Téma: Fender Custom Shop 1955 Precision Bass Deluxe Closet Classic
Fender Custom Shop 1955 Precision Bass Deluxe Closet Classic
Rok výroby: 2025
Země původu: USA
Cena: 5.000 $
Popis, parametry, konstrukce
Jedná se o lehce modifikovanou první verzi Precisionu z roku 1951, kdy v roce 1955 proběhlo vybrání na zadní straně těla a zkosení na pravou ruku. Tělo je ze dvou kusů extra lehkého bahenního jasanu. Nitrocelulózový lak je v provedení Fadet Taos Turquoise.
Doplňkové označení je "Closet Classic", což má evokovat nástroj z té doby, nějaký čas hraný, a pak na dlouho uložený do kufru. Nitro tak nemá typické opotřebování dlouhým hraním, ale je jen "věkem" popraskané.
Krk je z javoru v řezu Quater Sawn. Krk je původně jakoby kompletně lakovaný, na hmatníku je lak popraskaný podobně jako na těle, vzadu je "hraním" už z větší části zmizelý. Krk je do ruky moc příjemný, profil má Soft V a šířka na ořechu je nezvyklých 43,2 mm, do ruky mi sedí skvěle.
Ladicí mechaniky byly původně těžké Klusony, nicméně už předchozí majitel je vyměnil za stejně vypadající, ale ultra lehké Gotoh Res-o-lite, a dobře udělal, baskytara váží jen 3,4 kg, a i s těmito mechanikami nepatrně přepadává na hlavu, ale je to tak málo, že to ani mé přecitlivělé maličkosti nevadí. Ze zkušenosti musím říct, že s Klusony je to peklo.
Snímač je typický padesátkový singl, ovladači jsou hlasitost a tónová clona. Rozměrný pickguard s namontovaným postradatelně nepostradatelným černým plastovým thumbrestem je jednovrstvý čistě bílý. Kobylka je jen se dvěma kameny a také umožňuje jen protažení strun skrz tělo. Ladění oktáv je tedy někdy tak trochu kompromis, ale nevidím v tom žádný nepřekonatelný problém.
Zvuk
Dával jsem na baskytaru málo hrané zajímavé hlazenky LaBella Deep Talkin' Bass 760FGS, ale i s nimi je zvuk dosti agresivní, parádně naprděný a chroupavý, sluší mu, ostatně tenkrát se na basu jiné struny než hlazenky ani nedělaly.
Nahrávky rovnou do zvukové karty:
Money
Groove (dá-li se tak tomu říkat)
Nahrávky přes lampový preamp GP-LightStone TB2, kde bylo i realizována část se zkreslením. Na konci jsem si neodpustil slap. Na začátku jsou dvě kolečka trsátkem, první s tlumením hranou pravé ruky u kobylky.
Nahrávka přes preamp
Předchozí nahrávka se simulací reproboxu snímaného mikrofonem
Hodnocení
Tento koncept baskytary rozhodně není pro každého, není to zrovna univerzál, to je až nástupnický typ z roku 1957 s děleným snímačem. Nicméně i tak je to skvělý pracant do mnoha žánrů, jinak by na to nehrál třeba Sting nebo Dusty Hill (ZZ Top). Tento konkrétní kus je perfektně zpracován, s výběrovými materiály, s uvěřitelným zestárnutím, má velmi nízkou váhu, ale i tak dobré vyvážení, a líbí se mi kupodivu i ta barva, ač jinak ty surf barvy vůbec nemusím. Drahý nástroj, ale naprosto parádní. Mimochodem, je to limitovaná edice na loňský veletrh NAMM.
A ještě interiérové fotky: