1

Téma: Jenichovi....a dalším co umějí dobře hrát..

Poslechl jsem si tvoje písničky a musím uznat že už docela válíš :)Já hraju zatím jenom půl roku.Snažím se co to jde ,ale zdá se mi že nic nedokážu zahrát .Chtěl bych se vás zeptat ,co jste vy zahráli po půl roce a co bych asi měl umět já atd.Znám sice pár basáků co hrají rok,ale to jsou většinou ti ,kteří se objetovali pro skupinu a přešli z kytary na basu.Hrajou většinou trsátkem  pořád na jednu strunu-to mě moc nebaví.Předem dík za rady a názory

0 xLajků:

2 Naposledy upravil: Gazelle (03. 02. 2006 11.28:24)

Re: Jenichovi....a dalším co umějí dobře hrát..

Nelze jednoznačně říct, co by měl hráč umět po půl roce hraní (když jsem začínal hrát na housle, tak jsem po půl roce uměl brnkat a tahat smyčec a skřípalo to - dodnes obdivuju sousedy). Je to vyloženě o talentu. Někdo po půl roce neumí nástroj chytnout, jiný hraje na jedné struně a další stihnou při hře ještě onanovat, nějaký jednotný klíč (co umět po půl roce) asi neexistuje. Hrozně moc dělá to, jak cvičíš, co cvičíš, intenzita učení se. Jako samouk (bez předchozích zkušeností) to budeš mít těžší, protože tě nikdo neusměrní a neřekne ti např. co děláš špatně (protože naučený zlozvyk se nejhůř přeučuje).Sám bys měl cítit, jestli v tvém výkonu je nějaký pokrok nebo ne. Půl roku není moc dlouhá doba na hodnocení. Chce to vydržet a hlavně makat a samozřejmě snažit se hrát na více než jedné struně.

Aha, taky jsem tu špatně, stejné zjištění jako Mikulík:) já ještě hrát neumím.

0 xLajků:

3

snažím se hrát co nejvíc,když je čas hraju 7 a víc hodin,ale to jen vyjímečně přes školu tak 1-2h denně

0 xLajků:

4 Naposledy upravil: mikulik (03. 02. 2006 11.24:42)

Od Jenicha to nejsou písničky, ale sólistická basová klinika :-)

Jinak tě můžu uklidnit  - já po půl roce taky jen drnkal trsátkem na jednu strunu. A dneska, po deseti letech, už hraju v pohodě na třech (občas zamířím i na géčko!) a prstama :-)))
Ne, vážně. Po půl roce je brzo na takovýhle přemejšlení. Přesně jak píše Gazelle - chce to cvičit, brnkat, drnkat a vono to půjde...

Jejda, teď jsem podle názvu threadu zjistil, že je určen pro ty, kteří "umějí dobře hrát"... ale už je mi líto svůj příspěvek odsud zase vymazávat... takže jako by tu nebyl :-)

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

5

Tak trsátkem už nehraju dlouho- smile teď hraju hodně deep purple a tak.Jen se bojím toho ,že má k nám přijít bubeník ,který má 19 a hraje od 4 let..ten mě dá sadu pomoc

0 xLajků:

6

je určen pro lidi ,kteří umí hrát líp než já ,takže pro všechny big_smile

0 xLajků:

7

Tak teď ti trochu přestávám rozumět - v prvním příspěvku píšeš "Hrajou většinou trsátkem  pořád na jednu strunu-to mě moc nebaví" a o chvíli pozdějc najednou "Trsátkem už nehraju dlouho". Tak jak to teda je?

A pokud hraješ party od Deep Purple, tak bych řekl, že tvoje obava "zdá se mi že nic nedokážu zahrát" je trochu zbytečná...

0 xLajků:

8

Myslim, ze clovek by nemel moc zkoumat co umi ostatni, ale mel by se soustredit na sebe. Nema cenu srovnavat, jestli zahraju co nekdo jiny. Proste si myslim, ze by mel clovek nastroji a hudbe venovat co to jde, a ono se to vrati.

0 xLajků:

9

Sám teda hraju prd, tim myslim jako že to neni žádná sláva, ale hraní s kapelou je hodně znát. Takže se bubeníka neboj a hrajte spolu co to dá.

Schecter PJ (USA), Maya JB (JAPko)
Markbass SA 450, Markbass Standard 104HF
Roland Cube 30B, DBX 160X, Sabine RT-7000
0 xLajků:

10

mikulik --Že oni hrajou trsátkem

0 xLajků:

11

No, Roger Glover trsátkem hraje...

0 xLajků:

12

ANO,ANO Mikovi a Gazzelemu!! já si brnkám podoma asi 3 month a přicházím na to: drnkat a cvičit a cvičit, jinak to nikam nepovede,bohužel nemá kdo opravovat mé chyby,ale i to možná vyřeším páč můj soused o tři baráky je bejvalej bubeník Liquid Harmony a blahoskloně mi nabídl lekce rytmiky do jeho bicích (už teď se mnou mlátí tréma smile ).
A hlavně jsem rád za tohle fórum, je tu hafo kluků co uměj poradit. A JENICH ??? Ten dokáže vždycky něčím "zčeřit vodu" big_smile

Jolana D-Bass, Jolana Studio Bass, Solton BK100 Germany, ZOOm B2
THE RAMONES Heidi is a Headcase... jdu si svojí cestou
0 xLajků:

13 Naposledy upravil: mikulik (03. 02. 2006 12.33:33)

Jé, pepo, teď jsem si vzpomněl: dneska jedeme s pankáčema hrát někam kousek od vás - klub se jmenuje Titty Twister, je to v Dolních Habarticích u Benešova nad Ploučnicí.
Akorát že budu řídit zpátky... to je vopruz, střízlivka...

Bubeník z Liquid Hormony (žertovná přezdívka)? To je dobrej soused... neznáš náhodou taky basáka Petra Lose?

0 xLajků:

14

ja ted poroce hrani (pul rok prst) sem tam zahraju i neco od RHCP (jen pomalejsi prstovy blbosti).. tkaze to urcite jde big_smile  treba Road Trippin' je dobra basova lajna...

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

15 Naposledy upravil: pepa (03. 02. 2006 12.57:43)

To Mikl: toho basáka neznám. Tyhle Habartice znám pouze z doslechu a hlavně je to neskutečná líheň skinů, tak si chlapci dávejte na sebe a aparaturu pozor.
To Juhuu: dík za inspiraci, už jdu shánět taby od rhcp smile

0 xLajků:

16

Já jsem se teď učil smoke on the water taky dobrý song.Nejvíc ze všeho mě štve když se něco učím a přijde někdo z rodičů a zeřve mě že to není žádné hraní atd..že pořád jenom brnkám.

0 xLajků:

17

Fakt??? Líheň skinů??? No tak to potěš pánbu... tos mi ani neměl říkat sad

0 xLajků:

18

V Habarticích bydlí 2 až tři hovada tohoto ražení a na ně jsou nabalený kebule z DC, vím co říkám protože kdysi dávno moje ségra s jedním hovadem odtamtud chodila.

0 xLajků:

19

sliveer napsal:

Já jsem se teď učil smoke on the water taky dobrý song.Nejvíc ze všeho mě štve když se něco učím a přijde někdo z rodičů a zeřve mě že to není žádné hraní atd..že pořád jenom brnkám.

A Tvi rodice tomu rozumeji? A co od Tebe vlastne cekaji? To Te sponzorovali a cekaji vysledky do roka a do dne?

Mozna by jim stalo za to vysvetlit, ze na basu si budes porad "brnkat", pokud teda nebudes casem valet You can hold no groove od Wootena apod smile

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

20

No, tak kdyby něco, tak jsem vás kluci rád poznal, nebylo to tady s váma špatný. Klidně mi věnujte tichou vzpomínku.
Ale třeba jen plaším zbytečně... třeba můj beatlesácký sestřih s knírem a bradkou nikomu vadit nebude :-)

0 xLajků:

21

Hlavně cvič s rozmyslem a postupně, poslouchej co ti z toho leze a úplně nejlíp - nahrávej se. Nic lepšího kromě učitele proto udělat nemůžeš.

0 xLajků:

22 Naposledy upravil: pepa (03. 02. 2006 13.19:25)

d.a.l.i napsal:
sliveer napsal:

A Tvi rodice tomu rozumeji? A co od Tebe vlastne cekaji? To Te sponzorovali a cekaji vysledky do roka a do dne?

Mozna by jim stalo za to vysvetlit, ze na basu si budes porad "brnkat", pokud teda nebudes casem valet You can hold no groove od Wootena apod smile

Tak tohle jsem ti chtěl napsat taky, jinak ty párply zkouším též, ale mne nikdo nebuzeruje smile ,mno občas já sám sebe
Jsi asi dost mladej kluk, ale nenech se reakcí rodičů otrávit.

0 xLajků:

23

na basu jsem makal celé prázky.Sadil jsem stromky jak vůl abych si ji mohl koupit,ale to je tím že  od nás nikdo na nic nehrál,jsou zvyklí na normální kytaru.

0 xLajků:

24

sliveer napsal:

na basu jsem makal celé prázky.Sadil jsem stromky jak vůl abych si ji mohl koupit

Hehe, to znám... já na svoji první basu zase jak magor celý prázdniny makal v úklidový službě, myl okna ve fabrikách a míchal barvy ve skladu Chemolaku... :-)

0 xLajků:

25

To mikl: chlape neblázni, bylo by tě škoda big_smile. Oni se vožerou a když jim střihnete něco od Orlíku tak vás budou milovat.

0 xLajků:

26

Mikulík, s těma Orlíkama to není špatný nápad, ono je to stejně jenom o pár akordech a když chceš, tak se na tom můžeš vyřádit, protože v originálu je to dost jednoduše zahrané....:)

0 xLajků:

27

Já Orlík nikdy neslyšel, kua... no, teď už je pozdě :-)

0 xLajků:

28

mikulik: hehe, to je peknej pribeh smile)))))  big_smile

0 xLajků:

29

Mikulík, Orlík uslyšíš jednu písničku a můžeš od toho odvodit ty ostatní, je to fakt jednoduchá věc...:)

0 xLajků:

30

juhuuu: Jen si dělej prdelky... budu muset rychle k vietnamci pro bombera a maskáče... :-)

0 xLajků:

31

Mno hlavně aby ten příběh měl happy end, ježiš že sem s těma skinama hubu nedržel.

0 xLajků:

32

No, počkej, aspoň Mikulík ví, co má čekat a připraví si arzenál....:)

0 xLajků:

33

Jedinej můj arzenál, kterej vozím na koncerty, jsou startky a zelenej čaj... s tim asi moc nezapůsobim :-)

0 xLajků:

34

To je chyba, já mám u sebe vždycky minimálně pepřák, ale uvažuju o nějakém obušku....:)

0 xLajků:

35

tak to nezbývá než zvolat: GOTT MIT MIKULÍK ! smile

0 xLajků:

36

ja si pamatuju, ze tesne pred revoluci a po revoluci byl orlik fenomen, poslouchali to i pankaci a metalaci smile Treba u nas na chate poslouchali vsichni akorat Arakain, Lucii (to spis holky) a Orlik, jinak nic smile Jestli me ted obvinite, ze sem skinhead, tak si me neprejte, bando big_smile

0 xLajků:

37

V neděli (možná) napíšu, jak jsme dopadli. Každopádně díky všem za podporu, musím končit, jdu do army shopu pro tonfu, škorpióna a maskáče...

0 xLajků:

38

Zdravi hosi.
Jak uz tady psali mnozi predemnou, neda se nijak urcit, co buy kdo mel za jakou dobu hrat - proste to nejde. Nekdo neco zhraje hned, nekdo pozdeji a nekdo vubec. Hlavne Te to musi bavit a jit to od srdce. Clovek my mel mit pri cviceni radost z toho, ze s enekam posunuje, neco se naucil a podobne. A pak si troufa vic a vic a na vesti sousta smile
Pripojuji se k drzeni palcu panu Mikulikovi smile Snad se nam vrati v jednom kuse smile

Ibanez SR 705 WNF, snímače EMG 40DC, struny DR, bezdrát Sennheiser EW 172 G2, Hughes & Kettner Quantum 600, Peavey Tour 2*10, Kustom G-115H, ladička Korg DTR-2000.
0 xLajků:

39

Jako v klidu, já mám Orlíky ve své sbírce a občas si je poslechnu, abych se přesvědčil, že nehraju tak hrozně....:)

0 xLajků:

40

ještě jsem se chtěl zeptat jak často trénujete?Jinak je to asi pravda že se nedá určit co by kdo měl umět zahrát v tu a tu dobu jen jsem chtěl vědět jak na tom byli ostatní když hráli asi tak dlouho jak já...

0 xLajků:

41 Naposledy upravil: Sender (03. 02. 2006 15.40:57)

Jestli tomu tvoji rodiče nerozumí, tak je ignoruj, já se třeba s rodičema o muzice nebavím a když mi něco takového řeknou, tak jim prostě neodpovím a "brnkám" si dál, páč jim nemůže být jasné, že učit se na něco je celoživotní proces...

0 xLajků:

42

juhuuu napsal:

ja ted poroce hrani (pul rok prst) sem tam zahraju i neco od RHCP (jen pomalejsi prstovy blbosti).. tkaze to urcite jde big_smile  treba Road Trippin' je dobra basova lajna...

to je dobrá škola...celý Californication hrát na basu, bicí a kytaru...tak člověk příjde na spoustu věcí....tak jsem to přesně dělal....

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

43

jenich: Cože?

0 xLajků:

44

ad líheň skinů...

pozor pozor pánové!!! Neplést pojmy s dojmy!

Skinheads jsou subkultura která se vyvíjí a žije s kulturou punkovou v symbioze - Punx and Skins united.

NS (náglové) jsou něco úplně jiného...je to frakce hnutí Skinheads, která s ní už nemá nic společného. Lidi si to pletou a dochází tak občas k nepříjemným nedorozuměním.

Skinheads vznikly ve VB jako kultura dělnických dětí bez rozdílu barvy pleti jako protipól tehdejším MODS, tedy rockenrolovým uhlazeným hochům z lepších rodin. Stále je u nás více Skinheads (SHARP - SkinHeads Against Racial Prejudice, Rudeboys - ska, Red skins - komunisti) než NS. Taky Skinheads jsou ti, kteří NS nejvíce potírají...proto si nezaslouží být ve stejném pytli s nimi....

0 xLajků:

45

Sender napsal:

jenich: Cože?

no jako si to hrát na basu bicí a kytaru...

0 xLajků:

46

http://italy.indymedia.org/uploads/2003 … antifa.jpg

http://www.plastic-bomb.de/pics/data/me … ie0027.jpg

0 xLajků:

47

jak už jsem psal teď mám strach z toho bubeníka ,který už hraje14-15let!!!ikyž třeba mě něco naučí,nebo pošle do háje

0 xLajků:

48

sliveer napsal:

jak už jsem psal teď mám strach z toho bubeníka ,který už hraje14-15let!!!ikyž třeba mě něco naučí,nebo pošle do háje

v tomto případě je strach nejlepší kuchař smile

jen cvič...když tě pošle do prdele, tak co...šedesát ti ještě neni...muzikantskej život začíná později....

podle toho, co píšeš, tak jsi na správné cestě a neni třeba ti v ničem radit...jen makej...

hodně štěstí!!

0 xLajků:

49 Naposledy upravil: Jenich (03. 02. 2006 16.45:31)

možná pár rad:

inspiruj se stejnou měrou baskytaristy jako kytaristy, bubeníky, flétnisty, klavíristy, vozembouchači...atd...

cvičení začínej skladbou, kterou dobře umíš, aby sis dodal sebevědomí do dalšího hraní

nahrávej si to, jak hraješ, abys věděl, jak se s postupem času vyvíjíš...

hraj všchny možné styly

cvič všude, kde máš volnou chvíli....basu k tomu nepotřebujeě...(jednou se mi povedlo, že jsem se učil jeden lick od Fley a ráno jsem ho neuměl...pak jsem ho celej den cvičil na školní lavici a židli...přišel jsem domů a zahrál jsem ho v pohodě i na basu)

poslouchej co nejvíce hudby - stejně jako když se třeba pražák přestěhuje na moravu, tak chytne moravskej přízvuk...když chceš hrát jako pan X, tak poslouchej nahrávky pana X.

to je zatím vše, co mě napadá a co jsem někde slyšel (a vyzkoušel)

0 xLajků:

50

jo díky za rady!!Hudbu poslouchám co to jde ,a hrát se snažím co nejvíc-sice tedˇ je škola ale jde to.o prázdninách hrávám těch8a víc hodin.jak jsme tak hráli s kámošem najednou jsme se podívali z garáže ven a byla už tma a to jsme začínali ráno!-bylo mi tak blbě že jsem se dokosil....ale napodruhé už to bylo lepší vzali jsme si sebou nějaké pití rohlíky atd...

0 xLajků:

51 Naposledy upravil: Sender (03. 02. 2006 18.17:01)

silveer: to mi připomíná doby kdy sem aktivně sportoval:)  jestli chceš hodně vydržet při cvičení, dej si klidně rozcvičku(protáhni si prsty), protože mám málo času, cvičím hlavně o víkendu třeba i 4 nebo 5 hodin. Dobré je si dát ve cvičení nějaký plán - že teď budu hrát to a pak zas ono...
Stejně jako ve sportu, chce to pořád posouvat svoje hranice. Pidlikat 4 hodiny není problém, ale pořádně makat 2 hodiny chce fakt výdrž, ale vyplatí se to.

0 xLajků:

52

sliveer : držím ti palce! A bubeníka se neboj..to jsou jen lidi, co by na nic jiného hrát nemohli smile a taky, jak tady někdo psal:bubeník-nejlepší přítel muzikanta smile
Při cvičení a sebezdokonalování se drž Jenichových rad. On ví moc dobře, o čem mluví.  A moje rada pro hraní s kapelou? Hlavně buď (zdravě) sebejistý, jistota je půl hraní..a pokud si někde nebudeš jistej, zjednoduš to, vynech vyhrávky a drž se rytmu a udržuj jen jednoduchou základní linku. S tímhle a se sebejistým výrazem udělala spousta basáků překvapivou kariéru smile

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
K volšovým rukám volšový tělo!
0 xLajků:

53

pipa napsal:

sliveer : držím ti palce! A bubeníka se neboj..to jsou jen lidi, co by na nic jiného hrát nemohli smile a taky, jak tady někdo psal:bubeník-nejlepší přítel muzikanta smile
Při cvičení a sebezdokonalování se drž Jenichových rad. On ví moc dobře, o čem mluví.  A moje rada pro hraní s kapelou? Hlavně buď (zdravě) sebejistý, jistota je půl hraní..a pokud si někde nebudeš jistej, zjednoduš to, vynech vyhrávky a drž se rytmu a udržuj jen jednoduchou základní linku. S tímhle a se sebejistým výrazem udělala spousta basáků překvapivou kariéru smile

Sliveere vidíš to ??? Tady kluci umí poradit a umí zvednout sebevědomí, a to i mě starýmu kořenovi!!!

0 xLajků:

54

Jenich napsal:

ad líheň skinů...

pozor pozor pánové!!! Neplést pojmy s dojmy!

Skinheads jsou subkultura která se vyvíjí a žije s kulturou punkovou v symbioze - Punx and Skins united.

NS (náglové) jsou něco úplně jiného...je to frakce hnutí Skinheads, která s ní už nemá nic společného. Lidi si to pletou a dochází tak občas k nepříjemným nedorozuměním.

Skinheads vznikly ve VB jako kultura dělnických dětí bez rozdílu barvy pleti jako protipól tehdejším MODS, tedy rockenrolovým uhlazeným hochům z lepších rodin. Stále je u nás více Skinheads (SHARP - SkinHeads Against Racial Prejudice, Rudeboys - ska, Red skins - komunisti) než NS. Taky Skinheads jsou ti, kteří NS nejvíce potírají...proto si nezaslouží být ve stejném pytli s nimi....

Jo,jo máš pravdu (taky chodím na stránky AFY), bohužel tady u nás v sudetland je to ten NS ksindl..., ale
radši se budu věnovat svéé Jolancéé big_smile

0 xLajků:

55

Jakakoliv prislusnost k cemukoliv cloveka omezuje - okrada ho to o urcitou cast svobody. Nejlepsi je byt sam sebou...

Ibanez SR 705 WNF, snímače EMG 40DC, struny DR, bezdrát Sennheiser EW 172 G2, Hughes & Kettner Quantum 600, Peavey Tour 2*10, Kustom G-115H, ladička Korg DTR-2000.
0 xLajků:

56

Souhlas s MK

0 xLajků:

57

k MK není co dodat
od náboženství po jakoliv politícky smýšlející organizace všechno omezuje svobodný myšlení!

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

58

To je svatá pravda a proto jsem organizován pouze v našem hospodském, volnomyšlenkářském spolku...

0 xLajků:

59

Pepa:
Presne tak smile Tyto spolky jsou naopak velmi prinosne smile

0 xLajků:

60

Já patřim do Soulfly TRIBE a nic mě neomezuje wink

Basy: OLP MM3 Natural, Jolana D-bass se snímači Basslines
Aparat: Mesa BASS 400+ by Rockwell, Gallien-Krueger NEO410, Korg DTR 1000, Behringer BX600
Efekty: MXR Bass D.I.+, Behringer - Bass Chorus, Beta-Aivin - Bass Eq. 3x , Digital Reverb, MultiEffect.
Kabeláž: Planet Waves
Struny: D´Addario (.050-.135) & Ernie Ball (.045-.105)
0 xLajků:

61

Ufff, tak všechno dobře dopadlo, v pohodě jsme odehráli a ve čtyři ráno jsme byli krásně doma. Docela jsme tam mezi ostatníma čněli, všichni drhli ty svoje čtyři akordy na laciný nástroje oblepený samolepkama... a když jsem tam nastoupil já s fendrem plným chromu a prstovou technikou, číra docela čuměly :-)

Hrály tam teda všelijaký spolky, ale docela mě sestřelila kapela, co šla po nás - Better Way. Vřele doporučuju, výtečná podívaná, skákající basák, kterej mydlil trsátkem až basa úpěla, pořád pobíhal a ještě vyplazoval v jednom kuse jazyk - asi hodně koukal na koncerty Kiss :-))

Jinak s těma skinama máš Jenichu pravdu, přesně takhle ta historie byla, ale v praxi to je něco trochu jinýho. Skini a punkeři moc v jednotě nejsou, obzvlášť u nás, v bejvalým hlavním městě sudetoněmecký župy Reichenberg si náckové doslova vychutnávaj, když můžou tu a tam na koncertě vypráskat "ty pankáčský socky"... sad

0 xLajků:

62

No hlavne, ze jste vsichni v poradku zpet smile.

0 xLajků:

63

zije! ON ZIJE!! big_smile

0 xLajků:

64

S tim jazykem a tak, mno víš co, když už nic jinýho... smile

0 xLajků:

65

juhuuu-zkus si zahrát no woman no cry je to od Boba Marley,teď to valíme furt naučené to je zachvílu a zní to dobře (-) (-)

0 xLajků:

66

sliveer tohle znam, ale podivam se nato.. bobika nemusim....

0 xLajků:

67

ta basa je jednoducha a pekna.... wink

0 xLajků:

68

juhuuu-jaké hraješ ty?Doporuč nějakou , je plno dobrých písniček ale je těžké je najít.Dík

0 xLajků:

69

no tak, rHCP, clapton, gary moore (Diky MK big_smile )m hendrix a vic toho v pc nemam hmm

0 xLajků:

70

NZ Juhuuu smile Moore je zlaty smile

0 xLajků: