301 Naposledy upravil: Aidamos (20. 10. 2024 17.00:49)

Re: Jazz Bass vs. Precision vs. Music Man

Miluju Music Man, fakt jo, červíček hlodá, že bych se k němu vrátil, ale prostě i z tohohle videa u mě vítězí Precision. Jazz Bass sice taky dobrý, ale za mě rozhodně až za StingRayem.

https://www.youtube.com/watch?v=H0HihLxeg-c

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

302

100 lidí 100 chutí smile

1.JB   2.PB.  3.MM 

JB 60 MiM, PB/JB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
Shure 58A beta -> TC Helicon Harmony Singer
0 xLajků:

303

1.JB

2.MM

3.PB

smile

pkGuitars .1               Tokai Hardpuncher ´21              
pkGuitars .2 V            Yamaha BBP35 '22              Dolphin fretless 4
Gallien Krueger MB150s, GK RB700-II & GK SBX410 & Boss GT10, Zoom B3
                                                 Flatwound Club #7
0 xLajků:

304

1. PB

2. JB

3. MM

"Prsotě brumíl"
Prof. II
0 xLajků:

305

1.PB

1.JB

1.MM

0 xLajků:

306

1. PB  a 2.-3. JB a MM smile 

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

307

No... MM a JB jsou blbě seřízený na ostřejší hru trsátkem - furt tam něco chrastí. A vůbec mi přijde, že PB obecně, si s trsátkem rozumí líp, než jiný basy. Chtělo by to takovou srovnávačku, co dělá Ed Friedland - prsty, slap a trsátko.

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

308

joko napsal:

srovnávačku, co dělá Ed Friedland - prsty, slap a trsátko.

 Ale prosim, neni problem.

Tady video srovnani v linkach:

https://www.youtube.com/watch?v=CE7QKMKAtok&pp=ygUoamF6eiBiYXNzIHZzIHByZWNpc2lvbiBiYXNzIHZzIHN0aW5ncmF5IA%3D%3D

Tady druhy dil - trsatko:

https://www.youtube.com/watch?v=H0HihLxeg-c

0 xLajků:

309

df napsal:

 Tak podle těchle dvou ukázek, prsty: JB, PB, MM; trsátko: PB, JB, MM

Fender JB62RI CIJ 97´ (fretless) / Fernandes P-bass / noisesynth -> Octaver -> Fuzz -> Distortion -> Fuzz -> Filter -> Freeze -> Delay - >  Preamp/DI  = BLACKNOISE/DRONE
Flatwound Club #2
0 xLajků:

310

df napsal:

Za mě trsátko: PB, MM, JB, a prsty: MM, PB, JB, ano, JB oběcně nějak moc nemusím, což se samozřejmě projevuje i na vnímání zvuku.

Ale přiznejme si úpříměně, není JB jako JB, PB jako PB ani MM jako MM. Na trsátko má třeba StingRay 3EQ, a toje prostě jiný než 2EQ, co používá na prsty, a to i když se člověk snaží aktivku hodit do neutrální polohy. Padesátkovej (57) styl Precla z jasanu a s javorovým hmatníkem je jinej než šedesátkovej z olše s palisandrem. Podobně by se dal rozebrat JB CS vs. STD. Nakonec se to stejně zakomponuje do kapely a je to úplně jedno, co to je.

0 xLajků:

311 Naposledy upravil: df (21. 10. 2024 09.45:16)

Napr.: Jamiroquai Runaway - je hrano na dve basy. Sloka je hrana na PB, refren je hrany na MM s vetsim atakem. Me se zda, ze to tam slyset je. Za me dobra ukazka toho, jak se vlastne se zvukem da pracovat.

Co je pro me dulezite, nedovedu si predstavit sve basove fungovani bez PB, protoze se neda nicim nahradit, ale take "jen s PB" bez dalsiho nastroje, protoze PB bohuzel neobsahne vsechny tonove variace, ktere nekdy potrebuji.

Edit: Syntaky me naucily pracovat s ADSR popisem obalky tonu a je to i pro nesynteticky zvuk dobre nazvoslovi pro popis rozdilu.

0 xLajků:

312

Tady podle toho videa jesně vyniká PB. MM je úpně strašnej.

baskytara čtyrka (spector), zesík(hartke 7000) a bedna (hocke 4x10)
0 xLajků:

313

SMETS napsal:

Chlapci,...a vymyslíte, že ten test je opravdu relevantní?....že vše hraje ve stejné hlasitosti, že vše hraje na stejné korekce,...že ze všech bas-snímačů leze stejně silnej signál?....(že je něco silnější neznamená, že je to lepší). Dál relevantnost v dalších věcech-stejný typ strun?...stejná ohranost strun?...nastavení snímačů? A určitě by se tam našly další proměnné věci co ovlivňují relevantnost porovnávačky. Nemyslíte? Když člověk nebere v úvahu všechny tyto věci, tak se mi taky líbí nejvíc zvuk PB. Ale nevěřím tomu, že vše je nastaveno do stejných podmínek. V podstatě to podle mě není ani možné. neutral_face

0 xLajků:

314

Matej napsal:

Ale nevěřím tomu, že vše je nastaveno do stejných podmínek. V podstatě to podle mě není ani možné

Je to tak. Navíc každý nástroj si žádá jiný přístup. Například právě ten Music Man vysloveně potřebuje tu aktivku pořádně vykotlit, hlavně basy, pak to je ten správný charakteristický zvuk, který miluju.

0 xLajků:

315

Pokud je to takhle trsátkem, tak:

1.PB

2.JB

3.MM

Věřím, že prstama by vyl lepší JB.

Yamaha TRB-5P; Sandberg California TM2 5 str.; Lakland Skyline 55-02 Deluxe; Fender Jazz Bass (US 1976); Fender Jazz Bass Fretless; EBS Gorm 350 (2x10"); EBS Neo Drome 150 (1x12"); EBS Microbass II Preamp/DI Box
http://www.sorryband.cz/
0 xLajků:

316 Naposledy upravil: m3 (22. 10. 2024 00.19:39)

za mne zas stejne .. mne nejak je sumak cim hraje, ale nejak potrebuju slyset takovou tu krupavou vrcivost nekdy na basech a nizcich stredech .. JB je tam takovej moc tenkej  a MM zas moc gumovej smile  zajimave ze v cizich nahravkach pb miluju, ale na moje hrani v kapele mi nesedi.. ani "simulace" jako jen krkac .. nevim cim to asi je to spis zvyk big_smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

317 Naposledy upravil: Lukáš (21. 10. 2024 20.19:06)

Pěkné srovnání smile. Za mě trsátkem PB, JB, MM a prstama JB, PB, MM, protože prstama se musí za PB pořádně vzít a hrát NAD SNÍMAČEM!!! big_smile

Jinak jsou z těch ukázek slyšet rozdílná seřízení nástrojů a (na mě až moc) klidná hra pravou rukou.

0 xLajků:

318

SMETS napsal:

No v tomto konkrétním případě bych řekl to samý.

0 xLajků:

319

Aidamos napsal:
Matej napsal:

Ale nevěřím tomu, že vše je nastaveno do stejných podmínek. V podstatě to podle mě není ani možné

Je to tak. Navíc každý nástroj si žádá jiný přístup. Například právě ten Music Man vysloveně potřebuje tu aktivku pořádně vykotlit, hlavně basy, pak to je ten správný charakteristický zvuk, který miluju.

Jojo, řekl bych že to tak je. Ta aktivka tam prostě není pro nic za nic.

0 xLajků:

320

Doporučil bych takový test pro lidi s možností se nahrát. Když začnete rvát za struny u PB/JB/MM, mrkněte na tvar těch tónů ve stopě. Pro fajnšmekry doporučuju čistou basu do linky, zapnout spektrák v DAW a koukat, co vám dělá různá dynamika se zastoupením frekvencí. Netřeba vědeckého umu. Když se jemně bere za dobré PB(jeden nejmenovaný basák z LA) nebo silou rve za MM(jeden nejmenovaný basák z LA), tak může být obojí super, ale... no domyslete sami co asi kam.

0 xLajků:

321

Ty jo, to je ale na hovno, že nejsme houslisti. Pak bychom měli jenom jednu metu - Stradivárky!

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

322

A pokračování předchozích dvou srovnávaček. Za mě StingRay 2EQ naprosto boží, Jazz Bass takovej standard, ale nebaví mě, nuda. Zato Precl prostě na slap není úplně tak zvukomalebnej, ale vlastně se mi líbí strašně moc a baví mě (možná i tím, že ho sám mám, což přiznávám hrát roli bude).

https://www.youtube.com/watch?v=VTRrUri7YuI

0 xLajků:

323

Aidamos napsal:

Za mě StingRay 2EQ naprosto boží, Jazz Bass takovej standard, ale nebaví mě, nuda. Zato Precl prostě na slap není úplně tak zvukomalebnej

 Se mnou je to marný, mám to 1. JB 2. Precl 3.MM smile

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

324 Naposledy upravil: m3 (17. 11. 2024 21.47:00)

Aidamos napsal:

A pokračování předchozích dvou srovnávaček.

 mne proste bavi precl big_smile je to syrove spinave trosku az osklive ale zabavne,  ten JB je takoveh prijemne vyrovnanej neni tam nic spatne, ale nema to nic navic a ten MM mne proste nebavi mozna kdyby byl narovno eq pripadne uplne pryc big_smile na Joe Darta big_smile ale tev uhlazenej v sound mne proste neba ..  sad  ikdyz na to trsatko viz vyse mne mozna bavi vic nez ten JB .. 

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

325 Naposledy upravil: df (18. 11. 2024 10.04:29)

Poslal jsem to známému, kytaristovi. Ten si to poslech bez obrazu a říká, že nejvíc se mu líbí nastavení basy v nahrávce, kde jednou je Jazz Bass a jednou MM, takže joy

Edit: Tedy myslel si, že je to jedna basa, jen přenastavená na kolících.

0 xLajků:

326

Aidamos napsal:

A pokračování předchozích dvou srovnávaček. Za mě StingRay 2EQ naprosto boží, Jazz Bass takovej standard, ale nebaví mě, nuda. Zato Precl prostě na slap není úplně tak zvukomalebnej, ale vlastně se mi líbí strašně moc a baví mě (možná i tím, že ho sám mám, což přiznávám hrát roli bude).

https://www.youtube.com/watch?v=VTRrUri7YuI

Ono hodně zkresluje to, že je ta basa vytažená nad nahrávku.

Pokud by se zapustila tak jak by v mixu měla normálně být, bude podle mě výsledek působit najednou úplně jinak a řekl bych, že víc ve prospěch PB a JB.

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

327 Naposledy upravil: m3 (18. 11. 2024 22.14:56)

Štěpán Axman napsal:

Pokud by se zapustila tak jak by v mixu měla normálně být,

 a co na to paul ? big_smile  .. mne to takhle prijde temer normalni big_smile ale jeste se mi to nikdy nepovedlo prosadit big_smile

https://www.youtube.com/watch?v=qzNpso_vDaQ

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

328

Pěkná srovnávačka šesti Jazz Bassů:

https://www.youtube.com/watch?v=SpH_navWSKc

Nejvíc mě zaujal ten 1977, ten byl zvukově úplně jiný, než všechno ostatní, víc posazený do středů, těžko říct, čím to je. Jediné, kde se mi už moc nelíbil, bylo na slap. Ale v druhé půlce videa za samotnými ukázkami bas je hra s hudebním podkladem, což je směroplatné, a ten 1977 prolézá a zároveň tmelí podle mě nejvíc. Nasucho celkově nejhezčí je pro mě ten 1974, ten bych dal na dělené první místo s 1977, tam bych se těžko rozhodoval, a pak by následoval ten Custom Shop, pak asi Am. Pro. II, CIJ a nakonec MEX.

0 xLajků:

329

Každá vyniká v něčem. Mám pocit, že je na kobylkáč nejmenší rozdíl a na slap největší.
Jinak se mi líbí CS, AmPro II a 74.
Ta 77 mě přijde nic moc.. ale každý má jinak narostlý uši wink

Fender Tony Franklin Precision
Fender CS 70s Precision
Ampeg SVT-CL ---> Ampeg SVT-410HLF
0 xLajků:

330

kurowec napsal:

Ta 77 mě přijde nic moc.. ale každý má jinak narostlý uši

Ten 77 právě záhadně není úplně typický Jazz Bass, proto mě asi zaujal. Na slap moc hezkej není, ale na prstový hraní v kapele paradoxně funguje pro moje uši nejlépe.

0 xLajků:

331

kurowec napsal:

Jinak se mi líbí CS, AmPro II a 74. Ta 77 mě přijde nic moc.. ale každý má jinak narostlý uši wink

 Za mě 74 + CS.

Moc se mi nelíbil Japonec (na krkový snímač za mě totálně nevýrazná basa). Ani ta 77 se mi moc nelíbila, asi tím, že moc nezní jako jazzbass (ale zvuk rozhodně špatný není). Mexiko mi s ohledem na cenovku přišlo jako velmi slušné.

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

332 Naposledy upravil: m3 (19. 04. 2025 13.22:20)

Ta 77 mne bavi ma takovou Ricovou sprostotu v tom tonu , vubec bych se nedivil, kdyby byl z javoru smile
(edit: tak autor videa odpovedel a je to baheni jasan tak z ceho se ta rickovost bere netusim asi snimace smile )
74 mne taky bavi je takova nejvic Preclovata, mozna Olse?
a na tom Japonci mne bavi ty macaty tlusty basy, asi ty DM by mohly byt Model J s civkama v serii tak to zni trochu vic do humbuckeru smile 
edit: tak sem rozklik to video a jsou to model J aka DP 123 smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

333

Trocha toho porovnání od jednoho nerda

https://www.facebook.com/reel/2031211584070776

Trace Elliot Club #5
Trace Elliot ELF + 2x 2x8 , Yamaha TRB 5PII, Chapman MLB1 FF DH, D'Angelico Excel Bass
0 xLajků:

334 Naposledy upravil: Aidamos (06. 05. 2025 16.51:09)

karadam napsal:

Trocha toho porovnání od jednoho nerda

Takhle by to asi bylo lepší, co myslíš?

https://www.facebook.com/reel/2031211584070776

0 xLajků: