1

Téma: Šroubovaný krk nebo průběžný krk ?

ČAU zdravim všechny super lidičky !!! Chci se zeptat jestli je nejaký velký rozdíl  mezi krkem průběžným přes celé tělo kytary nebo normálně přišroubovaný ? Jaký jsou výhody a nevýhody těchto situacíí ?? DIK za odpověd a ochotu!!:D

PS: "  Basa musí řečnovat ...  !!! "
Nějaká ta 5-ka ,nějaká ta 4-ka, nějaký ten Hartke:)
0 xLajků:

2

Re: Šroubovaný krk nebo průběžný krk ?

*basa s průchozím má obecně větší sustain=dozvuk=dýl zní a většinou je u vyžších řad baskytar. Ale jsou i velmi kvalitní baskytary se šroubovaným krkem.
*Další výhoda průchozího krku je dokonalejší vytvarování krku ve vyžších polohách (u šroubovaného j někde pod 15-17pražcem už mohutné tělo a celková tloušťka krku je téměř dvojnásobná oproti průchozímu)
*A nevýhoda průchozího je že při nějaké závadě je oprava složitější a dražší

Celkově zvůkově  (u stejných typů kytar) se taky liší - ale nejde říct ten zvuk je lepší ten horší

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

3

Já bych k tou jen doplnil, že šroubovaný krk má rychlejší attack, průběžný jakoby pomalejší, jemnější. Nebo je to jen můj dojem...?

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
K volšovým rukám volšový tělo!
0 xLajků:

4

super pánovee dikes moc !

PS: "  Basa musí řečnovat ...  !!! "
Nějaká ta 5-ka ,nějaká ta 4-ka, nějaký ten Hartke:)
0 xLajků:

5

Taky záleží na stylu jakým hraješ. Delší sustain nemusí být vždy výhra. Pokud máš nějaký hudební vzor podívej se na jakej nástroj hraje a jakou používá techniku.

Votřískaná basa
0 xLajků:

6

no a kdyz mas pruchozi padlo tak ti stejne nikdo neveri ze to hraje big_smile ...
bych nekdy brnk na tu hohner b2b .. padlo a este se sroubovanym krkem.. to by podle tedlech tezi melo mit maximalni atak s temer 0-lovym soustainem smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

7

Dunde.e napsal:

Celkově zvůkově  (u stejných typů kytar) se taky liší - ale nejde říct ten zvuk je lepší ten horší

Souhlas, záleží tam ještě na spoustě dalších věcí takže bych to viděl zkoušet a zkoušet a nebrat to podle toho, jestli má průchozí nebo šroubovaný krk. Když ta basa hraje podle Tvých představ tak prostě hraje.

0 xLajků:

8

Karlos napsal:

Když ta basa hraje podle Tvých představ tak prostě hraje.

Přesně tak,řekl bych,že když chce člověk kupovat  nástroj s průběžným krkem,musí vědět,co chce za zvuk..je ale zajímavý(mě to tak teda příjde),že dost sem slyšel,že průběžnej krk je fajn věc,ale neznám moc lidí,který přes něj hrajou,resp. žádného sem ještě neviděl,to spíš častějc vidíš headless než průběžnej krk

0 xLajků:

9

Lukáš napsal:

neznám moc lidí,který přes něj hrajou,resp. žádného sem ještě neviděl,to spíš častějc vidíš headless než průběžnej krk

Já jsem na něj pár let hrál - moje první basa byla Jolana RK Bass, známej to Warwickoid... ale vzhledem k tomu, že jsem tehdy využíval nanejvýš jednu strunu a jeden prst, moc jsem případný výhody průchozího krku neocenil... smile smile

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

10

Lukáš napsal:

Přesně tak,řekl bych,že když chce člověk kupovat  nástroj s průběžným krkem,musí vědět,co chce za zvuk..je ale zajímavý(mě to tak teda příjde),že dost sem slyšel,že průběžnej krk je fajn věc,ale neznám moc lidí,který přes něj hrajou,resp. žádného sem ještě neviděl,to spíš častějc vidíš headless než průběžnej krk

Ja jsem nikdy teda neresil, jestli moje basa ma prubezny nebo sroubovany krk (Kacko ma prubezny, na hohnerce, 4. base zpet, byl taky). Spis mi slo o to, jestli basa hraje, jestli se mi na ni dobre hraje, jak zni v kapele, jestli je mi sympaticka, ale v otazce krku jsem resil maximalne, aby byl dobre usazeny a pritazeny...

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

11 Naposledy upravil: m3 (05. 09. 2007 13.24:13)

Lukáš napsal:

to spíš častějc vidíš headless než průběžnej krk

no to je docela otazka do pranice..pac v cechach nejrozsirenejsi headlessky teda hohnerky sou vesechny krom jednoho (nejlevnejsiho modelu kerej sem na zivo este nevidel) s prubeznym krkem..
wink a ty ostatni sroubovany co se daj zahlidnout u cizich kapel maj povetsinou grafitove krky( tu ma v cechach pokud vim jen basak z United flavour)..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

12

co je "headless" ?

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
0 xLajků:

13

Dunde.e napsal:

co je "headless" ?

Bezhlava basa prece...
Napr. http://www.guitarshop.net/hohner/B2AV-CRS-lg.jpg

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

14

Jo táááák, stačí přeložit a je to jasné smile

0 xLajků:

15

m3 napsal:

a ty ostatni sroubovany co se daj zahlidnout u cizich kapel maj povetsinou grafitove krky( tu ma v cechach pokud vim jen basak z United flavour

M3:  ...a odkud jsou ti United Flavour?Jednou jsem tu u nás na festu viděl kapelu, kde měl basák tuhle basu....to byli možná tedy oni.Název už si nepamatuju...

0 xLajků:

16

z prahy.. ale sefuje tomu ten cernej basak..nevim odkud zpevacka je spanelka.. a vubec sou naky mezinarodni... tokovi reggae, R n B, hip-hop kdovico a tudle trochu..
  http://www.myspace.com/unitedflavour  http://unitedfavour.com
a ta basa je steinberger XP2 s grafitovim krkem javorovim telem a pasivnima HB EMG....
asi vec co bych chtel ted nejvic...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

17

Elegantní způsob, jak zajistit šroubovaný krk proti nechtěnému uvolňování:

http://sweb.cz/Pinkstones/mikulik/Real%20BOLT-ON%20neck%20Fender%20Precision.jpg

0 xLajků:

18

To Mikulda:....týjóó,...to jsem nikdy neviděl.To je pro mě fakt zajímavý...to by člověk zmáknul i sám ne?

0 xLajků:

19

No, chce to se dřevem trochu umět, ale doma by to zmáknout šlo... ale že by to bylo bůhvíjak vzhledný, no, nevím nevím... hmm

0 xLajků:

20

Zase ale jestli je to účelný.....je fakt, že v místě přechodu krku na tělo se v některých případech dost ztrácí...:( a sad

0 xLajků:

21

dyt to je uplný znásilnění big_smile

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

22

Kubš napsal:

dyt to je uplný znásilnění

...děláš, jako kdyby jsi nikdy nikoho neznásilnil..... big_smile a big_smile

0 xLajků:

23 Naposledy upravil: johnybass (07. 09. 2007 14.58:03)

Se divím že tam ještě ten kutil nedal takový ty zátky, jak se dávaj na šroubky montovaných skříní...

Fender American Jazz Bass, Rickenbacker 4003, Warwick RB Streamer Std 4 FL BK OFC, Palatino VB-004 3/4, Stagg EDB 3/4 BK
Ampeg SVT-4 Pro, EBS 410 Evolution ProLine 2000, Gallien-Krueger 115RBH
Korg DTR-1000, EBS FuzzMo, Boss SYB-5 (+Roland EV-5), Electro-Harmonix BASS MONO SYNTH
TC Electronic BG250-112, Ampeg PF-350, Ampeg BA-108
0 xLajků:

24

ja nevim nejsem drevostatik ale ma ten sroub nakou vyraznou vyhodu oproti vrutu ...mne to pride spis jako joke bo fake...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

25

Lmn13 napsal:

no jasný, dyž si to po každym hraní rozdělává, aby se mu to vešlo do báglíku tak se mu ten závit  neochodí

.....si děláš prdel,...ale viděl jsem na vlastní oči, že si jeden punkovej týpek před koncertem krk sundal, páč mu jinej týpek řekl, že mu drnčí struny a měl by mít podloženej krk,....takže ten blboň ho odšrouboval a podložil ho kouskem pivního tácku....  Ale v průběhu toho jejich vypečenýho konzíku mu ten špatně utaženej a podloženej krk pivním táckem svojí vahou sjel k zemi a on měl pak "géčko" mimo hmatník.To jsem se tenkrát fakt "pobavil".Kdybych na tý akci nebyl kůli kámošovi a jeho narozkám, tak by mě tam nikdo nedostal. tongue

0 xLajků:

26 Naposledy upravil: Lukáš (08. 09. 2007 13.37:46)

mikulik napsal:

moc jsem případný výhody průchozího krku neocenil... smile smile

V začátcích by mi taky stačilo Éčko a možná tak prvních pět pražců big_smile

0 xLajků:

27

Matej napsal:

ale viděl jsem na vlastní oči, že si jeden punkovej týpek před koncertem krk sundal, páč mu jinej týpek řekl, že mu drnčí struny a měl by mít podloženej krk,....takže ten blboň ho odšrouboval a podložil ho kouskem pivního tácku....  Ale v průběhu toho jejich vypečenýho konzíku mu ten špatně utaženej a podloženej krk pivním táckem svojí vahou sjel k zemi a on měl pak "géčko" mimo hmatník.To jsem se tenkrát fakt "pobavil".Kdybych na tý akci nebyl kůli kámošovi a jeho narozkám, tak by mě tam nikdo nedostal.

Takhle nějak je řešená moje noname basa a bylo to docela psycho,když sem rozdělala krk a zjistil,že tam je vrstva papírků,která vlastně jako jediná vypíná krk,kde nefunguje výztuha..co sem mohl dělat,nalepil sem další řadu.. a teď na ní hraju v tejdnu na intru

0 xLajků:

28

To nic není, já když jsem koupil svýho Columbuse a sundal krk, tak jsem zjistil, že ten výřez mezi tělem a krkem byl vyloženej MOLITANEM... okamžitě to letělo... big_smile big_smile

0 xLajků:

29

mikulik napsal:

To nic není, já když jsem koupil svýho Columbuse a sundal krk, tak jsem zjistil, že ten výřez mezi tělem a krkem byl vyloženej MOLITANEM...

.....hehehe,...asi aby to bylo pěkně v měkoučkým...... smile a smile

0 xLajků:

30

mikulik napsal:

To nic není, já když jsem koupil svýho Columbuse a sundal krk, tak jsem zjistil, že ten výřez mezi tělem a krkem byl vyloženej MOLITANEM... okamžitě to letělo...

To bych asi nevydejchal...
Hlavně že to hraje smile

0 xLajků:

31

Lukáš napsal:

Hlavně že to hraje

....ale ono to právě asi nehrálo....  tongue

0 xLajků:

32

Aha yikes teďka sem za blbce..

0 xLajků:

33

Lukáš napsal:

Aha  teďka sem za blbce..

...ani ne,...jen trochu.... smile a smile

0 xLajků:

34

To ta tvoje baska asi docela hraje,co? Myslim,že sem jí viděl v Muzikusu,kdysi tam byl Seahen a m,slim,že tam byla i ta basa,psali,že hraje fajnově(esi to je teda fakt ta s kombinací snímačů jako preclík)..já sem dřív nějak preclíky fakoval,jako ten zvuk,ale on má taky dost do sebe,jak teďka občas hraju Jethro Tull,tak tam s Jazzem ten zvuk fakt nejde dát(prsty mám dobrý,ale ne tak dobrý,abych nějak změnil charakter nástroje smile třeba v těch vyšších polohách ten preclík hezky prdí

0 xLajků:

35

To Lukáš:  Ona hraje hlavně dost osobitě,....a já na ní třebas dost slapuju, což třeba Seahen ne.Dokonce, když na ní před lety byla recenze v Muzikusu, tak tam ten někdo psal, že se na ní obtížně slapuje.....  smile a smile  Já jsem byl vždycky trošku postiženej tím, abych měl zvuk a styl jinej, než všichni ostatní......  Ta moje už má ale docela dost za sebou,....mám na ní nějaké úpravy a také dost "urazů" z divokých koncertů.Ale stále je dobrá a asi už na jinou hrát nebudu...  wink

0 xLajků:

36

Ahojky, hezký den všem. Jsem tu na foru nováčkem a tak zatím jen ve vší uctivosti pročítám příspěvky seniorů. Nicméně v souvislosti s diskutovaným susteinem - kdesi kdysi mé ucho zaslechlo názor, že ačkoliv drtivá většina baskytar má struny zakotvené v plechové "kobylce",  tak ukotvení strun skrz korpus nástroje až za samostatnou kobylkou že je výhodnější. Má k tomu toto ctěné forum  co říci? Možná si nechám postavit basu k obrazu svému a tak bych byl vděčný za jakýkoliv poznatek a diskusi.

Všechno co může počkat do zítřka, počká v klidu i do příštího měsíce!
0 xLajků:

37

613ziza napsal:

Ahojky, hezký den všem. Jsem tu na foru nováčkem a tak zatím jen ve vší uctivosti pročítám příspěvky seniorů. Nicméně v souvislosti s diskutovaným susteinem - kdesi kdysi mé ucho zaslechlo názor, že ačkoliv drtivá většina baskytar má struny zakotvené v plechové "kobylce",  tak ukotvení strun skrz korpus nástroje až za samostatnou kobylkou že je výhodnější. Má k tomu toto ctěné forum  co říci? Možná si nechám postavit basu k obrazu svému a tak bych byl vděčný za jakýkoliv poznatek a diskusi.

Pokud chces pruchozi telo, znamena to jednak drazsi kobylku, ktera to umoznuje a druhak bud kupovat dostatecne dlouhe struny, popr. nenatahovat menzuru (34" musi stacit) a nedoporucuje se z pochopitelnych duvodu prilis dlouha hlava.

Zvukove s tim zkusenost nemam, ale slysel jsem, ze to muze pomoci. Mozna si zkusim nechat upravit svou basu, kobylka to nejspis umoznuje.

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

38

613ziza napsal:

Nicméně v souvislosti s diskutovaným susteinem - kdesi kdysi mé ucho zaslechlo názor, že ačkoliv drtivá většina baskytar má struny zakotvené v plechové "kobylce",  tak ukotvení strun skrz korpus nástroje až za samostatnou kobylkou že je výhodnější.

Osobně s tím taky zkušenost nemám, ale opravdu se říká, že je to výhodnější. Fender to například montuje na své základní modely sériově. Dobrá vychytávka je taky kobylka BadAss III, která umožňuje volit podle chuti uchycení strun obojím způsobem - skrz tělo i horem...

0 xLajků:

39

otazka menzury, strun skrz telo atp.

http://www.mpguitars.com/articles.html

...urcite si tam hreje svoji polivcicku, ale na kazdym sprochu pravdy trochu.

0 xLajků:

40

K sustainu a i k neck-thru vs. bolt-on /ne Michael/ :-)

dolezita informacia uz bola napisana - pruchozi krk rovna sa sustain - no i mierna strata low-end frekvencii
srobovany krk - rychly attack , kratsi sustain no Low - end nadeleny od prirody smile

String-thru - by malo presne riesit tento problem - predlzit sustain, ponechat attack i low-end...

Tolko moj skromny nazor :-P

Xotic XJ-1T 5 string, Sivcak OSC5 Custom ; 5-string lefty JB (PKguitars)
Aguilar TH500, Aguilar 2xGS112
a pedááále
0 xLajků:

41

No já jsem to řešil s Vébrem při stavbě mé basy, mám kobylu monorail, která umožňuje uchycení tak i tak. Dlouho jsme nad tím spekulovali a po vyzkoušení několika bas jsme se rozhodli, že je výhodnější nedělat do těla další díry. Rozdíl tam nepochybně bude, a to i ve zvuku - vemte si, jakej je rozdíl mezi dobrou a špatnou kobylkou. Ale pomalejšího attacku bych se bál. Ono teda těžko říct, protože struny skrz tělo mají obecně "pomalejší basy", no ale s průchozím krkem mi to příjde naprosto srovnatelný.

0 xLajků:

42

Takze je otazkou, jestli ma smysl na prubezny krk delat uchyceni strun skrz telo.... No, dalo by se to zkusit big_smile

Nějaký Fendery...
0 xLajků: