1

Téma: Náhradní krk na Jazzbass

Dnes jsme zašel do Muzikeru okouknout na jejich basový krky (nikde jinde v čechách se lacinej krk s fendeří hlavou asi koupit nedá), kolega si tam koupil straťákovskej ke svýmu tělu z jolany strat a vylezl mu z toho suprovej nástroj... krk hrozne chválil.

Zcela svědomitě můžu prohlásit, nic tak strašnýho jsem v živote neviděl (ani v lídlu, ani v tržnici).  Hrbatý, vrtule, pražce křivý, nezabroušený, blbě natlučený... naprosto nepoužitelný a neopravitelný... fuj.

JB 60 MiM, PB/JB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
Shure 58A beta -> TC Helicon Harmony Singer
0 xLajků:

2

Re: Náhradní krk na Jazzbass

Atvečko napsal:

Zcela svědomitě můžu prohlásit, nic tak strašnýho jsem v živote neviděl (ani v lídlu, ani v tržnici).  Hrbatý, vrtule, pražce křivý, nezabroušený, blbě natlučený... naprosto nepoužitelný a neopravitelný... fuj.

mam rovnaku skusenost s tym co maju u nas v Zilinskom muzikeri ... nepouzitelna vec

pkGuitars .1               Tokai Hardpuncher ´21              
pkGuitars .2 V            Yamaha BBP35 '22              Dolphin fretless 4
Gallien Krueger MB150s, GK RB700-II & GK SBX410 & Boss GT10, Zoom B3
                                                 Flatwound Club #7
0 xLajků:

3

Atvečko napsal:

nikde jinde v čechách se lacinej krk s fendeří hlavou asi koupit nedá

a BaCh nebo Alexim? mam takovej pocit ze v aleximu kdysi naky meli ..ale ruku do ohne za to nedam ...  btw maj dost neaktualivanej ten e-shop takze casto maj vi veci co na sklade nemaj..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

4

m3 napsal:
Atvečko napsal:

nikde jinde v čechách se lacinej krk s fendeří hlavou asi koupit nedá

a BaCh nebo Alexim? mam takovej pocit ze v aleximu kdysi naky meli ..ale ruku do ohne za to nedam ...  btw maj dost neaktualivanej ten e-shop takze casto maj vi veci co na sklade nemaj..

Bach má kulový a alexim... to jsou sice muzikanti ale jinak zoufalci smile

Asi skončím u číňana

JB 60 MiM, PB/JB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
0 xLajků:

5

Nebo kup za trojku jetého Fokuse ... a máš i pár náhradních dílů.

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků:

6 Naposledy upravil: m3 (25. 04. 2016 22.36:19)

Atvečko napsal:

alexim... to jsou sice muzikanti ale jinak zoufalci smile

mno na takovej ten beznej spotrebni kytararske material jako potaky prepinace nulaky cudle srouby je to dobry .. a maj tam sikovnyho a ochotnyho kytare nebo servismana ...  udelal mi srouby do kobyly musicmana za par susnu .. jinak bych to asi musel kupovat z ameru na kila...

btw ad ty krky tak ebay se tim docela hemzi.. ikdyz tu kvalitu tezko odhadnout...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

7

m3 napsal:
Atvečko napsal:

alexim... to jsou sice muzikanti ale jinak zoufalci smile

mno na takovej ten beznej spotrebni kytararske material jako potaky prepinace nulaky cudle srouby je to dobry .. a maj tam sikovnyho a ochotnyho kytare nebo servismana ...  udelal mi srouby do kobyly musicmana za par susnu .. jinak bych to asi musel kupovat z ameru na kila...

btw ad ty krky tak ebay se tim docela hemzi.. ikdyz tu kvalitu tezko odhadnout...

Ad hemžení na ebay - nojo ale 21 pražců... 20 pražcový jen originály za raketu
Ad Alexim  - běžnej spotřební matroš už jsem se naučil kupovat si do šuplíku za polovinu a desetinu ceny v číně smile

0 xLajků:

8

V aleximu prodávají krky z Hořovic, tak si zajeď rovnou tam.. smile

0 xLajků:

9

Atvečko napsal:

nojo ale 21 pražců...

sem na to koukal na ty z UK a vesmes to ma pretazenej hmatnik to by asi slo riznout ... ale cert vi co je to zac ..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

10

Koukam ze muziker ma na sklade zas JB krky .. koukal na to nekdo? je to lepsi nebo furt no-go  a lepsi koupit mexicana na 3 nasobek (ty sem pouzil 3 a jsou fajn) ... 

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

11

Nezkoušel jsem, ale koukam, že podražili. Já loni kupoval Fender fretless krk na muzikeru za 5200,- v nejaky akci.

Tokai Hardpuncher '81, Ibanez Silver Series Jazz Bass '78, Fernanders Burny Jazz Bass '74-'76, Fernandes Stone Logo FPB-65 '78, Custom Lawsuit Ripper/Grabber '80
0 xLajků:

12

Nevím kam to šoupnout, tak to dávám sem :

Mám dotaz. Z važuju nechat si vyrobit nový bezpražcový krk pro svůj (bezpražcový) jazz bass. Je to jap. Fender a nechal jsem si ho kdysi odpražcovat od St. Papeže - udělal to moc pěkně. Palisandr pak napustil nějakým lakem a je to poměrně odolný... Snímače mám taky moc dobrý(Tůma).

Ale... krk má svý limity a chtěl bych něco zvukově vyrovnanějšího. Napadlo mě nechat si udělat nový krk budto nějaký fender replacement  - díval sem se na Warmoth a nebo oslovit nějakého šikovného českého kytaráře.. Moje specifikace : kvalitní javor - kvůli stabilitě asi quarter-sawn a nelinkovanej ebenovej hmatník. U warmothu jsem na nějakejch 400 doláčech (bez mechanik). - čili cca 10tisíc plus doprava.. Nevím za kolik by to někdo (kvalitně) udělal u nás.

Máte někdo zkušenosti s výměnou krku? resp. s necháním si ho na zakázku u někoho vyrobit?

Díky za tipy a vaše zkušenosti.

jazz bass lover
0 xLajků:

13 Naposledy upravil: Aidamos (12. 01. 2025 20.19:15)

peetichac napsal:

nějaký fender replacement

Dá se pořídit přímo originál bezpražcový krk Fender: https://www.thomann.de/cz/fender_player_series_j_bass_neck_fl.htm - pravda, je to Pau Ferro a linkované, ale to je tvrdé dřevo, hodně se na bezpražce používá (např. i USA Music Man) a ty linky nejsou zas tak výrazné.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

14

Jo, nechal jsem si dělat krk. Jen bych si dal pozor na pár věcí. Hlavní je použít správný javor. Místní kytaráři to občas dělají z kde čeho. A pak taky opravdu detailně pořešit jaký profil krku chceš. Názory na to, co je 58, 62, 64 precl nebo jazz krk se dost liší, sem si všiml. To samé staveci šroub výztuhy. 

0 xLajků:

15

peetichac napsal:

. Moje specifikace : kvalitní javor - kvůli stabilitě asi quarter-sawn a nelinkovanej ebenovej hmatník. U warmothu jsem na nějakejch 400 doláčech (bez mechanik). - čili cca 10tisíc plus doprava.. Nevím za kolik by to někdo (kvalitně) udělal u nás. Máte někdo zkušenosti s výměnou krku? resp. s necháním si ho na zakázku u někoho vyrobit?

 Pekelnik ma znameho v brne co dela krky, ale jmeno kontakt bych musel nekde hledat v emailech, byla s nim v pohode domluva a cena by byla kolem 7 tusim za to co jsem si navymyslel, takze jsem do toho nakonec nesel chtel jsem vicemene klasickej JB a to vyslo levneji koupit fender... ale na nejake extraburty by se to asi vyplatilo..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

16

peetichac napsal:

Ale... krk má svý limity a chtěl bych něco zvukově vyrovnanějšího. Napadlo mě nechat si udělat nový krk budto nějaký fender replacement - díval sem se na Warmoth a nebo oslovit nějakého šikovného českého kytaráře.. Moje specifikace : kvalitní javor - kvůli stabilitě asi quarter-sawn a nelinkovanej ebenovej hmatník. U warmothu jsem na nějakejch 400 doláčech (bez mechanik). - čili cca 10tisíc plus doprava.. Nevím za kolik by to někdo (kvalitně) udělal u nás.

Jak doporučoval Adam originální Fender krk, tak osobně bych do toho nešel. Za sebe "standardní" Fender specifikace na bezpražec moc nemusím - nicméně dávám k úvaze specifikace bezpražce Fender Tony Franklin - preclový krk s ebenovým nelinkovaným hmatníkem, který mám a jsem v zásadě spokojen. 

Kdybych si ten krk měl nechat dělat, tak bych šel spíše do tlustšího než tenčího (stabilita + dozvuk). Parametry (materiál) máš zcela správně.

Jinak tak trošku výhledově pokukuju po Pedulla Pentabuzz, ale to je "trošku" vyšší cenovka (a zcela jiná koncepce) smile Ale ta basa jako bezpražec funguje luxusně.

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

17

Aidamos napsal:

Dá se pořídit přímo originál bezpražcový krk Fender: https://www.thomann.de/cz/fender_player_series_j_bass_neck_fl.htm - pravda, je to Pau Ferro a linkované, ale to je tvrdé dřevo, hodně se na bezpražce používá (např. i USA Music Man) a ty linky nejsou zas tak výrazné.

https://baskytara.com/img/m/1595/t/p1ihe23b63ahc16cj19irrna1rj63.jpg kdepak Pau Ferro, já chci eben, jako mistr Kulhánek smile

jazz bass lover
0 xLajků:

18

m3 napsal:

Pekelnik ma znameho v brne co dela krky, ale jmeno kontakt bych musel nekde hledat v emailech, byla s nim v pohode domluva a cena by byla kolem 7 tusim

 To je pěkná cena, zkus se když tak mrknout prosím, diky..

jazz bass lover
0 xLajků:

19

D.a.l.i napsal:

Kdybych si ten krk měl nechat dělat, tak bych šel spíše do tlustšího než tenčího (stabilita + dozvuk).

 určitě, souhlasím!

jazz bass lover
0 xLajků:

20

df napsal:

Jo, nechal jsem si dělat krk.

 U koho? Spokojenost, cena...?

jazz bass lover
0 xLajků:

21

peetichac napsal:
m3 napsal:

Pekelnik ma znameho v brne co dela krky, ale jmeno kontakt bych musel nekde hledat v emailech, byla s nim v pohode domluva a cena by byla kolem 7 tusim

 To je pěkná cena, zkus se když tak mrknout prosím, diky..

Můžu vás propojit nějak... kdyžtak SZ

0 xLajků:

22

pekelnik napsal:

 ja uz to dohledal, ale na reference jsem stejne odkazal na tebe wink  btw stavi jeste? jsem koukal ze na fb ma posledni prizpevek asi 2 roky stary..  

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

23 Naposledy upravil: m3 (14. 01. 2025 12.26:56)

Jinak zajimavy poznatek na posledni basu co sem delal jsem dal krk z cinskyho Squiera ( nejaky aktivni afinity JB), nakonec vysel na docela ranec  (kolem bura, vcetne mechanik) pac jsem ho kupoval z US, takze posta, dane, cla...  ale chtel jsem blok inlaye, javor hmatnik, 38 nulak a 9.5 radius a to se moc nenajde ani na aliexpresu..

Ale k veci kdyz jsem sestavil basu tak jsem s tim vubec nemusel hnout yikes a sedelo to perfektne yikes  .. to se mi jeste nestalo abych si nemusel hrat s kapsou a udelat v ni nejake stoupani nebo klesani, na doroviny vyfrezovane kapse, dohmat model ideal big_smile .. nevim jestli je to nahoda nebo naji try krky zamerne zkosenou patku aby to sedelo do rovne kapsy.. jako davalo by to smysl, rozhodne u rucni vyroby big_smile 
Kdyz jsem tam strcil mexickej fender krk, tak to bylo na hranici hratelnosti a musela by se kapsa zkosit, nebo pouzit obligatni fender papirek big_smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

24

m3 napsal:
pekelnik napsal:

 ja uz to dohledal, ale na reference jsem stejne odkazal na tebe wink  btw stavi jeste? jsem koukal ze na fb ma posledni prizpevek asi 2 roky stary..  

Někdo mu šlohnul profil, staví sporadicky, tak to zatím neřešil.

0 xLajků:

25

pekelnik napsal:

 m3 už kontakt poslal. díky. Jenom bych se možná zeptal na nějaké reference Pekelníku... Co ti vyráběl a jak si spokojenej?

jazz bass lover
0 xLajků:

26

peetichac napsal:
pekelnik napsal:

 m3 už kontakt poslal. díky. Jenom bych se možná zeptal na nějaké reference Pekelníku... Co ti vyráběl a jak si spokojenej?

Hele, prostě CNC výroba. Udělal takhle několik nástrojů (všechny jen bolt on zatím), který prostě a jednoduše hrajou a sedí. Žádná raketová věda. Je šikovnej, samozřejmě se pořád učí, ale to je asi normální. Výhodou je že je zároveň původně i grafik, takže dokáže navrhnout, zakreslit atd. Myslím, že to dokáže udělat za normální cenu a dá se s ním domluvit prostě.

1 xLajků: