Gin napsal:jen sem nechtěl bejt tak hrubej, aby se to nedotklo třeba Mikulíka. Bože, třeba si to nepřečte
Ale přečte

Betaron napsal:V roce 1977 byly Maya baskytary k dostání za bony v Tuzexu v Gottwaldově (Zlín).
To jsem netušil, že se daly basy takhle koupit i tady, já myslel, že se daly jen propašovat ze Západu...
Basa je moc pěkná, vzpomínám si, že Slot Bass tady nedávno lákal na rozprodej precisionů včetně japonskejch... já myslel, že to byly jen drahý originály vod Fendera, kdybych tušil, že to jsou japonský lawsuity, neváhal bych...
To nejsou ale žádný osmdesátky, Tome, tvoje Maya je ještě ze sedmdesátejch. Jednak má ještě díry po krytu kobylky (a pod novým PG se budou ukrývat i dírky po šroubech od krytu snímače a od thumbrestu) a jednak má pořád "fenderovskou" hlavici - koncem 70. let kvůli soudní hrozbě od Fenderu museli výrobci japonskejch kopií změnit tvary hlavic, aby si jejich nástroje lidi nepletli s originály (a proto mají dodnes kopie Fenderů pozměněný hlavice). Tahle Maya taky nemá nikde výrobní číslo a na neckplate je jen vyraženo Made in Japan, což je další znak, kterej směruje basu někam zhruba do půlky 70. let
Historie japonskejch jopií ze 70. let je docela zajímavá... vyráběl je v několika továrnách (Fuji Gen Gakki, Hoshino) Ibanez - kterej dnes dělá, že tahle etapa v jeho historii nikdy neexistovala. Produkovaly se jednak přímo pod názvem Ibanez (za ty se dneska platí relativně nejvíc) a pak pod desítkama jinejch názvů.
Ty si mohli vybírat třeba přímo sami importéři v jednotlivejch zemích: pro Evropu to byly Isonez, Kasuga, Luxor, Cimar, Aria, Maya, Morris, Sekova, Polaris, Fairytale, pro Anglii Antoria nebo Columbus, pro Kanadu Mansfield a Mann, pro Austrálii Jason a Barclay a pro USA Penco, Elger, Cortez, El Degas, Speedfire, Aspen, Univox, Halifax, Global a Electra.
Uff... 
Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel