1

Téma: Ashdown Little Giant 1000

Název
Ashdown Little Giant 1000

Rok výroby, země původu
pravděpodobně 2009 a Čína

Cena
S příslušenstvím v přepočtu k 10 tisícům

Popis
Tenhle zesilovač jsem koupil doslova jen na zkoušku, uplně na blind bez jakýhkoliv referencí (pokud nepočítám internetové zdroje jako TB apod.) čistě ze zvědavosti. Zajímalo mě, jak může tak malá věc být označena jako 1000W (resp. 2x500W) a taky jsem byl samozřejmě zvědav jaký bude zvuk. Ale hurá už k popisu samotnému.
Na předním panelu je k vidění několik kroutítek, tlačítek i šoupátek. Kupodivu každé má svůj význam a využitelnost. Funkce jsou (většinou) už na první pohled jasné a zesilovač je opravdu hodně blbuvzdorný.
V první řadě je zde vstupní samice s přepínačem aktiv/pasiv. Následuje ovládání gainu s pětistupňovým ukazatelem clipu. S mojí basou (aktuálně aktivní EMG P snímač) jsem mohl vytočit gain uplně na plno a stejně se mi nepodařilo clipovat do červeného (toho jsem docílil jedině přepnutím na pasivní vstup). Dál jsou k dispozici dvě tlačítka sloužící jako jakési přednastavení ekvalizéru. Tlačítko Deep kupodivu přidává basy - kdo by to byl řekl, že? Naopak spínač Shape hýbe s ekvalizérem více, udělá to takové pěkně zakulacené Včko. Nakonec je ještě tlačítko zapínající/vypínající grafický ekvalizér. Ten je čtyřpásmový (bass, lo mid, hi mid, treble) s přeladitelnými špičkami frekvence pásem (basy, středy - mezi lo a hi, výšky). Poslední ovládací prvek je master volume, jehož význam je snad všem jasný. A to je z přední strany vše.
Na zadní straně je DI výstup (s přepínačem pre/post), efektová smyčka, line in, line out, zakrytované šoupátko pro změu voltáže a nakonec dva speakony pro připojení beden. Každý speakon má uvnitř zesilovače vlastní 500W koncový stupeň, který je schopen pracovat s 4 (nebo více) ohmovou bednou. Zapojení do můstku (nebo jak se tomu říká) není možné. Pro plné využití zesilovače jsou tedy potřeba dvě 4 ohmové bedny.
Vrchní strana skýtá pohled na perforaci pro chlazení a ventilátor, který se po zapnutí roztočí jako turbína, dál ale buď stojí uplně nebo je velmi tichý (zřejmě je na vině i nízká teplota okolí, kdy nemá potřebu tolik chladit). A to je asi tak vše zajímavé, co se na této malé mršce dá okem vykoukat.

Zvuk ... tady to je velké IMHO, protože zvuk a jeho líbivost každý vnímá jinak
Co říct ke zvuku? Je překvapivě dobrý. Podání je pěkně čisté (při vypnutých úpravách zvuku), nikterak uřvané, přecinkané, spíš takové medové pohlazení. Velké plus je absence jakýchkoliv pazvuků, šumů nebo brumů. Samozřejmě v (mém proklatém) pokoji při okolním tichu trochu toho moře taky uslyšíte, ale rozhodně je v tomhle směru MNOHEM tišší než starší 400W tranďák. Oba zvukové presety jsou dobře použitelné, ale víc se mi líbí Shape - pak z toho lze dostat krásný koule zejména při slapu. Basový Deep se hodí spíš v situacích, kdy je potřeba jen tvrdit muziku na root notách. V manuálu se sice píše, že je možné použít obě funkce zároveň, ale to vřele nedoporučuji. Zvuk je jednak o stupeň horší (ani ryba ani rak) a druhak a to zejména ztratí asi 80% objemu, opravdu zde dochází k hodně slyšitelnému hlasitostnímu propadu. Ovšem vzhledem k nepoužitelné charakteristice takto upraveného zvuku to vůbec nevadí, protože to naráz zapínat nikdo nebude. Samotný ekvalizér je pak dost účinný (dle popisu 15dB cut/boost). Možná je to až moc. Když se totiž vyšavluje do extrémních hodnot, tak je ze zvuku cítit hodně chemie a ono medové pohlazení je rázem v čoudu. Pokud se ale člověk drží v rozumných hranicích, tak se s pomocí ekvalizéru dá nastavit vcelku pestrá škála líbivých zvuků.
Jako poslední věc bych si pak nechal výkon. Těch 2x500W je opravdu přestřelené. Možná je to nějaká laboratorní hodnota dosažená za ideálních podmínek, co já vím, ale v praxi to takový zabiják, jak by se mohlo zdát, není. Tím v žádném případě nechci říct, že by nestíhal nebo byl dokonce slabý. Sám mám jen jednu 8 ohm bednu a hlasitostně není problém (pravda, už taky nehraju proti kytaristovi se 120W obludou v kombinaci 2x412), zesilovač pěkně artikuluje i při dost extrémních hodnotách gainu i masteru. V porovnání s tím 400W tranďákem je to ale přeci jen o fous slabší.

Spolehlivost, životnost
Těžko něco sudit u takto relativně nové věci. Na internetu jsem se zatím žádné negativní ohlasy na poruchovost nedočetl, tenhle konkrétní model je do této chvíle naprosto bezproblémový.

Závěrečné hodnocení
Celkově jsem ze zesilovače měl velice dobrý dojem. Po zvukové stránce je opravdu velmi dobrý, škoda toho přestřeleného udávaného výkonu. Další drobné nedostatky jsem již zmínil.

Obrázky

http://lh3.ggpht.com/_clKjqyfRSkU/S4PWLq0xafI/AAAAAAAAAts/xEY5mKVtVus/s800/DSC02594.JPG

další jsou dostupné v galerii: http://picasaweb.google.com/ctirad.kova … Giant1000#



Otázky a odpovědi
Q: Jak jsi poznal přestřelenej výkon s jednou 8 ohmovou bednou(čili počítám nějakejch 200W ze zesiku..)? Srovnání s Hocke?
A: Ano, face to face proti papírově slabšímu tranďáku.

Q: Umí dát 1000W do 2 Ohm bedny?
A: Dle manuálu ne, neumí. Jsou v tom nejspíš dva oddělené koncáky, každý uzpůsoben pro 4 (a více) Ohm zátěž.

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

2

Re: Ashdown Little Giant 1000

Edit: tato recenze obsahuje nepřesná tvrzení způsobená zabedněností autora, přečti si i příspěvek níže.

Jako čerstvý majitel tohoto zesilovače musím také popsat svoje dojmy, hlavně týkající se výkonu.

Předně se musí oddělit dvě různé možnosti:

1.) Samotný zesilovač s jeho preampem. V tomto bych souhlasil s Kuřetem, že výkon, který se z toho dá vymáčknout, doopravdy neoodpovídá, je to slabé, netlačí to.

2.) Použití Little Gianta jen jako koncový stupeň. Pokud použiju vlastní preamp a pošlu ho do line in Little gianta, rozdíl je nesrovnatelný, nebe a dudy. Zesilovač tlačí už od cca 2/10, tón je silný v basech, vyrovnaný, a opravdu nemám problém uvěřit deklarovaným 500W na kanál. Evidentně nejsem sám, kdo má tento pocit, dovolím si odcitovat email od Spidera, u kterého jsem před zakoupením sondoval:

"Samotny je to spis na komornejsi hrani, nejak maji divne udelany preamp. Proste to nema vykon. Ozkouset ho jenom takhle, tak ho asi nikdy nekoupim, je to spis na komornejsi hrani. Ale jakmile jsem do toho poslal Alembic, nastala dramaticka zmena, tlaci to, chutna to. Opravdu to ma deklarovanych 500w na kanal, jen je nedokaze se svym preampem vyuzit."

Takže suma sumárum: pokud bych zesilovač kupoval na samostatné použití, byl bych hodně zklamanej - i stařičkej 150W Ampeg ve zkušebně tlačí výrazně víc, než Little Giant 1000W. Jelikož jsem ale zesilovač hned šoupnul do racku a používám jen jeho koncový stupeň, jsem nadšenej - budu bořit sály, a váží to o 15 kilo míň, než minulý koncák:-)

A otázka pro odborníky bastlíře: jak je možné, že se u celkem renomované firmy stane taková megajeba, že se do výroby dostane zesilovač s tak slabým/špatně řešeným preampem? Fakt byste to museli slyšet, ale rozdíl je opravdu obrovský, při použití s vlastním preampem...

Diskuzi prosím do horního zvýrazněného vlákna  "Recenze - diskuse (spam vlákno)" díky.

"Dávej pozor," varovali ji. "S kýmkoliv z nich bys přivedla na svět děti s prasečím ocasem."
Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
JB, PB, G&L, bezpražce, nějaké ty basy...
Fender TBP1 -> Warwick Hellborg SP 250 -> Hellborg Club & Lo Cab, Soundelirium HPF v2 & The Germ, spousta krabiček
0 xLajků:

3

Re: Ashdown Little Giant 1000

Tak jsem před časem psal do Ashdownu ohledně toho slabého preampu, a toto mi přišlo za odpověď:

Hi Vaclav,

There is nothing wrong with the preamp of the LG1000...  The sensitivity is set to exactly the same as all our other amps and can be
driven from any bass with no problems...  The tone controls can take a bit of getting used to and will affect the signal level...
You should have no problem getting the full power output of the amp from your Fender bass..

Regards,
Guy

A když jsem se nad tím trochu zamyslel a následně i zkusil pohrát si se zesilovačem ve zkušebně, musím Guyovi dát za pravdu a posypat si trochu hlavu popelem:-)  Zesilovač má aktivní korekce +/- 15dB, a tudíž když porovnávám hlasitost přes line in (přímo do konce) a přes preamp LG s korekcemi narovno je tam samozřejmě rozdíl těch 15dB - a 15dB je sakra velký rozdíl. Beru tedy zpět svoje předchozí tvrzení, že s jeho preampem se z toho nedá vymáčknout plný výkon - stačí jen všechny slidery dát na +15dB a pak si pohrát s frekvencemi abych docílil požadovaného zvuku. Takže skvěle tlačící kilowatta bez kopromisů o váze 3500g:-)

"Dávej pozor," varovali ji. "S kýmkoliv z nich bys přivedla na svět děti s prasečím ocasem."
Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
JB, PB, G&L, bezpražce, nějaké ty basy...
Fender TBP1 -> Warwick Hellborg SP 250 -> Hellborg Club & Lo Cab, Soundelirium HPF v2 & The Germ, spousta krabiček
0 xLajků:

4

Re: Ashdown Little Giant 1000

zatim jsem nemel potrebu to pouzivat samostatne, az pipa doklepne 1*12 bednu, ozkousim, ale zni to logicky, ono to ovladani opravdu neni uplne standart

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

5

Re: Ashdown Little Giant 1000

kopyto napsal:

stačí jen všechny slidery dát na +15dB a pak si pohrát s frekvencemi abych docílil požadovaného zvuku

To mi teda přijde dost divný- muset maximálně vytavit EQ, abych dostal plnej výkon konce. Preamp by měl přece bejt schopnej utáhnout konec i při bypass ekvalizéru.. S takovymhle vysvětlením bych se asi nespokojil smile

0 xLajků:

6

Re: Ashdown Little Giant 1000

davidak napsal:

To mi teda přijde dost divný- muset maximálně vytavit EQ

Na mém Ashdownu je to uplně to samé smile ... stačí ubrat spodní frekvence a výkon jde rapidně dolů ..

Fender Aerodyne Jazz Bass + SD Antiquity
Ashdown ABM C210T-500 EVO III

+ plno krabiček
      (BassBalls, #1 Echo, English Muff´n, Flanger Hoax, Hum Debugger)
0 xLajků:

7

Re: Ashdown Little Giant 1000

Proto mě odrazovali někteří od Ashdowna, že to prý nemá výkon jakej je psanej.

Trace Elliot Club #4
Fender - Precision Bass home signature Steve Harris
Trace Elliot GP12 SMX 4x10, TE Elf, TE Transit B, LINE 6 Relay G30
Hraji v kapele http://bandzone.cz/chupacabra
0 xLajků:

8

Re: Ashdown Little Giant 1000

moje kombo ho určitě má, sice dalo práci si s tím pohrát aby to z toho šlo jak má ale ten zvuk za to stojí smile

Fender Aerodyne Jazz Bass + SD Antiquity
Ashdown ABM C210T-500 EVO III

+ plno krabiček
      (BassBalls, #1 Echo, English Muff´n, Flanger Hoax, Hum Debugger)
0 xLajků:

9

Re: Ashdown Little Giant 1000

davidak napsal:

Preamp by měl přece bejt schopnej utáhnout konec i při bypass ekvalizéru..

Jasně, to jsem si taky myslel - zvyklej na pasivní korekce... Ale logicky - pokud ten eq vypneš, o těch 15db zkrátka přijdeš... A s tím vytavením na +15db jsem to možná přehnal, při tak velkém výkonu to nemusí být úplně naplno, stačí přidat pár db...

"Dávej pozor," varovali ji. "S kýmkoliv z nich bys přivedla na svět děti s prasečím ocasem."
Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
JB, PB, G&L, bezpražce, nějaké ty basy...
Fender TBP1 -> Warwick Hellborg SP 250 -> Hellborg Club & Lo Cab, Soundelirium HPF v2 & The Germ, spousta krabiček
0 xLajků:

10

Re: Ashdown Little Giant 1000

Nick napsal:

moje kombo ho určitě má, sice dalo práci si s tím pohrát aby to z toho šlo jak má ale ten zvuk za to stojí

Jak ho máš dlouho? K čemu by jsi ho přirovnal, je to podobný TE? Střeva to má stejný a tátu taky.

Trace Elliot Club #4
Fender - Precision Bass home signature Steve Harris
Trace Elliot GP12 SMX 4x10, TE Elf, TE Transit B, LINE 6 Relay G30
Hraji v kapele http://bandzone.cz/chupacabra
0 xLajků:

11

Re: Ashdown Little Giant 1000

pár měsíců už to bude, ja jsem hrál na TE jen jednou a to jsem byl ještě docela ucho bohužel. Ale musím říct, že se ten zvuk líbí nejvíc kterej jsem kdy vytáhnul z něčeho smile ...

Fender Aerodyne Jazz Bass + SD Antiquity
Ashdown ABM C210T-500 EVO III

+ plno krabiček
      (BassBalls, #1 Echo, English Muff´n, Flanger Hoax, Hum Debugger)
0 xLajků:

12

Re: Ashdown Little Giant 1000

ja mama teda peavey kombo a abych to vykroutil taky na max tak musim taky dat eqalizer naplno...

nejsem zadnej zkusenej ale taky umim hrat big_smile, Cort Action V - vybiranej ocividne z hodne kusu protoze hraje jako dobytek.. a Hocke BG210
0 xLajků:

13

Re: Ashdown Little Giant 1000

Argo22 napsal:

a abych to vykroutil taky na max tak musim taky dat eqalizer naplno...

zdravý řešení, třeba pro reprák...

Basa prudí muziku smile
0 xLajků:

14

Re: Ashdown Little Giant 1000

tak ja ho naplno nikdy nedavam jen jsem to jednou zkusil ... nebudu riskovat reprak..

nejsem zadnej zkusenej ale taky umim hrat big_smile, Cort Action V - vybiranej ocividne z hodne kusu protoze hraje jako dobytek.. a Hocke BG210
0 xLajků:

15

Re: Ashdown Little Giant 1000

tak snad nikdo nehulí zesák naplno ne?:)

Fender Aerodyne Jazz Bass + SD Antiquity
Ashdown ABM C210T-500 EVO III

+ plno krabiček
      (BassBalls, #1 Echo, English Muff´n, Flanger Hoax, Hum Debugger)
0 xLajků:

16

Re: Ashdown Little Giant 1000

kopyto napsal:

A když jsem se nad tím trochu zamyslel a následně i zkusil pohrát si se zesilovačem ve zkušebně, musím Guyovi dát za pravdu a posypat si trochu hlavu popelem:-)  Zesilovač má aktivní korekce +/- 15dB, a tudíž když porovnávám hlasitost přes line in (přímo do konce) a přes preamp LG s korekcemi narovno je tam samozřejmě rozdíl těch 15dB - a 15dB je sakra velký rozdíl. Beru tedy zpět svoje předchozí tvrzení, že s jeho preampem se z toho nedá vymáčknout plný výkon - stačí jen všechny slidery dát na +15dB a pak si pohrát s frekvencemi abych docílil požadovaného zvuku. Takže skvěle tlačící kilowatta bez kopromisů o váze 3500g:-)

No, když jsem se nad tím zamyslel já, tak mi to stále na rozum nejde. Smysl by mi to dávalo jen tehdy, kdyby ten zesilovač měl korekce cut only a tys měl slidy nahozený někde uprostřed. Jinak nějaká mluva o -15dB přeci nemá smysl. On ani ten externí preamp nemá jakoby náhodou +15dB gain, ten má přeci taky cut/boost korekce a při jeho použití je nemusíš tavit naplno...

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

17 Naposledy upravil: permooon (10. 05. 2012 13.28:09)

Re: Ashdown Little Giant 1000

Včera mě došel Ashdown Little Giant 1000.Tak jsem s radostí vybalil zapojil a ejhle...............místo tlaku a trochu většího výkonu z toho lezlo jenom ňějaké brumlání a šepot.Basa byla použita Corvetta $$ NT a bedna Ashdown ABM 48 MINI.s trochou laborování s EQ to výkonu fakt moc nedalo.Gain 3/4 možná i trochu víc a volume 3/4 a můžu říct že můj záložní Behroš BXR 1800H by tomu dal hlasitostně na prdel.Zvuk má nádherenej medovej jemnej ne uprděnej ale hlasitost mě velice zklamala.a jak tu někdo psal vykrotutit všechno doprava a pak se něco ozve......no moc se toho neozvalo a přijde mi fakt divný všechno motat doprava abych z toho něco dostal.ještě to zkusím zítra na pódiu ale nevím.máte někdo zkušenosti z tímto problémem??nebo to mám soudruhovi Thomannovi poslat zpět nebo že by se díky mě zbavily kousku kterej jim nedělal dobrotu?? Podotýkám je to můj prvni Digi zesilovač

Yamaha TRB 5P, Harley Benton PJ-5HTR DeLuxe
MarkBass LM 250 black, MarkBass 102P Traveler, MarkBass 151P Traveler, Warwick WCA 210, Behringer BXR 1800 H, Warwick Blue Cab 60
http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=8842
0 xLajků:

18 Naposledy upravil: Anger4141 (10. 05. 2012 13.42:57)

Re: Ashdown Little Giant 1000

Jestli muzu jen srovnat s zesikem s Digitalne spinanym zdrojem co vlastnim Ampeg Svt7 PRO.Tak ten Tech 600/1000w opravdu ma tlaci jako prase.Na Bedne 6x10 Warwick WCA 611 kdyz jsem to okouril tak jsem myslel ze to zbori barak.

Kytaristi se 120W celoflaskama a 4x12 Boxama na me kriceli at to koukam ztlumit ze slysej jen basu.

Ampeg SVT-7 PRO
Hocke  B410 HD (8 Ohm)
Ibanez SDGR 305 DX
Eden RS 115C 320W
http://bandzone.cz/morfium
0 xLajků:

19

Re: Ashdown Little Giant 1000

no právě..........s tímto nelze nasrat ani sousedy v bytovce............kde je co špatně??

Yamaha TRB 5P, Harley Benton PJ-5HTR DeLuxe
MarkBass LM 250 black, MarkBass 102P Traveler, MarkBass 151P Traveler, Warwick WCA 210, Behringer BXR 1800 H, Warwick Blue Cab 60
http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=8842
0 xLajků:

20 Naposledy upravil: Aidamos (10. 05. 2012 14.14:04)

Re: Ashdown Little Giant 1000

Jo, psalo se tu na fóru, jak podotýkáš i Ty, že všechno doprava na ekvalizeru a pak jo. Holt to má si málo citlivej vstup. Řešení (kromě vrácení) by asi bylo nějaký nakopávadlo, předzesilovač, vytavenej kompresor a podobně. Kolik má ten Ashdown ABM 48 MINI vlastně Ohmů? 4 nebo 8?

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

21

Re: Ashdown Little Giant 1000

8 ohm.ten behringer co mám má 100W/8ohm a to je oproti tomu uřvanec.to se mi nezdá že by to bylo až tak uškrcený

Yamaha TRB 5P, Harley Benton PJ-5HTR DeLuxe
MarkBass LM 250 black, MarkBass 102P Traveler, MarkBass 151P Traveler, Warwick WCA 210, Behringer BXR 1800 H, Warwick Blue Cab 60
http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=8842
0 xLajků:

22

Re: Ashdown Little Giant 1000

Zkus před to zapojit nějaký preamp - kopyto dost dlouho používal (nebo stále používá?) gianta jen jako koncák. Své o tom poví určitě i spider, který to tak jednu dobu taky provozoval.

Za mě můžu říct, že jsem se s 4x10" 8ohm bednou na zkouškách slyšel, ale moc velká rezerva už nezbývala, sekundoval tomu silnější bubeník a 60W kytara s 2x12" boxem.

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

23

Re: Ashdown Little Giant 1000

no takže to je zesák celkem na H....

Poslal bych to zpátky...

baskytara čtyrka (spector), zesík(hartke 7000) a bedna (hocke 4x10)
0 xLajků:

24 Naposledy upravil: permooon (10. 05. 2012 18.27:06)

Re: Ashdown Little Giant 1000

právě že bych ho přirovnal tak k W bluecab 60 co sem dřív míval možná ještě trochu míň........... nic moc na toto výkonový spektrum.s preampem by byl problém co se týče místa v racku, další investice a nevím jestli by to bylo pak to sladký vořechový big_smile asi jim to pošlu zpět

Yamaha TRB 5P, Harley Benton PJ-5HTR DeLuxe
MarkBass LM 250 black, MarkBass 102P Traveler, MarkBass 151P Traveler, Warwick WCA 210, Behringer BXR 1800 H, Warwick Blue Cab 60
http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=8842
0 xLajků:

25

Re: Ashdown Little Giant 1000

permooon napsal:

právě že bych ho přirovnal tak k W bluecab 60 co sem dřív míval možná ještě trochu míň

Tak v tom případě je někde něco určitě špatně, takhle slabý to určitě být nemůže!

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

26

Re: Ashdown Little Giant 1000

ještě se chci zeptat když jim to pošlu zpět (poštovný od 600,-) jestli mi zaplatí náklady na poštovným big_smile

Yamaha TRB 5P, Harley Benton PJ-5HTR DeLuxe
MarkBass LM 250 black, MarkBass 102P Traveler, MarkBass 151P Traveler, Warwick WCA 210, Behringer BXR 1800 H, Warwick Blue Cab 60
http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=8842
0 xLajků:

27

Re: Ashdown Little Giant 1000

Pravda je, že s jeho vlastním preampem je to znatelně slabší, než když se použije jen koncák, ale stále to je dost silný na to, abys nasral sousedy:-) Jestli je to opravdu tak slabý, tak to vidím na vadnej kus...

"Dávej pozor," varovali ji. "S kýmkoliv z nich bys přivedla na svět děti s prasečím ocasem."
Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
JB, PB, G&L, bezpražce, nějaké ty basy...
Fender TBP1 -> Warwick Hellborg SP 250 -> Hellborg Club & Lo Cab, Soundelirium HPF v2 & The Germ, spousta krabiček
0 xLajků:

28

Re: Ashdown Little Giant 1000

kopyto napsal:

Pravda je, že s jeho vlastním preampem je to znatelně slabší, než když se použije jen koncák, ale stále to je dost silný na to, abys nasral sousedy:-) Jestli je to opravdu tak slabý, tak to vidím na vadnej kus...

To samý...... Samo to hrálo tišeji, ale ne zas jako šeptadlo. Ohmy - Hraješ ja jeden kanál, který je 500w do 4 ohm, takže do 8 ti to bude dávat něco přes 200w ....ve spojení s tím slabým preampem a očekáváním 1000w bourající zdi, si myslím, že to může být důvodem tvého zklamání

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

29

Re: Ashdown Little Giant 1000

mam behrouše ten dává 100w/8ohm a brblám s ním sotva na půlku a to je hlasitějc

Yamaha TRB 5P, Harley Benton PJ-5HTR DeLuxe
MarkBass LM 250 black, MarkBass 102P Traveler, MarkBass 151P Traveler, Warwick WCA 210, Behringer BXR 1800 H, Warwick Blue Cab 60
http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=8842
0 xLajků:

30

Re: Ashdown Little Giant 1000

Zkus zapojit SEND (popr LINE OUT) z behringera do LINE IN na ashdownu, repro do ashe, basu do behroše

= obejdeš preamp giantu a nahradíš ho behringerovým (gain na ASH bude nefunkční tím pádem a budeš kroutit jenom masterem).

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

31

Re: Ashdown Little Giant 1000

permooon napsal:

ještě se chci zeptat když jim to pošlu zpět (poštovný od 600,-) jestli mi zaplatí náklady na poštovným big_smile

Thomann VOP napsal:

Musikhaus Thomann e.K. bohužel nemůže nést náklady na poštovné u zpětných zásilek ze zahraničí v rámci 30-denní záruky vrácení peněz.

Bacchus, MarkBass, Soundelirium, efekty, pedály, krabičky, synťáčky, samplery, pružiny
0 xLajků:

32

Re: Ashdown Little Giant 1000

pouzivam ho s preampem do line in a je to delo...bohuzel preamp na ashdownu je fakt slabej

0 xLajků:

33

Re: Ashdown Little Giant 1000

S radostí informuji že nástupce MiBass 500 má preamp už vyřešený a za půlkou už Peakuje :-)

ESP Surveyor/J-Four, GL SB2, Levin JB
Gallien Krueger MB150E
0 xLajků:

34

Re: Ashdown Little Giant 1000

a do pérdele už sem koupil marka smile

Yamaha TRB 5P, Harley Benton PJ-5HTR DeLuxe
MarkBass LM 250 black, MarkBass 102P Traveler, MarkBass 151P Traveler, Warwick WCA 210, Behringer BXR 1800 H, Warwick Blue Cab 60
http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=8842
0 xLajků:

35

Re: Ashdown Little Giant 1000

Pořídil jsem tohoto "prcka" a mám dilema, jak připojit repro. Mám 2x 112 / 400 W / 8 Ohm. Zapojit obě bedny do zesilovače, který dává 2x 500W / 4 Ohm (tedy reálný výkon cca 2x 300 W / 8 Ohm ?), nebo propojit bedny a jet 1x 500 W z jednoho výstupu naplno?

Fender American Deluxe Jazz Bass '08
Empress Compressor -> Boss LS-2 Line Selector (-> Zoom B3) -> Fishman Platinum Pro EQ -> Markbass F 500 -> 2x Markbass Traveler 121H
0 xLajků:

36

Re: Ashdown Little Giant 1000

DalajVladan napsal:

Pořídil jsem tohoto "prcka" a mám dilema, jak připojit repro. Mám 2x 112 / 400 W / 8 Ohm. Zapojit obě bedny do zesilovače, který dává 2x 500W / 4 Ohm (tedy reálný výkon cca 2x 300 W / 8 Ohm ?), nebo propojit bedny a jet 1x 500 W z jednoho výstupu naplno?

2x 300W do 8ohm raději - konec bude hrát s menším zkreslením.
Btw na tvém místě bych Gianta nahradil nějakým PA dvoukanálem s 2x500-600W/4Ohm.

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků:

37 Naposledy upravil: Nook (03. 11. 2017 01.41:05)

Re: Ashdown Little Giant 1000

MartinXC napsal:
DalajVladan napsal:

Pořídil jsem tohoto "prcka" a mám dilema, jak připojit repro. Mám 2x 112 / 400 W / 8 Ohm. Zapojit obě bedny do zesilovače, který dává 2x 500W / 4 Ohm (tedy reálný výkon cca 2x 300 W / 8 Ohm ?), nebo propojit bedny a jet 1x 500 W z jednoho výstupu naplno?

2x 300W do 8ohm raději - konec bude hrát s menším zkreslením.
Btw na tvém místě bych Gianta nahradil nějakým PA dvoukanálem s 2x500-600W/4Ohm.

A to já bych si zas ten koncák nechal, je v tom Digimod od Powersoftu (větrák nahoře, stejně jako stará Puma od TecAmpu), což jsou dobré moduly. A pořídil jiný preamp nebo ten stávající nakopl nějakým boosterem smile
A zapojil to taky 2x300W/8ohm

educated in shopping and wasting time
blankly staring at the screens
am i already clever enough?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

38

Re: Ashdown Little Giant 1000

Má tam Tech 21 sansamp PSA jestli si tu fotku pamatuju. smile

0 xLajků:

39 Naposledy upravil: DalajVladan (03. 11. 2017 12.11:09)

Re: Ashdown Little Giant 1000

Ano smile

http://baskytara.com/img/m/632/t/p1bu0l6f38fup17pm1dim6u7a853.jpg

A díky za doporučení.

Edit: PA koncák jsem zvažoval. Ale 2x 500W, 3,5 kg za 5000 Kč rozhodlo smile

Fender American Deluxe Jazz Bass '08
Empress Compressor -> Boss LS-2 Line Selector (-> Zoom B3) -> Fishman Platinum Pro EQ -> Markbass F 500 -> 2x Markbass Traveler 121H
0 xLajků:

40

Re: Ashdown Little Giant 1000

DalajVladan napsal:

... PA koncák jsem zvažoval. Ale 2x 500W, 3,5 kg za 5000 Kč rozhodlo smile

Ber naše rady tak, že z cizích peněz se nakupuje nejlépe ;-)

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků:

41 Naposledy upravil: Nook (17. 01. 2020 11.34:00)

Re: Ashdown Little Giant 1000

Jak jsem psal v kopytově inzertním vláknu, koupil jsem si od něj Little Giant 1000. Expresně jsem provedl otpornou modifikaci preampu, viz přiložené obrázky. Už to hraje celkem normálně (možná ještě poladím hodnoty, kdyby někdo měl nápad, sem s ním). Zajímavý je, že hodnota toho odporu na vstupu (R20) je 10k, zatímco třeba LMII má jen 470ohm - není tím pádem u toho Ashdownu signál hnedka na vstupu až nehorázně ztlumen? Napadlo mě, jestli náhodou Číňan neudělal chybu a místo 1k nenakopíroval odněkud 10k... když už má třeba hned vedle na operáku napsáno TM833 místo LM833 smile Aktuální nastavení je zatím dobrý, včera prověřeno na zkoušce s kapelou. Takže majitelé malých obrů, nebojte se úprav! 

Akorát ten parametrický ekvalizér, to je teda pakárna. Např Low Mids od 160H z do 1,6kHz, no, kdo to kdy viděl velebný pane? big_smile
Ale v zásadě spokojenost...
https://baskytara.com/img/m/81/t/p1dupfh2fst8d19cv1isl16is90j3.jpghttps://baskytara.com/img/m/81/t/p1dupfllssv2k1j8m87bc7cnmv7.jpg

educated in shopping and wasting time
blankly staring at the screens
am i already clever enough?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

42 Naposledy upravil: jimmy (17. 01. 2020 13.04:44)

Re: Ashdown Little Giant 1000

Nook napsal:

Např Low Mids od 160H z do 1,6kHz

 No, třeba TC RH 450 to má takto: viz obrázek.TC RH 450 . U toho se tedy jedná o semi-parametrický eq, kde si vybereš frekvenci a tu pak zesiluješ či zeslabuješ.

 

Spector Euro LX5 + Spector NS-5CR Fretless + TC RH450 + Soundelirium 12.1 + MXR M80 + Zoom B3n
0 xLajků:

43

Re: Ashdown Little Giant 1000

Nook napsal:

Např Low Mids od 160H z do 1,6kHz, no, kdo to kdy viděl velebný pane?

 ale tak proste vis ze to mas otocit uplne deleva a zesilit big_smile  hi-mids zacinaj kde ? big_smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

44 Naposledy upravil: Lukáš (17. 01. 2020 22.24:56)

Re: Ashdown Little Giant 1000

Nook napsal:

Už to hraje celkem normálně (možná ještě poladím hodnoty, kdyby někdo měl nápad, sem s ním). Zajímavý je, že hodnota toho odporu na vstupu (R20) je 10k, zatímco třeba LMII má jen 470ohm - není tím pádem u toho Ashdownu signál hnedka na vstupu až nehorázně ztlumen?

 Rezistor R20 by měl IMHO omezovat vstupní proud – jeho zmenšením se ti možná podařilo tam dostat víc proudu a také možná podařilo změnit vstupní impedanci. Ta další kombinace C23 + R22 by mohla být low-pas filtr s fm cca. 15 Hz, ta kombinace R21 + C22 mi vychází na 159 kHz (???). Nicméně pokud je ten operační zesilovač opravdu typ LM833, tak jeho vstupní impedance je rovna 175 kohm, což je celkem málo pro nástrojový vstup (možná proto bude zvuk trochu pod dekou a nebude s tak výraznými výškami) a jeho impedanci změnou okolních součástek zvýšit nemůžeš. C23 taky slouží jako ochrana před DC složkou, C20 jako ochrana před rozkmitáním, resp. omezením frekvenčního pásma zesilovače, R21 + R18 jsou stejné, aby bylo jednotkové zesílení – jestli to dobře chápu, tak je to zapojené jako signálový sledovač.

Vhodnější operační zesilovače pro nástrojové vstupy preampů jsou třeba NE5532 (relativně cenově dostupný) a dále už dražší OPA2134. Tím by bylo možné stávající nahradit, pokud by bylo napájení max. +-15 V (pro NE5532) a musel bys příp. pozměnit zapojení R, C okolo. SMD se dají odpájet horkovzdušnou páječkou anebo punkově odřezat (nebo odštípat ostrými přesnými štípačkami) nožky novým ostrým odlamovákem tak, abys neodlomil plošky na DPS, na kterých je SMDčko zapájené a pak na tyhle místa nanést více pájky a připájet nový operák.

A abych nezapomněl – velkej palec nahoru za to, že se snažíš něco modifikovat k obrazu svýmu!!! wink

0 xLajků:

45 Naposledy upravil: Nook (18. 01. 2020 12.18:21)

Re: Ashdown Little Giant 1000

m3:hi mids jsou 750Hz -7,5kHz a výšky 3,5 -10kHz smile

Lukáš: díky za poznámku! Nechápu, že prostě nenacpali všude ty TL072. Všude dál jsou, jen tady v prvním stupni je LM833 důvod mi uniká...

Jinak ještě hodnotu rezistoru R18 jsem změnil na 22k a teď už to zní dobře, najednou to rozkvetlo... Ale mám pocit, že LMII je stejně furt lepší

No a láká mě přidělat tam někam (ale kam?) speakon pro zapojení do můstku (1000W/8ohm) big_smile

educated in shopping and wasting time
blankly staring at the screens
am i already clever enough?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

46

Re: Ashdown Little Giant 1000

Nook napsal:

Lukáš: díky za poznámku! Nechápu, že prostě nenacpali všude ty TL072. Všude dál jsou, jen tady v prvním stupni je LM833 důvod mi uniká...

A neprošel už zesík nějakou bastlířskou opravou?

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků:

47

Re: Ashdown Little Giant 1000

Určitě ne, byl jsem první majitel.

"Dávej pozor," varovali ji. "S kýmkoliv z nich bys přivedla na svět děti s prasečím ocasem."
Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
JB, PB, G&L, bezpražce, nějaké ty basy...
Fender TBP1 -> Warwick Hellborg SP 250 -> Hellborg Club & Lo Cab, Soundelirium HPF v2 & The Germ, spousta krabiček
0 xLajků:

48 Naposledy upravil: Lukáš (18. 01. 2020 20.59:34)

Re: Ashdown Little Giant 1000

LM833 se dřív do preampů používalo, nicméně dneska už existuje celá řada OZ, které splní funkci daleko lépe. Navíc jestli bylo levné, tak je to dostatečný důvod (bohužel...).

TL072 se moc do preampů nehodí, má sice papírově dobré hodnoty co se týče rychlosti přeběhu, stability atd., ale zvukově je dost nemastné neslané a "tvrdé", navíc při přebuzení zní opravdu odporně. Přijde mi dobré spíš do obvodů, které mají plnit nějakou jednoúčelnou funkci (zesílení, integrátor apod.).

Po změně R18 na 22k je zesílení rovno (1+ R18/R21), takže máš vstupní signál více zesílený (= vyšší citlivost).

Jinak R20 by mohlo být klidně rovno 1kOhm, jakože takováto hodnota na omezení proudu stačí. Když tedy k R20 o hodnotě 10kOhm připájíš něco mezi 1kOhm a 2kOhmy, tak se k téhle hodnotě přiblížíš. Pro podobné hledání paralelních kombinací rezistorů se výborně hodí reverzní kalkulátor: http://www.sengpielaudio.com/calculator-parallel.htm a http://www.sengpielaudio.com/calculator-paralresist.htm

0 xLajků:

49

Re: Ashdown Little Giant 1000

Koukám, že podobná pohádka jako moje lampová bestie smile Taky to na začátku nějak hrálo, ale když si s tím zkušený servisman pohrál a upgradoval součástku v ceně desetikorun, max. stokorun, najednou ta krabice začala hrát podstatně líp... (mám Ashdown CMT 15)

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
Profil
0 xLajků: