to pak taková jakoby pomocná berlička. Stačí se mrknout, rychle osvěžit paměť a tak podobně…

já nevím, ale bál bych se o něčem říkat, že je to špatně nebo zlozvyk...

0 xLajků:

11

Betaron napsal:

Pravda, šikmých prstů jsem si u sebe všiml asi před měsícem, ale chvála bohu, jsem si na "opravu" zvyknul rychle...

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

12

No jasne. Leva ruka, krk v dlani, zbytecny komihani rukou...

zacal jsem k uciteli chodit po trech letech, minuly rok jsem tak pul roku chodil, no a jelikoz jsem liny cvicit, tak to jeste neni uplne koser. Ale je to tedy asi vyrazne lepsi, nez bylo driv..

Ted jsem se koukl na basku a neveril bych, co jsem videl... mam normalne telo vohoblovany na mistech, kam dopadam prstama pri slapu a uplne protlaceny mista, kde jsem se drive opiral palcem (nad snimacem)... to bych netusil, co udela cas.

Ibanez SR1305PM | Fokus V950 fretless | SWR Studio 220 | Carvin RL210 "Red Eye"

http://imagegen.last.fm/lastfmplain/recenttracks/5/j4ro.gif
0 xLajků:

13

davidak napsal:

Mikuliku, chodik k panu Barešovi, on učí na jbc hudebce, ale chodim k němu domů tady v lbc, má takovej malej hudební krámek na Vápence.

A jo, starej Bareš, no jasně... ten vystřídal v Barešově orchestru mýho dědu... a koupil od něj jeho stařičkej kontrabas, na kterej jsem se učil a skoro jsem ten prodej obrečel... Mimochodem - kdyby Bareš třeba nějak neseděl, osobně můžu doporučit tady Vláďu Dlaska z místní ZUŠky. Ten je výýýtečnej...

0 xLajků:

14

Já jsem ve škole pro letošní rok chytil Jaryna Janka, první hodina s ním byla bezva...

Fender Jazzbass American Deluxe, Basswood GJK
SWR 550x,  Hocke 1x15" a 4x10", Fender Rumble
http://www.jimiband.cz
0 xLajků:

15

Panejo, tak už jakž takž trhaně a neplynule umim první polohu smile .. Ty hodiny sou fakt super.

0 xLajků:

16

davidak napsal:

Panejo, tak už jakž takž trhaně a neplynule umim první polohu smile .. Ty hodiny sou fakt super.

To chodis na kamasutru ? wink

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

17

davidak napsal:

Potřebuju už nový struny... tak je dneska zkusím koupit u Bareše, minule mi v krámě ukazoval Rotosoundy Swing Bass 66 za šestikilo, to je docela slušná cena a hlavně na ně hraje poměrně dost světovejch šikulů, tak by nemusely bejt až tak zlý... uvidíme...

0 xLajků:

18

mikulik napsal:
davidak napsal:

Potřebuju už nový struny... tak je dneska zkusím koupit u Bareše, minule mi v krámě ukazoval Rotosoundy Swing Bass 66 za šestikilo, to je docela slušná cena a hlavně na ně hraje poměrně dost světovejch šikulů, tak by nemusely bejt až tak zlý... uvidíme...

Já předevčírem dostal od Petra Maška dvoje everly B-52 tu nejdražší řadu...neznáte je někdo?

0 xLajků:

19

JO, pak dej vědět, jaký to bylo. Já eště pořád nemám svojí basičku doma, ale až bude v cajku, tak mi na ní taky prej hodí ty Rota.
Btw až k němu přijdeš, tak po levý straně hned za vchodem za klávesama stojí ve stojánku ten Sabre(na kterej hraju! big_smile)

0 xLajků:

20

No jasně, akorát sme jí museli trochu pozměnit, poněvadž učitel je chlap smile

0 xLajků:

21

Jak často a na jak dlouho chodíš? Já mám jednu dvouhodinovku týdně, chtělo by to častěji.

0 xLajků:

22

No hele, chodim jednou tejdně, od půl devátý večr, zkejsnu tam pokaždý hodně dlouho.. Alo to pak spíš jenom kecáme. Myslim si ale, že je to spíš o tom, co natrénuju sám doma, on to pak jen koriguje. Za tu hoďku, co tam sedim s basou, se toho moc xtra nenaučim => záleží na mý píli a ne na času srávenym u učitele..

0 xLajků:

23

BuBass napsal:

Jak často a na jak dlouho chodíš? Já mám jednu dvouhodinovku týdně, chtělo by to častěji.

Hele, ja chodil minulý rok jednou týdně po hodině, teďka máme model jednou za čtrnáct dní dvouhodinovka, přijde mi to, při mém nabouchaném programu, lepší. Člověk toho dostane víc a má čas si ty cvičení zahrát, zažít... minulý rok se mi stávalo, že jsem to někdy nestihl za ten týden skoro vůbec, takhle člověk má šanci se tomu věnovat aspoň někdy... I když :-( chjo, s tou pracovní morálkou je to hrozný, máte někdo nějaký osvědčený recepty?

0 xLajků:

24

ja.ro napsal:

máte někdo nějaký osvědčený recepty?

Ja mam recept proste at se deje co se deje hodina denne se musi najit....mam taky docela nabouchano, ale cas se dycky najde. Sice me nekdo tady uz zprazil ze hodina denne je malo, ale lepsi malo nez nic. Kdyz si nezahraju spatne spim wink

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

25

dys sem se ucila ja noty,tak sem si je pri hrani rikala nahlas a porad dokola a dokola a kolem a kolem a pak uz to slo smile Taky sem si je bareevne rozlisila...ehm. jako ve skolce no. Pro lepsi predstavu..

Máma má mísu. Ema mele maso. Herbert loupe banán.
Efka je šťastná. sputnik okultnik
0 xLajků:

26

jo to sem udelal taky... asi prvni 2 mesice nez sem poprvi vymenil struny sem tam mel cervene cecka a modre gecka

0 xLajků:

27

A uz umite cist z not?

Ja se s tim tedy dost morim a kdyz mam zahrat skladbu, pomerne jednoduchou, a jenom v prvni poloze, tak je jenom otazkou nekolika taktu, nez vypadnu a nejakou spletu... budu si to muset rikat hlasite asi taky smile a vic cvicit.

0 xLajků:

28

Já to kdysi uměl... ale to už je dávno...

0 xLajků:

29

Podle me je nejlepsi zpusob jak se naucit cist noty hrat z listu porad nove a nove veci, nepilovat je k dokonalosti, proste prehrat a dalsi. Sehnat stos nejakych doprovodu a brat jeden za druhym. V zacatku jsem taky pouzival nejaky software, ktery vygeneroval notu a muselo se urcit co to je.

0 xLajků:

30

deafslap napsal:

Podle me je nejlepsi zpusob jak se naucit cist noty hrat z listu porad nove a nove veci, nepilovat je k dokonalosti, proste prehrat a dalsi. Sehnat stos nejakych doprovodu a brat jeden za druhym. V zacatku jsem taky pouzival nejaky software, ktery vygeneroval notu a muselo se urcit co to je.

Ten software by me zajimal...nevzpomenes co to bylo ?

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

31

Myslim, ze to byl score trainer, ale nejsem si jistej. Uz to nemam, byl to nejaky crack.

0 xLajků:

32 Naposledy upravil: ondras (23. 10. 2006 10.13:22)

BuBass napsal:

Já jsem ve škole pro letošní rok chytil Jaryna Janka, první hodina s ním byla bezva...

u Jaryna jsem se kdysi vyučil, ještě když působil na ostravský konzervě, je to skvělej učitel, to jsi chytil dobře

0 xLajků:

33

Když si představim,že na stará kolena si nejspíš ani nevzpomenu na WC sundat kalhoty,tak se mi do těch not vůbec nechce. (jestli se teda vůbec těch starých kolen dožiju)
Spíš bych řek,že je nejlepší si trénovat sluch.

Mé poslání je být nenáviděn, srát lidi ze všech sil a být ignorován. Vaše smůla je, že jsem velmi vytrvalej běžec smile
0 xLajků:

34

woodstock napsal:

podle mě maj noty jednu obrovskou výhodu- donutěj tě hrát něco, co bys sám od sebe nikdy nezahrál. prostě ti do prstů dostanou nový postupy, rytmy.. a tak. na to ti imho sluch nestačí.

0 xLajků:

35

davidak napsal:
woodstock napsal:

podle mě maj noty jednu obrovskou výhodu- donutěj tě hrát něco, co bys sám od sebe nikdy nezahrál. prostě ti do prstů dostanou nový postupy, rytmy.. a tak. na to ti imho sluch nestačí.

no tos rekl nadherne! smile
presne kvuli tomuhle zacinam uvazovat ze se taky zacnu ucit z Hory smile

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

36

No já z něj právě taky hraju. Teď sem dělal takový cvičení- bylo tak hrozně hnusný, nerytmický, nemelodický, nutilo mě hrát tam s nějakejma béčkama nebo co smile.. no prostě sem u toho mooc nadával. No a pak sem přišel na basu, učitel si sed ke klavíru, pustil nějakej pattern a hrál klavír, já to svoje, byla z toho docela pecka! koukal jsem s otevřenou pusou.

0 xLajků:

37

Hora hora hora hora... ach jo, ano, ta soudrznost a souzneni... Ja jsem na cv. cislo 50-55 (do pondeli musim dojet nejkam k sedmdesatce)... 52 je vypecene, kdyz to clovek ma hrat "on first sight" (kdyz si vypujcim horolezeckou terminologii)

0 xLajků:

38

ej hora hora, a z tej horečky kdosi ma volá - škoda, že jsem tak línej...

(díky daviďákovi a ostatním za motivaci a postřehy)

A thousand nights, I've spent alone,
Solitaire to the bone,
But I don't mind, I'm my own best friend,
From the beginning to the end,
My life, my heart, black night, dark star, Capricorn
0 xLajků:

39

woodstock napsal:

Ja bych spis rekl ze je lepsi nejak omluvit svou lenost a uverit tomu big_smile

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

40

tak jsem si zkusil noty vyjmenovavat pri hrani nahlas. Snad ze jsem si nevybral vhodny cviceni ci co, kazdopadne bylo to tedy maso...

0 xLajků:

41 Naposledy upravil: d.a.l.i (24. 10. 2006 10.08:48)

ja som sa na noty proste vykaslal a hram bez nich ale tak ja som sa vykaslal aj na hudobku lebo som mal zleho ucitela hral na basu horse jak ja

D.a.l.i: Na tomto foru mluvime slusne!

crafter s akt. elektr.
ketner basforceL 100w
tak este toho moc nemam ale snazim sa
0 xLajků:

42

Dík Kozorohu za za hezkou "reputační poznámku", ta je moc motivační zase pro mě smile
ja.ro, právě jsem přehrál 51čku a už ta byla dost drsná, chystám se na tu 5dvojku, tak sem zvědav. odpustil jsem si teď dopoledne pár přednášek, abych moh cvičit a předvýst se večer učiteli(umění má přednost před pružností a pevností, snad souhlasíte) smile

0 xLajků:

43

http://familygames.com/freelane.html
tam je NoteCard, takova sranda na trenink cteni not v praci u pocitace smile

0 xLajků:

44

deafslap napsal:

http://familygames.com/freelane.html
tam je NoteCard, takova sranda na trenink cteni not v praci u pocitace

moooc dobrý! děkuju.

0 xLajků:

45

davidak napsal:

spider napsal:

Ja bych spis rekl ze je lepsi nejak omluvit svou lenost a uverit tomu

Davidak - já se prostě názoru,že to co ty se učíš z not,se dá naučit i z poslechu různý hudby (a následného zkoušení) Znám lidi (a nemaj absolutní sluch),co prostě poslechne nahrávku a jede uplně v pohodě totéž. Protože zná hmatník a ví kde ten tón najde.
Noty resp. hudební teorie by se mi šikla...ale jen pro to,abych znal harmonie.
Z listu nikdy hrát nehodlám.

Spider-máš pravdu.....sem lenoch,což je přirozená lidská vlastnost a rozhodně nemám důvod ji omlouvat.

Každopádně - taky sem chodil na basu k učiteli a sám mi potvrdil,že u některých lidí hudební teorie nemá smysl,že je to jen ztráta času.
Možná,kdybych měl alespoň nějaký slušný základy teorie. Ale já měl naopak slušnej základ z hudební praxe....takže asi tak.

Shrnuto podtrženo - dle MÉHO názoru - za určitých okolností může přijít hudební teorie vhod.

Tak a teď klidně kamenujte...ruce mám rozpažený. big_smile

0 xLajků:

46

woodstock napsal:

u některých lidí hudební teorie nemá smysl,že je to jen ztráta času.

woodstock napsal:

za určitých okolností může přijít hudební teorie vhod.

Castecny souhlas....no ale ja se nepocitam mezi ty stastlivce s absolutnim sluchem (i kdyz leccos se da natrenovat, ale komu neni dano....), takze noty jsou moje berlicka. Zatim s ni neumim chodit, ale lepsi se to

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

47

Taky nemam absolutni sluch, zdaleka. Kdyz nekdo zahraje neco, nevim, co hraje, ale jak clovek na basu hraje uz dlouho, tak plus minus se stava, ze odhadne, kam sahnout (a kdyztak dokoriguje) a taky i ty intervaly clovek muze naposlouchat, takze z toho melodii (je-li jednodussi) muze celkem rychle pochopit a dostat do prstu.

Dle meho nazoru hudebni teorie nemuze uskodit... A muze pomoci.

Jo, clovek, kdyz oposlouchava, tak taky nejaky postupy ziska, na notach a hrani z not je podle me ohromna (i kdyz obtizne prijatelna) vyhoda v tom, ze je clovek nucen hrat veci, ktery ho "nebavi" a nejdou mu... Je donucen k vetsi peclivosti a cviceni. Kdyz si jen tak brnkam nebo zkousim hrat do nejaky hudby, tak to neni zadny soustredeny trenink. Ale tak nepopiram, ze je to obecne pravidlo. Tak to funguje u me smile

0 xLajků:

48

4 ja.ro

Já jako celkem běžně hraju věci který mi vůbec nejdou....je to základ mé technické výbavy, protože nehraju to co mi jde, ale to co mi nejde...mluvil jsem o tom i na setkání basslidiček...: člověk prostě musí mít nějáký sklony k masochismu, aby to někam dotáhl smile

0 xLajků:

49 Naposledy upravil: mikulik (25. 10. 2006 09.16:51)

ja.ro napsal:

Taky nemam absolutni sluch, zdaleka. Kdyz nekdo zahraje neco, nevim, co hraje, ale jak clovek na basu hraje uz dlouho, tak plus minus se stava, ze odhadne, kam sahnout (a kdyztak dokoriguje) a taky i ty intervaly clovek muze naposlouchat, takze z toho melodii (je-li jednodussi) muze celkem rychle pochopit a dostat do prstu.

Bez výhrad souhlasím, mám to úplně stejně... a když při rychlým hledání správnýho tónu hrabu vedle, nestydím se za to... neopak se to snažím zakomponovat do celkového projevu jako "neotřelé vyhrávky" smile

0 xLajků:

50

Jo jo, věci které mi nejdou - těch je!!
Právě se prokousávám moll stupnicema: aiolská, harmonická, melodická... HUH

0 xLajků: