Téma: Fender Flea Signature Active Jazz Bass
Fender Flea Signature Active Jazz Bass
Rok výroby: 2019
Země původu: USA
Cena: 48 000 Kč
Úvod
Flea, jinak Michael Balzary, basista kapely Red Hot Chili Peppers, dlouhá léta hrával převážně na Music Man StingRay, pak tu byla kapitola signature baskytary Modulus, ale nechával se slyšet, že se mu léta líbí Fender Jazz Bass. Flea jeden Jazz Bass z roku 1961 vlastní, podle něj Fender již několik let dělá mexický signature model. Toto je další signature model od Fenderu, který je víc podobný zmíněnému Modulusu, ale vyráběl se v USA v letech 2018-2020.
Popis, parametry, konstrukce
Tvar baskytary je malinko zeštíhlený Jazz Bass, lak je stříbřitě metalický, ale matný, saténový, s příhodným názvem Satin Inca Silver. Za mě osobně moc pěkné provedení.
Krk je javorový s dolepovaným javorovým hmatníkem. Řez dřeva krku je Quarter Sawn (vysvětlení). Menzura je standardních 34".
Uchycení krku je pěti vruty a spodní část kapsy těla je zaoblená pro pohodlnější přístup do vyšších poloh. Chromovaný neckplate nese podpis a jakousi kresbičku, kterou jsem nerozluštil. EDIT: tak byl jsem poučen, že to jsou Fleovy zuby, prostě taková jeho značka. OK.
Medium jumbo pražců je 22, orientační značky jsou černé plastové. Šířka krku na kostěném ořechu (sedlovém/nultém pražci) je celkem překvapivě 41,3 mm, jedná se tedy o standardní precižnovskou šířku krku oproti standardním úzkým jazzbassovým 38,1 mm. Navíc profil krku je pěkně plný, což miluju, ten krk mi sedí perfektně do ruky, navíc jeho saténový povrch je neuvěřitelně příjemný. Přístup ke štelování výztuhy krku je v jeho patce.
Hlava nástroje je rovněž krytá stejným lakem jako tělo (tzv. "matching headstock"), logo je plastické, kovové nebo alespoň s kovovým efektem, stejná jsou k vidění na řadách American Deluxe/Elite/Ultra. Ladící mechaniky mají menší navíjecí trny, jinak jsou poměrně masívně působící, ač budou lehké. Baskytara totiž váží rovné 4 kilogramy, avšak při této příjemné váze perfektně sedí na popruhu, na hlavu se nepřevažuje ani malinko. Výtečně! Jinak mechaniky jsou skvělé, mají hlaďoučký chod.
Kobylka je masívní, firemní, konstrukce ala BadAss. Snímač je formátu ala Music Man, tedy dvoucívkový humbucker, jedná se o vlastní konstrukci firmy Fender. Aktivní elektronika je dvoupásmový typ OBP-1 od firmy Aguilar, je v režimu "boost only". Ovladače jsou tedy celková hlasitost, basy a výšky. Onen zdvih je možný o značných 18 dB na frekvencích 40 HZ a 4 kHz.
Aktivní elektronika je napájená dvojicí 9V baterií ukrytých pod krytem na zadní straně těla. Kryt je bohužel přimontován dvěma vruty, šroubky a závitová pouzdra v těle bych uvítal víc. Zásuvka nástrojového kabelu je na boku těla.
Zvuk
Zapomeňte na Music Man StingRay, ani přibližně, ani vzdáleně. Možná přibližně ten Modulus. Možná. Ale jinak je zvuk výborný, plný, čistý, vrčí, ale je podstatně hodnější než naprděný Music Man. Aktivní elektronika je velice nápomocná, leč její zdvih je opravdu až nesmyslně velký, ale nikde není řečeno, že je povinné ji používat v celém rozsahu. Není-li uvedeno jinak, následující nahrávky jsou provedeny rovnou do zvukové karty korekcemi na baskytaře přidanými cca na 50% (basy i výšky) a dále jen normalizovány, tedy ponechány bez postprocesingových úprav. Hráno nad snímačem. Použité struny jsou nové niklové roundwoundy Sadowsky Blue Label v tloušťkách 45-65-85-105 tisícin palce.
Nahrávka se simulací aparátu včetně ukázky zkreslení a hry slapem
Samotný Flea vyplodil jako prezentaci nástroje tuhle šílenost. Jestli byl tenkrát vožralý, zfetovaný, případně obojí, těžko říct, snad ne, ale vypadá to, že mu minimálně jeblo nebo si prostě jen trochu zatrolil ve vězeňském mundůru. "Skladba" se jmenuje "Maggot Brain", klidně se pro mě mohla jmenovat "Magor Brain", ale posuďte sami, a omluvám se, jestli jsem některým sáhnul na modlu.
https://www.youtube.com/watch?v=BxaULgF12es
Daleko reprezentativnější je tahle parádní porovnávačka všech obvyklých baskytar mistra, kterého jinak chovám ve velké úctě. Jak slyšíte, StingRay to opravdu není.
https://www.youtube.com/watch?v=tRQTVfGjZEo
Hodnocení
Příkladné zpracování, bezchybná povrchová úprava jak těla, tak krku, skvělý hardware a elektronika, dokonalé vyvážení, nízká hmotnost, a jak jinak než výtečný zvuk, když tedy zrovna nečekáte klon Music Manu, což toto rozhodně není. Osobně velmi oceňuji širší krk s plným profilem, než jaký obvykle Jazz Bass má. Seřízení nástroje je taky naprosto bezproblémové, lze dosáhnout nízkého dohmatu bez drnčení. Osobně moc nemusím signature nástroje, ale tohle je celkově skvělá basa.