Téma: BCG P-Bass
BCG P-Bass
Rok výroby: 2022
Země původu: Česká republika
Bazarová cena cca 22.000 Kč
Úvod
BCG je nový český custom výrobce z Brna. Zkratka BCG znamená Beranek Custom Guitars.
Popis, parametry, konstrukce
Jedná se o čtyřstrunnou baskytaru typu Precision. Tělo je ze dvou kusů hustého severského jasanu, nitrocelulózový lak má pěkný žlutý vintage tint, to samé krk s hmatníkem z kanadského javoru. Na baskytaře byl proveden relic, a tedy musím říct, že mi to na první kouknutí ani nepřišlo jako relic, spíš prostě reálné opotřebení, tak je skvěle udělaný!
Zde foto z výroby, tedy ještě bez relicu.
Kde tedy mohlo být relicu méně, tak na hlavě, protože třeba to opotřebení zezadu pod listy ladících mechanik by asi takhle po celé hraně reálně vzniknout nemohlo, ale i tak to prostě vypadá parádně. Ladící mechaniky jsou od firmy Gotoh. Líbí se mi designové ztvárnění jednoduchého loga.
Krk má profil "soft V", je to do ruky pěkná bejsbolka, sedí mi. Šířka na ořechu 42 mm. Na javorovém hmatníku je 20 medium jumbo pražců, prostě standard.
Kobylka je také od Gotohu, snímač je klasický dělený, a je to EMG Geezer Butler. Ovládání tradiční, tedy hlasitost a tónová clona. Pickgurd je černý třívrstvý. Fajn je udělaný přístup k výztuze krku výřezem v pickguardu.
Díky použitému jasanu váží baskytara 4,5 kg a její vyvážení na popruhu je dokonalé.
Zvuk
Zvuk je naprosto typický Precision, díky jasanu a javorovému hmatníku krásně zvonivý, průrazný, pro mě maximální lahoda. Bestie se zkreslením, bezproblémový slapmachine. Samozřejmě hlazenými strunami jej lze zkrotit, zvuk rázem dostane novou tvář. Obé ukážu.
Není-li uvedeno jinak, následující nahrávky jsou provedeny rovnou do zvukové karty, jen normalizovány, jinak ponechány bez úprav. Použité roundwound (označení RW) struny jsou nové niklové DR, použité flatwound (označení FW) struny jsou GHS. Hráno vždy s plně otevřenou tónovou clonou.
"Povinné" nahrávky
RW – hra u krku
FW – hra u krku
RW – hra nad snímačem
FW – hra nad snímačem
RW – hra u kobylky
FW – hra u kobylky
Nahrávka se simulací aparátu, kde bylo použito i zkreslení a hra slapem s roundwound strunami, u flatwound jsem v druhé půlce ukázky použit trsátko jak s tlumením (palmuting) tak bez a nakonec ještě trochu fuzzu.
RW – simulace aparátu
FW – simulace aparátu
Hodnocení
Sedmdesátkový Preclík jak vyšitý. Perfektní zpracování, uvěřitelný relic, krásné materiály, kvalitní hardware, bezproblémové seřízení, fantastický zvuk. Celkově vzato jsem z té basy byl hned na první zahrání úplně odvařený. Fakt super, snad až na tu váhu, tu už tak úplně nedávám.