1

Téma: Gibson EB-3 a tímhle směrem...

Ahoj,
tak jsem si dneska domů přines druhýho Gibsona do své basové rodiny... Jedná se o starší EB-3, rok výroby 1978-79.

Ohlasy na tuhle basu jsou všude dost rozporuplný, každýmu se to líbí, nikomu se na to ale dobře nehraje: krátká menzura, přepadávající krk a tak...

Přitom se vyráběly nějakech 15 let minimálně + vyšlo na svět spoustu jinejch Gibsoňáckejch bas podobnýho naturelu, a v 90. letech se začaly dělat jeko reissue SG bass ... Proč to všechno?

http://www.gibson.unas.cz/DSC01423.JPG

Já musím říct, že jsem po prvním dnu dost překvapenej, basu jsem zkoušel jen nasucho, majitel byl basista z opery a v budově opery neměli prej jediný kombo big_smile. Na sucho jsem tomu teda dost nevěřil, ale přesto basu vzal. Ale pak mě přesvědčila o opaku předsudku... měli jsme hned zkoušku s kapelou, kde hraju na bicí (a tak jsem ji mohl slyšet z objektivního místa toho, kdo potřebuje basu slyšet konkrétně), přišlo mi to opravdu skvělý. Jsem zvědavej, co budu říkat zítra smile

Co si myslíte vy?

Baby, you can drive my car
0 xLajků:

2

Re: Gibson EB-3 a tímhle směrem...

Vůbec ji neznám, ale už od pohledu se mi ani trochu nelíbí...

Fender American Jazz Bass, Rickenbacker 4003, Warwick RB Streamer Std 4 FL BK OFC, Palatino VB-004 3/4, Stagg EDB 3/4 BK
Ampeg SVT-4 Pro, EBS 410 Evolution ProLine 2000, Gallien-Krueger 115RBH
Korg DTR-1000, EBS FuzzMo, Boss SYB-5 (+Roland EV-5), Electro-Harmonix BASS MONO SYNTH
TC Electronic BG250-112, Ampeg PF-350, Ampeg BA-108
0 xLajků:

3

měl jsem kdysi kopii od Ibanez EB 3 a byl velmi spokojen, ona dneska nezapadá do moderních trendů, proto se většině nebude líbit, ale tomu se můžeme v dnešní uniformované době jen smát. Viděl jsem ji nedávno v inzerátech za pár korun. Gratuluji

LEE HOOKER,  PEAVEY SPECTRUM ANALOG FILTER, EH MICROSYNTH, KORG X-911, FENDER MUSTANG FLOOR, MINIPOPS
0 xLajků:

4

SGčko(ale od Epiphonu) byla moje první elektrika smile
Mně se líbí.. A jestli vyšla na dobrý peníze, tak není co řešit..
AC/DC rulez big_smile

0 xLajků:

5

davidak napsal:

AC/DC rulez big_smile

Jack Bruce rules!

A=A
0 xLajků:

6 Naposledy upravil: Lukáš (21. 11. 2007 10.33:15)

kober napsal:

Jack Bruce rules!

Přesně tak,jak jinak smile ten jeho zvuk a hlavně technika hry je brutální..přepadávání na halvu sem si všiml na jednom záznamu,kde jí furt trochu podpírá prstama trochu krk - celkově to vyplývá z tý pozice,jak jí drží..myslim si,že to bude mít asi prd vejšek,ale dobře se bude prosazovat a myslim si,že se její zvuk rozhodně ve spektru neztratí,podobně jako LesPaul basa(akorát ta má spíš měkčí zvuk,ale prosazuje se - prý - taky výborně)

0 xLajků:

7 Naposledy upravil: mikulik (21. 11. 2007 11.25:36)

Pěkná, moc pěkná... akorát chybí kryt kobylky smile

Vrčí, bublá, hřmí a duní tak, jak to správný EB má?

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

8 Naposledy upravil: Gin (21. 11. 2007 11.48:54)

Hmm, když sem chtěl přejít na 4ku, tak se si říkal že tenhle tvar je skoro vono, ale asi spíš takhle:

http://us.st11.yimg.com/us.st.yimg.com/I/guitarshopnet_1973_1538484

prosím nebijte mě smile

Hardcore Jihlava represent
0 xLajků:

9

Mě se nelíbí,ale neuhodím tě smile mám radši ty starý SGčka..při pohledu mě napadlo,že to má docela dobrej přístup k pražcům na nejvyšších polohách,podobně jako krky "nalepený" u Jolan k tělu

0 xLajků:

10

Na EB3 (řádně omletou) hraje i Mike Watt:
http://hootpage.com/watt02d.jpg

viz http://hootpage.com/hoot_gallery-watt.html

0 xLajků:

11

Gin napsal:

Hmm, když sem chtěl přejít na 4ku, tak se si říkal že tenhle tvar je skoro vono, ale asi spíš takhle:

Uměl bych si ji představit na Xeně, princezně bojovnici

Fender American Jazz Bass, Rickenbacker 4003, Warwick RB Streamer Std 4 FL BK OFC, Palatino VB-004 3/4, Stagg EDB 3/4 BK
Ampeg SVT-4 Pro, EBS 410 Evolution ProLine 2000, Gallien-Krueger 115RBH
Korg DTR-1000, EBS FuzzMo, Boss SYB-5 (+Roland EV-5), Electro-Harmonix BASS MONO SYNTH
TC Electronic BG250-112, Ampeg PF-350, Ampeg BA-108
0 xLajků:

12 Naposledy upravil: mikulik (21. 11. 2007 16.35:22)

Prababička EB 3 - Gibson EB 0:

http://cgi.ebay.de/GIBSON-EB-2-BASS-nic … dZViewItem

0 xLajků:

13

mě se gibsonky vůbec nelíběj...

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

14

EB3 a Jack Bruce.. Jakej zvuk z toho byl schopnej dostat (spíš teda jak to znělo s Cream), to mě pořád dostává:)

G&L L-2000e r.v. 1982, SSD NS5-CRFM, G&L L-1500, Ibanez TR-70 fretless, Warwick Streamer 1986, Marcus Precision 5
----------------------------------
EBS-1, QSC PLX-1602, 2x10" dělaná + Carvin BLT210
-----------------------------------------------------------------------------
http://www.jirkamarek.com
0 xLajků:

15

mikulik napsal:

Pěkná, moc pěkná... akorát chybí kryt kobylky smile

Vrčí, bublá, hřmí a duní tak, jak to správný EB má?

Neboj, kryt k ní mám, fotil jsem ji moc záhy na to, abych ho stihl přišroubovat;) Ale je zajímavý, že je strašně vysokej - asi 4 cm - zbytečně je mezi kobylou a vrškem krytu díra... myslim, že to má fungovat hlvaně jako držátko, za ktetý se má basista zapřít, aby mu basa nepadala na krk...

Zvuk je dost zajímavej... jsou tam normální struny a je cítit, že nejsou jakoby "zařezaný" do nástroje... natáhnu tam brzo flatwoundy...
Má to neskutečný hloubky, jako studna hluboký... fakt duní... a claritu - hraje to jak klavír... Je to takový celý hrozně přirozený, ten zvuk. Něco je slyšet, neco zaniká...ale tak jako když posloucháš kontrabasy v symfoňáku... děsně přirozený... Opravdu se k tomu musí přistupovat jinak naž k moderní technický base...

Chybí mi to vrčení... i když se z toho dá dostat středovej zvuk, neni to to pěkný mňoukání... uvidíme co zmůžou hlazený struny...

Jinak na hlavu napadá, ale čekal jsem to daleko horší...
A Ečko taky trochu nehraje... to jsem čekal, ale neozývaj se vyšší harmonický...ty spodní jo, takže to basuje. Už chápu McCartneyho, kterej má hrozně neortodoxní prstoklady a často hraje basovej doprovod na Géčku, to protože má taky 30tipalcovou menzuru...

0 xLajků:

16

Kubš napsal:

Gibsonky maj DUŠI
...

0 xLajků:

17 Naposledy upravil: Kubš (22. 11. 2007 00.12:38)

SLOT-BASS napsal:
Kubš napsal:

Gibsonky maj DUŠI
...

no to nic nemění na to že vzhledově to není můj oblíbenej klub za kterej bych chtěl kopat :-( ....a taky nemaj fender hlavu big_smile

jinak je teda fakt že my EMGčkáři duši nemáme...sme upsaný předzesilovači od dábla....až bude nejhůř tak si objednám LIndy Fralin snímače a to bude prasárna big_smile

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

18 Naposledy upravil: mikulik (22. 11. 2007 09.46:34)

SLOT-BASS napsal:

Má to neskutečný hloubky, jako studna hluboký... fakt duní... a claritu - hraje to jak klavír... Je to takový celý hrozně přirozený, ten zvuk. Něco je slyšet, neco zaniká...ale tak jako když posloucháš kontrabasy v symfoňáku... děsně přirozený... Opravdu se k tomu musí přistupovat jinak naž k moderní technický base...

Až se jednou budu válet v miliónech a nebudu roupama vědět co by, taky si možná jednu EB 3 koupím... smile

0 xLajků:

19

Gibson byl vůbec jedinečnej v tom, jak už v 50. letech přišel s ostrejma kytarama Flying V a Explorer... lidi si je paradoxně ale spojujou až s 80. lety, kdy na ně drhl každej druhej metálista.
Takhle to vypadalo, když v roce 1961 pózovala fotografovi americká skupina Lonnieho Macka:
http://www.fenderforum.com/userphotos/photo.php?id=13332

0 xLajků:

20

No paráda. Jednomu dechaři do ruky stojan svařený z řetězu, druhého přibít na kříž a zapálit, trochu kůže a všem dlouhý vlasy-a je z toho parádní metalová banda big_smile
a pak stačí jen úpravy: umít, osprchovat, naondulovat-a máš 80-tá léta. Odmontovat kříž, přidat nepřítomný výraz a zvony-a máš 70-tky, neumývat a oblíct do károvejch košil a srandovních bot-a máš grunge, nebo nejlíp všechny pomalovat-a máš Kissáky big_smile

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
K volšovým rukám volšový tělo!
0 xLajků:

21

mikulik napsal:

Gibson byl vůbec jedinečnej v tom, jak už v 50. letech přišel s ostrejma kytarama Flying V a Explorer... lidi si je paradoxně ale spojujou až s 80. lety, kdy na ně drhl každej druhej metálista.

Tyjo, tak to jsem netušil... ale nic to nemění na tom, že se mi tyhle kytary nikdy nelíbily:) Ale EB-3 bych rád zkusil - ta basa je tak hnusná a oldskůlová, až bych ji chtěl:D:D:D

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

22

Kubš napsal:

Ale ja si myslim, ze Gipsyson nebude mit od Demetera daleko...

CEILIN KAT IZ WATCHIN U MASTERBATE
0 xLajků:

23

jakožto zažranec greenday jsem hrál kdysi na kamarádův Gibson Grabber (ta s tim přetahovacím snímačem) a bylo to ve všech směrech divný big_smile

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

24

Hele sem to tu uz mozna nekde psal ale prave sem videl kapelu kde stridali prez jednoho edena 3 basy nakou tusim jamahu, housle a todle a todle hralo rozhodne nejlip ...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků: