1

Téma: Chrastění potenciometrů

Mám problém: koupil jsem si pěkného staršího Fokuse-H Jazz Bass, ale děsně mu chrastily poťáky. Tak jsem pořídil nové, dokonce jeden push-pull, a zapojil to s přepínáním paralelního/sériového zapojení snímačů. Použil jsem stejné hodnoty, jaké jsem v base našel - tedy potenciometry 500 kOhm (ačkoliv se většinou píše, že na JB by měly být 250 kOhm). Navíc jsem měl už před zapojením pocit, že nefunguje tónová clona, pocit zůstal i po zapojení, i po výměně kondenzátoru (opět stejných 47 nF, keramický). Basa hraje pěkně, zvuk při sériovém zapojení je rozhodně zpestřením.
Ale - poťáky (hlasitosti) chrastí furt. A to nikoliv po celé délce, ale jenom velmi blízko plné hlasitosti (tedy na dost blbém místě), navíc oba potenciometry stejně - při točení normální rychlostí to zní skoro jako lupnutí, při točení hodně pomalu je slyšet, jak se "chrastění" postupně zesiluje s otáčením. Zkoušel jsem je vyčistit, ale vůbec nic se nestalo, byly to nové kusy, navíc je každý z nich jiného typu, přesto chrastí úplně stejně, takže mám podezření, že chyba by mohla být někde jinde - a napadá mě, že leda v kondenzátoru. Letmým hledáním na netu jsem jakousi souvislost chrastění a kondíků našel, ale jako elektronický analfabet netuším, co bych měl udělat - jestli zkusit jinou kapacitu kondenzátoru, jiný typ nebo něco jiného. Poradíte?

A=A
0 xLajků:

2

Re: Chrastění potenciometrů

To kober: Kup B 500 ohmů v obchodě s hudebníma nástrojema a musí to bejt v poho.    wink

0 xLajků:

3

Matej napsal:

v obchodě s hudebníma nástrojema

Právě tam jsem je koupil... (jenom jestli zrovna v tom není ten problém).

A=A
0 xLajků:

4

Clonu kvuli chrasteni vubec nemusis resit, kdyz ji odpojis, tak to nema na nic vliv (pokud ji teda nepouzivas). Takze badani muzes klidne zjednodusit o to, kondikovi jednu nozicku ucviknes, aby balancoval na jedne (tim padem odpojis ton. clonu) a muzes hledat dale.

Nove potaky by urcite chrastit nemely.

Jinak badat muzes postupne - zapojit jack nejdriv primo na jeden snimac, pak na druhy, pote jeden dat pres potak, pak druhy pres potak - takhle bys mel zjistit metodou pokus omyl, kde je problem.

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

5

d.a.l.i napsal:

Jinak badat muzes postupne - zapojit jack nejdriv primo na jeden snimac, pak na druhy, pote jeden dat pres potak, pak druhy pres potak - takhle bys mel zjistit metodou pokus omyl, kde je problem.

Jasně. Jenomže já jsem hrozné kopyto a strašně pracně jsem to všechno napájel a teď to mám rozebrat? wink

A=A
0 xLajků:

6

kober napsal:

Jasně. Jenomže já jsem hrozné kopyto a strašně pracně jsem to všechno napájel a teď to mám rozebrat? wink

Ne, radsi cekej az ti nekdo poradi nejakou radu nad zlato jako treba vylestit ladici mechaniky, ze to urcite pomuze.

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

7

spider napsal:

Ne, radsi cekej az ti nekdo poradi nejakou radu nad zlato jako treba vylestit ladici mechaniky, ze to urcite pomuze.

Chyba byla nakonec mimo baskytaru - zkoušel jsem to akorát doma přes počítač a při přepnutí vstupu z mikrofonního na linkový to dělat přestalo. Tedy rada nad zlato á la spider: pokud vám budou někomu chrastit potenciometry, rozpájejte notebook/apec. Case closed.

A=A
0 xLajků: