Téma: Dingwall NG3
Dingwall NG3
Rok výroby: 2021
Země původu: Čína / Kanada
Aktuální cena cca 76.000 Kč
Úvod
Několik Dingwallů už jsem na test měl, ale tenhle mě extrémně zajímal, protože je to téměř až ikonický signature model Adama "Nolly" Getgooda, dnes již bývalého basisty kapely Periphery. Nolly též úzce spolupracuje s firmou Darkglass, jejíž produkty miluju, a mimochodem i aktivní elektronika v této baskytaře je od Darkglassu. Baskytara se sice vyrábí v Číně, ale dřevo a základní komponenty putují do Číny z Kanady, V Číně se vyfrézují těla, krky, nanese se lak a provede se základní montáž. Hotové nástroje se následně posílají zpět do centrály Dingwall v Saskatoonu v Kanadě. Tam se každá basa kompletně rozebere, zkontroluje se elektronika, provede se finální zabroušení pražců a kompletní seřízení. Tomuto cestování na označení "Made in China" odpovídá i hodně vysoká cena.
Popis, parametry, konstrukce
Jedná se o pětistrunnou baskytaru moderního střihu s proměnnou menzurou. Menzura je 34" na struně G a 37" na struně H. Tělo je z olše s metalickým lesklým lakem v barvě pojmenované Black Forest Green. Parádní barva jak ve stínu, tak na slunci.
Krk včetně hlavy je z pěti kusů javoru, javorový je i hmatník s 24 pražci. Díky zmíněné proměnlivé menzuře jsou i pražce vějířovitě uspořádány. Jako mnoho dalších potvrzuji okamžitý zvyk, vůbec jsem v tomto ohledu nevnímal sebemenší nepohodlí nebo dezorientaci. Co mi však úplně nesedí je profil krku. Ten je takové jakoby "D", dosti masívní, což mám jinak rád, ale ten tvar není úplně pro mě, ale asi bych si zvykl. Šířka kru na ořechu (nultém pražci) je 46 mm (bráno kolmo na osu krku).
Ladící mechaniky jsou lehký typ od firmy Hipshot a jsou uspořádány stylem 2+3. Kouřový nikl je elegantní. Přední strana hlavy je tzv. "matching headstock", tedy ve stejném provedení jako tělo. Hrazdičku, coby srážeč strun, z hloubi duše nenávidím, ale co už…
V kouřovém niklu je i kobylka, což je vlastně ve skutečnosti pět samostatných kobylek. Základna je z ohnutého plechu, ale kameny jsou masívní. Rozteč strun je 18 mm.
Upřímně řečeno, daleko víc se mi líbí ten nový typ kobylky v podobě monolitického bloku, který se používá na kanadských modelech, a který konečně začali dávat i na ty čínské.
Snímače jsou tři bezbrumové singly s neodymovými magnety, jedná se vlastně o typ "split coil", tedy s dělenými cívkami jako na baskytaře typu Precision. Přepínání snímačů se děje prostřednictvím druhého otočného ovladače od krku. První ovládá hlasitost. Ovladač snímačů je čtyřpolohový, v první poloze je zapojený jen krkový snímač, což zapojením i zvukem hodně odpovídá typu Precision. Ve druhé poloze jsou aktivní dva snímače, krkový a kobylkový, zapojené paralelně, tedy zvuk trochu ala Jazz Bass. Třetí poloha tak trochu evokuje typ Music Man, kdy je zapojen prostřední a kobylkový snímač sériově (paralelně by se mi asi líbilo víc), a ve čtvrté poloze je aktivní jen kobylkový snímač. Následují ovladače třípásmové aktivní elektroniky Darkglass Tone Capsule, které mají zdvih a útlum s aretací ve střední poloze. Aktivní elektronika se dá vyřadit dvoupolohovým páčkovým přepínačem. Elektronika je napájená dvojicí 9V baterií umístěných pod krytem s magnety na zadní straně těla. To je super věc, netřeba žádného šroubováku, jen dva prstíčky strčíme, trochu zabereme, a jen co baterie vyměníme, hned zase hrajeme.
Zajímavý je pickguard s povrchem evokující karbon. U krku je v něm výřez pro přístup k výztuze krku, ta je dvojčinná. Zajímavé je i umístění zapuštěné jackové zásuvky šikmo k boku těla i rolny na popruh, která není umístěna v ose krku. Je to kvůli vyvážení, a musím říct, že to je na popruhu naprosto dokonalé. Jen bych potřeboval kratší popruh, díky umístění rolny mi sedí baskytara o dost níž, než jsem zvyklý. Hmotnost baskytary je ještě celkem rozumných 4,2 kg.
Zvuk
Na začátek musím říct jeden poznatek obecně o Dingwallech. Moderní baskytary mají dost často moderní zvuk, takový ten, jak já říkám, "moderní smrad", viz Spector, Warwick a podobně. A to Dingwall nemá. Zvuk je spíš tradiční, ala Fender, což velmi vítám. Na krkový snímač, a zvláště v pasívním režimu, to má zvuk opravdu hodně blízký Precisionu. Na zapojení snímačů ala Jazz Bass už to tak moc podobné není, ale zvuk je tak asi nejlíbivější, nejčistší. Třetí poloha se dvěma snímači u kobylky je naprděná, agresívní, čtvrtá pak ostrá, ale když se na aktivní elektronice přidají basy a klidně i středy, obstojí klidně ten snímač i samostatně. Aktivní elektronika je nápomocná a malinko je znát její zapnutí i s korekcemi ve středních polohách. Lehoulince je ten zvuk nakopnutý. Nevíce je to slyšet u samotného krkového snímače, kdy právě v pasívním režimu je zvuk trochu dřevitější, otevřenější. Následující ukázky jsou nahrány se zapnutou aktivní elektronikou, ale ve střední poloze. Použité struny jsou niklové roundy Dunlop Super-Bright v tloušťkách 45-65-58-105-125 a ve skoro novém stavu.
Ukázky rovnou do zvukové karty
Všimněte si sustainu, ten je, jak se říká, nekonečný.
Krkový snímač
Krkový a kobylkový snímač
Prostřední a kobylkový snímač
Kobylkový snímač
Ukázka ve stejném pořadí jako výše
Ukázky s korekcemi
Použil jsem kompresor TC Electronic SpectraComp, lampový předzesilovač GP-LightStone TB-2 a ve zkreslené části Darkglass Microtubes X. V ukázce jsou jednotlivé části ve stejném pořadí snímačů jako výše. Nejprve jsou delší ukázky, pak ukázky se zkreslením, následují ukázky hry na struně H, která je mimochodem parádní, což je díky 37" menzuře očekávatelné, a nakonec jsou tam ukázky slapem. Každá první část, kdy hraju jen na krkový snímač je v pasívním zapojení, ostatní v aktivním s korekcemi na středu, jen u čistě kobylkového snímače jsem malinko potenciometry cuknul z aretované polohy a přidal basy a středy.
Ukázka s preampem
Předchozí ukázka se simulací aparátu
Hodnocení
Je to levná Čína, a není to levná Čína. Je to podstatně levnější než kanadské Dingwall modely, ale i tak to stojí o deset tisíc víc než třeba americký pětistrunný Fender American Ultra II Jazz Bass V. Zpracování je každopádně naprosto perfektní, navíc zkontrolované a vycizelované v Kanadě, materiály jsou prověřené a tedy kvalitní, stejně tak špičkový je hardware, ač ten plechový styl kobylky mi tam úplně nesedí, naštěstí to už i v Dingwallu pochopili. Takže stojí to za ty peníze? Rozhodně. Zvuk je variabilní, ve všech zvukových barvách výtečný, doladitelný výbornou aktivní elektronikou, co jednotlivých strun vůči sobě je zvuk vyvážený, a Háčko má skvělou artikulaci.