1

Téma: Basová pauza...??

Tak mě tu zase po nějakých 3 letech máte. lol  Basa mi celý dva roky visela na zdi,...ale kamarádi nedávno přišli, jestli by jsme nedali dokupy poslední kapelu a nezačali zase hrát. smile Tak je to zase po nějaké té pauze fajn. wink

Měl jste někdo nějakou takovou pazu,...že jste třebas dva roky na basu nešáhli?Kupodivu mi to jde, jak kdybych basu odložil před 14-ti dny. smile

0 xLajků:

2

Re: Basová pauza...??

OT: Pokaždé když vezmu basu do ruky, tak mi příjde jako bych hrál po velké pauze (nebo jako poprvé)  hmm  big_smile

Squier Vintage Modified Precision Bass Amber Maple + SX Vintage Precision Bass 62 3 TS
Fender Rumble Head 350 + Fender Rumble Cabinet 4x10''
0 xLajků:

3 Naposledy upravil: Matej (30. 12. 2011 22.46:23)

Kwik napsal:

OT: Pokaždé když vezmu basu do ruky, tak mi příjde jako bych hrál po velké pauze (nebo jako poprvé)  hmm  big_smile

....teď jsem trochu nepochopil souvislot. smile  Já fakt na basu minimálně rok, možná dva ani nešáhl. hmm  Myslel jsem, že mě budou bolet prsty, nebo tak něco,...nebo že se nebudu orientovat na hmatníku atd., ale nic z toho se nekonalo, tak mě to celkem překvapilo.

No ale před tím jsem hrál nějakých 20 naprosto pravidelně, tak to asi  "co se v mládí naučíš...." lol

0 xLajků:

4

Matej napsal:

ak mě tu zase po nějakých 3 letech máte.   Basa mi celý dva roky visela na zdi,...ale kamarádi nedávno přišli, jestli by jsme nedali dokupy poslední kapelu a nezačali zase hrát.  Tak je to zase po nějaké té pauze fajn.
Měl jste někdo nějakou takovou pazu,...že jste třebas dva roky na basu nešáhli?Kupodivu mi to jde, jak kdybych basu odložil před 14-ti dny.

tak to vitej zpet smile s basou se mi to nestalo ale s kytarou jo ikdyz to sem v ty pauze doma hral a cvicil a mozna i vic nez kdyz sem hral zavodne... cool

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

5

já jsem měl jednou období, kdy jsem jen chlastal, hulil, chodil do práce a dělal jiné kokotiny, naštěstí mě pak někdo dohodil zase do kapely a od té doby už se toho držím zuby nehty a raději mám vždycky minimálně jednu kapelu navíc, kde hraju kdyby něco, kdybych se na to tenkrát vykašlal, tak bych se asi nenáviděl do konce života. Ale musím podotknout, že apec jsem měl furt, akorát jsem na to sral víc a víc a věřím, že bych ho časem prodal...jedno vím jistě, i kdybych nikde nehrál, tak si nechám aspoň jednu basu a malé kombíčko a budu si brnkat aspoň doma.

0 xLajků:

6

noomak napsal:

já jsem měl jednou období, kdy jsem jen chlastal, hulil, chodil do práce a dělal jiné kokotiny, naštěstí mě pak někdo dohodil zase do kapely a od té doby už se toho držím zuby nehty.

....tak ještě že je ta muzika co? wink ...z tebe moh bejt alkoholik a feťák. neutral

0 xLajků:

7

Matej napsal:

Měl jste někdo nějakou takovou pazu,...

Moja prestávka trvala približne 15 rokov a myslel som, že to bude nafurt.

Tak ti držím palec cool

0 xLajků:

8

Matej napsal:
noomak napsal:

já jsem měl jednou období, kdy jsem jen chlastal, hulil, chodil do práce a dělal jiné kokotiny, naštěstí mě pak někdo dohodil zase do kapely a od té doby už se toho držím zuby nehty.

....tak ještě že je ta muzika co? wink ...z tebe moh bejt alkoholik a feťák. neutral

to ne, jen bych nehrál na basu :-D

0 xLajků:

9

Matej napsal:

Měl jste někdo nějakou takovou pazu,...že jste třebas dva roky na basu nešáhli?

Pauzíroval jsem 7 let a myslel si, že už je to navždy. Pak mi to nešlo vůbec. Po nějaký době se to ale zkonsolidovalo a dneska si troufám tvrdit, že mi to hudebně líp myslí. Takže mi asi ta pauza pomohla.

Zon Club #001 Soundelirium Club #1
"Politici jsou buď neschopní nebo zkorumpovaní. Někdy stihnou za jeden den oboje" W. Allen.
0 xLajků:

10 Naposledy upravil: Matej (31. 12. 2011 11.43:22)

radoozz napsal:
Matej napsal:

Měl jste někdo nějakou takovou pazu,...že jste třebas dva roky na basu nešáhli?

Pauzíroval jsem 7 let a myslel si, že už je to navždy. Pak mi to nešlo vůbec. Po nějaký době se to ale zkonsolidovalo a dneska si troufám tvrdit, že mi to hudebně líp myslí. Takže mi asi ta pauza pomohla.

...mě asi ne že by to líp myslelo,...spíše si nakládám daleko menší basový laufy. hmm  Před pár lety jsem to mastil jak o život,...(http://music01.hu.cz/02%20Dravej%20proud.mp3http://music01.hu.cz/03%20Nikdy.mp3)

V dnešní době fakt spíš jen basuju big_smile ,...podlazenej do "D" (http://music01.hu.cz/07%20Litat.mp3.mp3http://music01.hu.cz/08%20Misto%20v%20hlave.mp3http://music01.hu.cz/10%20Podraz.mp3)

0 xLajků:

11

Matej napsal:

V dnešní době fakt spíš jen basuju big_smile

Takhle jsem to myslel, já tomu říkám zmoudření. Nehonit si triko ale v klidu doprovázet a OBČAS něco vyšlehnout.

Zon Club #001 Soundelirium Club #1
"Politici jsou buď neschopní nebo zkorumpovaní. Někdy stihnou za jeden den oboje" W. Allen.
0 xLajků:

12

já nehrál na basu 15 let ... myslím, že to je hooodně fajn, ta pauza ... a upřímně, když jsem začal hrát trochu víc na kytaru (španěla, jumbo, strat a LP lubovka), říkali mi, že na to hraju jako na basu ... a měli pravdu, tedy jsem hrál blbě ... dnes hraju převážně na basu a mám pocit (neříkají to), že na to hraju už spíš jako na kytaru ... závěr je ten, že tě obohatí i hraní, i pauza, i ty jiný nástroje, který vyzkoušíš, třeba i saxofon nebo tahací harmonika nebo marimba ... a jelikož su zrovna řemeslník, myslím, že dělat rukama, řemeslo, je pro basáky hooooodně dobrý, ty ruce prostě fungujou!!! sou zvyklý!!

všechna sláva polní tráva, dříve maršály a džezbas, dneska korejský ememky ... hudba nejni o ceně nástrojů
nesnášim ty, co nemaj rádi woodyho ;-)
0 xLajků:

13

woody napsal:

já nehrál na basu 15 let ...

Myslel som, že moja pauza bola najdlhšia a ty woody, si mi takto nechutne zobral moje geriatrické ilúzie, že si to dorovnal sad

0 xLajků:

14

Zdary Matěji, toho bych se bohdá nenadál smile co tinitus, je to v cajku?

woody, proč se  nepíšeš wooody?

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

15

joko napsal:

Zdary Matěji, toho bych se bohdá nenadál smile co tinitus, je to v cajku?

...ano už je to ok,...sice ne na 100%,...stále ještě nějaký rok beru prášky, ale je to stabilizovaný a neobtěžující v běžným životě. hmm Je fajn, že si pár lidí pamatuje,....bo to bylo fakt děsný,...nikomu bych to nepřál. sad

0 xLajků:

16

já měl pauzu taky cca. 10 let a teď je to v klidu. basuju jen pro sebe, protože mi to prostě chybělo. má to výhodu, zahraju si co chci a na co mám zrovna chuť a na co mám technicky.

to Matěj:

fakt dobrý songy ... líbí ...

Yamaha TRB 6P, Yahama TRB 5, Yamaha TRBX 505, Yamaha RBX JM2 (6), Yamaha RBX4 A2, Yamaha RBX 374, Yamaha RBX 774, Yamaha Bulldog BT 1100 smile, Sandberg California TM4, Spector Rebop 5, Gibson EB 2014 5, Fender American Deluxe Dimension Bass V HH, FENDER American Deluxe Jazz Bass Plus 5, Sandberg Panther Special 5 fretless
0 xLajků:

17

Radúz napsal:

já měl pauzu taky cca. 10 let a teď je to v klidu. basuju jen pro sebe, protože mi to prostě chybělo. má to výhodu, zahraju si co chci a na co mám zrovna chuť a na co mám technicky.

to Matěj:

...to jako že nehraješ s kapelou? neutral  Mě právě chybělo to hraní s kapelou,...když se do toho ve zkušebně opřem,...já cítím jak to fuňí,...to se mi rozlívaj pak ty endorfíny do žil. wink

0 xLajků:

18 Naposledy upravil: Matej (31. 12. 2011 14.27:29)

Radúz napsal:

to Matěj:

...díky. wink  Mimochodem jsem ve starý analogový kameře vyhrabal nějaký videa konzíků z před 10-ti roky. lol Stahl jsem to přes TV kartu do PC, trochu ošetřil a docela sem se pobavil,...sem tam poskakoval jak tajtrdlík. lol  lol  lol To jsem ještě zpíval s hlavovým mikrákem. wink

http://www.youtube.com/watch?v=bgUvsH3R0y8

http://www.youtube.com/watch?v=mbsvPncoNEo

http://www.youtube.com/watch?v=Y1os4p-1P_8

http://www.youtube.com/watch?v=YSPL0K_EsPI

http://www.youtube.com/watch?v=gHDjer5yDmQ

0 xLajků:

19

Matej napsal:

Je fajn, že si pár lidí pamatuje

Nj, pamatuje... Tak to sem rád, že už je to lepší.

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

20

Matej napsal:

...to jako že nehraješ s kapelou? neutral

.... no nee no ... je to asi divný, ale tak třeba se časem něco vyklube ...  hmm

Yamaha TRB 6P, Yahama TRB 5, Yamaha TRBX 505, Yamaha RBX JM2 (6), Yamaha RBX4 A2, Yamaha RBX 374, Yamaha RBX 774, Yamaha Bulldog BT 1100 smile, Sandberg California TM4, Spector Rebop 5, Gibson EB 2014 5, Fender American Deluxe Dimension Bass V HH, FENDER American Deluxe Jazz Bass Plus 5, Sandberg Panther Special 5 fretless
0 xLajků:

21

joko napsal:

woody, proč se  nepíšeš wooody?

mazec, thumb up!!!  big_smile

všechna sláva polní tráva, dříve maršály a džezbas, dneska korejský ememky ... hudba nejni o ceně nástrojů
0 xLajků:

22

Matej napsal:
Radúz napsal:

to Matěj:

...díky. wink  Mimochodem jsem ve starý analogový kameře vyhrabal nějaký videa konzíků z před 10-ti roky. lol Stahl jsem to přes TV kartu do PC, trochu ošetřil a docela sem se pobavil,...sem tam poskakoval jak tajtrdlík. lol  lol  lol To jsem ještě zpíval s hlavovým mikrákem. wink

http://www.youtube.com/watch?v=bgUvsH3R0y8

http://www.youtube.com/watch?v=mbsvPncoNEo

http://www.youtube.com/watch?v=Y1os4p-1P_8

http://www.youtube.com/watch?v=YSPL0K_EsPI

http://www.youtube.com/watch?v=gHDjer5yDmQ

Matej, fajn hudba, lidi se bavili, ne .... tak šup zas na to !!!!

0 xLajků:

23

Woody: ...to ano,...ale já už bych to asi nehrál. hmm Dnes už jsem dost jinde. wink

0 xLajků:

24

Matej napsal:

Woody: ...to ano,...ale já už bych to asi nehrál. hmm Dnes už jsem dost jinde. wink

člověče, já když vemu do ruky kytaru ... tak zjišťuju, že su bluesman ... asi to tak bude už navěky ... stárneme, no ... tedy výsledek bude minimum tónů, maximum barevnosti v každym z nich ... a srdce ... a frázování jak pánbůh a můzy a emoce v tu chvíli daj ...

0 xLajků:

25

woody napsal:
Matej napsal:

člověče, já když vemu do ruky kytaru ... tak zjišťuju, že su bluesman ... asi to tak bude už navěky ... stárneme, no ... tedy výsledek bude minimum tónů, maximum barevnosti v každym z nich ... a srdce ... a frázování jak pánbůh a můzy a emoce v tu chvíli daj ...

...tak ono je to dost o tom, s kým hraješ a co má rád jinej v kapele,....a dáš-li mu možnost "tahounství", tak kam to on chce směřovat. wink No a pak taky,...je nějaká doba a co se líbí lidem je dnes trochu jinde. Ne že bych se chtěl nějak podbízet, zase ale nejsem žádný undergound a rád hraji pro lidi.Nedělá mi problém se trochu nasměrovat v tom, co lidi obecně baví, nebo co maj rádi.Samozřejmě mám své mantinely. wink

0 xLajků:

26

woody napsal:

nebudes bracha od Astana Serana?

The Jack, The  Pearl, Palatino EUB, Cort GBMP3,  GK 200RB 1981, Ampeg B200R 2008, Peavey Centurion III 1978, Peavey 118 1978, MB PH 112, EBS MBII
0 xLajků:

27

Matej napsal:

je nějaká doba a co se líbí lidem je dnes trochu jinde.

naprostej souhlas ... a zároveň zmínka o tom, že přecjen ... zaprvý: lidi se neměněj, už tisíce let ... zadruhý: energie a postoj, která z tebe jde a kterej vyjadřuješ, převálcuje cokoliv, co lidi v tu chvíli sou ... uvědom si, že pod podiem máš lidi, který nežijou naplno vlastní život ... což je přirozený a běžný ...
takže určitě můžeš hrát to, co ty seš  a narvat to do nich ... a mělo by to bejt víc a fungovat to líp, než něco menšího nebo jinýho ...
já mam teď hrozný štěstí, že hraju v kapele, kde od prvního setkání, od první vteřiny děláme jen a jen vlastní věci a lidi to žerou .... a dokonce víc a víc ... je smutný, když zjistíš, že tvojí osobní výpovědí si lidi vymejvaj mozek a tedy se od tebe vlastně vzdalujou ... ale to jim musíš vodpustit ... i tak je to krásný ...

0 xLajků:

28

e.t. napsal:

nebudes bracha od Astana Serana?

aštar šeran na nic nehraje ... ale dvorskej, ten lhář a zloděj z tý samý branže, co má hafo dětí s dvorskou ... a za peníze jinejch lidí, kterejm rozvrátil rodiny,  si žije v belgii ... ten muzikant je ... písničky má docela dobrý ... nehrál bych je nikdy ... ale je lepší než vondráčková, to zas jo ...
tolik k sektám a obchodníkům s teplou vodou ....  big_smile

0 xLajků:

29

woody napsal:
Matej napsal:

je nějaká doba a co se líbí lidem je dnes trochu jinde.

naprostej souhlas ... a zároveň zmínka o tom, že přecjen ... zaprvý: lidi se neměněj, už tisíce let ... zadruhý: energie a postoj, která z tebe jde a kterej vyjadřuješ, převálcuje cokoliv, co lidi v tu chvíli sou ... uvědom si, že pod podiem máš lidi, který nežijou naplno vlastní život ... což je přirozený a běžný ...
takže určitě můžeš hrát to, co ty seš  a narvat to do nich ... a mělo by to bejt víc a fungovat to líp, než něco menšího nebo jinýho ...
já mam teď hrozný štěstí, že hraju v kapele, kde od prvního setkání, od první vteřiny děláme jen a jen vlastní věci a lidi to žerou .... a dokonce víc a víc ... je smutný, když zjistíš, že tvojí osobní výpovědí si lidi vymejvaj mozek a tedy se od tebe vlastně vzdalujou ... ale to jim musíš vodpustit ... i tak je to krásný ...

...ty na to jdeš moc psychologicky. lol Já se najdu v hodně směrech, takže mi v podstatě nedělá problém se přizpusobit skoro čemukoli-krom samozřejěm stylů, co jsou ůplně mimo mojí misku.Ale jak jsem už psal,..dnes mi jde hlavně o to, že se dobře pobavím s lidma s kterýma hraju.Mám rád preciznost, takže jediný co požaduju je makat na společným díle.Za těch 20 let aktivního hraní mi už ani tak o to, jestli zase budeme hrát na podijích pro lidi nejde. wink

0 xLajků:

30

Matej napsal:

Mám rád preciznost, takže jediný co požaduju je makat na společným díle.Za těch 20 let aktivního hraní mi už ani tak o to, jestli zase budeme hrát na podijích pro lidi nejde.

tak to seš v prdeli ...
já precisnost naopak opouštím ...
naposled mi náš naprosto sračkovej gytarist, kterej teď má nový LP Ltd za hrůzu peněz (skvělá kytara za málo, doporučuju každýmu, sám si jí koupim) vyčítal, že mam pár piv a že sem udělal pár chyb v basovejch partech, který sem snad sám vymyslel a sám je hraju, ne? ... úplnej ouchyl ... přitom stojí na podiu jak tvrdý Y a lidi, který platily jako co? ....
hlavní je devítimetrovej kabel (6m nestačí) a pár minut s basou pod podiem, mezi lidma!!!!!!! ... těch pár minut je víc než celý precisování skladeb, který se potěj a nejsou požehnaný ...
já mam štěstí, kámo, mi to padá z nebes ... ovšem to nebude trvat věčně ... pak si popovídáme ... o plánování, projekci, konstruování hudby, o škrtání a přepisování, o abstrahování od lidí ...
o dokonalosti ....

0 xLajků:

31

Woody: Jsi mě možná trochu nepochopil. sad  Tou precízností mám na mysli, že když se domluví zkouška, jsou tam lidi v čas a střízlivý.Pak když děláme nějaký nový věci, tak preferuju si nápady nahrát ve zkušebně a každý by se měl na další zkoušku připravit tak, aby se na tom mohlo dělat dál.Když ti kytarista řekne,...jééé, já už si nepamatuju, co jsem tam hrál posledně, tak to je potom zkouška k prdu.Pak když už se něco nějak udělá a vymyslí,...nemůžeš tam hrát něco jinýho,....jen proto, že si to nepamatuješ.Nebo když se jde do studia,...preciznost je pro mě, že se na to každý připraví,...jelikož neschopnost někdo z kapely ve studiu, stojí většinou peníze celý kapely.Mám na mysli prostě takový to, že rád dělám s lidma, co maj srovnaný, co obnáší hraní v kapele, aby to někam vedlo.To je pro mě preciznost. smile

Ale to zaplaťpánbůh s klukama co jsme do toho opět zapluli to tak funguje.Tenkrát to skončilo jen proto, že se o nás začala zajímat firma a hrozily nějaký závazný věci(dokonce jsem nahráli i song pro rádia..http://music01.hu.cz/09%20Radioaktivni.mp3,....ale bubeník potřeboval vydělávat peníze pro rodinu a ne jezdit za mizerný prachy s kapelou po fesťákách, koupil si náklaďák na "lízing" a jezdil po evropě,...a s hraním byl konec. sad Ale už nejezdí,...před 2 měsící si otevřes servis,...no a s kytaristou právě přišli, abych šel hrát. smile

0 xLajků:

32 Naposledy upravil: woody (31. 12. 2011 19.39:43)

Matej napsal:

Woody: Jsi mě možná trochu nepochopil. sad  Tou precízností mám na mysli, že když se domluví zkouška, jsou tam lidi v čas a střízlivý.Pak když děláme nějaký nový věci, tak preferuju si nápady nahrát ve zkušebně a každý by se měl na další zkoušku připravit tak, aby se na tom mohlo dělat dál.Když ti kytarista řekne,...jééé, já už si nepamatuju, co jsem tam hrál posledně, tak to je potom zkouška k prdu.Pak když už se něco nějak udělá a vymyslí,...nemůžeš tam hrát něco jinýho,....jen proto, že si to nepamatuješ.Nebo když se jde do studia,...preciznost je pro mě, že se na to každý připraví,...jelikož neschopnost někdo z kapely ve studiu, stojí většinou peníze celý kapely.Mám na mysli prostě takový to, že rád dělám s lidma, co maj srovnaný, co obnáší hraní v kapele, aby to někam vedlo.To je pro mě preciznost. smile

Ale to zaplaťpánbůh s klukama co jsme do toho opět zapluli to tak funguje.Tenkrát to skončilo jen proto, že se o nás začala zajímat firma a hrozily nějaký závazný věci(dokonce jsem nahráli i song pro rádia..http://music01.hu.cz/09%20Radioaktivni.mp3,....ale bubeník potřeboval vydělávat peníze pro rodinu a ne jezdit za mizerný prachy s kapelou po fesťákách, koupil si náklaďák na "lízing" a jezdil po evropě,...a s hraním byl konec. sad Ale už nejezdí,...před 2 měsící si otevřes servis,...no a s kytaristou právě přišli, abych šel hrát. smile

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
přesně tak to chodí:::
jojo ...
na jedný lodi!!!!!
a mimochodem, písnička skvělá ... hudebně ... fakt .. akorát nevím, co tím někdo chtěl říct ...

0 xLajků:

33

Ahoj, Matěji, vítej zpátky.

jazz bass + atk + red ripper + qtron + ampeg

www.sufunkygang.cz
0 xLajků:

34

Hele koukal jsem na videa a lek se, ze tam poskakuje Petr Kumandzas. Nevite, kde mu je konec?

Lakland 55-01, Markbass Little Mark Tube 500, Dan Acoustic Fatman 210, EBS Multicomp, FOX Effects Boost, draty Spectraflex
0 xLajků:

35 Naposledy upravil: DIGITAL CHOCOLATE (11. 01. 2012 15.30:11)

Moje pauza mlácení do kytary trvala 12 let... Teď víc jak dva dny bez kytary a už mám abstinenční příznaky.  lol

0 xLajků:

36

michusjam napsal:

Hele koukal jsem na videa a lek se, ze tam poskakuje Petr Kumandzas. Nevite, kde mu je konec?

....s Petrem jsem v kontaktu. wink Stále hraje,...nebo spíš snaží se-Žolíky udržet aktivní. smile

0 xLajků:

37 Naposledy upravil: Matej (11. 01. 2012 16.31:53)

woody napsal:
Matej napsal:

Ale to zaplaťpánbůh s klukama co jsme do toho opět zapluli to tak funguje.Tenkrát to skončilo jen proto, že se o nás začala zajímat firma a hrozily nějaký závazný věci(dokonce jsem nahráli i song pro rádia..http://music01.hu.cz/09%20Radioaktivni.mp3,....

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
přesně tak to chodí:::
jojo ...
na jedný lodi!!!!!
a mimochodem, písnička skvělá ... hudebně ... fakt .. akorát nevím, co tím někdo chtěl říct ...

....písničky pro rádia maj co říct?...od kdy? lol  lol Holkám stačí pocit, že se zpívá o nich. tongue ...nejlépe jednovětná sloka a jednovětnej refrén. big_smile

0 xLajků:

38

Péčko napsal:

Ahoj, Matěji, vítej zpátky.

...díky. wink

0 xLajků:

39

Matej napsal:
michusjam napsal:

....s Petrem jsem v kontaktu. wink Stále hraje,...nebo spíš snaží se-Žolíky udržet aktivní. smile

Mel by (Petr) radsi udelat neco novyho...

Lakland 55-01, Markbass Little Mark Tube 500, Dan Acoustic Fatman 210, EBS Multicomp, FOX Effects Boost, draty Spectraflex
0 xLajků:

40

michusjam napsal:
Matej napsal:
michusjam napsal:

Mel by (Petr) radsi udelat neco novyho...

...ono už se mu asi doničeho nevýho nechce. sad Přecijenom,..ty Žolíky pár lidí pamatuje,....ale kdyby začal s něčím novým-myslím jinej název bandu, nevím jestli by to bylo to pravý. neutral

0 xLajků:

41

No ja si prave rikam, ze ho zna mrte lidi a v podstate by si moh vybrat, koho chce do kapely a urcite by to bylo super. On byl vzdycky celkem progresivni, tak kdyby se do toho zakous... cool Se mi to keca z kresla  big_smile BTW je pravda, ze hral se Sugarcubes?

0 xLajků: