mikulik napsal:já bych byl pro Colorku... i když oproti RKčku bude asi hrát výrazně víc na pitchu
já si myslim že to bude spíš hrát jinak, na lubovce jsem začínal (měl jsem ji půjčenou a ani sem nevěděl co s tim mam dělat
)bude to hrát podobně jako iriska, akorát,že ještě více dřevnatě. nelze srovnávat např kytaru z klenutym víkem (džezovku) a španělku s rovnym víkema jednodílnou kobylou, jak řikam jiné kmitání strun oddálíš se dlouhému sustainu, ale zvuk se přiblíží kontrabasu, ale bude mít vlastní ksicht a nebude se snažit kontrabas napodobit.jo a po hledání jsem našel toto:
citace z magazínu Muzikus, Sedm století kytary (VI) - Kytara s ocelovými strunami
4.7.2002 | Autor: Luboš Malý
...Rozlišujeme dvě základní formy konstrukce - flat-top (rovná) a arch- top (klenutá).
Je zde naprosto odlišný způsob mechanické a akustické tvorby tónu. Na flat- top je kobylka vlepena do ozvučné desky a vibrace struny je přenášena kmitavým pohybem kobylky na celou desku. Na arch - top, kde struny přecházejí přes kobylku a jsou upevněny na koncovém struníku (podobný způsob jako u houslí), je ozvučná deska aktivována více vertikální vibrací. Ocelové struny také produkují větší dynamiku a disponují asi desetkrát vyšším počtem svrchních harmonických tónů (od 40 - 60 i výše). Největším průkopníkem a stavitelem arch- top kytar se stal Orville Gibson (1856-1918), syn britského přistěhovalce, který začal stavět první nástroje už jako prodavač bot...
Cožpak, kdybych tě Nebeská oběsil...?