Re: Jazz Bass vs. Precision vs. Music Man
Miluju Music Man, fakt jo, červíček hlodá, že bych se k němu vrátil, ale prostě i z tohohle videa u mě vítězí Precision. Jazz Bass sice taky dobrý, ale za mě rozhodně až za StingRayem.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Baskytara.com » Baskytara » Jazz Bass vs. Precision vs. Music Man
Miluju Music Man, fakt jo, červíček hlodá, že bych se k němu vrátil, ale prostě i z tohohle videa u mě vítězí Precision. Jazz Bass sice taky dobrý, ale za mě rozhodně až za StingRayem.
100 lidí 100 chutí
1.JB 2.PB. 3.MM
1.JB
2.MM
3.PB
1. PB a 2.-3. JB a MM
No... MM a JB jsou blbě seřízený na ostřejší hru trsátkem - furt tam něco chrastí. A vůbec mi přijde, že PB obecně, si s trsátkem rozumí líp, než jiný basy. Chtělo by to takovou srovnávačku, co dělá Ed Friedland - prsty, slap a trsátko.
srovnávačku, co dělá Ed Friedland - prsty, slap a trsátko.
Ale prosim, neni problem.
Tady video srovnani v linkach:
Tady druhy dil - trsatko:
Tak podle těchle dvou ukázek, prsty: JB, PB, MM; trsátko: PB, JB, MM
Za mě trsátko: PB, MM, JB, a prsty: MM, PB, JB, ano, JB oběcně nějak moc nemusím, což se samozřejmě projevuje i na vnímání zvuku.
Ale přiznejme si úpříměně, není JB jako JB, PB jako PB ani MM jako MM. Na trsátko má třeba StingRay 3EQ, a toje prostě jiný než 2EQ, co používá na prsty, a to i když se člověk snaží aktivku hodit do neutrální polohy. Padesátkovej (57) styl Precla z jasanu a s javorovým hmatníkem je jinej než šedesátkovej z olše s palisandrem. Podobně by se dal rozebrat JB CS vs. STD. Nakonec se to stejně zakomponuje do kapely a je to úplně jedno, co to je.
Napr.: Jamiroquai Runaway - je hrano na dve basy. Sloka je hrana na PB, refren je hrany na MM s vetsim atakem. Me se zda, ze to tam slyset je. Za me dobra ukazka toho, jak se vlastne se zvukem da pracovat.
Co je pro me dulezite, nedovedu si predstavit sve basove fungovani bez PB, protoze se neda nicim nahradit, ale take "jen s PB" bez dalsiho nastroje, protoze PB bohuzel neobsahne vsechny tonove variace, ktere nekdy potrebuji.
Edit: Syntaky me naucily pracovat s ADSR popisem obalky tonu a je to i pro nesynteticky zvuk dobre nazvoslovi pro popis rozdilu.
Tady podle toho videa jesně vyniká PB. MM je úpně strašnej.
Chlapci,...a vymyslíte, že ten test je opravdu relevantní?....že vše hraje ve stejné hlasitosti, že vše hraje na stejné korekce,...že ze všech bas-snímačů leze stejně silnej signál?....(že je něco silnější neznamená, že je to lepší). Dál relevantnost v dalších věcech-stejný typ strun?...stejná ohranost strun?...nastavení snímačů? A určitě by se tam našly další proměnné věci co ovlivňují relevantnost porovnávačky. Nemyslíte? Když člověk nebere v úvahu všechny tyto věci, tak se mi taky líbí nejvíc zvuk PB. Ale nevěřím tomu, že vše je nastaveno do stejných podmínek. V podstatě to podle mě není ani možné.
Ale nevěřím tomu, že vše je nastaveno do stejných podmínek. V podstatě to podle mě není ani možné
Je to tak. Navíc každý nástroj si žádá jiný přístup. Například právě ten Music Man vysloveně potřebuje tu aktivku pořádně vykotlit, hlavně basy, pak to je ten správný charakteristický zvuk, který miluju.
Pokud je to takhle trsátkem, tak:
1.PB
2.JB
3.MM
Věřím, že prstama by vyl lepší JB.
za mne zas stejne .. mne nejak je sumak cim hraje, ale nejak potrebuju slyset takovou tu krupavou vrcivost nekdy na basech a nizcich stredech .. JB je tam takovej moc tenkej a MM zas moc gumovej zajimave ze v cizich nahravkach pb miluju, ale na moje hrani v kapele mi nesedi.. ani "simulace" jako jen krkac .. nevim cim to asi je to spis zvyk
Pěkné srovnání . Za mě trsátkem PB, JB, MM a prstama JB, PB, MM, protože prstama se musí za PB pořádně vzít a hrát NAD SNÍMAČEM!!!
Jinak jsou z těch ukázek slyšet rozdílná seřízení nástrojů a (na mě až moc) klidná hra pravou rukou.
No v tomto konkrétním případě bych řekl to samý.
Matej napsal:Ale nevěřím tomu, že vše je nastaveno do stejných podmínek. V podstatě to podle mě není ani možné
Je to tak. Navíc každý nástroj si žádá jiný přístup. Například právě ten Music Man vysloveně potřebuje tu aktivku pořádně vykotlit, hlavně basy, pak to je ten správný charakteristický zvuk, který miluju.
Jojo, řekl bych že to tak je. Ta aktivka tam prostě není pro nic za nic.
Doporučil bych takový test pro lidi s možností se nahrát. Když začnete rvát za struny u PB/JB/MM, mrkněte na tvar těch tónů ve stopě. Pro fajnšmekry doporučuju čistou basu do linky, zapnout spektrák v DAW a koukat, co vám dělá různá dynamika se zastoupením frekvencí. Netřeba vědeckého umu. Když se jemně bere za dobré PB(jeden nejmenovaný basák z LA) nebo silou rve za MM(jeden nejmenovaný basák z LA), tak může být obojí super, ale... no domyslete sami co asi kam.
Ty jo, to je ale na hovno, že nejsme houslisti. Pak bychom měli jenom jednu metu - Stradivárky!
A pokračování předchozích dvou srovnávaček. Za mě StingRay 2EQ naprosto boží, Jazz Bass takovej standard, ale nebaví mě, nuda. Zato Precl prostě na slap není úplně tak zvukomalebnej, ale vlastně se mi líbí strašně moc a baví mě (možná i tím, že ho sám mám, což přiznávám hrát roli bude).
Za mě StingRay 2EQ naprosto boží, Jazz Bass takovej standard, ale nebaví mě, nuda. Zato Precl prostě na slap není úplně tak zvukomalebnej
Se mnou je to marný, mám to 1. JB 2. Precl 3.MM
A pokračování předchozích dvou srovnávaček.
mne proste bavi precl je to syrove spinave trosku az osklive ale zabavne, ten JB je takoveh prijemne vyrovnanej neni tam nic spatne, ale nema to nic navic a ten MM mne proste nebavi mozna kdyby byl narovno eq pripadne uplne pryc
na Joe Darta
ale tev uhlazenej v sound mne proste neba ..
ikdyz na to trsatko viz vyse mne mozna bavi vic nez ten JB ..
Poslal jsem to známému, kytaristovi. Ten si to poslech bez obrazu a říká, že nejvíc se mu líbí nastavení basy v nahrávce, kde jednou je Jazz Bass a jednou MM, takže
Edit: Tedy myslel si, že je to jedna basa, jen přenastavená na kolících.
A pokračování předchozích dvou srovnávaček. Za mě StingRay 2EQ naprosto boží, Jazz Bass takovej standard, ale nebaví mě, nuda. Zato Precl prostě na slap není úplně tak zvukomalebnej, ale vlastně se mi líbí strašně moc a baví mě (možná i tím, že ho sám mám, což přiznávám hrát roli bude).
Ono hodně zkresluje to, že je ta basa vytažená nad nahrávku.
Pokud by se zapustila tak jak by v mixu měla normálně být, bude podle mě výsledek působit najednou úplně jinak a řekl bych, že víc ve prospěch PB a JB.
Pokud by se zapustila tak jak by v mixu měla normálně být,
a co na to paul ? .. mne to takhle prijde temer normalni
ale jeste se mi to nikdy nepovedlo prosadit
https://www.youtube.com/watch?v=qzNpso_vDaQ
Pěkná srovnávačka šesti Jazz Bassů:
https://www.youtube.com/watch?v=SpH_navWSKc
Nejvíc mě zaujal ten 1977, ten byl zvukově úplně jiný, než všechno ostatní, víc posazený do středů, těžko říct, čím to je. Jediné, kde se mi už moc nelíbil, bylo na slap. Ale v druhé půlce videa za samotnými ukázkami bas je hra s hudebním podkladem, což je směroplatné, a ten 1977 prolézá a zároveň tmelí podle mě nejvíc. Nasucho celkově nejhezčí je pro mě ten 1974, ten bych dal na dělené první místo s 1977, tam bych se těžko rozhodoval, a pak by následoval ten Custom Shop, pak asi Am. Pro. II, CIJ a nakonec MEX.
Každá vyniká v něčem. Mám pocit, že je na kobylkáč nejmenší rozdíl a na slap největší.
Jinak se mi líbí CS, AmPro II a 74.
Ta 77 mě přijde nic moc.. ale každý má jinak narostlý uši
Ta 77 mě přijde nic moc.. ale každý má jinak narostlý uši
Ten 77 právě záhadně není úplně typický Jazz Bass, proto mě asi zaujal. Na slap moc hezkej není, ale na prstový hraní v kapele paradoxně funguje pro moje uši nejlépe.
Jinak se mi líbí CS, AmPro II a 74. Ta 77 mě přijde nic moc.. ale každý má jinak narostlý uši wink
Za mě 74 + CS.
Moc se mi nelíbil Japonec (na krkový snímač za mě totálně nevýrazná basa). Ani ta 77 se mi moc nelíbila, asi tím, že moc nezní jako jazzbass (ale zvuk rozhodně špatný není). Mexiko mi s ohledem na cenovku přišlo jako velmi slušné.
Ta 77 mne bavi ma takovou Ricovou sprostotu v tom tonu , vubec bych se nedivil, kdyby byl z javoru
(edit: tak autor videa odpovedel a je to baheni jasan tak z ceho se ta rickovost bere netusim asi snimace )
74 mne taky bavi je takova nejvic Preclovata, mozna Olse?
a na tom Japonci mne bavi ty macaty tlusty basy, asi ty DM by mohly byt Model J s civkama v serii tak to zni trochu vic do humbuckeru
edit: tak sem rozklik to video a jsou to model J aka DP 123
Trocha toho porovnání od jednoho nerda
https://www.facebook.com/reel/2031211584070776
Trocha toho porovnání od jednoho nerda
Takhle by to asi bylo lepší, co myslíš?
Baskytara.com » Baskytara » Jazz Bass vs. Precision vs. Music Man