1

Téma: Laciný nástroj - je mi to jako začátečníkovi vůbec k něčemu?

čtu tady simultánně několik vláken, kde se diskutuje o cenách nástrojů, o jejich kvalitě a o přínosu hráči obecně.

Jako každej jsem otázku: "mám 20 korun a chci si koupit basu, která to má být" viděl už tisíckrát...Musim ale říct, že až poslední dobou docházim k názoru, že jakkoliv levnej nástroj  dokáže něco naučit a dokonce dokáže i dobře znít.

Já sám vlastnim jen nástroje do 10 000 a nejlevnější je za 3000. Na ten za 3 hraju nejvíc a lidi furt řikaj jak má krásnej zvuk. Jenže ono to neni nástrojem - je prostě fakt, že mi zněj prsty, ale důležitý pro tuhle diskuzi je, že ani nástroj za 3k jim to nedokáže překazit.

Myslím, že tak jak se lidi vyznaj v kvalitních aparátech a basách, tak já jsem odborník na baskytary za korunu smile a musim říct, že základní poznatek je, že čím dražší basa, tím větší sluha.

Na kvalitních (tedy drahejch) nástrojích zní dobře spousta věcí a člověk nemusí koukat na limity tý basy. Stejně tak, jako když jezdim na MZtě, která jede sto deset, tak musim vychytávat kopečky, abych z nich chytal rychlost, abych prakticky nebrzdil atd.

Stejně jako u tý motorky je pro mě analogie u basy v tom, že když si koupim levnější stroj, tak prakticky můžu neustále využívat ty samý pravidla, podle kterejch jsem se řídil na tý slabý mašině, protože pořád budou prospívat jízdě - ten efekt bude menší, páč mám pod sebou spoustu koní, který mě dovezou, i když zabrzdim v každým údolí, ale stejně si např zlepšim spotřebu, ušetřim destičky smile

Jasně, někdo může namítnout, že se třeba na levný base naučim zlozvyky smile To jsou spíš takový pověry...povězte mi: když budu mít dvacet let auto, kde byla špatná geometrie a já jsem musel neustále zatáčet doprava, abych jel rovně, tak když si koupím nový....tak do tejdne budu jezdit rovně...

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

2

Re: Laciný nástroj - je mi to jako začátečníkovi vůbec k něčemu?

já si myslím, že levný nástroje mají smysl u každýho a ono je to hlavně o technice, dobrej hráč zahraje i na nástroj za pár set korun, v podstatě s tebou souhlasím Jenichu

FENDER AM Standard J-Bass RW OWT, Trace Elliot AH250SMX+TE box 1x15, struny Elixir, kabel Planet waves.
0 xLajků:

3

jo a zapomněl jsem dodat hrozně podstatnou věc!

Kvalitní vybavení a umět hrát je výborná kobinace...samozřejmě lepší než mít nekvalitní a umět hrát stejně.

Jen je nutný si uvědomit (mladoši, studenti), že peníze budou...čas, chut a učenlivost, jaká je v mládí ne. Kvalitní vybavení se dá pořídit vždycky, ale naučit hrát ne. Většinou maj lidi peníze za to, že někde trávěj čas...ten kdo nemá peníze má většinou čas smile

Takže ono to má dvě strany a já si myslim, že je naprosto přirozenej chod věcí: mladej hraje na levný nástroje a učí se, starej se už neučí, ale to co umí se snaží podpořit kvalitním vybavením. (mladej starej neznamená 10 a 50 smile ale mladej a starej ve hře smile )

0 xLajků:

4 Naposledy upravil: SVK (01. 03. 2008 10.06:49)

Měl jsem peníze v kapse a dostal jsem nabídku koupit starou basu za litr.. jasně, vzal jsem ji. Kdybych ji nevzal, tak ještě rok chodím koukat do výloh .. Nebyl to sice nejlepší kup, ale ten rok mi posloužila dobře;) no a já jsem strašně nedočkavej..takže čekat na brigádu.. to bych umřel!

jolana proxima l bass
0 xLajků:

5

i já sem začínal na jolaně a vůbec se za to nestydím, ba naopak

FENDER AM Standard J-Bass RW OWT, Trace Elliot AH250SMX+TE box 1x15, struny Elixir, kabel Planet waves.
0 xLajků:

6

To já s Jenichem  v podstatě souhlasím také.Ale každopádně je dobré nenechat se nachytat na špatný levný nástroj,...což se začátečníkům, kteří o tom nevědí nic stává docela často.Začátečník si koupí basu za 3 tisíce, za půl roku zjistí, že je na té base nějaký problém a snaží se jí prodat někomu, kdo o tom ví méně něž on....tedy dalšímu začátečníkovi.Tuto situaci jsem zažil několikrát, když mi ti kluci nosili nástroje a chtěli poradit "co s tím".Jezdil jsem často ke kamarádovi do Jílového u Prahy za Standou Papežem-kytarářem a občas nějakou takovou basu od někoho vzal s sebou a dost jsme to probírali.Někdo psal, že kvalita nástroje je to posladní, co začátečníka zajímá....a z 20-ti leté praxe hraní a koncertování neznám skoro žádného basáka, který by se své první,...většinou "nic moc" basy nechtěl zbavit.A proto si říkám, že nechat si poradit i v začátku,...když mám tedy trochu pocit, že bych to opravdu chtěl dělat, není přeci uplně tak špatné ne?Slušnej basák,...jak píše Jenich opravdu slušně zahraje i na shitovou basu.Ale jak dlouho začínajícího basáka baví cvičit a začínat na takovou basu je už další otázka.Jak jsem psal,...těch pár kluků co jsem učil to většinou odrazovalo od další chuti a invence.Krom těch, co si pořídili levný-dobrý nástroj.  wink  Ježíši,...teď koukám z okna...taky je u vás tak hnusný počasí???

0 xLajků:

7

souhlas tečka.

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

8

Matej napsal:

Slušnej basák,...jak píše Jenich opravdu slušně zahraje i na shitovou basu.

ano je to tak ale znít to bude jak hovno stejně...on bude hrát perfektní melodie ale ten sound tam nebude....na druhou stranu lidi typu "je ten má ale pěknej zvuk" ale o to CO hraje  už neřešej bych asi kopnul do zadku......

takže pokud není jiná cesta tak slušnej levnej nástroj proč ne....

s tím časem je to hodně důležitý, na druhou stranu se dá říct čím mín času tím efektivnějc se ho budeš snažit využívat

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

9

Kubš napsal:

čím mín času tím efektivnějc se ho budeš snažit využívat

Moje řeč,...s tím naprosto souhlasím  wink

0 xLajků:

10

Jenich: Něco na těch levných nástrojích bude. Já hrál Asi rok na basu, která mi přepadávala nehorázně na levou ruku. Takže jsem byl nucen se neučit to levou rukou trochu podporovat a taktéž pravou rukou trochu stlačovat dolu, abych dosahl optimalni polohy. Ted mam basu nadherene vyvazenou a najednou obe ruce muzou hrat pekne uvolnene tim padem i rychlej a presnej.

Takze si myslím, ze mnohe nedostatky na levnych basach mohou docela prospet.
Ovsem bál bych se jednoho ne tak vzacneho nedostatku a to, ze levna basa mnohdy nemusi ladit po cele delce krku, takze kdyz na ni clovek je delsi dobu tak si muze kazit sluch.

live: Fender Deluxe Active Jazz Bass MIM, Aguilar GS 112, Ampeg PF-350, Mono M80
home: M-Audio Fast Track, M-Audio Oxygen 49, Cubase 5
0 xLajků:

11 Naposledy upravil: Jenich (01. 03. 2008 10.52:47)

To neni úplně pravda...vem si můj zvuk na promu melting pointu a na mým solovým promu plus zvuk toho bezpražce...To opravdu není špatnej zvuk...Až vezmu bezpražec do studia, tak se mě lidi budou ptát, jestli nemám Zonku...bez prdele.

jinak s tim časem je to jak u koho, ale jo...rozumim.

a počasí je naprosto příšerný big_smile

Kubš napsal:

na druhou stranu lidi typu "je ten má ale pěknej zvuk" ale o to CO hraje  už neřešej bych asi kopnul do zadku

hele právě podle mě se PALAČINKA + HRA podílej společně na jedný věci - na ZVUKU...Dobrej zvuk je hrozně důležitej...To je to, co nemuzikant poslouchá a je mu jedno jestli to vzniklo hrou nebo aparátem, rozumíš mi? Třeba wooten podle mě hrozně ztrácí na špatným zvuku...Manring, sheehan má zvuk naprosto vynikající a ač na tom třeba nejsou technicky jak Wooten, tak zněj mnohem líp...mnohem líp pro normální posluchače.

Ale dosáhnout toho dobrýho soundu jde jak prstama, tak aparátem...přičemž ani jedna z těchhle dvou sil nemůže klesnout pod nějáký minimum.

edit: je to trochu chotický, tak to trochu upravim... abych to mohl vysvětlit, tak třeba PALAČINKA + HRA = ZVUK. přičemž palačinka je kvalita zvuku, kterou přináší kvalitní vybavení.

0 xLajků:

12

callas: jojo...souhlas...do určitý míry nevýhody prospívaj, ale přes mrtvoly to samo nejde.

0 xLajků:

13

není mi zcela jasný, v čem je problém, ale v zásadě si myslím to samé: Zvuk dělá z větší části basista, z menší vybavení, a hrát se dá i na laciný nástroje. Já taky zním na všechno plus mínus stejně smile Jen ten můj subjektivní pocit je lepší basy jinej, posluchači to podle mě nepoznají. Já sem ale nic vyloženě nehratelnýho neměl, nehorší byly squiery a s tím už se dá žít bez problmů. To samý fokusy apod.

0 xLajků:

14

ne takhle...já jsem to sem chtěl dát, že mi přišlo, že jsou mladý kucí takový ztejraný z toho, že jim každej radí dražší věci než na co momentálně maj...

taky mi přijde lepší šetřit, ale nikdy jsem na to neměl koule smile

jen jsem chtěl tímhle threadem shrnout plusy a mínusy, aby třeba člověk, kterýmu tady kolektivně neschválíme stagga, se sem mohl podívat, zvážit to a projít si všechny aspekty problému v jednom vlákně.

0 xLajků:

15

Kubě napsal:

na druhou stranu lidi typu "je ten má ale pěknej zvuk" ale o to CO hraje  už neřešej bych asi kopnul do zadku

heh?

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

16

Jenich napsal:

To opravdu není špatnej zvuk...Až vezmu bezpražec do studia, tak se mě lidi budou ptát, jestli nemám Zonku...bez prdele.

myslím že ne, fakt dobrej nástroj by ti pomohl hodně-nemyslím technicky myslím zvukově smile ale to je jiná diskuze

0 xLajků:

17

juhuuu napsal:
Kubě napsal:

heh?

co ti na tom není jasný???

0 xLajků:

18 Naposledy upravil: way (01. 03. 2008 12.36:55)

Jenich napsal:

Já sám vlastnim jen nástroje do 10 000

Tohle je dost zavádějící. Já taky vlastnim nástroje do 10.000 Kč, ale každej je jinej smile Novej Squier Standard Jazz Bass asi za 6.800,-, Fender Jazz Bass Special za 9.600,- a Hohner B2A za 5.000,-. Rozdíly, jaký jsou mezi těma nástrojema asi nemusim popisovat.

Myslím, že problém většiny lidí, kteří si chtějí koupit basu, je v tom, že se bojí koupit něco v bazaru, páč tomu vůbec nerozumí, nepoznají, jestli je basa v pořádku... tak radši koupí Stagg za 3.000,- v obchodě, protože ten bude jistě v pořádku a kdyby ne, tak ho můžou reklamovat.

Pokud má toto vlákno pomoci nováčkovi v koupi nástroje a být zařazeno třeba do referencí, pojďme zkusit nějak specifikovat, co do 5.000,- ano a co ne.

Jenich napsal:

Musim ale říct, že až poslední dobou docházim k názoru, že jakkoliv levnej nástroj  dokáže něco naučit a dokonce dokáže i dobře znít.

To je přeci logický smile Lepší nějakej, než žádnej. A věřim tomu, že díky tvým prstům bys dostal pěknej zvuk i ze stále zmiňovaného Stagge. Ale co si budem povídat. Jen málokdo dokáže to, co ty a začátečníka to prostě může otrávit.

Když jsem měla půjčenou Ibanez GSR 200, tak jsem z ní byla tak otrávená, že jsem se musela do cvičení nutit a Squier mě pak začal taky štvát. Když jsem si koupila Fendera, tak mě to neuvěřitelně nakoplo ke cvičení.

Před týdnem jsem půjčila Fendera Šestkovi na nějakej koncer a nahrávání, či co, tak jsem po dlouhý době zase hrála na Squiera a světe div se, i když má naprosto křivej krk, ve vyšších polohách neladí atd., najednou hraje líp než před půl rokem po seřízení big_smile

Tím chci říct, ANO, dá se hrát i na nekvalitní nástroj a dá se na něj hrát tak, že to zní dobře, ale kvalitnější nástroj může daleko víc motivovat k hraní.

A upustila bych od označení levný a drahý a nahradila bych ho spíše slovy nekvalitní a kvalitní. Můj Jazz Special hraje mnohem, mnohem líp, než 2x dražší mexiko.

Fender Jazz Bass Special MIJ mid 80's - SD Bassline SPB-2, STK-J2b
0 xLajků:

19

way napsal:
Jenich napsal:

Já sám vlastnim jen nástroje do 10 000

Tohle je dost zavádějící. Já taky vlastnim nástroje do 10.000 Kč, ale každej je jinej smile Novej Squier Standard Jazz Bass asi za 6.800,-, Fender Jazz Bass Special za 9.600,- a Hohner B2A za 5.000,-. Rozdíly, jaký jsou mezi těma nástrojema asi nemusim popisovat.

Myslím, že problém většiny lidí, kteří si chtějí koupit basu, je v tom, že se bojí koupit něco v bazaru, páč tomu vůbec nerozumí, nepoznají, jestli je basa v pořádku... tak radši koupí Stagg za 3.000,- v obchodě, protože ten bude jistě v pořádku a kdyby ne, tak ho můžou reklamovat.

Pokud má toto vlákno pomoci nováčkovi v koupi nástroje a být zařazeno třeba do referencí, pojďme zkusit nějak specifikovat, co do 5.000,- ano a co ne.

Jenich napsal:

Musim ale říct, že až poslední dobou docházim k názoru, že jakkoliv levnej nástroj  dokáže něco naučit a dokonce dokáže i dobře znít.

To je přeci logický smile Lepší nějakej, než žádnej. A věřim tomu, že díky tvým prstům bys dostal pěknej zvuk i ze stále zmiňovaného Stagge. Ale co si budem povídat. Jen málokdo dokáže to, co ty a začátečníka to prostě může otrávit.

Když jsem měla půjčenou Ibanez GSR 200, tak jsem z ní byla tak otrávená, že jsem se musela do cvičení nutit a Squier mě pak začal taky štvát. Když jsem si koupila Fendera, tak mě to neuvěřitelně nakoplo ke cvičení.

Před týdnem jsem půjčila Fendera Šestkovi na nějakej koncer a nahrávání, či co, tak jsem po dlouhý době zase hrála na Squiera a světe div se, i když má naprosto křivej krk, ve vyšších polohách neladí atd., najednou hraje líp než před půl rokem po seřízení big_smile

Tím chci říct, ANO, dá se hrát i na nekvalitní nástroj a dá se na něj hrát tak, že to zní dobře, ale kvalitnější nástroj může daleko víc motivovat k hraní.

A upustila bych od označení levný a drahý a nahradila bych ho spíše slovy nekvalitní a kvalitní. Můj Jazz Special hraje mnohem, mnohem líp, než 2x dražší mexiko.

i když seš jen holka tak souhlasím  :-D :-D :-D :-D
(pro pošuky co mě budou prudit tak je to opravdu jen vtip nejsem ošklivej šovinista)

0 xLajků:

20

Kubš napsal:

i když seš jen holka tak souhlasím  :-D :-D :-D :-D

+ 1

0 xLajků:

21

Jenich napsal:

Až vezmu bezpražec do studia, tak se mě lidi budou ptát, jestli nemám Zonku...bez prdele.

Tady se přímo nabízí otázka, co by lidi říkali, kdybys jí fakt měl smile

0 xLajků:

22

Ste se tedy v té diskusi tady rozjeli.:lol: Najde se tady nějakej basák, kterej do nástroje vrazil nad 20 tisíc a tvrdí, že se dá pěkně hrát i na levný nástroj 3-5 tisíc?Je jasné, že o tom se nedá moc diskutovat.To by jsme mohli řešit, jestli je smysl mít basu za 10 tisíc, když mám shitovej aparát,...a co je pro začátečníka lepší?...mít shit basu a lepší apec,...nebo obráceně.Myslím, že když už někdo přemýšlí o tom, že by chtěl zkusit hrát na basu, měl by vědět, jestli mu jeho situace-hlavně finanční něco takového vůbec dovolí.Z něčeho se začít musí, a čím lepší má člověk "startovní místo" v podobě slušného nástroje, tím je to v každém případě lépe a vše de jednodušeji-o tom nemíním diskutovat.Nechci nikomu šahat do svědomí,...ale kolik peněz projebete za jiné,...někdy docela zbytečné věci?Pamatuju si jednoho klučinu,...který se učil slap a chtěl, aby mu to tak pěkně zvonilo, jako Fleovi z Redhotů.Basu neměl špatnou, ale struny-no hrůza.Tak jsem mu řekl, že si musí koupit slušný struny,...a on že na to nemá.To že jezdil "Požotem 206", měl nový Martenzky,...a jen jsem se ho tak zeptal, kolik prohulí za měsíc-takže pak mě ta jeho věta, že na to nemá přišla k smíchu.Nechci se do nikoho navážet, ale to si každý musí srovnat sám, jestli chce něco dělat a do něčeho investovat.Já jsem si vzal před 13 ti roky půjčku a pořídil si "Šíhenku" za nějakých 43 táců (mýho tátu málem vomejvali a za pár let s náma jezdil po koncertech),....a je to těch 13 let moje basa "number one", takže na to mám asi opravdu jiný pohled.

Kubš napsal:

i když seš jen holka tak souhlasím

Ještě že tě znám,...jinak bych řekl "no fuj"... big_smile a big_smile

0 xLajků:

23

Matej napsal:

Najde se tady nějakej basák, kterej do nástroje vrazil nad 20 tisíc a tvrdí, že se dá pěkně hrát i na levný nástroj 3-5 tisíc?

Na pádlo se Ti nehrálo pěkně?

0 xLajků:

24

way napsal:

Hrálo,...ale já ho nekoupil za 5 tisíc:) a smile

0 xLajků:

25

way napsal:

Za 5 tisíc bylo jen pro Tebe,...po Tobě volalo několik lidí a chlapík z Brna Tě chtěl přeplatit o 2 tisíce.Ale já mám rád basačky, tak jsem Ti už z toho nechtlě vycouvat, nebo Tě tlačit s cenou výše proto, že mi někdo více nabízí:) a smile

0 xLajků:

26

way napsal:

no ja myslim ze se bavime spis o novejch nastrojich v tydle cene .. novy padlo stoji kolem 15...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

27

Hraju už asi dva tři roky na laciný nástroje (bohužel neseřízený) a stále mě to se*e a stejně mě to bude hnát kupředu... asi takhle smile

0 xLajků:

28

Já bych jen podotkl, že dnes je ve všech oborech tlak na nákup novýho supervychytanýho vybavení. Příklad z oboru turistiky:, v době reklamního outdooru, je ze všech stran takový tlak, že bez stanu za 8 tis, stejně drahých superbot, spacáku za 5, funkčních trenek a nátělníku, patentovaných mikin a speciálních bund nemáš sebemenší šanci přežít víkendový čundr po českém ráji. Tak je to i v cyklistice a spoustě dalších oborů, a stejně tak i v muzice.
Kdybych já byl dneska student a chtěl začít, taky by mi byly k ničemu rady typu: pod 20 nebude hrát nic. Kdybych měl 1500, koupil bych cokoliv, co funguje. Až bych sehnal nějaké peníze, prodal bych šmejda zas za 1500 (obchodníci za 2 smile ) a koupil si funkční kopii Fendra, určitě zase z druhé ruky, a pokud možno i trošku vytuněnou-třeba Pekelníkova Fokuse se snímačem SBS, nebo Matějův SX se suprovým snímačem, kdyby se mi nelíbil Fender, nebo klidně pádlo Hohner, což je taky dobrá basa-kdybych chtěl takový tvar.. No a s tím bych si vystačil až do doby, kdy bych si mohl dovolit ten špičkový nástroj bez kompromisů a kdy bych si i ujasnil, co vlastně chci. Ušetřil bych spoustu peněz za několik nástrojů v té mezitřídě, která je pro začátečníky už moc drahá, ale stejně člověku nevydrží a jsou jich plné inzerce...

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
K volšovým rukám volšový tělo!
0 xLajků:

29

hele ale ten stan se vyplati ja uz sem koupil druhej levnej stan a oba sou na pycu sou tak ze v nem clovek nezmozmne .. u toho prvniho to neplatilo uplne.. ale na stanech bych nesetril..
ale na cundr je stan stejne blbost :-) spacak a kri mama staci..
btw s tou basou je to podobny.. kdyz mas dobrej stan tak se v nem muzes schovat pred sluncem i pred destem ..ale v levnym stanu se schovas leda pred destem.. a kdyz pari slunce tak se meni ve foliovnik :-D
ja za to nemuzu pipa si s tim zacal..
a s basama je to podobny.. vlastne se oklikou dostavame k uvodnimu jendovu prizpevku .. levna funkcni basa staci.. ale dobra draha basa je proste pohodlnejsi komfortnejsi..
to je jak se sekyrou a motorouvkou ten strom pokacis obojim ...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

30

m3 napsal:

to je jak se sekyrou a motorouvkou ten strom pokacis obojim ...

Já bych raději tou motorovkou.Se sekerou je to vopruz na 3 hodiny:D a big_smile

0 xLajků:

31

ale zase u toho trochu potejráš tělo ,že jo smile

0 xLajků:

32

Jenich napsal:

ale zase u toho trochu potejráš tělo ,že jo

A zkusil jsi to někdy? big_smile a =DJá jo,...na chatě...bylo to ok,...strom jsem sekerou podsekal a s tátou jsem ho skáceli....a druhej den jsem myslel, že chcípnu-nemohl jsem se hejbat-namožený celý tělo.   hmm

0 xLajků:

33

Matej napsal:

Najde se tady nějakej basák, kterej do nástroje vrazil nad 20 tisíc a tvrdí, že se dá pěkně hrát i na levný nástroj 3-5 tisíc?Je jasné, že o tom se nedá moc diskutovat.

V podstate se muzu mezi takove pocitat - pred ctvrt rokem jsem si poridil naslepo z Aukra Skvera. Po trose poladeni muzu rict - za ty prachy to nema chybu. Verte, nebo ne, ale bavi me vic, nez Krajicek...

pipa napsal:

Kdybych já byl dneska student a chtěl začít, taky by mi byly k ničemu rady typu: pod 20 nebude hrát nic.

To je pravda... Osobne jsem rad, ze dnes se daji sehnat hratelne nastroje za babku (otazkou je, jak dlouho budou hratelne, ale do "hratelnosti" starych Jolan snad budou mit jeste dlouho daleko).

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

34

Matej...věř mi že zkoušel a dělal několikrát smile

0 xLajků:

35

Jenich napsal:

Matej...věř mi že zkoušel a dělal několikrát

A taky jsi byl druhej den jak zmlácenej?Nebo jsem jen já takovej posera?  big_smile a big_smile Je ale fakt, že mě to zase docela bavilo,...než vzít motorivku a udělat bzzzzíííííígggrrrrrhhhhh.  big_smile a big_smile Sorry za off-topic.

0 xLajků:

36

pipa napsal:

pod 20 nebude hrát nic.

Ale to nikdo neříká ne?Ale zase být začátečník a ignorovat vše, co někdo radí o investici a kvality nástroje,...také asi úplně dobře není,...myslím.;)

0 xLajků:

37

Matej: já nevim smile já jsem zvyklej bejt zmlácenej z posilovny, takže ani ne smile spíš je peklo, když to člověk přežene ve 30ti stupnovým vedru...jsem si takhle jednou uhnal slušnej oupal smile

0 xLajků:

38

Matej napsal:

Já bych raději tou motorovkou.Se sekerou je to vopruz na 3 hodiny

jsem divnej? já bych radši sekyru... nějak mě tyhle "chladný zbraně" prostě berou :-)

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

39

Kurcatovium: Joo,...dodával jsem tu, že mě to s tou sekerou pak nakonec docela bavilo    wink

0 xLajků:

40

však koho by nebavilo ;-) heh, dokonce to bylo i ve skautské stezce, jako kolonka do druhého stupně "porazí strom sekerou" :-D
a od tý doby, co máme doma takovou moooc pěknou Fiskarsku to jde jak po másle :-)

jináč teda abych aspoň tady nebyl uplně totál OT, tak zasejc zopakuju, že hraju na levný šity, hraju jako naprostej amatér, naše kapela je taky amatéřina jak bejk, ale dokud to člověka baví, tak není co řešit...
možná nemám to pravý zapálení pro věc (doma si sem tam brnknu, ale abych drtil nějaký prstolamy, to moc né) a nějaká ta učebnice by mi možná trochu pomohla, ale taky by možná měla účinek jako česnek na upíra ... samo-domo hraju už pěknej pátek a mám určitě miliony zlozvyků a tuze špatnejch návyků, takže přeučovat se by byly muka - a to já nechci :-D

0 xLajků:

41

s tim co psal jenich souhlasim..
ale v hlavě brouká snobááka mám, oujeee

Fender & Bender >>> Gibson GB440 >>> Soundelirium the40.1
0 xLajků:

42

Tak nad tím špekulíruju.. První cd jsem točil na šestku Yamahu aktivku za 80 tisíc jednoho mého známého kamaráda, myslím že vynikajícího basisty. Druhé cd o dva roky později na Fokuse jazzbasse. Zvuk se nedá skoro srovnat. Ten Fokus za pár šupů Yamahu zvukově úplně sprostě zválcoval. Jak to? Něco jsem udělal blbě? Rozmezí dvou let není zas tak moc. Nebo jsem tu Yamahu prostě nedokázal zvládnout? Nebyl jsem zralý? Nebo jsou tyhlety špičkové nástroje hlavně pro ty, kteří ví, co s nimi a budou je umět využít? Tenhle můj známý basista na tu Yamahu hraje dodnes ale třeba až v poslední době jsem ho při koncertě vůbec přes kapelu slyšel. Odjakživa mi přišlo, že ti dva spolu vedli takový nekonečný tichý boj. Nedokážu to pochopit. A popsat. Proč se celý život vláčí s tou úchvatnou šestkou, proč nejde do i třebas nějaké levné dokopané kopie jazzbassu, která by, i na to co hraje, seděla podle mne dokonale? Protože chce mít špičkový nástroj? Tak jo, má ho. Když jsem ještě toho Foka měl, půjčoval si ho ode mne na nahrávání do studia.
A dál.
Pár let zpátky jsem si koupil GL a byl jsem nadšený. A pak jsem s ní zápasil asi čtyři měsíce, páč hrála pokaždé úplně jinak. Nerozumněli jsme si a vedli tichý boj, ale já chtěl mít špičkový nástroj. Čtyři měsíce to trvalo než mi došlo, že nechci být jako můj kámoš basista a skončil to.

A před třemi roky jsem koupil za docela malé peníze pasiv staré japonské ATK z druhé ruky a zjistil, že nic co jsem kdy měl v ruce takhle nehraje a netlačí takovou šťávu. Tak ji mám. Občas mám záchvat, že bych měl mít špičkový nástroj, ale stačí si brnknout na to, co mám a je to lepší. Zatím to zvládám.
V čem to teda všechno vězí a dá se vůbec někomu s klidným svědomím říct tohle a tohle je to, co ty potřebuješ a toto a toto je pro tebe dobré?

jazz bass + atk + red ripper + qtron + ampeg

www.sufunkygang.cz
0 xLajků:

43

kurcatovium napsal:

jsem divnej? já bych radši sekyru... nějak mě tyhle "chladný zbraně" prostě berou :-)

Nejsi, mám to úplně stejně. Ale řetězová pila je zase optimální na růžová prasata v Doomu:)

jazz bass + atk + red ripper + qtron + ampeg

www.sufunkygang.cz
0 xLajků:

44

fiskarsky rulez

Péčko:

no hele víš čim to bylo s tou yamahou a jazzbassem? To bylo tim, že jazz bass je správnej nástroj a aktivka vod yamahy ne smile

Nástroj má bejt jednoduchej - jazz bass, precl, akustika i to atk.

koukněte na tuhle basu smile

http://www.youtube.com/watch?v=G0R7ZAGb … re=related

to je fakt skvělý...basa s jednim snímačem a jedním potákem smile

0 xLajků:

45

Já mam spíš nějakej psychickej blok že když vidim v obchodě drahej nástroj tak si řikám jak suprově to musí hrát a pak sem zklamanej že to nehraje  tak mocně (nezní, neni tak pohodlná...) jak bych čekal, holt asi nevim co přesně chci...
        Ale ty jolany a pod. bych taky začátečníkům neporučoval, já začínal na věc co měla vytuněný tělo z nějaký elektrický kyt., krk asi z jolany a i když ten zvuk mě dostával (basa, no:-) tak když jsem měl možnost hrát/půjčovat si Cort action 4 tak jsem měl pocit že hraju na mistrovskej nástroj, beze srandy:-)

OLP mm3, Fade jazz bass, Gallien Krueger 1001 RB-II, Gallien Krueger 410 RBH
0 xLajků:

46

Já bych to s těma drahýma nástrojema tak úplně nebagatelizoval,....asi před rokem jsem měl na víkend půjčenou Foderu a myslel jsem, že se z toho poseru.S tím zvukem při koncertu a ve studiu,...výsledný zvuk je závislý na tolika faktorech a nastaveních, že říci, že jsem tam tu basu neslyšel je dost obecné.Je jsný, že jsou levný basy, který hrajou dobře,...a stejně tak i drahý, co hrajou skvěle.Ten JB od Fokuse byl fakt povedenej-to má Péčko pravdu,...měla ho jedna basačka co jsem jí učil slap. wink

0 xLajků:

47

Souhlas, ale jak jsem okusil něco lepčejšího, tak už mě ta bednička od Soundkinga fakt štve. Takže ten zvuk taky musí bejt, jinak to je vopruz. Ale ano ano ano, tohle tu nebylo a je to mooc dobrý téma!

Weber basses -> Eden WTX260 -> 2x10'' G-D & 4x8" Hocke
0 xLajků:

48

Jo Fokus JB se mi líbí (zvukově každopádně) No včera jsem chtěl u svý basy pořešit že kolík držící u hlavy B strunu je šikmo a když jsem to rozebíral tak jsem si řikal že už vim co dělá z basy za 40 papírů basu za 40 papírů- že neni lemplovsky postavená:-)

OLP mm3, Fade jazz bass, Gallien Krueger 1001 RB-II, Gallien Krueger 410 RBH
0 xLajků:

49

Fuit napsal:

Jo Fokus JB se mi líbí (zvukově každopádně)

;-)

0 xLajků:

50

Jenich napsal:

ten potak je tam zbytecnej ne .. tak max prepinac zapnuto vypnuto :-) to se hodi a je to jediny hejble kery na base pouzivam .. mozna jestli zacnu zavodne slapovat tak este prepnu krkac ma to takovej vintage sound..a este ho mam vic v tele nez kobylkac.. takze i trochu srovnam hlasitosti...

btw jinak si stejne myslim ze rozdil mezi dibrou basou za 20a basou za 100 je mensi nez mezi basou za 5 a za 20..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

51

m3 napsal:

btw jinak si stejne myslim ze rozdil mezi dibrou basou za 20a basou za 100 je mensi nez mezi basou za 5 a za 20..

tak tohle platí úplně ve všem a není to žádná novinka smile

0 xLajků:

52

m3 napsal:

zacnu zavodne slapovat

Uuuvvvááá,...to je výborný,...to jsem ještě naslyšel.Že někdo závodně plave, nebo lyžuje, nebo hraje kuličky,...ale závodně slapovat,...tak to jóóó  big_smile a big_smile   big_smile a big_smile

0 xLajků:

53

myslim jako verejne se spoluhraci.. :-) to pouzivam leta ..a mozna to ani neni tak neobvykly:-)

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

54

Ja musim rict, ze nejvic zvuku basy (teda aspon u me) delaj struny. Na Arii se mi vosvedcily cerveny Warwicky - ten zvuk je tak kurtej! A dyz na to vezmu trsatko, nebo tak, tak uz to snaz ani nepripomina basu.
A na Carvina se me vosvedcily hlazenky. Presne takovej hutnej hlubokej zvuk, kerej je presnym opakem toho, co chci vytahnout z ty Arie. A oba to sou dle myho naprosto vyborny nastroje.
Jinak Aria: 4.900,- Carvin neco kolem 60t

Basy: Aria STB (JB), Carvin XB75 custom, Hohner B2A
Komba: Carvin R600 , Marshall B25 MKII, Yamaha AA5
Ostatní: Line 6 Bass Pod XT Live, Ditto Stereo Looper (TC)
0 xLajků:

55

Figi napsal:

Carvin neco kolem 60t

Myslíš jako šedesát kolíků?  yikes a yikes

0 xLajků:

56

Matej napsal:

Myslíš jako šedesát kolíků?   a

no jo ale stal se obětí žido-zednářskýho spiknutí českejch distributorů takže to je basa třeba jak tvůj billy sheehan....

0 xLajků:

57

Matej napsal:

Myslíš jako šedesát kolíků?  yikes a yikes

Jojo

Kubš napsal:

no jo ale stal se obětí žido-zednářskýho spiknutí českejch distributorů takže to je basa třeba jak tvůj billy sheehan....

Jojo. Nevim, teda jak hraje jeho Yamaha, ale myslim, ze na tom, co rika Kubs neco bude. Dneska bych ji tak za 40 dal... Ale nedam tongue

0 xLajků:

58

Na "Šíhenku" mi nešhejte:mad: mad mad  Né,...dělám si prču,...ale jinak,...ta hraje fakt dóóóst dobře.Pár bas už jsem měl-možná tak 15, ale stále je mou hlavní "Šíhenka".Poznal jsem to i na fesťákách, kde byli erární aparáty....tak jsem vždycky musel po dalších kapelách se vším na aparátu dolů a zvukaři mi zvuk pochvalovali....vždy, že s tím nemuseli nic dělat atd.Však mě taky tenkrát stála dardu, kterou jsem roky splácel:rolleyes:Bylo i pár basáků a kámošů, kteří chtěli zvuk na jedno a stejné nastavení apece provnávat.Tomu jsem se ale pak začal vyhýbat, jelikož jsem je chtěl ušetřit zklamání z jejich nástroje.

0 xLajků:

59

Hehe. Spravne. Neni nad to si za svoji vybavou stat. Ja nevim, esi je tahle lepsi, nez tahle - protoze kazdej ocekavame od nastroje jinej zvuk. A krom toho apec ti to stejne casto este upravi, ze to neni uplne to pravy vorechovy.
Ale: prijed na sraz! Hrozne rad bych ji slysel hrat...

0 xLajků:

60

Matej napsal:

jelikož jsem je chtěl ušetřit zklamání z jejich nástroje.

ty si panečku věříš smile takový sebevědomí mi tu nepřisuzuje ani deafslap :-D

0 xLajků:

61

Kubši: To je jen zkušenost,...několikrát jsem to prodělal,...že se někdo objeliv ve zkušebně a že porovná basu....a taky jsem s ní byl nekolikrát ve studiu. wink  Neber to jako namyšlenost,.....to už tak nějak ve svým věku nemám za potřebí  big_smile a big_smile

Figi napsal:

A krom toho apec ti to stejne casto este upravi, ze to neni uplne to pravy vorechovy.

Já jsem zastánce nulových nastavení a eqalizéru spíše obráceně než do "V".Většina lidí si to na pódiu nabasuje, aby to funělo a zvukař to už pak jen spizdí.Ale když mu tam pustíš co "nejrovnější" signál, tak se mu pak s tím daleko lépe pracuje.To jsem zjistil zejména, když jsem začal hrát na vysílačku a mohl jsem stát při zvukovce u zvukaře,...a při nějakých jóó povedených koncertech jsem i slezl z pódia a šel mezi lidi,...to pak slyšíš, jak to vlastně celý hraje ven. wink

0 xLajků:

62

trochu me tahle diskuze pripomina ze kdyz sem tady zacla psat chci basu do 10siti vsichni me rekli ze to sou vyhozeny prachy pak sem za mesic prisel s tim ze dam 20 a vsichni opet rekli ze sou to vyhozeny prachyXD

0 xLajků:

63

kacE napsal:

trochu me tahle diskuze pripomina ze kdyz sem tady zacla psat chci basu do 10siti vsichni me rekli ze to sou vyhozeny prachy pak sem za mesic prisel s tim ze dam 20 a vsichni opet rekli ze sou to vyhozeny prachyXD

No v tech tvych prispevcich co si pamatuju slo spis o to ze nevis co chces. To je pak kazda draha rada, kolikrat i 20 tisic malo...

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

64

a) musíš mít vlastní rozum - jedinej kdo ti může dobře poradit je maminka, páč ta tě zná a ví co je pro tebe dobré. Všechy informace co se tady dočteš (od jakéhokoliv uživatele, at je odborníkem v jakémkoliv oboru) musíš brát jako informaci s deníku Blesk.

b) proto jsem chtěl aby tu tohle vlákno bylo...myslím, že když neni diskuze ovlivněná konkrétním případem (např, když někdo napíše: mám si koupit stagg nebo dimavery), tak je taková mnohem objektivnější a ti ,co by se ptali na výše uvedené, se zde dozvědí trochu víc

0 xLajků:

65

Ufff, tak jsem to dočet´ až sem smile
Já to vidím takhle: moje první basa byla (naštěstí) kopie Warwicku, tehdy pět let stará Jolana RK Bass. Jsem rád, že jsem začínal na takhle dobrej a hratelnej nástroj, protože i když jsem uměl kulový, dalo mi to lehkost - v nápadech i v prstech. Cokoliv mě napadlo, to se dalo na tu basu krásně zahrát. A myslím si, že lehkost je v dalším muzikantským životě moc důležitá. Kdybych se mordoval na nějakou lubovou nestvůru z 60. let s volnou kobylou a centimetrovým dohmatem, asi by to taková sláva nebyla.

Takže se přikláním k tomu začínat na hratelnej nástroj osvědčený koncepce (kopie JB, PB či MM od Fokuse anebo Squiera) a ne na Jolaňácký experimenty s vlastními tvary, který byly mimo mísu už před třiceti lety, kdy byly tyhle nástroje nový. Ostatně jen minimum profesionálních hráčů v 70. a 80. letech hrálo na Jolany - proč asi?

A paralela o začátcích se starým autem mi nepřijde na místě - ano, ve škodovce se sice člověk naučí držet motor v otáčkách, šlapat jako závodník při stání na křižovatkách a při podřazování na brzdu i plyn zároveň, držet na silnici zoufale nesedící auto a hlídat sytič, ale... proč? K čemu? Tyhle zkušenosti stejně nikdy nijak nevyužije, protože soudobý vozy jsou koncepčně někde úplně jinde. Takže proč se učit na pofidérní křáp když si pak člověk stejně pořídí basu z jinýho světa?

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

66

Paralela se starym autem je trefna, na skodovce se totiz clovek nauci plno tzv "cernochu", jak uz mikulik psal...kdyz jsem delal pred peti lety ridicak tak mi autoskolacka jeste rikala, ze doufa, ze jsem predtim nezacinal na skodovce... smile Tyhle "zkusenosti" nebo spis zlozvyky jsou vetsinou totiz na skodu.

To je na spatny base mozny podle me v mensi mire taky. Ale spatna znamena hodne spatna.
Podle me zacatecnika musi ten nastroj predevsim nadchnout a neodradit. Zas jak psal mikulda, alespon do zacatku je jednoduchost dobra. Az ho to chytne, at se treba sebetryzni na base postavene z vrtule spitfirea smile

CEILIN KAT IZ WATCHIN U MASTERBATE
0 xLajků:

67

souhlasim s Dantem...je to jako otočit clonu nebo cokoliv...a pokud hraje hodně rozdílnejch žánrů, který maj znít rozdílně, tak mi to dává smysl.

Jinak já nepopírám, že je dobrý mít slušnej nástroj pro začátek, ale pro lidi (mezi který se počítám), který měli nějákou zkušenost s tou sociální jolanou, jsou dneska na trhu prakticky jen hratelný nástroje...ani stagg nemá vady, pro který by se na ten nástroj nedalo něco hrát.

0 xLajků:

68

Panove, moc me to mrzi, diskuze o ekvalizaci a zvukarich byla zajimava, nicmene uplne mimo kybl...takze promazano vcetne mych vlastnich cancu.Simone, bude mozno presouvat prispevky ?

Jenich napsal:

Jinak já nepopírám, že je dobrý mít slušnej nástroj pro začátek, ale pro lidi (mezi který se počítám), který měli nějákou zkušenost s tou sociální jolanou, jsou dneska na trhu prakticky jen hratelný nástroje...ani stagg nemá vady, pro který by se na ten nástroj nedalo něco hrát.

Urcite to plati ale ne 100%, levny nastroj proste musis vybirat. Kdyz si zacatecnik objedna Dimavery z eshopu a prijde mu vrtule, ci radovan lukavsky tak to zacatecnik obvykle ani nezaznamena a zkousi to na lukavskeho. Takze levne maji smysl, ale s rozmyslem a serizenim.

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

69

chtel bych se zeptat,jestli jsou levne basy kvalitni,jako jestli vydrzi dva tri roky nebo se po** dekuji za odpoved,jake levne basy maji pekny zvuk?

0 xLajků:

70

darkpanter napsal:

chtel bych se zeptat,jestli jsou levne basy kvalitni,jako jestli vydrzi dva tri roky nebo se po** dekuji za odpoved,jake levne basy maji pekny zvuk?

Obecné pravidlo pro levné basy bez ohledu na značku: jak který kousek.

Podvojné účetnictví se v Římě příliš neprosadilo. Málokdo byl totiž ochotný se smířit s tím, že MD=D.
0 xLajků:

71

Někdy je to fakt o štěstí. Já jsem koupil levnou basu na hraní po hospodách, a tak nějak jsme si spolu na sebe zvykli, že už se mi nechtělo se jí zbavovat. Tak jsem si ji nechal u kytaráře upgradovat (mechaniky, elektrika, snímače), takže z ní zbylo fakt jenom to dřevo, zvuk se o 50% vylepšil a dodneška je to můj hlavní nástroj. Držím palce. Lepší se mi zdá koupit (třebas i levnější, ale hranou) basu z druhý ruky. To by mělo aspoň trošku zaručit, že to není dřevo, který vůbec nehraje. big_smile

Mě se radši vůbec na nic neptejte. Já jsem jenom basák.
Cort B4 fretless; Apollo MM4 bass/R.M. pickups; Roland Cube-30
0 xLajků:

72

Jenich napsal:

koukněte na tuhle basu smile

http://www.youtube.com/watch?v=G0R7ZAGb … re=related

něco takovýho je na hud. bazaru, sem si tak vzpoměl když sem to tam viděl: http://www.hudebnibazar.cz/img_inz/313505.jpg

Fender & Bender >>> Gibson GB440 >>> Soundelirium the40.1
0 xLajků:

73

caute vsichni radbych si koupil baskytaru fernandes ale nemuzu najit cesky stranky a na v zadnejch e-shopech taky tak jestly neznate nejakou stranku napiste prosim dik

0 xLajků:

74

yeah napsal:

radbych si koupil baskytaru fernandes ale nemuzu najit cesky stranky

si asi budeš muset dotahnout ze světa

Jack Pampero Workingman Traynor & Soundelirium
0 xLajků:

75

yeah napsal:

baskytaru fernandes

Nedoporucuji vsema deseti. Hral sem na jeden jejich model a chruza des. Jo, dostal sem to do ruky ve FF.

0 xLajků:

76

hm, taky jsem si jednou vrznul a nebylo to vyloženě špatný, ale nejlepší na tý base byla firma. slevil bych z nástroje mé ikony nebo vysněné značky a pořídil něco s dobrým poměrem cena/výkon

0 xLajků:

77

Myslím že "začátečník" by si měl projít zkušeností s levným nástrojem, ale hlavně je důležitý aby neměl komplex z toho že hraje na něco co je obecně po netu odsuzováno jako shit největší (bohužel mnohdy lidmi, kteří ač jsou zkušení hráči na ten konkrétní model nikdy nezahráli ani tón) - jasně jsou to dost často fakt tragédie, ale co?! tak buď chci hrát nebo ne! Osobně těm levným nástrojům fakt fandím, protože je to prostě dostupná záležitost pro každýho a nějak se začít musí - to jestli to způsobí pomalejší vývoj hráče není pravidlem, stejně tak jako že super nástroj mu ten vývoj urychlí - začátečník který si koupí skvělý nástroj ho totiž dost často technicky vůbec nemusí zvládat!

0 xLajků:

78

Ausländer napsal:

Myslím že "začátečník" by si měl projít zkušeností s levným nástrojem, ale hlavně je důležitý aby neměl komplex z toho že hraje na něco co je obecně po netu odsuzováno jako shit největší (bohužel mnohdy lidmi, kteří ač jsou zkušení hráči na ten konkrétní model nikdy nezahráli ani tón) - jasně jsou to dost často fakt tragédie, ale co?! tak buď chci hrát nebo ne! Osobně těm levným nástrojům fakt fandím, protože je to prostě dostupná záležitost pro každýho a nějak se začít musí - to jestli to způsobí pomalejší vývoj hráče není pravidlem, stejně tak jako že super nástroj mu ten vývoj urychlí - začátečník který si koupí skvělý nástroj ho totiž dost často technicky vůbec nemusí zvládat!

O tom zadna, ale z vlastni zkusenosti vim ze neni levny nastroj jako levny nastroj. Porat trvam na tom ze je potreba vybirat a najit neco co hraje, jadi, nekrouti se, da se seridit.

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

79

spider napsal:

O tom zadna, ale z vlastni zkusenosti vim ze neni levny nastroj jako levny nastroj. Porat trvam na tom ze je potreba vybirat a najit neco co hraje, jadi, nekrouti se, da se seridit.

jasně, problém je ale v tom, že začátečník tohle nepozná, tudíž se ptá a shání informace, které z větší části vedou k jedné odpovědi a to: "to je nanic, kup si raději..." jenže to "raději" je mimo rámec začátečníka, takže stejně půjde a nakonec si pořídí to co si vyhlédnul ještě než se začal ptát! Kdekoliv se někdo ptá na nějakou basu za 3000,- tak ji 9/10 lidí odsoudí a jen jeden řekne že by mohla být pro začátek dobrá - to je myslím základní problém! Jinak to že si člověk musí dát záležet s výběrem neplatí jen pro levné nástroje!!!

0 xLajků:

80

Ausländer napsal:

Jinak to že si člověk musí dát záležet s výběrem neplatí jen pro levné nástroje!!!

To je fakt, ale nepredpokladam ze kdyz si pujdu pro thumba tak bude mit krk do vrtule a nefunkcni vyztuhu.....ze jeden hraje tak a tentyz model jiny kus jinak, o tom zadna, az to budou delat z plastu tak pak mozna wink....resp nekeri uz zacali

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

81

Myslím, že je docela dobrý, že je na trhu široká nabídka levnejch nástrojů i aparátů. Když si vzpomenu, že jsem si v 85´kupoval novou jolanu za 2000 Kčs, což nebylo málo a jako aparát jsem používal příšernej zesák domácí výroby nezjistitelnýho výkonu a bednu zakoupenou za 300 Kčs od svazáků z klubovny... To co je dneska dostupný je pořád o několik tříd vejš.... Pokud někdo v 15-ti má chuť hrát na basu, tak myslim, že koupí setu s 15 w kombem do 5 litrů nic nepokazí.   Když si to ošahá a zjistí, že mu basa něco říká, ten set vždycky s min. ztrátou prodá a může jít do něčeho lepšího...

Peavey Millenium BXP-5
Nemesis NA-320, Nemesis N212RS4
0 xLajků:

82

Smrtak napsal:

Když si vzpomenu, že jsem si v 85´kupoval novou jolanu za 2000 Kčs, což nebylo málo.

V dnešních cenách nejméně 12000 Kč.

A=A
0 xLajků:

83

Smrtak napsal:

Když si to ošahá a zjistí, že mu basa něco říká, ten set vždycky s min. ztrátou prodá a může jít do něčeho lepšího

to je pravda, akorát tím že všude na ty levné značky převládají negativní názory k tomu přechodu chce začátečník mnohdy dojít co nejdřív, dost často jenom proto že má koplex z toho že hraje na nějaký šunt - pak často utratí zbytečně peníze za "lepší nástroj" klidně po půl roce hraní aniž by vlastně měl ucelený názor co chce a co potřebuje, přitom to na co doposud hrál mu může bohatě stačit ještě na hodně hodně dlouho...

0 xLajků:

84

Ausländer napsal:

přitom to na co doposud hrál mu může bohatě stačit ještě na hodně hodně dlouho...

jj to si rikam casto.. teda o sobe ale zas kdyz ma clovek naky prachy nema zavazky a je posedlej muzikou resp. basou  tak se proste neudrzi a kubsovati big_smile ..

sice si rika todle je dobry docela mi to sedi ale mohlo by to bejt este lepsi.. a nejhorsi je neprodavat stary veci.. apce, nastroje..

a todle forum je docela taky zla vec.. big_smile taho v tom upgradu este podporuje.. kdybych radsi skladal a cvicil misto toho zvaneni tady... big_smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

85

kober napsal:
Smrtak napsal:

Když si vzpomenu, že jsem si v 85´kupoval novou jolanu za 2000 Kčs, což nebylo málo.

V dnešních cenách nejméně 12000 Kč.

Jó Kčs, to bejvávala tvrdá měna... lol

Peavey Millenium BXP-5
Nemesis NA-320, Nemesis N212RS4
0 xLajků:

86

Hale kluci, to je přece stará pravda smile ten kdo hraje víc než 5 let to ví.... když jsem před 25-ti lety začínal, tak mi jeden dobrej basista řekl: "dobrej muzikant zahraje i na záchodový prkýnko". 75% zvuku nástroje jsou u basy ruce a hlava, potom teprve dřevo a ty další elektronický serepetičky. A pro začátečníky.... nekupujte sakra nic bez někoho, kdo tomu aspoň trochu rozumí, nástroje chodí z výroby se špatnými strunami, úmyslně vyklenutými krky (aby to hrálo), suky ve dřevě, vlky a já nevím s čím ještě.... to prostě nepoznáte. Vezměte si s sebou někoho, kdo ví, co kupuje. Potom budete mít dobrej zvuk i na pádle za 3.000. Haj. Eddy

Vybavení: 75% = ruce, potom ten zbytek (Inspector, Bláža, Jedovka, Maruška, Frettless, Pedro, Kettner a Temelín)
0 xLajků:

87

Eddy Bassman napsal:

A pro začátečníky.... nekupujte sakra nic bez někoho, kdo tomu aspoň trochu rozumí

Tak s tím naprosto souhlasím, byť jsem si obě basy kupovala sama. Ale mne zas tak zoufale netlačily peníze a prostě jsem chtěla začít hned hrát. Na druhou stranu ted mám tendence měnit basu cca co 4 měsíce. Prostě zpětně dojdu na ty věci, kerý mi byly Xkrát řečeny, např. basa nemá padat na hlavu, neber si víc strun než chceš, za stejný peníz dostaneš lepší basu z druhé ruky, apod.

Jinak určitě doporučuju nechat si nějakou rezervičku (400-1000Kč) na seřízení u kytaráře. Já jsem kupovala levnější nové basy, takže to bylo včetně zbroušení pražců. Ony mivaji z továrny ostre hrany a taky se mi tim u jedne basy srovnalo drnceni na 18prazci a vys.

Tenson electro-acoustic bass B-SM, Marshall MB30
2.držitelka Plasťáka igráčkového
0 xLajků:

88

Eddy Bassman napsal:

Hale kluci, to je přece stará pravda smile ten kdo hraje víc než 5 let to ví.... když jsem před 25-ti lety začínal, tak mi jeden dobrej basista řekl: "dobrej muzikant zahraje i na záchodový prkýnko". 75% zvuku nástroje jsou u basy ruce a hlava, potom teprve dřevo a ty další elektronický serepetičky. A pro začátečníky.... nekupujte sakra nic bez někoho, kdo tomu aspoň trochu rozumí, nástroje chodí z výroby se špatnými strunami, úmyslně vyklenutými krky (aby to hrálo), suky ve dřevě, vlky a já nevím s čím ještě.... to prostě nepoznáte. Vezměte si s sebou někoho, kdo ví, co kupuje. Potom budete mít dobrej zvuk i na pádle za 3.000. Haj. Eddy

mít dobrej zvuk a umět zahrát je rozdíl...

0 xLajků:

89

Jenich napsal:

mít dobrej zvuk a umět zahrát je rozdíl...

No právě...horší je ta varianta chtít hrát moc,o něco méně umět hrát a mít nejhorší zvuk sad

0 xLajků: