1

Téma: dilema

caute chlopi, mam doma staru basu ibanez ( http://bazar.muziker.sk/?action=4&id=79305 ) a nedari sa mi  ju predat tak rozmyslam ze si ju necham a urobim s nej bezprazec. Neviem sa rozhodnut ci sa do toho pustit, na fore som nasiel asi styri prispevky o odprazcovani a nevyzera to az tak tazko big_smile. basa ma palisandrovy hmatnik bez nejakeho poskodenia, vyzera byt aj rovny. tot vsjo. uvitam vase rady a pripomienky. vdaka

0 xLajků:

2

Re: dilema

Odprazcovani neni nijak tezke pokud vystacis s tmelem a nechces vsazovat spalicky nebo podobne. Jen mej na mysli to, ze na odprazcovanem hmatniku vynikne byt i sebemensi nerovnost.....

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

3

jestli do toho jít nejít...nemám na to nějaký zásadní názor, ale...

spider napsal:

Jen mej na mysli to, ze na odprazcovanem hmatniku vynikne byt i sebemensi nerovnost.....

Já sem si sám přebrousil krk na bezražci (protože už byl jetý docela a struny byla moc zaznačené), to přebroušení je docela v pohodě, dohmat mám nízký vlny sem nenašel žádné.
No a co sem k tomu potřeboval? Smirkový papir myslím že sem používal něco kolem 240 a pak jemnější na "zaleštění" . A teď už si nepamatuji, ale určitě sem měl nějakou kostku nebo tvrdý filc abych krk brousil rovnoměrně. A rovinnost, resp. rovnoměrný průhyb sem kontroloval 60centimetrovím ocelovým pravítkem, takže sem se i trochu díval jestli někde nejsou vlny. Moc sem si stím nehrál , říkal sem si že to když poopravím ale když sem natáhl struny tak sem neshledal žádnou vadu, takže to už tak zůstalo. Aź se struny začas zase obtisknou, tak to přebrousím zase smile .

Akorád si dej bacha ať si nepobrousíš i lak na kytaře smile já sem si rohem smirku vykreslil jednu takovou elipsu než sem si všiml, ale nijak vidět už není.

Po přebroušení je ten krk světlejší, ale protože sem natřel hned dětským olejem s azulenem tak hned dostal tu dvou hnědou barvu.

Možná ještě před broušením je dobré si povolit trochu výstuhu krku aby si ho srovnal pokud je až moc prohlý. Myslím že sem ji taky trochu povolil. Ale pořád musí zůstat trochu prohlý dozadu "že má břicho" - lépe se to brousí.

Jo a brus rovnoměrně vše a nepravidelnými pohybama, žádné honění smile

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

4

no ja som prave rozmyslal ze tam dam tie spalicky. myslis ze je to zlozitejsie davat tam spalicky ako tmelit, lebo tak ci tak to musis prebrusit a nalakovat

0 xLajků:

5

Dunde.e: A nevadí,že do těch mezer po pražcích nic nevrazíš?

0 xLajků:

6

Lukáš: no já sem nepředělával pražec na bezpražec. Přebrušoval sem originál fretlesa, protože ten krk už byl jetý, hlavně v doních polohách. Pod strunama byly vymačkané už takové důlky, takže ta struna už nedosedala ideálně a určitě to mělo už i vliv na zvuk a sustain.

Do těch mezer by chtělo určitě něco nacpat, ale podle mě než se drbat se špalíčkama, tak to zatmelit nějakým dvousložkovým tmelem na dřevo??? a přebrousit. Popř jakýmkoliv jiným dvousložkovým tmelem, hlavně aby vytvrdl,  nedrolil se a šel zabrousit smile .

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

7

Dunde.e napsal:

Lukáš: no já sem nepředělával pražec na bezpražec. Přebrušoval sem originál fretlesa, protože ten krk už byl jetý, hlavně v doních polohách. Pod strunama byly vymačkané už takové důlky, takže ta struna už nedosedala ideálně a určitě to mělo už i vliv na zvuk a sustain.

Do těch mezer by chtělo určitě něco nacpat, ale podle mě než se drbat se špalíčkama, tak to zatmelit nějakým dvousložkovým tmelem na dřevo??? a přebrousit. Popř jakýmkoliv jiným dvousložkovým tmelem, hlavně aby vytvrdl,  nedrolil se a šel zabrousit smile .

no mna osobne inspirovala tato stranka http://www.geocities.com/charlesarms/defretintro.htm tak preto by som volil radsej tie spalicky, najlepsie sa asi rozhodnem ked vyberem prazce ,ze ci tmelit alebo davat spalicky.

...BTW divne slovicko "špalíčky" wink

0 xLajků:

8

Nech to odborníkovi, pokud tu basu máš aspoň trochu rád.... za takový úkon si nikdo moc nevezme a vyplatí se to.

Fender JB, kontrabas Placht&Co. 1876, Ampeg B2. Na to moje hraní......
0 xLajků:

9

spanky napsal:

no ja som prave rozmyslal ze tam dam tie spalicky. myslis ze je to zlozitejsie davat tam spalicky ako tmelit, lebo tak ci tak to musis prebrusit a nalakovat

Lakovat nemusis. Slozitejsi to je protoze musis rozsirit diry po prazcich, dobre je zacistit.

bromberg napsal:

Nech to odborníkovi, pokud tu basu máš aspoň trochu rád.... za takový úkon si nikdo moc nevezme a vyplatí se to.

Hele jedna se o ibanezu...kam by ten svet spel kdyby nikdo nic nezkousel. Jen at to zkusi, treba jeste o nem uslysime jao o odbornikovi a kytararovi, treba jednou bude odbornik ke kteremu si das opravit svuj Fender..... neznam jedineho kytarare ktery by byl puvodne kytararem....

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

10

spider napsal:

Ja sem taky puvodne chtel svoji Ibadnesku odprazcovat sam... nicmene kytarar mi to za litr udelal moc pekne (hlavne hodne brouseni a lakovani, pac ten krk byl uz v desnym stavu) a ja sem si nemusel lamat hlavu s tim, jak udelat na javorovym krkmu tmavy linky misto prazcu... a asi sem taky trochu linej wink  takze jestli se na to citis, klidne to toho jdi - ten web je navodnej a dost nazornej... a pak urcite dej vedet, jak to dopadlo...

Bacchus, MarkBass, Soundelirium, efekty, pedály, krabičky, synťáčky, samplery, pružiny
0 xLajků:

11

spider napsal:
spanky napsal:

Lakovat nemusis. Slozitejsi to je protoze musis rozsirit diry po prazcich, dobre je zacistit.

bromberg napsal:

Hele jedna se o ibanezu...kam by ten svet spel kdyby nikdo nic nezkousel. Jen at to zkusi, treba jeste o nem uslysime jao o odbornikovi a kytararovi, treba jednou bude odbornik ke kteremu si das opravit svuj Fender..... neznam jedineho kytarare ktery by byl puvodne kytararem....

veru tak, keby to bola Fodera za 100 litrov tak to by som asi predsalen nechal na nejakeho gitarara smile, ale asi to skusim sam.

0 xLajků:

12

teraz aj tak nemam nato cas, takze by som sa do toho pustil niekedy v lete, lebo najlepsie to bude asi robit v dielni co mame pri garazi (teraz je tam este dost chladno a bordel smile). potom urcite porobim aj par fotiek z akcie.

0 xLajků: