1

Téma: ladění E A D G C na pětce

používáte někdo tento typ ladění? používá se vůbec? pohrávám si s myšlenkou, že bych si něco takového pořídil

baskytaristi jako ublížení neumětelové většinou bez špetky smyslu pro humor libujících si v kvalitních aparátech s vymydlenými strunami a nechutně barevnými nástroji
0 xLajků:

2

Re: ladění E A D G C na pětce

používá se celkem běžně a mít 5ku, tak do toho jdu taky

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

3

Jenich napsal:

používá se celkem běžně a mít 5ku, tak do toho jdu taky

taky mě napadlo kytarové ladění E A D G H (E)

baskytaristi jako ublížení neumětelové většinou bez špetky smyslu pro humor libujících si v kvalitních aparátech s vymydlenými strunami a nechutně barevnými nástroji
0 xLajků:

4

hele to zas je myslim komplikace...

Já třeba když bëru do ruky kytaru, tak jí přeladim äby byla po kvartách. smile Podle mě je vůbec divný používat takovýto klasický ladění...jedna struna je tam nelogicky (vlastně dvě). Takhle ti stačí znát schéma jednoho akordu, jedný stupnice a můžeš to bez přemejšlení mrsknout kamkoliv na hmatníku. Kupříkladu na tapping je to podle mě super.

0 xLajků:

5

No, tak kvalit Jenicha nedosahuju, takže tapping zatím nic... Nicméně na 5tku se chystám a spíš se těším na opačnou variantu pátý struny na gdaeb smile
http://budvar.wz.cz/bassforum/gdaeb.gif
Možná se to časem změní, ale to béčko dole mě uhranulo smile

http://budvar.soulslavers.com/franta.gif Hartke VX 3500 @ Ibanez 1305 PM / Soulslavers
0 xLajků:

6

Jenich napsal:

hele to zas je myslim komplikace...

Já třeba když bëru do ruky kytaru, tak jí přeladim äby byla po kvartách. smile Podle mě je vůbec divný používat takovýto klasický ladění...jedna struna je tam nelogicky (vlastně dvě). Takhle ti stačí znát schéma jednoho akordu, jedný stupnice a můžeš to bez přemejšlení mrsknout kamkoliv na hmatníku. Kupříkladu na tapping je to podle mě super.

tu nelogičnost také dost dobře nechápu..ale si celkem rychle zvykneš

0 xLajků:

7 Naposledy upravil: Fuit (16. 06. 2007 18.08:08)

Určitě se prodávají struny s laděním na ,,vyšší" pětku, ale někdy právě s kytarovym laděním, kdy je tam přidaná pátá struna jako vysoký Hčko. Dost dobře to u baskyary nechápu:-)

OLP mm3, Fade jazz bass, Gallien Krueger 1001 RB-II, Gallien Krueger 410 RBH
0 xLajků:

8

Ty vyssi struny si na petky a sestky davaji vetsinou borci, co hodne solujou, aby ty sola byly slyset (na Hcko toho moc nenasolujete, a kdyz, tak to nikdo nepozna... smile ).

Hcko naopak zboznujou metalari a jim pribuzny. Inzeraty kapel: "prijmeme basaka, ale jedine s petkou" ve mne ale vyvolavaji smich... po podladeni na D jsem jen o ton a pul vys nez na H...

Sestku EADGCF pouziva treba Steve Clarke, kterej sem jezdi hodne (mj. s Deczim).

"Akademický PUNK" www.reklane.cz
0 xLajků:

9

no ono snad původní 5tky měly Cčko strunu?

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

10

jo, původně byly 5ky navržený pro highC

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

11

David napsal:

Ty vyssi struny si na petky a sestky davaji vetsinou borci, co hodne solujou, aby ty sola byly slyset (na Hcko toho moc nenasolujete, a kdyz, tak to nikdo nepozna... smile ).

Hcko naopak zboznujou metalari a jim pribuzny. Inzeraty kapel: "prijmeme basaka, ale jedine s petkou" ve mne ale vyvolavaji smich... po podladeni na D jsem jen o ton a pul vys nez na H...

Sestku EADGCF pouziva treba Steve Clarke, kterej sem jezdi hodne (mj. s Deczim).

Steve Clarke je od Decziho? aha...to jsem nevěděl...chvilku jsme si psali.

Ale ono ani nejde o sola, ale třeba o kapelu, kde má basák prostor hrát klávesy...už třeba jen flažoletový akordy budou na vysokejch strunách znít krásně. A vůbec akordový hraní tam bude skvělý.

0 xLajků:

12

Kdyz jsem hral s marw, tak jsem koketoval s preladenim basy do ladeni jako je u irske kytary...dadgad, abych mohl rychle chytat pouhym pohledem na hmatnik kytaristy, pac ty harmonie hned ne a ne vlizt do srdce. Ale je to blbost.
Ta necista kvartovost kytary ma svuj duvod, docela podstatnej, ale teraz nevim jakej.

Jinak s tema strunama uz to nebude takovje problem, protoze plno firem, myslim, ze s tim zacal elixir, ale urcite to delaj i DR a snad i DAddario, ze prodava ctyrkovy sady a zvlast low-B nebo high-C a v ruznejch tloustkach, takze se clovek ani nemusi drzet tech nesmyslejch rad s rovnymi rozdily tloustek mezi strunami. A vyssi nez high C uz zas nahrazujou struny kytarovy.

CEILIN KAT IZ WATCHIN U MASTERBATE
0 xLajků:

13

David napsal:

Hcko naopak zboznujou metalari a jim pribuzny. Inzeraty kapel: "prijmeme basaka, ale jedine s petkou" ve mne ale vyvolavaji smich...

http://budvar.wz.cz/bassforum/smich.gif

http://budvar.soulslavers.com/franta.gif Hartke VX 3500 @ Ibanez 1305 PM / Soulslavers
0 xLajků:

14

ja mam na bezprazci taky eadgc - a jsem spokojenej - cecko nahore je udelany jeste z jednoho gecka, pac jsou tam hlazeny struny a hlazeny cecko jsem nesehnal, cili tim pretazenim vznika fakt velkej tah...vyztuha v krku je na hrane, ale na druhou stranu se mi zda, ze se zvuk i ostatnich strun tim pridanim cecka celkem projasnil a takovy to celkovy pnuti, to jak je ta basa ted napruzena, celkem pekne ovlivnuje zvuk, nabeh tonu, sustain...

0 xLajků:

15 Naposledy upravil: Jenich (17. 06. 2007 10.09:00)

Dante napsal:

Ta necista kvartovost kytary ma svuj duvod, docela podstatnej, ale teraz nevim jakej.

No to bude kvůli tomu, aby byl minimální pohyb levý ruky při akordech a stupnicích.

0 xLajků:

16

A znate ladeni H E A D ? Pouziva to treba na svym Terra Sandbergu basak od Rammstein... myslim, ze by to vetsine metalaru stacilo... je prece zbytecny pridavat struny, kdyz jde jen o to duneni, ze...

"Akademický PUNK" www.reklane.cz
0 xLajků:

17

David napsal:

kdyz jde jen o to duneni, ze...

nejde jenom o to duneni, ale hlavne o pohodli hry

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

18

spider napsal:

je prece zbytecny pridavat struny, kdyz jde jen o to duneni, ze...

tos nemyslel uplně vážně ne?

0 xLajků:

19

Ale naopak, obávám se, že by většině tvdrejch pětkařů stačila trojstruná basa v ladění E subbasové, H, E...

0 xLajků:

20

Pavlík napsal:
Dan napsal:

Ale naopak, obávám se, že by většině tvdrejch pětkařů stačila trojstruná basa v ladění E subbasové, H, E...

http://avbasses.cz/images/archiv/3BOKP/3BO_KP_25.jpg
smile

vzhledově vyloženě basa do tvrdý muziky big_smile

educated in shopping and wasting time
blankly staring at the screens
am i already clever enough?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

21

Nook napsal:

vzhledově vyloženě basa do tvrdý muziky big_smile

Dneska je tu samá veselá kopa big_smile

0 xLajků:

22

Kubš napsal:

spider psal(a):

je prece zbytecny pridavat struny, kdyz jde jen o to duneni, ze...

tos nemyslel uplně vážně ne?

To sem nepsal jaaaaaa   roll

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

23

Chvilku jsem zkousel toto ladeni na bezprazci, ale vratil jsem se zpet. To cecko mi znelo nejak divne (nove niklove C z Dadarek na sestku), proste to nebylo ono. Navic me to strasne matlo, porad jsem si nebyl jisty, kde mam vlastne hrat. Tot muj nazor a zkusenost...

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

24

Dan napsal:

já myslím že většině tvrdejm imadgovejm 5ti lánákům  by stačilo jenom posakovat do rytmu a dělat "yeah mutha facka" hlavně že by byli krutě podladěný a vypadali dost cool....

0 xLajků:

25

Kubš napsal:

by stačilo jenom posakovat do rytmu a dělat "yeah mutha facka"

Na pristi zkousce otestuju.....

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

26

Grrr...ctyrka uz je jenom archeologicky nalez, bez petky do muziky nelez ;P
Treba v tom nasem metlosti by v zadnym pripade ctyrka nestacila. Bez hlubsich frekvenci a moznosti vyletet i do tech vyssich, by to jednoducho neslo. A pro vsechny ctyrkare uz asi po ste, cituju podpis jenoho na talkbassu nebo kde, Jaco played four, Jaco is dead.

CEILIN KAT IZ WATCHIN U MASTERBATE
0 xLajků:

27

voe mne jaco nezajima ani metal ..a 4ka rulezzzzzzz

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

28

Dante napsal:

A pro vsechny ctyrkare uz asi po ste, cituju podpis jenoho na talkbassu nebo kde, Jaco played four, Jaco is dead.

Vono taky na talkbassu je to samej dement, že jo smile)

0 xLajků:

29

no já třeba chápu pětku tak, že ponejvíc hraju na E-A-D a Gčko nahoře s Hčkem dole mám jako takovou pěknou šikivnou rezervu...ikdyž zkusit H-E-A-D čtyřku už mě taky napadlo, ale tím bych přišel o jedinou výhodu čtyřky, a sice levnější struny big_smile

0 xLajků:

30

smile Já Gčko používám snad nejvíc...řekl bych tak cca 4x víc než ostatní tři dohromady

0 xLajků:

31

ty nejsi basák ty si jenich smile

0 xLajků:

32

big_smile

0 xLajků:

33

Jenich napsal:

Já Gčko používám snad nejvíc...řekl bych tak cca 4x víc než ostatní tři dohromady

zas na dtuhou stranu kdyz si vezmes k sobe 2-3 brazilce s ozvucnejma drifkama strouhatkama a podobnejma volovinama ..tak ho prakticky nevyuzes :-D

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

34

chroustjazz napsal:

používáte někdo tento typ ladění? používá se vůbec? pohrávám si s myšlenkou, že bych si něco takového pořídil

Já jsem to začal používat asi před čtvrt rokem a jsem s tím naprosto spokojen. Háčko jsem moc nevyužil. Jinak co se týče strun, tak třeba Warwick dělá přímo struny s High C a od ostatních značek se dají aspoň sehnat kusový.

0 xLajků:

35

m3 napsal:
Jenich napsal:

Já Gčko používám snad nejvíc...řekl bych tak cca 4x víc než ostatní tři dohromady

zas na dtuhou stranu kdyz si vezmes k sobe 2-3 brazilce s ozvucnejma drifkama strouhatkama a podobnejma volovinama ..tak ho prakticky nevyuzes :-D

to je fakt...pokud by jim ovšem ještě z prdelí lezly bendovaný flažouny smile)))

0 xLajků:

36

Ahoj všem!
Tak jsem rád, že po zaregistrování můžu napsat první příspěvěk, navíc k tématu, které se mě týká. Používám Yamahu TRB-5 v ladění, o kterém tu diskutujeme. Kupuji klasickou sadu 4 strun + jednu samostatnou (ideální je kytarová struna d´Addario "D" rozměr 0.32"), která je asi 3x levnější než samostatné baskytarové "céčko". Myslím, že počet a ladění strun je o zvyku, takže hrát se po čase dá takřka na cokoli. Mně toto "tenorové" ladění vyhovuje maximálně, zkuste si něco poslechnout na našem webu. Tolik zatím pro první příspěvek a těším se na reakce.

0 xLajků:

37

Ahoj! Ty ses ten druhej z two bases. uz tady mame toho tvyho kamose ze Stavangeru - dobrou to muziku delate!

Basy: Aria STB (JB), Carvin XB75 custom, Hohner B2A
Komba: Carvin R600 , Marshall B25 MKII, Yamaha AA5
Ostatní: Line 6 Bass Pod XT Live, Ditto Stereo Looper (TC)
0 xLajků:

38

t.kedzior napsal:

(ideální je kytarová struna d´Addario "D" rozměr 0.32")

děkuji..tomu říkám cenná informace 8¨-)

0 xLajků:

39

dotaz - u šestistrunné verze E A D G C F by struna F byla asi jaké tloušťky?

0 xLajků:

40

Týjo... to už by bylo tak 0,25-0,20" ... už by se na to podle mě obtížně brnkalo... no, vyzkoušej si to, když máš teďka šestku : )

(jinak já už jsem E-A-D-G-C opustil, protože tu svou Yamahu TRB-5 jsem po 12 letech věrné služby nakonec prodal.. teď ji má "rysan"... já mám vobyč. čtyřku)

0 xLajků:

41

no..struna C bývá asi tak od 0.25 do 0.32, takže si myslím, že možná i méně, nežli 0.20 (0.18?) - pokusím se poptat v nějakých hudebninách (ne v kytarách.cz!)

jedu ji sehnat..uvidíme 8¨-)

0 xLajků:

42

tak veliký problém! ta struna musí mít min. metr..a kde ji pohledat? rozhodně v běžných hudebninách ji nemají

0 xLajků:

43

http://www.gorstrings.cz/

0 xLajků:

44

už jsem objednal na muzikeru

0 xLajků:

45

cos objednal?

0 xLajků:

46

D'Addario XLB 018 P 37,- Kč  37,- Kč
D'Addario XLB 020 P 37,- Kč  37,- Kč

pak ještě náhradní strunu C
D'Addario PSB 030 79,- Kč  79,- Kč

dopravné zdarma..zítra bych to mohl mít

0 xLajků:

47

Jo, taky jsem to používal, ty "adárka" jsou dost dlouhý i na basu, i když jde o kytarové struny.

0 xLajků:

48

no, našel jsem to mezi strunami na basu..ta snad..

0 xLajků:

49

t.kedzior napsal:

už by se na to podle mě obtížně brnkalo...

dal jsem na to tu dvacítku a hraje to super

0 xLajků:

50

Tak výborně! Ať ti to dobře hraje... a další basisti mají teď opět dobrý tip, pokud chtějí být takto "tenkostrunní".

0 xLajků: