1

Téma: stavba vlastní basy

Ahojte,

s kamarádem kytarářem jsme se pustili do stavby vlastního nástroje - pětistrunná bezpražcovka, trochu podobná warwickovýmu Thumbu, s průběžným krkem. Sehnali jsme fantastický dřevo, tmavý wenge, zvoní jako z bronzu.

Dolaďujeme tvary a proporce a přišel čas, kdy se musíme rozhodnout, čím to ověsit. Rád si poslechnu názory na to, co použít za snímače, kobylku, mechaniky apod.

U snímačů mám asi nejvíc jasno - dva humbuckery od R. M., rozpojitelné zapojení s nějakou elektronikou od něj. Nicméně rád si poslechnu i další názory.

Naopak naprosto nejasno mám, co se týče hardwaru - tady uvítám asi nejvíc rady a příspěvky: kobylku bych rád průchozí, to dřevo tak krásně zvoní, že by byl myslím hřích toho nevyužít; ale kde co koupit? Koukal jsem trochu po netu, něco jsem i našel, ale není nad osobní doporučení, že. :-)

Díky za každou radu, sem i do mailu.

dond

0 xLajků:

2 Naposledy upravil: KreuZ (31. 10. 2007 16.34:20)

Re: stavba vlastní basy

kobylku bych bral jednoznacne Kahler reward bass tremolo 2400 series....kdybych nemel headlesse tak bych to uz davno namontoval sad

anybody wants to get mellow, you can turn around and get the fuck out of here
0 xLajků:

3 Naposledy upravil: Kubš (31. 10. 2007 16.49:16)

mno doporučil bych bad ass III to má myslím možnost průchodu-je to všeobecně dobře hodnocená kobyla tedy kromě zaprdlíků co hledaj vintage soudn bez jakýkoliv konkrétnosti big_smile...nebo Gotoh taky kvalita...ale zas pokud chceš míta takovouhle bassu do moderny tak bych možná ten průchod tělem nebral nějak ultimátně asi to nebude basa na nějakou dřevitou basovou linku s hutný basem alá James Jamerson zvuk - pěkně ze dřeva preclíku..."pravidlo" je asi takový že skrz tělo to chytne takovej mín agresivnější zvuk medovej zvuk (ono je to i logický) zatímco na povedený masivní litý  kobylce ucyhcený struny klasicky můžou rozpoutat slušný peklo brilantně znějících tonů big_smile pořádná moderna big_smile
snímače, nevím RM dostaly pár tvrdejch ran od místních basáků tak bych je trošku taky odsunul a
radši zainvestoval do osvědčeného sic o litřík na kus dražšího Seymoura duncana nebo EMG.....

a pokud seš limitovanej financema tak ještě zkusit šlapáka neboli firmu SBS...je to českej slovák a některý jeho výrobky se objevujou i v neuserech basách to za pár(víc párů big_smile) desítek tisíc....

ps. pokud chceš masivní kobylku a trváš na průchodu....pak je pro tebe 2tek  http://ebassist.com/photopost/data/500/2TEK_black.JPG, jinak prosímtě tremolo ne-kyž pominu to že se to na basy používá asi tak často jako struny tlouštky 70  tak je to znamý ničitel zvuku minimálně na kytarách to tak pěkně funguje big_smile jojo starej špatnej floyd rose

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

4

no, nicitel zvuku...u kytar tomu tak byva kvuli tomu ze kytarove tremolo dela kazda druha firma at dobra nebo spatna (treba stagg). u bas to sice neni vubec bezne, ale nemyslim si ze treba Wooten nebo Claypool by si na sve nastroje dali neco co by kazilo zvuk....navic u Claypoola jde o primarni nastroj kterej pouziva uz radu let (ten zvuk miluju)

0 xLajků:

5

KreuZ: Tremolo určitě ne, na bezpražcovce si ho bez problémů nasimuluju levačkou. ;-)

Na toho Kahlera jsem koukal, dík, ty fixed bridge vypadaj použitelně, i když musí bejt peklo to napoprvé nastavit.

Kubš: Jak na Leo Quana, tak na Gotoh jsem koukal, dík.

Co se týče tý průchodnosti - myslel jsem, že to je stejný jako u kytar, tam se průběžná kobyla dává, aby měl zvuk lepší sustain (u Fenderů je rozdíl fakt velkej), takže jsem předpokládal, že má smysl to řešit i u basy. Co píše, má logiku - a rozhodně se nechám přesvědčit, že průchodná kobyla není nutná.

Ad snímače: nejsem limitovanej financema, rozhodně si můžu dovolit dát pár tisíc navíc za lepší - spíš nejsem nijak excelentní bastlič, takže potřebuju k elektronice víceméně stavebnicovej přístup a u RM jsem našel všechno, co je potřeba. Fakt je, že chci, aby ta basa hrála dobře, takže na ní nehodlám šetřit.

0 xLajků:

6

ak snimace na bezprazec, tak by som sa asi pozrel po HB bartolini, ak tam chces aktivku, tak bartolini ci aguilar, to spravi dobru pracu. HW - Gotoh, Schaller, s tym nic nepokazis. Hodne Gotohov ma moznost viest struny cez telo. Nezabudni urcite na kvalitny nulak - Graph Tech napriklad.

sekam dobrotu
0 xLajků:

7

pista58 napsal:

Tremolo určitě ne, na bezpražcovce si ho bez problémů nasimuluju levačkou. ;-)

no vidis to, to jsem zapomel ze planujes bezprazec...

0 xLajků:

8

KreuZ napsal:

no, nicitel zvuku...u kytar tomu tak byva kvuli tomu ze kytarove tremolo dela kazda druha firma at dobra nebo spatna (treba stagg). u bas to sice neni vubec bezne, ale nemyslim si ze treba Wooten nebo Claypool by si na sve nastroje dali neco co by kazilo zvuk....navic u Claypoola jde o primarni nastroj kterej pouziva uz radu let (ten zvuk miluju)

kamaráde to právě vůbec big_smile

dyt se nad tím zamysli..jak to funguje....

0 xLajků:

9 Naposledy upravil: KreuZ (31. 10. 2007 20.14:02)

co vubec?? normalne to budto napina nebo povoluje struny, podle toho jake tremolo mas. u toho napinani to muze delat obecne neplechu, ale u povolovani nevidim problem a v kombinaci s kvalitnia kolikama si myslim ze by nemel bejt problem s rozlazovanim....

http://www.youtube.com/watch?v=MCC5ohdhpvc

0 xLajků:

10

kamaráde ale já se nebavím o rozladování jde mi o to že kytary s FR maj na hovno sustain a samotnej zvuk nebo ton taky trpí.....zkus se zeptat kytaristy kterej si trošku váží svýho zvuku (tzn jakýhokoliv nemetalisty a nepunkera) jeslti by si dal FR na kytaru big_smile dobrovolně....
a že to používá LC njn tak chlapec je ta vyjímka která potvrzuje pravidlo

0 xLajků:

11

Snímače Lindy Fralin, pokud se u náš daj sehnat... Kobylku bych po pravdě asi průchozí nevolil, důvody už tu popsal Kubš (tedy ne, že bys chtěl navejškovanej zvuk, ale chceš tam ty správný středy, no ne?).

0 xLajků:

12

dond napsal:

U snímačů mám asi nejvíc jasno - dva humbuckery od R. M.,

To by byla skoda pokud tvrdis ze drevo je epesni osadit to "jen" RMkama..... hardware mam nejlepsi zkusenosti s Gotoh, Schaller

Dan: Lindy Fralin se daji sehnat, ale za nekrestansky peniz

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

13

LF, není to taková hrůza ale musíš koukat jinam než po českejch kšeftech

0 xLajků:

14

Jak je teď levnej Tolar, tak je myslim hodně výhodný tyhle serepetičky nakoupit přes ebay....zvlášť pro kšeftmany, který se vyznaj.

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

15

Jenich napsal:

Jak je teď levnej Tolar, tak je myslim hodně výhodný tyhle serepetičky nakoupit přes ebay....zvlášť pro kšeftmany, který se vyznaj.

presne tak. da sa usetrit velmi vela penazi.

sekam dobrotu
0 xLajků: