hofa napsal:mám pro vás takovou hádanku (prosím ty, kteří o tomhle vědí, aby pointu neprozrazovali) - obě nahrávky jsou struna H na nejvyšším pražci (tedy +- tón A čertvem ladění)... první dva brnky jsou oba snímače, 3. a 4. krkový, 5. a 6. kobylkový
jedna nahrávka jsou starý červený Warwicky s plným opletením až do konce, druhá čerstvý DR Black Beauties s tapered Hčkem (opletení je na konci menší, ale ne úplně na jádro)...
otázka je jasná - co jsou DR a co Warwy?
Říkejte mi Sherlocku, protože jsem právě vypátral, co způsobuje to, co se ti na zvuku nepozdává:-) Byl jsem si zahrát ve zkušebně a zkoušel jsem hrát na tom H ve všech polohách od prvního do 22. pražce (víc jich nemám:-). Jelikož všude hrálo skvěle, pomalu už jsem se smiřoval s tím, že ta tvoje struna je fakt špatná. Až mě ještě napadla jedna věc - brnkal jsem blíž a blíž ke kobyle, až jsem se dostal kousek od konce opletení - a bylo to tam, ozval se přesně ten zvuk, jaký je na nahrávce. Stejně to zní od kobylky, kde je struna "holá" až cca 1cm od místa, kde začíná normální opletení. Sám hraju maximálně kousek od kobylkového snímače, takže do téhle polohy jsem se nikdy nedostal, tudíž jsem se s tím zvukem nikdy nesetkal.
Takže když si zkusíš posouvat prst směrem od kobylky, přesně poznáš to místo, kde struna začíná hrát normálně jako ostatní struny; jak jsem psal, je to cca cm od začátku normálního opletení.
Sám v takové poloze nehraju (tak blízko u kobylky už jsou beztak struny tvrdý a IMHO vůbec nezní), ale každej to svoje dřevo ovládá jinak, že:-) Takže pokud ty v takové poloze hraješ, byl by nesmysl ti posílat další tapered strunu, protože výsledek by byl stejný; v tom případě bych ti poslal strunu s klasickým opletením (až dojde:-).
Jak jsem psal - nikdy jsem v téhle poloze tak blízko kobyly nehrál, takže nemám zkušenosti, jestli se tak chovají i ostatní struny, ale předpokládám, že je to naprosto normální vlastnost tapered strun. Každým dnem očekávám, že mi dorazí tapered Elixir Nanoweb,tak až je vyzkouším, postnu sem výsledek. A kdo máte na base tapered struny, zkuste si taky brnknout na H těsně u kobyly, ať mi potvrdíte/vyvrátíte mojí teorii, že je to u TW strun normální, díky:-)
Edit: teď koukám, že nemáš struny skrz tělo, takže se ti ta neopletená část dostane blíž ke snímači, tudíž se do té "nehrající" části dostaneš celkem snadno. Takže to fakt vidím na jediné řešení - netapered H. Ale neboj, jsou taky výborný:-)
"Dávej pozor," varovali ji. "S kýmkoliv z nich bys přivedla na svět děti s prasečím ocasem."
Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
JB, PB, G&L, bezpražce, nějaké ty basy...
Fender TBP1 -> Warwick Hellborg SP 250 -> Hellborg Club & Lo Cab, Soundelirium HPF v2 & The Germ, spousta krabiček