1 Naposledy upravil: Aidamos (12. 07. 2021 11.06:53)

Téma: Rickenbacker 4003

Rickenbacker 4003

Rok výroby: 1982
Země původu: U.S.A.
Cena dnešního modelu: cca 54.000,- Kč – např. zde: https://www.thomann.de/cz/rickenbacker_4003.htm

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2r7ns1eg51k531tc1gb94.jpg

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2r1bg0ovo1kvp1mla2215.jpg

Úvod

Moje první baskytara, kterou jsem si v životě koupil za těžce vydělané peníze z prázdninové brigády, byla Jolana D-Bass, tedy tvarem kopie Rickenbackera. Měl jsem ji dokonce v bezpražcové verzi, která se dělala jako řada Deluxe, jenž byla pouze na vývoz z tehdejšího Československa, u nás se v obchodech vůbec neprodávala. Dodnes se tluču do hlavy, že jsem ji prodal. Zde moje fotka s ní z roku 1998 (a netlemte se moc nahlas, bylo to před dvaceti lety a dvaceti kily).

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2qnqo9e19os1r5s68m3.jpg

Jsem tedy rád, že díky Daviďákovi se mnou mohla několik dní pobýt i pravověrná předloha.

Popis

Ikonická baskytara má průběžný krk ze dvou kusů javoru.

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2s7cn195f1idmgbm1t4fd.jpg

K nim přilepená křídla jsou rovněž javorová. Barevné provedení je pojmenované Fireglo, jinde by jí pojmenovali asi Honeyburst. Lak je lesklý, ale léty už notně popraskaný, díky čemuž je "mojo" efekt tím větší. Tuto přirozenou patinu beru, ale jinak příznivcem umělého relicu moc nejsem. Lak na hmatníku mě překvapil, úplně se v některých místech blízko těla při sebemenším dotyku odlupuje, to jsem na žádném jiném sebestarším nástroji neviděl.

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2rspr1hod16dl1e301d0t6.jpg

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2r13jd163rr2l1hn515es7.jpg

Hmatník mě překvapil i jako takový. Oproti jiným nástrojům je to opravdu tlustý plát palisandru, dokonce tlustší, než je šířka bílého lemování, což možná je estetický záměr, ale mně osobně to estetické moc nepřipadá. Mimochodem stejné lemování má i tělo. Povšimněte si i brady, tedy zesílené plochy v přechodu mezi krkem a hlavou. Proboha proč tohle? Při hraní na prvním poli mi to docela překáží a hlavně se mi to vůbec nelíbí. Pravda, novější nástroje už tohle nemají. Jinak šířka ořechu (nultého pražce) je standardních precižnovských 41,3 mm a i profil krku je plný, do ruky mi sedí perfektně (až na tu bradu).

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2r1kca1skg1s1s18u51bkob.jpg

Co se mi na hmatníku líbí, jsou jeho trojúhelníkové perleťové výložky.

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2r121lcn61q2h15k7u78c.jpg

Mechaniky jsou masívní.

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2rbdph8r45j1ufi13cma.jpg

Ale s malými navíjecími trny, to rád nemám.

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2r1e33hm410dn133nn1k9.jpg

Snímače jsou jednocívkové, jak u krku, tak u kobylky. Předpokládal jsem, že mi krkový snímač bude vadit při hraní slapem víc, než mi pak ve skutečnosti vadil. Dá se s tím žít, i když primárně na slap si takovouhle basu člověk nekupuje, troufám si tvrdit.

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2r1l201u141j6nrf21p338.jpg

Páčka je třípolohový přepínač snímačů (kobylkový, oba, krkový), pro každý snímač je tam ovladač hlasitosti a tónová clona. Čekal bych ty potenciometry obráceně, tedy nahoře hlasitost a dole tónová clona, ale je to, jak to je, naštěstí jsou potenciometry popsané a pak už jde jen o zvyk.

Baskytara má dva výstupy. Jeden je označený jako STANDARD a jedná se o mono výstup. Druhý je označený jako RIC-O-SOUND a ten je ve stereu. Každým kanálem pak jde jeden snímač. Je pak potřeba stereo kabel a splitter na rozdělení kanálů nebo stereo kabel s rozdělenými jacky na jednom konci. Dělá se i originál kabel s rozdělovačem.

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2slju1bn1ndp1ekbbji.jpg

Je pak možné např. krkový snímač zapojit do basového aparátu a kobylkový do kytarového a aplikovat na něj zkreslení. Nebo signál jen rozdělit a použít dvě cesty kdy kobylkový snímač projde nějakou zkreslovací krabičkou, zatímco krkový zůstane čistý a před aparátem či dalšími efekty se sdruží do jednoho výstupu nějakým směšovačem, teď mě napadá Boss Line Selector LS-2 (recenze).

Baskytara se ke mně dostala s hlazenými strunami Fender o sílách .055" až .110", tedy s lany jak na Golden Gate Bridge a taky s příšerným dohmatem. Nastala tedy výměna za hlazenky D'Addario Chromes o sílách .045" až .100" a štelováníčko. A to je tedy pošušňáníčko. Copak výška kobylky, ta se šteluje snadno dvěma imbusovými červíky, tedy nelze štelovat každý kámen samostatně, ale nějak to nevadí, kameny mají udělané stejné klenutí jako rádius hmatníku. U kamenů však lze samostatně štelovat jejich polohu pro ladění oktáv, ale dost blbě. Křížové šrouby jsou v relativně tradičním místě za kobylkou, ale tato kobylka má i tzv. struník, a ten překáží v přístupu k polohovacím šroubům. Takže povolit hodně struny, část s kameny ven (ano, je tam jen volně vložená), hnout s kamenem, zasadit zpět, natáhnout struny a doufat, že jsem se trefil, jinak vše opakovat jak u debilů na půdě.

Výztuha krku je další oříšek, sakra, vždyť tam jsou dvě! Na takhle masívním krku? Prosatana proč? To by jedna nestačila? Takový Vlček dává i na šestku jen jednu výztuhu a už ani žádné grafitové tyče. Na šestce bych ty dvě výztuhy chápal, možná i na pětce, ale na čtyřce? To mi hlava nebere. OK, sundám krytku na hlavě. Dopr, co to je?!

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2s1mih11hg1r6113ee1vo8e.jpg

Tak to jsem ještě neviděl, co s tím? Pomohl strejda Google. Aha, tak proto je ten pickguard dělený, takže krkový snímač ven. Ale nejdříve zase hodně moc povolit všechny struny. Snímač je naštěstí přimontován k pickguardu, takže jeho vytažením nepřijdete ani o nastavení jeho vzdálenosti pod strunami.

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2s16uh1ehm1cvo1ao51jtqf.jpg

To je teda hnus (pan Adolph Rickenbacker promine). Ale dnes už to štelování výztuhy je naštěstí na hlavě, takže reparát se aspoň částečně zdařil. Částečně, protože furt tam jsou ty výztuhy pro mě nesmyslně dvě.

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2s2m61hbhigs1v4jjp7g.jpg

Dohmat se mi nakonec podařilo udělat rozumný, klidně by ale mohl být nižší, jen kdyby nepřekážela ta šílenost kolem kobylkového snímače. Kobylka už níž dát nejde, respektive jde, ale struny se opřou o plech rámečku té pasti na mamuta. Ten horní blatník se (naštěstí) už časem někde ztratil, tak alespoň ilustrační obrázek z internetu, jak to vypadá s ním. Význam této "vychytávky" mně stále uniká.

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de23ot2s10428oam751vsi1lgmh.jpg

Mimochodem kobylka obsahuje i tlumítka, ovládají se ručními vroubkovanými šrouby po stranách, ale nepodařilo se mi prsty se šrouby skoro pohnout, vykašlal jsem se na to, na Sabre je taky mám a nepoužívám je.

Baskytara váží 4,5 kg, což není zrovna málo, a kupodivu malinko na hlavu přepadává, ale není to nic strašného. To ten hrb na krku. U dnešních modelů se uvádí váha 4,1 kg, což už je příjemnější, otázka, zda to nebude mít vliv na vyvážení.

Zvuk

Výše jsem popsal způsoby zapojení. Tímto popisovaným účelem stereo výstupu se i vysvětluje a ospravedlňuje o něco slabší výstup kobylkového snímače. Má nejen nižší signál, ale hlavně i daleko méně basů. Krkový snímač oproti tomu má zvuk mohutný, jak co do množství basů, tak co do síly výstupu. Nemaje potřebný stereo kabel, použil jsem v následujících nahrávkách standardní mono výstup, pravda v samostatných nahrávkách jsem všechny, tedy i tu nahrávku z kobylkového snímače, normalizoval, což byla i jediná aplikovaná úprava. Použité struny jsou dosti ohrané ocelové hlazené struny D'Addario Chromes 45-100.

Nejprve "povinné" nahrávky

Krkový snímač
Oba snímače
Kobylkový snímač

Bonusová nahrávka ve stejném pořadí jako výše

Nahrávka přes Darkglass Alpha Omega Ultra a kompresor TC Electronic SpectraComp, nejprve na krkový snímač, pak na oba snímače, následuje ukázka bez a se zkreslením s nepatrně staženým krkovým snímačem a nakonec slap na oba snímače.

V nahrávkách jsem měl vždy plně otevřené tónové clony, ale líbil se mi i zvuk, kdy jsem při hraní na oba snímače tomu krkovému snímači tónovou clonu trochu stáhnul a u kobylkového ji naopak nechal plně otevřenou. Trochu mě nepříjemně překvapil trochu slabší zvuk struny E, ale žádným štelováním jsem to nevykompenzoval. Je ale zajímavé, že když se hraje lehce, tak to znatelné není, jenže na Rica se lehce nehraje, a když tedy člověk zabere, tak jak když je na tom E nějaký brutální kompresor nebo limiter.

Rozhodně stojí za shlédnutí i tohle video. Je tam ukázán i stereo výstup.

https://www.youtube.com/watch?v=jcyXyj-etZQ

Hodnocení

Mojo z té basy úplně stříká, a přes všechny výše uvedené výhrady mám skoro až cukání si nějakého Ricka pořídit, spíš tedy novější výroby, a pořádně provětrat Ric-O-Sound. Novější výroby kvůli výztuze, bradě a váze. Když to shrnu, způsob seřizování je opravdu tragický a dvě výztuhy jsou podle mě zbytečné až kontraproduktivní (kdo neví, co dělá, dostane krk lehce do vrtule). Jinak ale zvuk je výborný. Tučný, špinavý chrchlák. Ale umí být i hodný, je to o stylu hry a případně i použitých mršítcích. Zkreslení je pro tuhle basu jak předurčené.

Stránky výrobce:  http://www.rickenbacker.com/model.asp?model=4003

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

2

Re: Rickenbacker 4003

Naprosto krutej zvuk... ach jo... :-)

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

3

Re: Rickenbacker 4003

Mám pocit, že jediný, kdo na tuto basu mohl hrát, byl Lemmy. Je to prostě omylem přeživší relikt dávných časů.

0 xLajků:

4

Re: Rickenbacker 4003

CzechJoker napsal:

Mám pocit, že jediný, kdo na tuto basu mohl hrát, byl Lemmy.

A ještě Geddy Lee. Ale ten taky přesedlal nakonec na Jazz Bass.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

5

Re: Rickenbacker 4003

Btw. podle stránek Rickenbackera je model 4003S replika právě těch starých ricků (včetně vojité výztuhy). 

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

6 Naposledy upravil: Aidamos (23. 06. 2019 20.57:13)

Re: Rickenbacker 4003

tao-kan napsal:

Btw. podle stránek Rickenbackera je model 4003S replika právě těch starých ricků

Nevím jak ty nejnovější, ale dvojitou výztuhy snad mají všechny. Verze 4003s se od verze 4003 liší hlavně tím, že nemá stereo výstup a nemá lemování těla ani lemování hmatníku ani trojúhelníkové výložky hmatníku, jen kulaté orientační značky. A je docela zajímavé, že cenový rozdíl není nijak závratný:

https://www.thomann.de/cz/rickenbacker_4003.htm vs. https://www.thomann.de/cz/rickenbacker_4003s_fg.htm

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

7

Re: Rickenbacker 4003

Hmm, zajímavé. Vždycky jsem měl pocit, že na tu basu se musí hrát dost těžko... je to tak?

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

8

Re: Rickenbacker 4003

Je to vsechno zkratka uplne jinej svet. Ergonomie, tvary, zvuk.. v zastupu Fendroidu zatracene osvezujici, ale ja zustanu u tech klasik. Takze kdyby mel nekdo zajem o mojo-machine, necht mi da vedet.

0 xLajků:

9

Re: Rickenbacker 4003

Aidamos napsal:

A je docela zajímavé, že cenový rozdíl není nijak závratný:

Moc nechapu proc by si nekdo kupoval Ricka bez sterea. Ten Pickguard opravdu precuhuje nebo je to zkresleny uhlem?

0 xLajků:

10 Naposledy upravil: Aidamos (24. 06. 2019 10.40:30)

Re: Rickenbacker 4003

flachby napsal:

Ten Pickguard opravdu precuhuje nebo je to zkresleny uhlem?

Jo, přečuhuje, respektive zasahuje až do lemování, přes hranu těla samozřejmě nepřečuhuje.

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1de4dn8uk18oi16ik101h1kqj4pb3.jpg

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

11

Re: Rickenbacker 4003

Aidamos napsal:
flachby napsal:

Ten Pickguard opravdu precuhuje nebo je to zkresleny uhlem?

Jo, přečuhuje, respektive zasahuje až do lemování, přes hranu těla samozřejmě nepřečuhuje.

 

To vypadá hodně blbě, u novějších modelů už to do lemování nezasahuje...

Fender American Jazz Bass, Rickenbacker 4003, Warwick RB Streamer Std 4 FL BK OFC, Stagg EDB 3/4 BK
Ampeg SVT-4 Pro, EBS 410 Evolution ProLine 2000, Gallien-Krueger 115RBH
Korg DTR-1000, EBS FuzzMo, Boss SYB-5 (+Roland EV-5), Boss NS-2
Ampeg PF-350, Ampeg BA-108
0 xLajků:

12

Re: Rickenbacker 4003

Je to celkem standard - rok 1982 byl prechod mezi modely 4001 a 4003, mj. se to pozna podle delenyho pickguardu. Obecne si v Ricku na presnost a konzostentnost moc nehraji, at uz ke to rok 1979 nebo 2004.

0 xLajků:

13

Re: Rickenbacker 4003

Aidamos napsal:

Je ale zajímavé, že když se hraje lehce, tak to znatelné není, jenže na Rica se lehce nehraje, a když tedy člověk zabere, tak jak když je na tom E nějaký brutální kompresor.

 nestrejchalo to uz to tlumitko? smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

14

Re: Rickenbacker 4003

tao-kan napsal:

Hmm, zajímavé. Vždycky jsem měl pocit, že na tu basu se musí hrát dost těžko... je to tak?

 btw co je zajimave u rica ze se profil/rozmer krku zdaleka tolik nemeni jak u fentroidu nebo vetsiny jinejch bas je pocitove tak nejak stejne tlusty vsude a tim paden dost pohodlny smile preztore nulak je tusim nejakych 44 mm.

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

15 Naposledy upravil: Aidamos (24. 06. 2019 12.44:25)

Re: Rickenbacker 4003

m3 napsal:

preztore nulak je tusim nejakych 44 mm

Rick má 41,3 mm, tedy jako standardní Precl, nějak jsem to do recenze zapomněl uvést (doplněno).

m3 napsal:

nestrejchalo to uz to tlumitko?

Ne, ani o plech.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

16

Re: Rickenbacker 4003

Aidamos napsal:

Rick má 41,3 mm, tedy jako standardní Precl, nějak jsem to do recenze zapomněl uvést (doplněno).

ta moje japska kopka mela vic vim ze sem to meril a byl sem prekvapenej pac mi to prislo daleko pohodlnejsi nez P 51 smile .. btw co sem koukal ted po netech zbezne tak pisou u 4003ky 42,9 ..
taky je zajimava menzura ktera by mela byt 33 a 1/3 smile  

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

17 Naposledy upravil: Aidamos (24. 06. 2019 18.18:05)

Re: Rickenbacker 4003

m3 napsal:

btw co sem koukal ted po netech zbezne tak pisou u 4003ky 42,9

Já to měřil posuvkou. Ale jo, píšou: http://www.rickenbacker.com/model.asp?model=4003

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

18

Re: Rickenbacker 4003

https://baskytara.com/img/m/2185/t/p1de6vk01q1ljcnqdgtghg3dt43.png

U mna minuly tyzden pristal tento kusok - rocnik '81. Mam 4003W a lakalo ma prave to 'mojo'. Na tomto kuse ten pickguard nepresahuje. Vsetky prkotiny okolo ma nezaujimaju, zvuk to cele vynahradi...dokonca mam nutkanie kupit nejaku este starsiu 4001

1 xLajků:

19 Naposledy upravil: fenderjazzbass (29. 02. 2020 15.01:38)

Re: Rickenbacker 4003

 Já jsem si moji touhu po Rickenbackerovi ukojil nákupem Jolany D BASS a po úpravě, kdy z původní basy  zůstalo je dřevo a ještě ani to celé ne (hmatník je nový) to vypadá takto:

https://baskytara.com/img/m/1153/t/p1dv3tk29l1tu5u821ie14e6n613.jpg

 

A tak to hraje:

Zvuková ukázka - prsty

Zvuková ukázka - trsátko

Pearl Jazz Bass, Human Base OCN5, Fokus V 950, Jolana D BASS/Rickenbacker, Ibanez ATK 200, Ibanez ATK 400, Fender Precision Bass, Jolana IRIS BASS, El. kontrabas PALATINO, Aparáty AMPEG PF500/PF115HE, Aguilar 112, Marshall MB450H/MBC410,  HARTKE 7000, Ashdown ABM 500 EVOIII, ASHDOWN MINI 48, ASHDOVN 115,   Line6 LS 110, kabely Whirlwind,Fender a Monstercable.
0 xLajků:

20 Naposledy upravil: chabru (10. 08. 2023 08.32:37)

Re: Rickenbacker 4003

U mě od minulého týdne takhle... 4003 Midnight Blue 2018. Dal jsem to sem, aby to bylo tématicky po hromadě. Proběhla také nezbytná apendoktomie, kryt kobylkového snímače musel pryč, nahrazeno "Bridge Pickup Bezel". Mělo to běžné Rickovské bolístky, kobylkový snímač nakřivo a podobně, ale všechno je již vyřešeno. Včera jsem ho vzal poprvé na skoušku s kapelou a je to buldozer. Kluci v kapele se spokojně tlemili a kývali hlavami. Čistá radost.

https://baskytara.com/img/m/2611/t/p1h7f4ne6v1m1s18gc1cc41buetic3.jpghttps://baskytara.com/img/m/2611/t/p1h7f4ne6vo9310o21k1k1qfj5ol4.jpg

 

Music Man Club #7
0 xLajků:

21

Re: Rickenbacker 4003

Krása, kde si ho sehnal?

Fender JB62RI CIJ 97´ (fretless) -> Feedbacker (send) -> Distortion -> Fuzz -> Freeze -> Delay - > Reverb -> Feedbacker (return) -> Preamp/DI  = BLACKNOISE/DRONE
Flatwound Club #2
0 xLajků: