1

Téma: paranormalny jav?

mohol by mi niekto vysvetlit anomaliu na tomto obrazku?

http://static.flickr.com/84/249329576_659be67806.jpg

ja som z toho jelen. nerozumiem tomu. napada mi, ze je to koli "pohodlnejsiemu" hraniu v prvych polohach, ale nechapem ako to moze ladit, ked sa mu tie prazce vyrovnavaju... som mimo...

0 xLajků:

2

Re: paranormalny jav?

ummm tohle je normální akorát je zvláštní ta kobylka....

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

3 Naposledy upravil: Dunde.e (05. 03. 2008 00.00:50)

-no jak to vysvětlit, prostě ty pražce že jsou zešikma a pak se postupně srovnají moc neřež. Důležíté je že když máš strunu naladěnou na ton E a zmáčkneš ji "uprostřed" tak je tam E o oktávu víš a nezáleží to na délce struny.
-Když máš krátkou menzuru tak mezery mezi pražcema jsou menší když je vetší menzura tak jsou mezery jsou větší (např kytara a baskytara, ten rozdíl tam jde vidět). Ty pražce se tam nasází v určitém poměru.

-Kdyby ta basa měla pouze nultý pražec zešikma a kobylku rovně, tak by muselý být všechny pražce vytočené (tak jak to má ta basa ve spodních poloháh) akorát že to natočení se zmenšuje postupně a uplně by se to srovnalo až u kobylky.
kdyby byl nultý pražec rovně a kobylka vytočená tak by 0tý pražec byl rovně a postupně by se natáčely "vrchem doleva"
A protože je vytočená kobylka i nulťák tak se z jednoho směru natočení postupně rovnají a přetáčí na druhou stranu. Teoreticky kdyby byla kobylka i nulťák natočená uplně stejně tak jediný rovný pražec by byl 12tý...je přesně uprostřed.

Dá se tím získat rozdílná menzura pro jednotlivé struny . Hluboké struny dlouhá tenké struny kratší. U 4strunné basy to vidím prvně, spíš to bývá u 6ti 7mi.

Asi sem to moc nevysvětlil ale třeba jo. big_smile

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

4

nevysvětlil :-D tohle dělá hodně dingwall jenže on má nakřivo snímačei kobylu tady mi neseděí ta kobyla....to nemůže fungovat tak jak je učel původně zamýšlenej

0 xLajků:

5

Dunde.e to vysvětlil dobře. Kobylka je normální, myslím že na ní má jen doladěné oktávy. Pražce jsou zešikma, protože i nultý pražec je zešikma a proto délka každé struny je rozdílná.

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
K volšovým rukám volšový tělo!
0 xLajků:

6 Naposledy upravil: Dante (05. 03. 2008 09.13:40)

fanned frets...

presne tak, to dela dingwall, ale ma to vymakanejsi...jak rikal kubs. Jinak oni tady maj opravdu extremne zesikmeny nulty prazec. Dingwall kvuli lepsimu drzeni dela zesikmeni na obou koncich aby se na to o neco lepe hralo. Podobne majitel patentu Novax (mimochodem, basa na obrazku - ale asi nejaky starsi model) nebo dalsi vyrobce Conklin. Mimochodem, jak naznacil dundee, pod sestistrunku tohle nema vyznam. A prej se na to dost blbe hraje...sam sem zvedav, urcite si chci taky vyzkouset takovou basu.

Kdyz se podivas na jine nastroje tak zpravidla pracuji s rozdilnou menzurou pro ruzne struny. Piano, a obzvlast koncertni kridlo je tomu nejlepsim dukazem

CEILIN KAT IZ WATCHIN U MASTERBATE
0 xLajků:

7

Dunde.e napsal:

Kdyby ta basa měla pouze nultý pražec zešikma a kobylku rovně, tak by muselý být všechny pražce vytočené (tak jak to má ta basa ve spodních poloháh) akorát že to natočení se zmenšuje postupně a uplně by se to srovnalo až u kobylky.
kdyby byl nultý pražec rovně a kobylka vytočená tak by 0tý pražec byl rovně a postupně by se natáčely "vrchem doleva"
A protože je vytočená kobylka i nulťák tak se z jednoho směru natočení postupně rovnají a přetáčí na druhou stranu. Teoreticky kdyby byla kobylka i nulťák natočená uplně stejně tak jediný rovný pražec by byl 12tý...je přesně uprostřed.

Masa Bob být dobrý člověk:D.

Jinak je to zajímavý, ovšem nejsem si jistý, jestli to má u téhle čtyřky nějaký význam. Navíc ta hlava - blé...

0 xLajků:

8

mno tak s tím blbýb hráním spíš naopak ne??

0 xLajků:

9

Ne-e, to neni delany kvuli pohodlnosti, ale kvuli zvuku. Predstav si na tomhle 1-5-9....brrr, to bych musel mit pazouru.
Kvuli pohodlnosti jsou delany ty profi krky do vrtule, i kdyz to je zas jenom takovej experiment.

CEILIN KAT IZ WATCHIN U MASTERBATE
0 xLajků:

10

Zajímavý... kdybych to viděl a nebyl členem na tomhle obskurním fóru, řek bych si že zase někdo dělá kraviny s Photoshopem. big_smile

Mě se radši vůbec na nic neptejte. Já jsem jenom basák.
Cort B4 fretless; Apollo MM4 bass/R.M. pickups; Roland Cube-30
0 xLajků:

11

pratele a videli jste nekdo Yngwie Malmsteen signature kytaru?
co ma mezi prazcema prohlubne kvuli rychlejsimu hrani, protoze tu strunu staci zmacknout uplne jemnounce, jakoby letmo...na base byste takhle hrali flazolety skoro smile

mel jsem to v ruce, ale majitel se vzapeti vydesil kdyz jsem mu navyklym basovym stiskem malem urval strunu smile smile

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

12

Axlík napsal:

pratele a videli jste nekdo Yngwie Malmsteen signature kytaru?

Měl jsem ji v ruce, naposledy minulý týden. Zdá se to prasečina, ale majitel na to umí, tak mu to hrálo parádně.
Já jsem vždycky myslel, že má vyhloubený jen pražce ve vysokých polohách, tak mě to trochu překvapilo smile

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
K volšovým rukám volšový tělo!
0 xLajků: