1

Téma: Tmel

při bližším prozkoumání jsem přišel nato, že krk není k tělu "hladce" připevněný, ale že se mezi něj a tělo dá strčit třeba papír. Někde nevím už zde jsem četl, že krk by měl co nejlépe doléhat, že se to příznivě projevuje na hudebních kvalitách nástroje. Napadlo mě tedy, že bych škvíri vymazal tmelem na dřevo, který by pak zatvrdl a zvuk nástroje by se měl teoreticky zlepšit (možná i trochu zmenšit dohmat). Nevyznám se však ve stavění nástrojů tak nevím, jestli si tím zvuk třeba nezkazím. Poradí někdo?(i kontakt na člověka co by mohl poradit by se moc hodil)

Fokus MusicMan 4str., Digitech BP80, Předzesík Behringer Tube Ultragain Mic 200,stavěný reprobox s Eminence Kappa 15LF 600W, 101dB
0 xLajků:

2

Re: Tmel

no je to těžkjý soudit ale dle mýho má asi tmel mizivý akustický vlastnosti takže by tochtělo najít jinou metodu

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

3 Naposledy upravil: d.a.l.i (12. 12. 2005 10.31:46)

Neboj se, odsroubuj krk a vyhlad plochy jak na tele, tak na krku (venuj pozornost i vnitrnim okrajum na tele). Udelej si z rovneho hranolu a smirku brousitko, popr. nejdrive vetsi nerovnosti (kapky laku) servi treba dlatem a plochy dorovnej. Vyhod trisky a ostepky, ktere mozna koukaji z der po sroubech (udelej do diry na tele maly kuzel na nove odstepky).

Tmel taky nepovazuji za dobre reseni.

PS: Jestli si chces nekdy udelat vylet do Zabrehu, dej vedet a domluvime se. Mrknu se na to.

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

4

gonzo: ja si na kytare chtel jednou udelat "pololepenej krk" proste jsem to vyplnil chemoprenem, nebo cim a jeste prisrouboval.. zvuk a hlavne sustain byl miliardakrat slabsi.....

jinak bych tam misto papiru narval spis platek z klarinetu nebo saxu.... drevo ke drevu ne wink

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

5

juhuuu - chemopren je pruzny, pohlti vibrace. Kdyz uz lepit, tak klih, ktery se na nastroje pouziva a v pripade potreby je mozne jej aspon nejakym zpusobem rozlepit (narozdil od takoveho epoxidu, ktery na nastroj pouzije leda barbar)...

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

6

d.a.l.i: jojo, to jo, vsak vis co, to byla jen takova ta debilni myslenka, co se kazdymu proste musi ovacs prohnat hlavou smile))) kazdopadne mam sroubovany krky radsi.... takze to je zase v puvodnim srtavu, ale ten chemopren sundat byla taky makacka .)

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

7

Podle me si pruchozi krk muze dovolit jen opravdu velmi dobry, nebo opravdu velmi hluchy basista.
S tou mezerou na krku je to jasne, ja sem vybiral levňovku podle toho, aby byl spoj bez mezer. Klíh je možnost a asi nejlepší, jenže nějaké větší zásahy do nástroje bych nedoporučoval, třeba to broušení - opatrně. Lepší je si nechat poradit, popř. říct někomu zkušenému v okolí, aby ti to ukázal, nebo za flašku něčeho dobrého - udělal.

Jazz Bass kopie, 13" bedna, Bass L-amp zesák.
0 xLajků:

8

S dobrým alebo hluchým basistou to nechápu, prosím vysvětlit. Díky

0 xLajků:

9

A helemese, Pepo, co to vidím v tvém avataru - Solton BK 100, to zní dobře, jakpak to hraje?

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

10

EquileEmve napsal:

Podle me si pruchozi krk muze dovolit jen opravdu velmi dobry, nebo opravdu velmi hluchy basista.

myslím, že tohle je především o vkusu, prostě jakej má kdo rád zvuk, no a taky záleží kdo tu basičku s průběžným krkem dělal.

WARWICK  Thumb bolt-on, aparat?vetsinou ten co je na podiu:)
0 xLajků:

11

Taky by me zajimalo, proc rikas, ze si pruchozi krk muze dovolit jen...
Moje ctvrta nebo pata basa mela pruchozi krk a uprimne, vsiml jsem si toho az po nejake dobe (kupoval jsem ji starsi a byla cela cerna - Hohner BV - petka padlo)... Co hlavne muzu vyzdvihnout, tak byl velmi solidni sustain. Oproti tomu struna H byla dost uhuhlana. Jinak nastroj, ktery splnil svuj ucel, dnes bych ho uz nechtel, tehdy me posunul o kus dal...

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

12

DOBRY pruchozi krk = je slyset kazdy detail. Takze treba slaping se na tom nekomu muze zdat takovy zahuhlany a nepekny-nedotazeny, protoze ho dokonale neumi atd. atd. S tim "opravdu velmi dobrym basistou" sem to prehnal.  Jde o to, ze treba nedokonale tlumeni je na base s dobrym pruchozim krkem mnohem vice slyset a kde jaka nepresnost leze primo do aparatu vic nez u sroubovaneho krku. To pak vede k nacviku pulek a tlumeni. Vas se to asi netyka, ale hodne basistu v mem okoli by s tim melo problem.

0 xLajků:

13

no hele ale ruku na srdce kolik z vás je tu opravdu zapřísáhlých slaperů taperů a nevím kolik jiných techniků...:) no pánové sme zvědav kolik z vás má pro tyhle fajnový techniky větší použití než "jednou za pár písniček a to jen na chvíli" samozřejmě  nemám na mysli exhibiční a promo nahrávky alá Jenich (ještě ted mám noční můry o tom jak to válí big_smile )
je to hodně mimo téma ale tak mě to napadlo...když se tady už stejně řeší něco jinýho než tmelení krku

0 xLajků:

14

to EquileEmve: jo, to zní dost logicky,nezbývá než souhlasit, i když jsem ještě na žádnej neck-on nástroj nikdy nehrál.
to Kubš: to jest pravda.Osobně používám dost často flažolety, některý písničky (ale opravdu jen málo) odslapuju, ale to je tak všechno...

0 xLajků:

15

EquileEmve napsal:

DOBRY pruchozi krk = je slyset kazdy detail. Takze treba slaping se na tom nekomu muze zdat takovy zahuhlany a nepekny-nedotazeny, protoze ho dokonale neumi atd. atd. S tim "opravdu velmi dobrym basistou" sem to prehnal.  Jde o to, ze treba nedokonale tlumeni je na base s dobrym pruchozim krkem mnohem vice slyset a kde jaka nepresnost leze primo do aparatu vic nez u sroubovaneho krku. To pak vede k nacviku pulek a tlumeni. Vas se to asi netyka, ale hodne basistu v mem okoli by s tim melo problem.

No, souhlasit by se s tim dalo. Docela mi dalo prace, nez jsem se naucil trochu tu basu utlumit - oproti starsi Yamaze 250RBX byla neuveritelne "vitalni", stacilo brnknout na nejake strune a po chvilce byly slyset vsechny... Na dalsich basach jsem si toho tak nevsiml...

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

16

-> Dr. Gonzo: Když se vrátím k původnímu tématu, tak se mi zdá logické, že by krk měl dokonale přilnout plochou ke krku. S tmely ti můžu poradit, neboť je to moje živobytí. Jeden místní kytarář od nás používá dva tmely: 1.)  Polytmel Dřevo na viditelné části. Je i po vytvrzení pružný takže pracuje se dřevem. Díky tomu se ale hůř brousí. Má transparentní barvu do smrku. 2.) Na ostatní práci používá běžný karosářský tmel, tuším že Super Plus. Ten je tvrdší a lépe brousitelný. Myslím, že pokud se rozhodneš tmelit, byl by vhodnější.
Výhoda těchto tmelů je ta, že jsou dvousložkové a vytvrzují v celém objemu, takže je možné tmelit ve větších vrstvách a méně se po vytvrzení smršťují než jednosložkové tmely. Nevýhoda je ta, že pokud se rozhodneš je někdy odstraňovat, tak to bude stát dost námahy (naštěstí ne tak moc jako s epoxidem).
Rozhodně si dobře rozmysli, než začneš tmelit, jestli by nebylo vhodnější např. srovnat jednu nebo obě plochy mechanicky a přelakovat, což už by byl zásah spíše pro odborníka.
Vzorky zdarma ti případně zašlu.

Warwick Streamer 5 bolt-on, Ampeg SVT3-PRO, box SVT-410HLF
0 xLajků:

17

Kubš napsal:

no hele ale ruku na srdce kolik z vás je tu opravdu zapřísáhlých slaperů taperů a nevím kolik jiných techniků...:) no pánové sme zvědav kolik z vás má pro tyhle fajnový techniky větší použití než "jednou za pár písniček a to jen na chvíli" samozřejmě  nemám na mysli exhibiční a promo nahrávky alá Jenich (ještě ted mám noční můry o tom jak to válí big_smile )
je to hodně mimo téma ale tak mě to napadlo...když se tady už stejně řeší něco jinýho než tmelení krku

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

18

http://nfbass.wz.cz/jazzik.mp3 to mi připomnělo...to jsem si takhle jednou zase blbnul¨...tak pro inspiraci..proste standardy...jeden track je begl, druhej solo. čus smile

0 xLajků:

19

Jenich napsal:

http://nfbass.wz.cz/jazzik.mp3 to mi připomnělo...to jsem si takhle jednou zase blbnul¨...tak pro inspiraci..proste standardy...jeden track je begl, druhej solo. čus smile

snad už nemusím dodávat, že je to strašně hnusný, nepřesný, přebuzený a šitý horkou jehlou :ú smile

0 xLajků:

20

jo ještě sem to neslyšel a už vím že to je zas něco co mě srazí na kolen sad a zjistím že sem zas neppokročil ve hraní tolik jako sem myslel big_smile

0 xLajků:

21

Kubš napsal:

jo ještě sem to neslyšel a už vím že to je zas něco co mě srazí na kolen sad a zjistím že sem zas neppokročil ve hraní tolik jako sem myslel big_smile

tak to schválně poslechni smile Neni to moc složitý ten begl je tapping, ale jenom  pravou rukou akordy a levou walking bass. Nahrál jsem to, protože mi lidi vytýkají, že hraju jenom rytmický věci a kálim na melodky. smile

0 xLajků:

22

moc pěkný:) takovejhle jazzík můžu ale pánové slyšel sem (a viděl v tv) MIlese Davise a v tu chvíli sem pochopil proč někteří lidi nechápou jazz jako hudbu-bylo to dost divoky a ani já sem nepochopil v čem je to skrytý kouzlo:(

0 xLajků:

23

TigerMan napsal:

-> Dr. Gonzo: Když se vrátím k původnímu tématu, tak se mi zdá logické, že by krk měl dokonale přilnout plochou ke krku. S tmely ti můžu poradit, neboť je to moje živobytí. Jeden místní kytarář od nás používá dva tmely: ...

Tuhle vec bych rozhodne neresil tmelem! Neverim tomu, ze kytarar pouziva tmel mezi telo a krk. A pokud ano, tak bych rekl, ze ma ponekud sverazne metody prace... Veril bych tomu, ze takto opravuje kosmeticke vady kytary a pak misto zalakuje.
Ale davat mezi telo a krk pruzny tmel je pekna konina. A tvrdy bych taky nedaval - patri prece drevo na drevo...

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

24

d.a.l.i napsal:
TigerMan napsal:

-> Dr. Gonzo: Když se vrátím k původnímu tématu, tak se mi zdá logické, že by krk měl dokonale přilnout plochou ke krku. S tmely ti můžu poradit, neboť je to moje živobytí. Jeden místní kytarář od nás používá dva tmely: ...

Tuhle vec bych rozhodne neresil tmelem! Neverim tomu, ze kytarar pouziva tmel mezi telo a krk. A pokud ano, tak bych rekl, ze ma ponekud sverazne metody prace... Veril bych tomu, ze takto opravuje kosmeticke vady kytary a pak misto zalakuje.
Ale davat mezi telo a krk pruzny tmel je pekna konina. A tvrdy bych taky nedaval - patri prece drevo na drevo...

Ono to nebylo myšleno, že používá tmely na tuto věc, jen jsem Dr. Gonzovi psal malý přehled, co se používá při výrobě nástrojů. Samozřejmě, že nejlepší je spoj dřevo na dřevo, proto jsem taky psal, ať si dobře rozmyslí, než začne cokoliv tmelit.

Warwick Streamer 5 bolt-on, Ampeg SVT3-PRO, box SVT-410HLF
0 xLajků:

25

Tigerman: stejne by me zajimalo, na co konkretne ten kytarar pouziva tmely? Na elektricke kytary si to nejak neumim predstavit...

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

26

tatík je truhlář a tmel co mi nabízel není nic pružného, když to zatvrdne tak je to jak šutr

Fokus MusicMan 4str., Digitech BP80, Předzesík Behringer Tube Ultragain Mic 200,stavěný reprobox s Eminence Kappa 15LF 600W, 101dB
0 xLajků:

27

no a jaký má šutr akustický vlastnosti?? smile

0 xLajků:

28

myslim že když nim dostaneš do hlavy tak se ti drží sustain v hlavě hodně dlouho smile

Basy: OLP MM3 Natural, Jolana D-bass se snímači Basslines
Aparat: Mesa BASS 400+ by Rockwell, Gallien-Krueger NEO410, Korg DTR 1000, Behringer BX600
Efekty: MXR Bass D.I.+, Behringer - Bass Chorus, Beta-Aivin - Bass Eq. 3x , Digital Reverb, MultiEffect.
Kabeláž: Planet Waves
Struny: D´Addario (.050-.135) & Ernie Ball (.045-.105)
0 xLajků:

29

no jo to je fakt! to mě nenapadlo takový hučení v hlavě leckdy lepší než sebekrutější deathmetal....ale zas asi už pak tu hlavu nenaladíš...

0 xLajků:

30

čím větší hustota, tím lepší prostředí pro šíření zvuku a ten tmel bude mít hustotuještě větší

0 xLajků:

31

Gonzo: takže nejlíp hraje černá díra?

0 xLajků:

32

To Tigerman: jestli je to ten kytarář, kterého myslím já, tak bych se nedivil, kdyby tam ten tmel švihl...

0 xLajků:

33

4Equile:když bys to vzal jako látku co má největší hustotu a pominul ostatní fakty, páč se o tom moc neví, tak teoreticky ano

0 xLajků:

34

ha koukám Gonzo strikes back!!!!

0 xLajků: