1

Téma: Jolana: rk bass vs color bass

Tak nejak sem se nedavno rozhod ze si koupim starou jolanackou lubovku a jak sem je cekoval tak sem narazil i na docela peknou rk basu... a jakozto fanda neda steinbergra mam rad i tendle NS design.. tak ted nevim .. taky bych se na to moh vyprdnout .. pac za chvili bych mel 5 bas a z toho zadnoou poradnou a tak 1-2 pouzitelny.. big_smile ..
vyhoda toho rk je ze by to mohlo hrat... ale lubovka je lubovka...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

2

Re: Jolana: rk bass vs color bass

já si myslim,že lubovkou nic nezkazíš, zvuk bu de odlišný od veškerých masivů, které máš a budeš mít  (tvůj headless 1/2bodyless je taky masiv) - je tam totiž jiný způsob kmitu struny (kvůli volný kobile a klenutýmu víku ). teď následuje těžká otázka: jedna pořádná či víc odlišných? já jelikož jsem fanda, tak i přes to že mám doma čtyři různý basy hodlám po brigádě zakupovat Jolanu D-Bass a i když vím,že mám doma basu, která hraje líp, myslim, že nikdy nebudu litovat, navíc Jolany jsou poctivý basy, a když jim dáš lepčí elektromagnetické snímadlo kopneš je docela vejš.já jsem  pro lubovku.

Cožpak, kdybych tě Nebeská oběsil...?

http://www.sloganizer.net/en/style5,spalovac-spc-mrtvol.png
0 xLajků:

3

hmm  koneckoncu ten snimac so sem ted koupil se tvari velmi podobne tomu co je na tom color basu

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

4

parabass napsal:

já si myslim,že lubovkou nic nezkazíš, zvuk bu de odlišný od veškerých masivů, které máš a budeš mít  (tvůj headless 1/2bodyless je taky masiv) - je tam totiž jiný způsob kmitu struny (kvůli volný kobile a klenutýmu víku ). teď následuje těžká otázka: jedna pořádná či víc odlišných? já jelikož jsem fanda, tak i přes to že mám doma čtyři různý basy hodlám po brigádě zakupovat Jolanu D-Bass a i když vím,že mám doma basu, která hraje líp, myslim, že nikdy nebudu litovat, navíc Jolany jsou poctivý basy, a když jim dáš lepčí elektromagnetické snímadlo kopneš je docela vejš.já jsem  pro lubovku.

+1; RK bass jsem měl půjčenou a nechtělo se mě jí po víkendu vracet - sice trošičku padala na hlavu - vyvážil jsem to zavěšením kombinaček do takovýho poutka na popruhu - je to kouzelná hračka. A colorbass jsem chtěl kdysi před lety vyměnit za svů j disco bass. Oboje ty basy patří provedením k tomu lepšímu co z Jolany vypadlo - RK možná k tomu nejlepšímu. Ale každopádně to chce lepší snímače

0 xLajků:

5

RK bass je vcelku tuctovka, Color Bass je vzácnější a hlavně je to retro jak prase, takže já bych byl pro Colorku... i když oproti RKčku bude asi hrát výrazně víc na pitchu smile

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

6

mikulik napsal:

já bych byl pro Colorku... i když oproti RKčku bude asi hrát výrazně víc na pitchu

já si myslim že to bude spíš hrát jinak, na lubovce jsem začínal (měl jsem ji půjčenou a ani sem nevěděl co s tim mam dělat smile )bude to hrát podobně jako iriska, akorát,že ještě více dřevnatě. nelze srovnávat např kytaru z klenutym víkem (džezovku) a španělku s rovnym víkema jednodílnou kobylou, jak řikam jiné kmitání strun oddálíš se dlouhému sustainu, ale zvuk se přiblíží kontrabasu, ale bude mít vlastní ksicht a nebude se snažit kontrabas napodobit.jo a po hledání jsem našel toto:

citace z magazínu Muzikus, Sedm století kytary (VI) - Kytara s ocelovými strunami

4.7.2002 | Autor: Luboš Malý

...Rozlišujeme dvě základní formy konstrukce - flat-top (rovná) a arch- top (klenutá).
Je zde naprosto odlišný způsob mechanické a akustické tvorby tónu. Na flat- top je kobylka vlepena do ozvučné desky a vibrace struny je přenášena kmitavým pohybem kobylky na celou desku. Na arch - top, kde struny přecházejí přes kobylku a jsou upevněny na koncovém struníku (podobný způsob jako u houslí), je ozvučná deska aktivována více vertikální vibrací. Ocelové struny také produkují větší dynamiku a disponují asi desetkrát vyšším počtem svrchních harmonických tónů (od 40 - 60 i výše). Největším průkopníkem a stavitelem arch- top kytar se stal Orville Gibson (1856-1918), syn britského přistěhovalce, který začal stavět první nástroje už jako prodavač bot...

Cožpak, kdybych tě Nebeská oběsil...?

http://www.sloganizer.net/en/style5,spalovac-spc-mrtvol.png
0 xLajků:

7

hlavne pak budu muset udelat poradnou retro kapelu... big_smile .. do kouli nevim jak by se to hodilo.. nejak mi pride ze ke  koulim patri padlo smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

8

Na moravském sazu jsem hrál na Pípovu Studio bass a dost mě ta basa překvapila. Ten zvuk je sice specifickej, ale je naprosto použitelnej. Až splatim zuby, tak si chci lubovku pořídit. A odpražcovat wink Na RK bych se vykašlal - máš preclíka, takže jestli chceš zvuk připomínající erkáčko, tak tam dej ještě jeden snímač ke kobyle. Jolana vyráběla pět druhů lubovek (basora, pampero, studio, alexis, kolor) - já bych si koupil kteroukoli z nich (ale chtěl bych aby měla snímač i u kobyly) a trochu bych jí upgradeoval. Nová mechanika, snímače, stavitelná kobylka, nová elektrika... Snažil bych se o retrostyl, ale nejsem Mikulík a nesbírám veterány wink
p.s.: nechceš si do Discoballs pořídit Jolanu Discobass big_smile

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

9

joko napsal:

bych jí upgradeoval. Nová mechanika, snímače, stavitelná kobylka, nová elektrika...

To udělal Nook s tou svojí lubovicí, myslím... pokud nevadí, že hodnota úprav několikanásobně převýší cenu nástroje... smile

0 xLajků:

10

mikulik napsal:
joko napsal:

bych jí upgradeoval. Nová mechanika, snímače, stavitelná kobylka, nová elektrika...

To udělal Nook s tou svojí lubovicí, myslím... pokud nevadí, že hodnota úprav několikanásobně převýší cenu nástroje... smile

pozor, na mojí jsou akorát nový snímače+elektrika. A fasáda. Jinak kobyla, mechanika aj., jsou origoš smile Takže tyhle úpravy převýšily cenu nástroje tak jednou, max. 1,5x smile

educated in shopping and wasting time
blankly staring at the screens
am i already clever enough?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

11

joko napsal:

Až splatim zuby, tak si chci lubovku pořídit

no hele to bych mel taky... aspon na tu prohlidku... joe strumer a paul simonon sou sice idolove ale nemusim mit zuby jako oni...

joko napsal:

nechceš si do Discoballs pořídit Jolanu Discobass big_smile

ja bych chtel.. smile kdybych na ni narazil zvlast tu oranzovou.. idyz kdysi se nam jedna valela ve zkusebne... a  myslim ze nebyla nejak moc vyrazne pohodlna...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

12

no tak nakonec mam D-bassu big_smile cernou :-) ale bude to chtit prekopat elektriku a novej pickguard...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

13

A já jsem zas předevčírem koupil irisku v úchvatné modro-zelené metalíze a dokonce na sobě měla až tři struny (pěkně vintage rezavé) smile O víkendu na to použiju Lakostan, případně celé zbrousím.

0 xLajků:

14

Tak sem zas nejak rozviril diky nookove fotce svuj zjem o kolorbasu.. ale rikam si ze studio j hezci ma ty 2 Fka kdezto kolorbas jen jedno...
btw kolik je tak rozumna cena? za funkcni zachovalou? koupil sem D bass s kufrem za 3 a pul tak mi pride to sami za kolorbasu bez kufru docela dost..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

15

JÁ ti můžu prodat Studio bass, ale je odpražcovaná, musel bys ji nechat opražcovat...

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
K volšovým rukám volšový tělo!
0 xLajků:

16

Za Kolorku tak 2k. Na hraní stejně moc nebude, ale mohlo by stát za to dát do ní novou elektroniku, snímače a možná i piezo.

0 xLajků:

17 Naposledy upravil: RAT (11. 11. 2008 20.29:54)

pipa napsal:

JÁ ti můžu prodat Studio bass

Pípo, já bych ji bral, pokud ještě platí ta cena 2k3, jak si to inzeroval před bass-srazem, na který jsem se bohužel nedostal. Ale na Moravu se dostanu až za 3 měsíce. Dojel bych si pro ni. Jestli mi ji nemůžeš podržet jen tak, tak bych ti poslal peníze předem, tomu bych se ale rád vyhnul, protože platby ze Slovenska na Moravu jsou zbytečně drahé a na dobírku to z pochopitelných důvodů posílat nechci.

0 xLajků:

18

RAT napsal:

Pípo, já bych ji bral, pokud ještě platí ta cena 2k3, jak si to inzeroval před bass-srazem, na který jsem se bohužel nedostal. Ale na Moravu se dostanu až za 3 měsíce. Dojel bych si pro ni. Jestli mi ji nemůžeš podržet jen tak, tak bych ti poslal peníze předem, tomu bych se ale rád vyhnul, protože platby ze Slovenska na Moravu jsou zbytečně drahé a na dobírku to z pochopitelných důvodů posílat nechci.

OK, podržím ti ji, na peníze počkám. Beru že jsme domluvení, když si to rozmyslíš, dej vědět. A až se ke mě budeš chystat ,nezapomeň sebou vzít ten Microbass, jsem zvědavý, testnul bych ho :-)

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
0 xLajků:

19

OK, drž mi ji. Dám dopředu vědět, kdy přijdu. Microbass vezmu.

0 xLajků:

20

a my zrovna zejtra jedem na moravu big_smile sakrys big_smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

21

No co už, RAt tě předběhl, navíc se o to hlásil už kdysi a vlastně  se na to zapomnělo nějak kolem srazu...jinak jsem špekuloval, že se s tebou domluvím třeba na výměně za D-basu...ale to by mě doma asi hnali, dávám tu jolanu pryč kvůli místu, přítelkyně zas musí dát pryč jednu kytaru, ať je to fifty-fifty :-)
Jinak jsem přesvědčený, že za ty peníze, které za to chci (je to cena jen tady, jinak bych nešel pod 3 tis) je to zadarmo. Nástroj je to velmi zajímavý, nemluvě o tom, že kde chcete dnes koupit skoro 40 let starou basu s javorovým pololubovým tělem za směšnou cenu.

Aguilar ag700+sl 410
0 xLajků:

22

ja uz tu D-bass stejne strelil.. ale ted sem cekoval jolana galerii..a prislo mi ze to co mam u bicaka na pude mozna neni galaxiska ale typhoon .. big_smile budu to muset nekdy vyzvednout..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

23

m3 napsal:

prislo mi ze to co mam u bicaka na pude mozna neni galaxiska ale typhoon ..  budu to muset nekdy vyzvednout..

... pokud to po letech na půdě vůbec ještě půjde použít jako hudební nástroj big_smile big_smile

0 xLajků:

24

pipa napsal:

...ale to by mě doma asi hnali, dávám tu jolanu pryč kvůli místu, přítelkyně zas musí dát pryč jednu kytaru, ať je to fifty-fifty :-)

No, já jsem musel nedávno taky zredukovat nástroje o el.kytaru, mandolínu a teď zase dotáhnu tu Jolanu - to bude doma radosti big_smile

0 xLajků:

25

my máme takové záchvaty, občas si řeknem že nic prodávat nebudem a necháme si udělat speciální stojan, pak zas že to zredukujem....teď máme 3 basy, 2 elektriky a 6-ku a dvanáctku akustiky. No a pryč půjde teda asi ta Jolana a možná kytara Kramer )stará hořovická), i když mě to bude taky mrzet, nedávno jsem do ní dal 4 tisíce do úprav a myslím si že momentálně nejsou Kramery moc v kurzu a že budu rád když ji prodám za 6, tak ještě váháme...
Místo je totiž potřeba-2 dětské postýlky zaberou fůru místa v malém baráku smile

Aguilar ag700+sl 410
0 xLajků:

26 Naposledy upravil: m3 (08. 05. 2009 19.02:47)

http://www.aukro.cz/item617651441_jolan … ousek.html

mi rika pane... ano mikuliku nejsem terka.. tradicne sem to koupil prez ucet ted uz ex slecny....

JINAK FAKT PREKVAPILA . smile krk rovnej jak kdyz streli v pohode nastavitelbej dohmat.. mechaniky ok.. a co nejvic prekvapilo je ten zvuk kerej je rek bych o tridu az dve lepsi nez z D-basy..

jo este na zivo vypada lip nez na fotkach smile

jedina nevyhoda je ze to pada na hlavu ...ale udelam tam nakej drzak jak na padlech.. asi.. smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

27

m3 napsal:

jedina nevyhoda je ze to pada na hlavu

ty tomu necháš hlavu??:-D

0 xLajků:

28

tak tobe bude asi vsechno pripadat ze prepadava na hlavu...teda to co hlavu ma big_smile

anybody wants to get mellow, you can turn around and get the fuck out of here
0 xLajků:

29

tyvoe m3, ty mi něco připomínáš.. 30let 100kg bezhlavá basa lubová jolana.. jako bych se viděl..
nemáš náhradní ladicí kolík na jolču?
nebo nevíte někdo kde sehnat to zatracený vozubený koleško?

Jack Pampero Workingman Traynor & Soundelirium
0 xLajků:

30

nemam .. napis si do to tech jolanackejch bazaru... resp bazaru na jolana.info a jolana.cz

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

31

Jolana RK Bass je kus od kusu.Měl jsem jich několik a zůstala mi jedna mahagonová kráska,která má zvuk neskutečný,někteří zvukaři nevěřili,že hraju na seriovou Jolču :-)
To vždy potěší,když vlezete na plac např. po Fendrovi a zvukař vám pochválí zvuk :-)

ESP Surveyor/J-Four, GL SB2, Levin JB
Gallien Krueger MB150E
0 xLajků:

32

m3 napsal:

http://www.aukro.cz/item617651441_jolan … ousek.html

mi rika pane... ano mikuliku nejsem terka.. tradicne sem to koupil prez ucet ted uz ex slecny....

JINAK FAKT PREKVAPILA . smile krk rovnej jak kdyz streli v pohode nastavitelbej dohmat.. mechaniky ok.. a co nejvic prekvapilo je ten zvuk kerej je rek bych o tridu az dve lepsi nez z D-basy..

jo este na zivo vypada lip nez na fotkach smile

jedina nevyhoda je ze to pada na hlavu ...ale udelam tam nakej drzak jak na padlech.. asi.. smile

Cawes
Mohol by si mi trosku poreferovat tu Color basu co mas ? smile
Rozmyslam ze by so mdo nej casom isiel, len na take domace hranie na gauci, zahrade a tak smile
...tak by osm chcel vediet ze aky ma ton, ci skor do basov, stredy, vysky, hratelnost,dohmat, a tvoj pocit z akozto si na nej uz toho dost pohral smile

pkGuitars .1               Tokai Hardpuncher ´21              
pkGuitars .2 V            Yamaha BBP35 '22              Dolphin fretless 4
Gallien Krueger MB150s, GK RB700-II & GK SBX410 & Boss GT10, Zoom B3
                                                 Flatwound Club #7
0 xLajků:

33

no ta konkretne moje ma dohmat a hratelnost uplne luxusni.. ton tezko rict nasucho asi tak jako lubova jolana ze 70. let big_smile fakt nevim... spis takovej kytarovej nez ze by to nejak moc basovalo ... a na aparatu sem ji nikdy poradne neprohanel tak tezko rict... ale kdyz sem sem nekam cpal nahravky co sem nahraval nekdy kdysi nad ranem.. tak se spouste lidi zvukove libila vic nez jiny moje basy big_smile ..
jo dolezity je zminit ze to neni klasicka menzura ale takova ta stara jolanacka neco mezi 30kou a 34kou je to tusim kolem 31 mozna 80cm ted z hlavy nevim to bylo 31,5 cca..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

34

m3 napsal:

no ta konkretne moje ma dohmat a hratelnost uplne luxusni.. ton tezko rict nasucho asi tak jako lubova jolana ze 70. let big_smile fakt nevim... spis takovej kytarovej nez ze by to nejak moc basovalo ... a na aparatu sem ji nikdy poradne neprohanel tak tezko rict... ale kdyz sem sem nekam cpal nahravky co sem nahraval nekdy kdysi nad ranem.. tak se spouste lidi zvukove libila vic nez jiny moje basy big_smile ..
jo dolezity je zminit ze to neni klasicka menzura ale takova ta stara jolanacka neco mezi 30kou a 34kou je to tusim kolem 31 mozna 80cm ted z hlavy nevim to bylo 31,5 cca..

tak jop, cez fotky osm si vsimol ze je to take tenke ako mali Irisky, ale to je vsetko v pohode, asi do toho teda pojdem, ak najdem nejaky pekny kusok
ale mozno by som skor siel do Alexis, jej koncept jedneho snimaca sa mi pozdaval viac , ale nepohrdnem teda ani Color

Dikes big_smile

Flatwound Club #7
0 xLajků:

35 Naposledy upravil: m3 (09. 08. 2012 18.26:36)

ja mam v umyslu se svoji zbavit kdybys mel cestu pobliz... mam tech bas doma dost a tadle mi kazi barevnou koncepci big_smile.. teda nekolik lidi se ozvalo ze by ji chtelo ale pak to dycky vysumelo do ztracena...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

36

m3 napsal:

ja mam v umyslu se svoji zbavit kdybys mel cestu pobliz... mam tech bas doma dost a tadle mi kazi barevnou koncepci big_smile.. teda nekolik lidi se ozvalo ze by ji chtelo ale pak to dycky vysumelo do ztracena...

nuz praha je na mna hodne daleko, to by som skor skusil nieco na slovensku smile ale dikes, ak by to bolo aktualne ,urcite sa ozvem wink

Flatwound Club #7
0 xLajků: