101

Re: P.J. Ryba v TV

protože se chová jak opilá pubertální slečinka smile ale už sem si na něho zvykl....ono asi to není prdel, moderovat to nějak tak pozdě večer, udělat tam nějakou atmosféru jako když se baví kámoši někde u piva a přitom nebýt trapný, že to sleduje tolik lidí smile

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

102

Pipa: jednak je teda pražák s ale šíleným čížkovským akcentem...:D No a jednak mi ten jeho styl moc nesedí, prostě osobnostně, snaží se bejt jako velkej kamarád a vtipálek úplně se všema. A i ty dotazy jsou někdy teda docela mimo - jinýmy slovy ptá se na pičoviny... No někomu sedět může, mně ne...:)

Neuser for president! Sadowsky, Fender a Vlasak taky...
0 xLajků:

103

Taky jsem pozorně vyslechl Rybův koncert na ČT2 a velmi mi jejich hudba imponovala, protože tento alternativní a vůbec současný jazz mám rád. Tome, ty jako skvělý basista možná na Rybu pohlížíš přísněji, více z konkurenčního hlediska smile, já spíše sledoval kapelu jako celek. Nikdo z nás nemůže pochybovat o tom, že jsou výborně sehraní, slušný aranž, na české podmínky zajímavá muzika, zvuk taky dobrý, vyvážený naživo. Lehkost hry čišela z celého koncertu každým coulem, jóó co by za něco takového našinec dal smile. Saxofon (tn, sp) a basklarinet – oba špičkoví muzikanti s výtečným feelingem a vyzrálým způsobem hry. Ti by se neztratili u žádného světového jazzového uskupení!
Rybova hra na obě basy se mně právě líbila, nejednalo se jen o jeho exhibiční extempore, nýbrž citlivě se muzikanti vnímali navzájem. A ruku na srdce; bezpražec byl znamenitý, čistě hraný i v bězích, unisonech a dvoj, trojhmatech.
Deana Browna mám ve svém archivu mimo jeho různá hostování (sólové CD mám jen jedno) taky na videu, kde hrál s takovými velikány – Louis Belson – velký experimentátor s bicími, snad první, kdo v jazzu používal dva 24“ kopáky. Pak s Billy Cobhamem, Michael Brecker aj.

BL-700NT, TRB-1005NT, B4Fl, BB-350, RB-660Fl
SVM-360 hybrid, SVM-600 hybrid, 4x10 DeltaLite II-2510, 4x10 Beta 10-A, box EV-18B+2x10 Gamma, kombo SVM-300 KappaLite 3015, Peavey TNT-130 aj.
0 xLajků:

104

Vidíte, to jde úplně mimo mě, tento televizní pořad s andělem-čížkem : )

Betarone, já s tebou v podstatě souhlasím, akorát já zrovna ty sága a basklarinety tolik nemusím (de fakto ten olomoucký koncert začal x-minutovým sólem právě na ten baskl.)

Ale možná, že se v TV krotili a dávali si fakt pozor na intonaci a souhru a tak a tím pádem to třeba bylo lepší než někde naostro v klubu. Každopádně ten jeho styl mně prostě přijde jako pastyl. Úplně mi vyrazilo dech, když jsem na jedné z těch jeho dvou bas viděl takovou červenou plastovou věc - jakýsi nástavec - , která mu umožňovala opírat si ruku "vejš" : ) a hrát právě tou patechnikou. Tak to jsem si řek "a co když mu kurva dají jinou basu, jak to na tu bude hrát?".

Každopádně Rybu respektuju jako člověka, kterej se v tý Americe aspoň nějak prosadil (kdo z nás tohle může říct) a přivez sem světový osobnosti (Stern, Brown). Ale příště už na něj fakt nepůjdu.

0 xLajků:

105

Tak ryba si tu opěrku dává na všechny svoje basy. Jinak kdybyhc nevěděl že to má, tak si toho ani nevšimnu...je to docela nenápadné.

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

106

t.kedzior napsal:

Ale možná, že se v TV krotili a dávali si fakt pozor na intonaci a souhru a tak a tím pádem to třeba bylo lepší než někde naostro v klubu.

Hele, takovou zkušenost mám i já. Byl jsem se na něj podívat, když jednou u nás hráli. Docela jsem se i těšil po tom, co jsem viděl v TV, ale po skončení jsem byl rád, že jsem za ten koncert nemusel platit a jezdit daleko, páč to za moc nestálo, takový rozsypaný, zvuk divnej, umělý bicí, no groove . V bedně to bylo mnooohem lepší.

Mě přijde, že jen blbě okoukal DTčko a tak holt hraje. Bohužel to ani nevypadá, že umí ještě něco jiného. Ale jako člověk na mě působil fajn, to jo.

Weber basses -> Eden WTX260 -> 2x10'' G-D & 4x8" Hocke
0 xLajků:

107

no tak smile

takovýhle mytí neni u Pavla na místě....Je to vyjímečnej basák...blbě okoukal DT...fuj, to je ale pitomina.

je to velmi dobrej basák

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

108

tohle jsou zase kecy tyvoe. je to dobrej a celkem originální basák.
nemusí se to třeba někomu líbit, ale kecy jako že nemá groove atd...to jsou nesmysly.

jinak k tomu groovu: včera jsem byl na akci nazvane drumwave (kryšpín, vajgl, a klávesy) no Vajgl říkal že všude vidí jak se přeceňuje význam groovu a jak každý chce hlavně hrát groovově atd.
a pak zahrál něco co fakt groove nemělo. no a mě se to fakt nelíbilo:))

Musicman Stingray5
Ampeg SVT 3 Pro + Ampeg SVT 610 HLF
Roland Bass Cube 100 W
0 xLajků:

109

No oni ty jazzmani maji nekdy tendence byt alternativni za kazdou cenu.....kdyz vsichni gruvujou, tak my nebudem wink ...i kdyz kryspin prosel kdecim i mimo jazz. Nicmene Parnik ma obykle super zvuk, taky sem uvazoval ze na ne zajdu

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

110

spider napsal:

No oni ty jazzmani maji nekdy tendence byt alternativni za kazdou cenu.....kdyz vsichni gruvujou, tak my nebudem  ...i kdyz kryspin prosel kdecim i mimo jazz. Nicmene Parnik ma obykle super zvuk, taky sem uvazoval ze na ne zajdu

no hele, jako je to celkem zajímavý projekt a bubeníky to musí určitě zaujmout. Mě se líbilo jen něco. Ale určitě zajdi, jsou to profíci a dělají docela psí kusy a zvuk byl supr.
Bohužel Vajgl mi přišel dost nesympatický, takový "rádseposlouchám"typ. Klaudova hra i skladby mi přišli lepší, ale zase se mi nelíbí jak všude cpe ten dvojkopák. Všeho s mírou.

Musicman Stingray5
Roland Bass Cube 100 W
0 xLajků:

111

Ale néééé smile

Hrát s gruvem, hrát bez gruvu smile Aby to znělo dobře tak se nejde naučit bejt grůvař nebo bejt na melodie....Prostě člověk je nějákej karakter a i když se všemožně snaží o to, aby hrál všechno, tak prostě má nakonec lepš í rytmus, nebo lepší frázování, nebo větší cit pro melodii atd...

Pavel jse stejně tak svéráznej člověk jako je svéráznej hráč...Mě jen příjde trochu úlet to takhle mejt.

Mě to co dělá něják nebere, ale je to opravdu dobrej muzikant.

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

112 Naposledy upravil: Marek.Zavodsky (05. 11. 2008 10.36:14)

Jenich napsal:

Hrát s gruvem, hrát bez gruvu  Aby to znělo dobře tak se nejde naučit bejt grůvař nebo bejt na melodie....Prostě člověk je nějákej karakter a i když se všemožně snaží o to, aby hrál všechno, tak prostě má nakonec lepš í rytmus, nebo lepší frázování, nebo větší cit pro melodii atd...

asi moc hulím, ale já vůbec nepobral co jsi chtěl říct:)))

jo...už rozumím:) asi na tom něco bude. někomu sedí takové jinému makové. je to o pocitu...když citíš groove a jde ti to od srdce, hraj ho atd..jj

Musicman Stingray5
Roland Bass Cube 100 W
0 xLajků:

113

Skoro bych souhlasil s Jenicháčem, protože (doufám) přesně rozumím, co chce říct, ale protentokrát musím souhlasit s t.kedziorem a Klusim. Neviděl jsem sice v sobotu Anděla, nýbrž místo toho navštívil performanci (koncert bych tomu neřikal:)) v Kutné Hoře aneb rodném bydlišti Rybově. Věděl jsem docela dobře, do čeho jdu, na Pavla jsem nešel poprvé, navíc jsem se těšil na Deana. Ovšem běhěm koncertu jsem si stále kladl otázku, proč s touhle kapelou hraje. Vůbec nemám ve zvyku kohokoliv mejt, Pavel je navíc supr člověk (ač, jak mnozí píšou, i dost svéraznej), ale krom svýho trsátkovýho doublethumbu nemá skutečně co nabídnout! Groove, smysl pro melodiku, širší chápání harmonie a konečně i sólistická nápaditost tryskaly skoro všude kolem něj, ale nikoliv z něho! Takovádle hodinka pódiové onanie, jako by se sešli kluci na jam a předem si řekli, co budou hrát, nekonečná sóla bez vývoje na 3 akordy (někdy i na jeden), to mě vážně nebralo. Brown byl naproti tomu super, uměl skvěle doprovázet, vždy se vypořádat s dechovkářskou nezajímavostí většiny nepřevzatých skladeb a někdy naprosto odzbrojujícně postavit sólo, prostě mazák. Petr Valášek mě taky bavil, ačkoli třídní rozdíl byl patrnej. Bubeník skutečně torchu metaloidní, ve svých dvou sólech se vždy po 2-3 taktech naprosto ztratil v rytmu a vždy to "zachránil" bezhlavým rozmlácením všeho svýho vybavením, jakože hypermazec..
Přátelé, ještě jsem nezažil, abych měl v průběhu koncertu chuť vzít hlavní hvězdě večera nástroj s naprostou jistotou, že to všechno zahraju líp a zajímavějc! A to prosím nejsem žádnej egomaniak!
P.S. ke zvuku jeho novejm Fenderům se nevyjadřuju, neb to není obsahem tohoto sdělení...

0 xLajků:

114

Mě spíš přišlo,že hraje Brown s Rybou než Ryba s Brownem..

0 xLajků:

115

Jo, Dane, dík za recenzi a vyjádřený souhlas. Já byl taky připravenej, že tu basu vezmu za něj : )

0 xLajků:

116

Dík, Dane, žes to i za mě vyjádřil pěkně fundovaně a přesně.
Rád bych dodal, že u Anděla hrál, jako kdyby se jednalo o docela odlišnou kapelu, měli to mnohem ucelenější a kompaktnější, a to se mi naopak moc líbilo. Ryba je dobrej basák (a člověk), ale živáky s Fish Men nejsou moc velkým zážitkem.

Weber basses -> Eden WTX260 -> 2x10'' G-D & 4x8" Hocke
0 xLajků: