1

Téma: Bassbox 2x12

Ahoj, mám možnost koupit dělaný basový box 2x12“, který bych chtěl připojit ke svému 300W kombu s jedním 15“ reprákem. V tom dvanáctkovém boxu jsou repra Eminence Gamma a tweeter (sice bez možnosti regulace nebo vypnutí, ale to se dá pořešit). Tak se vás chci zeptat, jestli to má vůbec význam? Nehledám nějaký jiný zvuk, kombíčko je Kettneří Basskick, jen chci rozšířit ozvučnou plochu a mít tím pádem zvukovou zálohu na větší pódia nebo na středně velké sály bez ozvučení basy přes PA, případně na venkovní hraní. Do 4x10 se mi moc jít nechce, a to hlavně kvůli ceně za slušný box se slušnými repro, ale zvažuju to taky jako možnost. Rád bych znal váš názor, sice jsem prošel nějaké thready týkající se různých boxů a jejich kombinací, nicméně k téhle konkrétní kombinaci (15 a 2x12) jsem nic moc nenašel. No a taky pokud máte zkušenosti s těma Gammama, budu rád, když se o ně podělíte.

Schecter C-5, Fender JB 62 RI MIJ (89)
Ampeg SVT-3 Pro, Ampeg SVT 410 HLF
0 xLajků:

2

Re: Bassbox 2x12

Hele zaprvý jednu zásadní věc, asi je ti to jasný, ale v tvym příspěvku jsem se to nedočet tak se chci ujistit-jedná se o aktivní box? Protože pasivní box sice můžeš do komba zapojit ale nic z toho nepoleze (tady bych si radši počkal až to někdo potvrdí)..
Jinak hodně záleží na konstrukci boxu-hlavně objemu, pokud to bude v mezích tak bych se moc nebál..
ale uvidíš co ti řeknou ostatní já jsem asi moc obecnej..

Hur Hur Hur!
Ehm...Keen JB (snímače fender), Hocke BG113..
A spousty chromu....:D
0 xLajků:

3

Jasan, jasan, kombo má výstup na externí box, takže z tohodle směru je to v pohodě. Dokonce je dělaný tak, že externí box se zapojuje seriově s interním reproduktorem, což znamená, že jde použít i celkem nízké impedance přípojného boxu (ale výrobce doporučuje minimálně 4 Ohm - což ten 2x12 box splňuje). Objem toho boxu přesně neznám, ještě čekám až mi prodávající pošle rozměry, ale baj vočko vypadá velikostí zhruba jako 4x10, takže cca 550x550x(hloubku neodhadnu).

0 xLajků:

4 Naposledy upravil: Milhaus (01. 06. 2007 20.25:17)

No ohledně ceny boxů 4x10 asi tolik, že jsem dlouho pátral po inzercích a podařilo se mi koupit Carvin V410T za cca 1/3 ceny původní (hraje naprosto brutálně a je naprosto v pořádku-původní majitel měnil kompletně apec). Chce to jen trpělivost a hledat, spousta basistů hledá lepší a lepší apec, to je tvoje šance. Na tvém místě bych raději volil box 2x10" (pokud nechceš větší), poněvadž zvukově získáš více konkrétnosti, o basy se postará Hugo s 15". Nehledě k tomu, že bys dostal box výkonově srovnatelný, ale menší a tudíž s menšími dopravními problémy.
...taky mně napadá, kolik Ohmů může mít přídavný box k tomu tvýmu kombu. To bych si taky zjistil spolu s impedancí zmíněné bedny 2x12". Éto vsjo! Dasvidánja druzjá.

Ibanez BTB-405 QMHS, Jolanka D-BASS
Mareček eLeMdvojka, CARVIN V410T, H-BASS 115

...vám povím, se z teho občas linó tóny....se jeden diví...
0 xLajků:

5

Rozumáju a celkem i souhlasáju. Po 2x10 jsem pokukoval taktéže, třeba se mi hodně líbila bednička Warwick WCA 211 PRO, je za rozumnou cenu a s dobrými referencemi, jen mi u ní nevyhovuje impedance - má totiž 8 Ohm (kombo by to utáhlo - externí box může být od 4 Ohm nahoru), což je optimální pro paralelní zapojení, ale já mám k dispozici jen seriové sad Sice by se to zřejmě dalo přežít, ale nechci přijít ani o Watík.

0 xLajků:

6

dunbas napsal:

Rozumáju a celkem i souhlasáju. Po 2x10 jsem pokukoval taktéže, třeba se mi hodně líbila bednička Warwick WCA 211 PRO, je za rozumnou cenu a s dobrými referencemi, jen mi u ní nevyhovuje impedance - má totiž 8 Ohm (kombo by to utáhlo - externí box může být od 4 Ohm nahoru), což je optimální pro paralelní zapojení, ale já mám k dispozici jen seriové sad Sice by se to zřejmě dalo přežít, ale nechci přijít ani o Watík.

Pak bych neváhal a šel bych do N210H od Hockeho. 300W v neodymech do 4ohmů a za nějakých 10klacíků a máš po problémech. Na Warviky jsem měl možnost několikrát hrát a ani jednou mně to nepřesvědčilo (od Warva jedině Corvette 5-strunu - jednou bude, to vím), ale každýmu sedí zvukově něco jinýho. Vybírej raději o měsíc déle, ale nepřestřel. Hodně zdaru.

0 xLajků:

7

No našel jsem si asi ten tvuj inzerát a na tvym místě bych do toho šel, druhá věc je ale že jsem v tom hledání super zvuku dost rezignoval, ostatní možná řeknou že to za to nestojí....

Hur Hur Hur!
0 xLajků:

8

Jo, jo, nespěchám, zvažuju, koukám, pročítám, přemítám a zatím je fakt, že nevím. Proto se ptám smile a jsem vděčný za každý názor...

0 xLajků:

9 Naposledy upravil: Milhaus (01. 06. 2007 21.16:10)

Jekub napsal:

No našel jsem si asi ten tvuj inzerát a na tvym místě bych do toho šel, druhá věc je ale že jsem v tom hledání super zvuku dost rezignoval, ostatní možná řeknou že to za to nestojí....

Ukaž mi jednoho, kdo je schopen obecně specifikovat SUPER zvuk. Nikdo, protože je to věc ryze subjektivního názoru. Co zní jednomu jako bomba zvuk, to jinýho odradí. Pokud jsi rezignoval na hledání, tak alespoň využij toho, že ostatní nerezignovali. Taky bych chtěl komplet hlava+box od Huga Kettnerovýho, ale nemám love, tudíž hledám nejlepší z dostupných možností a neberu hned první, co se namane. Jde přece o tvůj pocit ze hry a věř mi, že na apec, kterej pořádně nehraje, tě to bavit nebude a ty budeš akorát tak nasr....

Jen tak mimo mísu. Teď jsem na zkoušce poprvé zkoušel toho Carvina s půjčeným GK RB700 a takový maso ještě ve zkušebně nebylo, hned bylo vidět i na ostatních, že je to baví s tím pořádným basovým soundem. Srovnání se špitajícím kombem se to absolutně nesnese. Ten pocit ze hry je úplně někde jinde, pokud slyšíš každej úder, každou chybu a do nohou ti vrní ukrutný spodky.
Popřemýšlej, já jdu chrnět, páč mám po 12-ce a čekají mně ještě 3 noční. Brou

0 xLajků:

10

Už jsem to tady někde psal.Jde jen o tvůj luxus na pódiu a ve zkušebně.Na vysledný zvuk v PA-čku to při dnešním snaze zvukařů basu zvučit lajnou to nemá vliv.Jak říkám, viděl jsem dost kapel, kde měli basáci aparáty jako kráva, zvukař zvučil lajnou a udělal z tý basy takovej hnus, že jsem se nestačil divit.Takže se přikláním k názoru Jekuba....také jsem rezignoval na hledání toho "nej" zvuku.S tím jak mi to hraje jsem spokojenej a to hraju dost tvrdou muziku.Bubeník jede jako fretka na dvoušlapku a kytarista má Riveru a přez to se slyším uplně parádně.Ono jde taky o to, si to v kapele trochu ošéfovat...kytaristi mají ve zvyku hrát hodně do basů a to je myslím chba.Můj kytarista má naopak vostrej jedák a s mojí hutnou basou je to jak prdel na hrnec.Jo...a ještě jsem si teď pořídil Bass Over Drive ODB-3 od Bosse....paráda!

0 xLajků:

11

http://www.prosektura.cz/foto/30.jpg                   Já mám tohohle 400 watovýho "Macíčka" a jsem spokojenej

0 xLajků:

12

Ale já ti tvůj pocit neberu, jen mi tvůj přípěvek potvrdil to, co jsem dubassovi psal, že jde jen o jeho subjektivní pocit za hry, o zvuk, s jakým bude spokojenej a jaký ho bude hnát dopředu.
A tomu ošéfovávání v kapele asi tolik, že prosadit se s 400w drobečkem proti 1kytaře je celkem lambada ve srovnání s 100w kombem proti 2kytarám...ale to jen na okraj, aby řeč nestála.

0 xLajků:

13

ono to není tak jak to přímo zní, jde o to že jsem chtěl basu Fender JB, dlouho to byl muj sen, ale musel jsem do začátku koupit JB co mám, nasadil jsem na něj aspoň snímače z japonskýho fendera a ejhle, ono to hraje stejně jako fendřík za 20klacků, pořídil jsem z druhý ruky kombo od Hockeho, pak jsem si moh zahrát na Ampega 115 a on zněl stejně nebo dokonce i hůř, byl to kousek z prodejny žádná xtá ruka...samozřejmě že je jasný že když k sobě zapojíš maličký kombo nebo pořádnou 4x10 tak zvuk bude jinej, spíš jsem to přestal tolik řešit jako dřív, mám to jasně nalajnovaný-ještě předzesik, pak externí box a začas holt našetřit těch 30k a koupit sestavu od Warwicku, jde o to že kroucením knoflíkama na apci a na base popřípadě s různejma efektama a simulacema dosáhneš skoro každýho zvuku. Jde o to že pokud nemáš úplně vyhraněný nároky na zvuk, tak ho dosáhneš skoro se všim, v mezích rozumu na behringer kombo to pujde asi těžko.
Před tim jsem si sednul a řešil-fajn můžu sehnat 20k co s tim, jakou aparaturu koupit? Jakej zvuk budu mít? Teď vim že potřebuju nějakej odpovídající výkon a taky plochu co to zabere a vážně nesejde na tom jestli to bude W, nebo HK, nižší řada Ampegu a Ashdownu, zvuky tam nastavim stejný jen třeba budou poťáky v jinejch polohách...
Proto se tim teď nevzrušuju, pokud např. bedna má v sobě 2x12 Eminence Gamma tak tak bude hrát, když nebude mít nějakej příšerně vymyšlenej objem tak bude hrát jako všechny standartní 2x12 pokud nebude nějak vyku*vená.
Asi jsem jen otrávenej ze zkouškovýho smile

Hur Hur Hur!
0 xLajků:

14

To MIlhaus: A znáš lampový Rivery?To by jsi se divil, jak to kytaristovi hraje.Jinak s tím pocitem s Tebou naprosto souhlasím.Taky bych se podepsal pod názor...někdo ho už tady psal, že to všechny ve zkušebně daleko více baví, když to prostě funí.

0 xLajků:

15

Souhlas, hudba je prakticky jen o pocitu (pro mě teda určitě). No a občas mám pocit, že plocha repráků navíc by neškodila. Jenže se mi nechce tahat ledničky, proto se to snažím pořešit trošku oklikou (měl jsem tu čest na pár koncertů táhnout bednu 2x15 a jako odstrašující příklad mi to stačilo).

0 xLajků:

16

To je presně ono....také jsem měl lampovej preamp, k tomu PEAVEY MARK VI hlavu,bednu 4x10 a bednu 1x15, ale už mě to prostě nebavilo tahat!!Takže jsem to vše prodal a koupil si to kombo viz "foto nhoře".Ten Laney zesík nebyl nic moc, tak jsem ho vyměnil za zesík Marshall, kterej sem vsadil do tý Laney bedny a takto je to fakt vražedný.Mívám ho na zemi "na kolečkách" a parádně mi vlajou nahavice.

0 xLajků:

17

Jj, zvuk taky nějak extrémně neřeším, vím, že to nemá cenu. I když teda do linky jsem hrál naposledy před asi dvěma roky. Většinou teď totiž hrajeme akce ve středně velkých místnostech (žádné megasály), které zvučíme jen pódiovkou plus vnější bedny jen na zpěv a maximálně šlapák. Pokud hrajeme ve velkém sále, tak si zvukař, který s náma na tyhle akce jezdí, zvykl, že basu zvučí mikrofonem a je to v pohodě - ale zrovna na těchle větších pódiích se hodí, když má člověk hlukovou rezervu, aby ten mikrák neodfoukl smile a přitom se slyšel i když oběhne bicí...

0 xLajků:

18 Naposledy upravil: Jekub (01. 06. 2007 21.57:21)

dunbas napsal:

Souhlas, hudba je prakticky jen o pocitu (pro mě teda určitě). No a občas mám pocit, že plocha repráků navíc by neškodila. Jenže se mi nechce tahat ledničky, proto se to snažím pořešit trošku oklikou (měl jsem tu čest na pár koncertů táhnout bednu 2x15 a jako odstrašující příklad mi to stačilo).

tak tohle naštěstí nemusim řešit, naopak už několikrát jsem si z kluků a ze zvukaře udělal sradu tim že bedny co tahali ve dvou jsem si vždycky chňapnul do náručí a odnes do auta sám smile ale chápu že když už to bude třeba 4x10 tak se to blbě drží big_smile

Hur Hur Hur!
0 xLajků:

19

No.., když má někdo apec, kterej hrne dobrej a věrnej signál z "kanon" lajny, tak to ještě jde.Ale jinak jsem samozřejmě pro zvučení mikrofonem.Nevím, proč-alespoň co já jsem posl.dobou zažil, se tomu ti zvukaři zuby nechty brání.

0 xLajků:

20

Linka zabíjí, to ano. Ovšem ne když máte špičovej předzesík a dobře udělanej D.I.výstup...

0 xLajků:

21

...duplikace bez legrace...

0 xLajků:

22 Naposledy upravil: Jekub (01. 06. 2007 22.17:25)

já se teda celej večer dobře bavim big_smile

počítám ale že už asi budu brzo bit za OT

Hur Hur Hur!
0 xLajků:

23

Jekub napsal:

tak tohle naštěstí nemusim řešit, naopak už několikrát jsem si z kluků a ze zvukaře udělal sradu tim že bedny co tahali ve dvou jsem si vždycky chňapnul do náručí a odnes do auta sám smile ale chápu že když už to bude třeba 4x10 tak se to blbě drží big_smile

...a ještě hůř se to nosí do úzkejch schodů...

0 xLajků:

24

jedině pak hrát pod okny big_smile

Hur Hur Hur!
0 xLajků:

25

Jekub napsal:

jedině pak hrát pod okny big_smile

tak to jo, ta romantika, ten výhled...juj

0 xLajků:

26

Pavlík napsal:

Ale sou i takový kurvy který nechtěj jít ani přes preamp a na pódium ti vedle bedny šoupnou rovnou DI box - Mě osobně se to stalo ne jednou, ale to byl punx no sad

Je fakt, že jsem měl asi štěstí, že zvukař DIčko neměl. Přesvědčování o mikrofonu jsem řešil tak, že jsem odpojil linkový výstup v kombu (v tom co jsem měl dřív)... A bylo vymalováno... Teď už to neřeší...

0 xLajků:

27

Gamma 12 se už nevyrábí a nějak se mi nepodařilo najít parametry na netu, oskenoval jsem tedy alespoň z mého archivu.
http://img204.imageshack.us/img204/118/gamma12wq9.jpg

BL-700NT, TRB-1005NT, B4Fl, BB-350, RB-660Fl
SVM-360 hybrid, SVM-600 hybrid, 4x10 DeltaLite II-2510, 4x10 Beta 10-A, box EV-18B+2x10 Gamma, kombo SVM-300 KappaLite 3015, Peavey TNT-130 aj.
0 xLajků:

28

Betaron napsal:

Gamma 12 se už nevyrábí a nějak se mi nepodařilo najít parametry na netu, oskenoval jsem tedy alespoň z mého archivu.
http://img204.imageshack.us/img204/118/gamma12wq9.jpg

Díky moc, taky jsem to na jejich webu hledal marně. Tvůj archiv je fakt obsáhlý. Koukal jsem na ten Xmax=1,6 mm a zdá se mi pro basu nic moc, nicméně Xmech je slušných 21,3 mm, tak by to snad nemusel být problém, že? A ještě jedna věc, podle tvých zkušeností - jaká by měla být zhruba litráž? Abych tak nějak rámcově tušil... Ta bedna má dva kruhové basreflexy, každý zhruba o průměru 55 mm.

0 xLajků:

29

Mohu-li Gamma 12 posoudit podle mých Gamma 10, taky Xmax=1,6mm, bude mít pravděpodobně  ostřejší zvuk a přílišné litry této 12tce asi svědčit nebudou.
Když dvě 12“ Gammy umístíš šikmo v úhlopřícce po výměně ozvučnice 4x10, bude to akorát aby se tam vešly. Objem těchto boxů bývá cca 110 – 120litrů, což by mohlo vyhovovat.
Navrchu listu s parametry je vidět cena za kterou se prodával naposledy – 1677,-Kč. Takže za bednu se dvěma staršími reproduktory bych dal tak 3kila +/-.

SVM-360 hybrid, SVM-600 hybrid, 4x10 DeltaLite II-2510, 4x10 Beta 10-A, box EV-18B+2x10 Gamma, kombo SVM-300 KappaLite 3015, Peavey TNT-130 aj.
0 xLajků:

30

Betaron napsal:

Mohu-li Gamma 12 posoudit podle mých Gamma 10, taky Xmax=1,6mm, bude mít pravděpodobně  ostřejší zvuk a přílišné litry této 12tce asi svědčit nebudou.
Když dvě 12“ Gammy umístíš šikmo v úhlopřícce po výměně ozvučnice 4x10, bude to akorát aby se tam vešly. Objem těchto boxů bývá cca 110 – 120litrů, což by mohlo vyhovovat.
Navrchu listu s parametry je vidět cena za kterou se prodával naposledy – 1677,-Kč. Takže za bednu se dvěma staršími reproduktory bych dal tak 3kila +/-.

Jasan, díky moc.

0 xLajků:

31

Matej napsal:

To MIlhaus: A znáš lampový Rivery?To by jsi se divil, jak to kytaristovi hraje.Jinak s tím pocitem s Tebou naprosto souhlasím.Taky bych se podepsal pod názor...někdo ho už tady psal, že to všechny ve zkušebně daleko více baví, když to prostě funí.

Myslím, že zkušenosti s kytaristama máme zhruba stejný. Náš kytarák má 100W lampu Hugo&Kéťa, lechtá to tak max 2/10 a zvukově dost brutální a hlasitosti ažaž. Vítej v klubu.

0 xLajků:

32

To MIlhaus: Tak to se ti s ním hraje ok co?Já mám rád, když má kyterista silnej apec.V mojí původní kapele mel kytarák Marshálla "Slash" model-asi něco jak ten tvůj a to byl taky vopal.Hráli jsme v "déčku" a bylo to fakt hustý.Je jsný, že to na sluch asi žádná rehábka není, ale když mě to prostě dělá dobře, když to hraje nahlas a nabíjí mě to.Stejně tak na živo....já si to rád užívám-mám vysílajdu, takže lítám po pódiu, točím se dokola atd.a kdyby to nefuňelo, tak bych si připadal jak nahej v křoví!Seru i na zvukaře, který tě nutěj hrát na pódiu potichu.Viděl jsem třebas Anthrax na Malé skále-hrál jsem tam taky(tak jsem měl VIP), takže jsem stál na pódiu za nima-tak 3 metry od bubeníka a z toho zvuku na pódiu jsem sral kostky.A to jak hráli a co u toho dělali....to se nedá komentovat,to se musí zažít!

0 xLajků:

33

Pokud to opálíš na podiu v klubu velkým 3x5m, tak se zvukařům vůbec nedivím, pokud jim přeřveš i předky. Na druhou stranu je potřeba se na podiu slyšet, není nic horšího než chytat každou odezvu od zdí a tápat, kde v tom hluku je asi moje basa. Ohledně zkušenosti s Anthrax se ti nedivím, je to vždycky zážitek hrát s nekým z velikánů. Kdysi jsme hráli s Vomitory, Callenish Circle + nějaký jiný bandy a ....hustý.
On jen taky kurev... rozdíl v přístupu zvučení a servisu vůbec při takových větších akcích nebo při většině klubových akcí u nás.

0 xLajků:

34

Nojo...ale my jsme hráli někdy v 18 hodin a Anthrax před půlnocí.Ale bylo to na tom samým pódiu...hehehe.Proto já ty uplně malý klubíky nemusím!Snad jedině, kdyby se to dalo hrát nějak "unppluge", ale to by byla spíše pěkná komedie.Mám rád takový větší kluby, kde mají stálého zvukaře, nebo nějaký fesťáky, kde už mají zvukaři něco za sebou.Ale je zase pravda, že je lepší narvanej malej klubík,než polopráznej větší.

0 xLajků:

35

Betaron napsal:

Takže za bednu se dvěma staršími reproduktory bych dal tak 3kila +/-.

3kila jako 300 korun?? nebo tam najihovychode rikate kila litrum??? :-O

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

36

m3 napsal:

Betaron psal(a):
Takže za bednu se dvěma staršími reproduktory bych dal tak 3kila +/-.
3kila jako 300 korun?? nebo tam najihovychode rikate kila litrum??? :-O

Tomu také nerozumím!!

0 xLajků:

37 Naposledy upravil: Betaron (03. 06. 2007 15.17:40)

Ale samo, že se jedná o 3000,-Kč.
Uvědomil jsem si to trochu později, každý neuvažuje po elektrické stránce jednotkové soustavy, kde: kilo=tisíc něčeho.=D

např: 1kiloOhm = 1000 Ohmů

0 xLajků:

38

Betaron napsal:

Ale samo, že se jedná o 3000,-Kč.
Uvědomil jsem si to trochu později, každý neuvažuje po elektrické stránce jednotkové soustavy, kde: kilo=tisíc něčeho.=D

např: 1kiloOhm = 1000 Ohmů

ještě že nejsi expert přes počítače, to bys cenu takový bedny odhadnul zhruba na 3072Kč wink

educated in shopping and wasting time
blankly staring at the screens
am i already clever enough?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

39

Osobně bednu 2x12 používám ke kombu Ampeg BA 500. Dodává mi to mnohem příjemnější, měkčí středy než dokáže samotný Ampeg. Jsou tam 2x12 repro Beta 12A. Bedna 2x12 hraje trochu jinak než na co jsou basáci zvyklí....klasika 4x10 nebo 1x15. Je to položené dost do středů....ideální pro prstové hráče nabo pro bezpražec. Byla to moje první bedna a na 2x12 nedám od té doby dopustit. Pak jsem koupil AMPEG s repro 2x10, ale když to zapojím dohromady tak je opravdu MASO!!!

0 xLajků:

40

Luboschek napsal:

Je to položené dost do středů....ideální pro prstové hráče nabo pro bezpražec.

Děkuju, potvrdila se mi má neověřená domněnka ! No tak že bych místo Glockenklanga Space (1x12) pořídil jen o málo dražší Double (2x12) ? A kdo se tim má tahat ? ...

0 xLajků:

41

Rozhodně toho Doubla vyzkoušej,já sem z něj byl nadšenej a ta váha neni tak strašná.
Jestli ještě budu pořizovat další bednu tak jedině 2*12.

MARKBASS STANDARD 151HR
GALLIEN KRUEGER GT700RB-II
0 xLajků: