1

Téma: "Zrnění" baskytary

Dobrý den, budu rád, když někdo bude ochoten a schopen přispět radou nebo vlastní zkušeností. Při propojení baskytary s kombem se z repráku ozývá "zrnění", dokud se nedotknu strun nebo jiných uzemněných částí basy. Rovněž zrnění přestane když se dotýkám např. kovového radiátoru. Kontroloval jsem basu, uzemnění vypadá v pořádku (jako na schématu zapojení), výstup ze snímače (R.M. pickups) je stíněným vodičem, uzemnění v kombu jsem rovněž kontroloval, vypadá v pořádku. Nástrojové kabely jsem vyzkoušel několik, od levnějších po zapůjčený "profi". Takže už nevím. Baskytaru mám krátce, normálně hraju na kontrabas, takže zkušenosti s tímto problémem nulové.

0 xLajků:

2

Re: "Zrnění" baskytary

Možná se to jenom jeví jako v pořádku, chctělo by to do toho trochu hrábnout. Druhá možnost, že by elektrika - rozvod???? Taky s tím mám občas problémy (basa + apec je naprosto v pořádku), ale je to většinou na pódiích, kde je dotažená elektrika z nějaké hospody a zemění tam dělá docela bordel...:( Jinak nevím. Co ostatní????

0 xLajků:

3

je t spis rozvodem... basa je asi v poradku, tohle by to "melo" delat...

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

4

Jednotlivé kablíky uzemnění baskytary jsem odporově proměřil, zda nejsou přerušeny, vše OK. No a s tím rozvoden elektřiny, asi budu muset vzít nádobíčko a jít to vyzkoušet jinde. Ještě mě napadá, není u některých nástrojů nějaké dodatečné odstínění, např. uzemněná kovová fólie mezi elektronikou a "tělem" hráče?

0 xLajků:

5

u bas to je celkem zbytecny.. podle me ??... potlacuje to vstup brumu pres drevo.... ale stejne ti to tam muze vlizt snimacema... takze jak rikam.. nevim, jestli je to u basy vyuzitelny.. asi spis u aktivy

0 xLajků:

6

Zrnění - docela výstižný název pro jev, který je podle mě způsobený vodivostí člověka a elektromagnetickým smogem. Elmg. pole kolem nás se zachycuje v člověku a přez něj se indukuje do elektroniky a snímačů nástroje. Uzeměním (přez dotyk strun, nebo jiné země) toto pole odstíníme. Silně rušivý pole je v panelákách (železobeton), zářivky taky dost vyzařujou, o tyristorových regulacích světel v kult. zařízeních ani nemluvě.
Částečným řešením by asi bylo, být spojený vodičem se zemí o:). Dost komická představa skákajícího basáka přivázanýho kabelem za nohu k radiátoru (Tata boys).

0 xLajků:

7

big_smile big_smile big_smile dost "dobre" je tenhle jev slyset hlavne v "generatorech" vysokych kmitoctu, tzn. monitory, pocitace obecne, televize..... ale je fakt, ze se toho da zbavit drzenim se nejaky zeme, nebo bejt aspon malickem porad na kobylce smile))

0 xLajků:

8

Dejme tomu, že záleží taky na typu snímačů, singly "brumí nebo zrní" více než HB, je to dáno asi jejich konstrukcí, taky - pokud vytáhneš jeden na max. a druhý ztlumíš, mělo by to zrnět víc? Je tak?
Samozřejmě hocke má pravdu smile tyhle věci ale nijak ovlivnit nejdou.

0 xLajků:

9

seender, jojo, pravda, ale tady i Hb dost krade okolni indukovany napeti, proste by mel bejt kontakt uzivatelzemeni basy...

0 xLajků:

10

Pokud se nepletu (a už sem to tu někde psal) tak pokud se jedná o pasivní basu,tak je neustálej kontakt s kovovou částí basy samozřejmostí. Takto mi to bylo vysvětleno,když sem byl jako absolutní začátečník reklamovat svoji basu....

Mé poslání je být nenáviděn, srát lidi ze všech sil a být ignorován. Vaše smůla je, že jsem velmi vytrvalej běžec smile
0 xLajků: