Týjojo. Hele jako .. je pravdou, že se opravdu za prioritu považuje linka. Zase ale nepovažuju za totální problém sejmout zvuk mikrofonem. Já sem to jednou takhle udělal a šlo to taky - měl sem sice jen Shure PG 57 ale zvuk byl u daného aparátu podle mě po patřičném nastavení podbný u obou způsobů. Pochybuju ale, že přijedeš na lokální akci se zvukařem Pepou a podáš mu svůj mikrofon AKG na snímání kopáku a basy, kterej bude lepší jak má von sám zrovna na ten kopák a ochotně přistoupí na tebou navržené míchání linky a mikrofonu u basy. Ruku na srdce, neni na to většinou čas a jak se praví, v jednoduchosti je síla. V případě linky na signál nemusíš korekcema v podstatě šáhnout - pokud je qwalitní a respektuješ basistův zvuk. To už víc máš práce s mikrofonama na kytarách a vokálech a virblu atd. Navíc stádo lidí, do kterýho poušíš výslednej zvuk, chce slyšet hlavně zpěv. Další věcí ja kytarový sólo a zbytek je naprostý roští pro 90% lidí. Pak za tebou jednou za akci možná příde támhle Fanda, že neni slyšet kytara, která jinkak ohlušuje i tebe za tim mixem, aniž bys ji vůbec pouštěl do PA. Holt 100W v lampách ... a bústr udělá svý
Zvukař má většinou fakt dost starostí se skutečně důležitějšíma věcma než s barvou zvuku basový kytary. Já si toho na akcích dost všímal ždycky a v takovejch 3/4 případů jsem zrovna u nazvučení basy byl naprosto spokojen. Pokaždý tam na tom pódiu nehraje Marcus Miller a pod pódiem nestojí 99% jiných basáků, pro který je nutný basu nazvučit jak kdyby na ní hráli sami
Jo a box pro svůj pocit ze hry - to už je věc basákova, potažmo celé kapely. Takže pokud basákovi stačí 1x1O" a zbytek do odposlechu - proč ne. Pokud mu nestačí ani 4x1O" a 1x15" tak ať si to zdvojí - proč ne.
Ven to ale zvukař stejně namíchá jinak, protože, jak sem trochu naznačil výše, pro zvuk celé kapely do PA skutečně postačuje linka. Na drtivé většině akcí.
Při samo zvučení (bez velkého PA) - jen vlastním aparátem, samozřejmě, pouští box výsledný zvuk do lidí přímo. Tzn. že záleží na jeho parametrech a parametrech zesilovače. Pokud tam příde někdo s Behringrem 1OOW tak je pravděpodobný, že uspěje leda proti jedný akustice. Těžko proti dvěma kytarovejm half satckům a bubeníkovi s třema kopákama