1

Téma: Zapamatovaní struktury skladby

Ahoj kolegové - potřebuju nápady:  trochu se stydím, ale občas se ztratím ve skladbě / ne v rytmu, ale ve struktuře/ , cca jednou dvakrá za koncert - což by se basákovi asi zrovna stávat nemělo - ale zase se rychle chytnu a jede dál. Samozřejmě si počítam, zpívám a ja nevím co ještě, ale stačí mi nějaké malé vyrušení a jsem mimo. Zatim nechci notový stojan s nápovědou. Poraďte mi prosím, co se Vám osvědčilo, treba si z toho neco aplikuju na sebe. A nedělejte si legraci, jinak mám všecho OK ...!!! Díky !!!

Human Base 5x, Šlosar Jazz Bass, Aguilar Tone Hammer, Soundelirium 1x15, Markbass 2x12
0 xLajků:

2 Naposledy upravil: karadam (11. 12. 2024 14.59:41)

Re: Zapamatovaní struktury skladby

Přejít na disco nebo blues. Mně to pomohlo big_smile ... to blues. wink Teď vážně - napsat si hrubou strukturu skladby na A4 (A3) fixou tak, aby mohl papír ležet na zemi. Časem se ti to schema vryje do paměti.

Trace Elliot Club #5
Trace Elliot ELF + 2x 2x8 , Yamaha TRB 5PII, Chapman MLB1 FF DH, D'Angelico Excel Bass
0 xLajků:

3

VikiF napsal:

, cca jednou dvakrá za koncert - což by se basákovi asi zrovna stávat nemělo - ale zase se rychle chytnu a jede dál.

to se mi deje taky od te doby co hraju na basu big_smile a nezlepsuje se to .. co  mne pomaha je 2,3 pivka  big_smile a jet spis na autopilota hlavne nepremejslet o tom co hraju big_smile ruka a podvedomi to vi a vedomi jim do toho sem tam hodi vidle big_smile ..  ale mam vyhodu ze hraju svoje linky ktery nikdo nikdy nesepsal a stejne neumim cist noty big_smile 
dulezite je nezmatkovat a pockat si az to zas naskoci, pripadne jak se rika basak kdyz nevi tak klouze big_smile 

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

4

VikiF napsal:

Ahoj kolegové - potřebuju nápady:  trochu se stydím, ale občas se ztratím ve skladbě / ne v rytmu, ale ve struktuře/ , cca jednou dvakrá za koncert - což by se basákovi asi zrovna stávat nemělo - ale zase se rychle chytnu a jede dál. Samozřejmě si počítam, zpívám a ja nevím co ještě, ale stačí mi nějaké malé vyrušení a jsem mimo. Zatim nechci notový stojan s nápovědou. Poraďte mi prosím, co se Vám osvědčilo, treba si z toho neco aplikuju na sebe. A nedělejte si legraci, jinak mám všecho OK ...!!! Díky !!!

Z toho si nic nedělej, aspoň je každý živák originál wink

A teď co s tím: papír na zem nebo na odposlech a schéma na něj a do schematu zapsat kila. 

Druhá možnost, jestli jsi sehraný s kytaristou, tak koukat mu na ruce jaký akordy drží a odezírat od nêj a z harmonie si odvodit kde skladba zrovna je. 

Třetí možnost je vybudovat si autoritu a strhnout ostatní spoluhráče tvým směrem. Někteří posluchači to ocení a jiní nepoznají rozdíl grinning

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků:

5

Používám m3kův recept, dvě piva (3 už je hraniční), hlavně abych nad tím nedumal a nechal to čistě na svalový paměti - hlava ať skládá, ale živáky, u mne, musej hrát jen ruce, jakmile se zamyslím nad muzikou, chybka se vloudí.A když se úplně ztratím, tóniku, co nejhloubš, jen co nejkratšíma tónama dublovat kopák.  

0 xLajků:

6 Naposledy upravil: ondrax (11. 12. 2024 19.45:43)

Apage notovy stojan! 

Za me pomaha dril,abys moh jet na autopilota.Kdyz vypadne autopilot tak kombinace odezirani kil od kytaristy,muted groove s bicima,roztleskavani obecenstva,kroucenim cudlu "proc to sakra nehraje" ,zase naskocit wink

Ale je to Uďo napvuosto noumauni...stava se to nam vsem.Cest vyjimkam!

Squier VM Precision V , OLP Tony Levin 5str. , OLP MM3 5str. , MTD Beast MM+J 5str. , Cort GB75 , Yamaha BB 300 84´MIJ , Tonex One, Taurus BL-1010 2x10 kombo, IBZ Promethean 3110U,  Jolana KolorBass , AKG WMS 40 mini, IEM T.Bone IEM 200
Hraju - www.nonametribute.cz , Skafandr&Motyl
0 xLajků:

7

Ondrax: konecne to nekdo napsal za me. Zaklad je vypracovat si ustupovou strategii. Tlumeny F# (kdo ma petku tak C#) pod kopak zachrani ledasco. Kdo je frajer tak muze pod virbl vytrhnout tlumenou joy

Ale ted vazne. To ze se nekde seknes to je normalni a jde jen o to jak z toho vybruslit. Ale jednou za uherskej rok se mi stane, ze hraju, pohoda, pulka pisnicky a ja najednou nevim co hraju a pomalu ani kde jsem. Proste totalni okno.

0 xLajků:

8

Zaklad je nekompromisne se tvarit ze to tak ma byt a mimo je ten zbytek! 

The Jack, The  Pearl, Palatino EUB, Cort GBMP3,  GK 200RB 1981, Ampeg B200R 2008, Peavey Centurion III 1978, Peavey 118 1978, MB PH 112, EBS MBII
0 xLajků:

9 Naposledy upravil: paknorw (11. 12. 2024 21.46:08)

Základní zásadu vyjádřil e.t.sunglasses

Mi se osvědčilo už ve zkušebně si psát každou skladbu na dostatečně velký kus papíru tlustou fixou, základní kila do jedné řádky, a řádky pod sebe řadit třeba:

Intro 

Sloka 

Refrén 

Sloka

Refrén 

Verze...

Atd. 

A občas na to po očku kouknout. Pak si to zapamatuju, a nemusím ani koukat. Ovšem Murphy funguje dokonale, pokud ty papíry zapomenu ve zkušebně, stoprocentně minimálně každou třetí písničku zkoním joy a to přesto, že po pár zkouškách už to nepotřebuju... A některé věci jsem hrál už stokrát. Ty vlastně zkoním téměř jistě. Prostě Murphy.

Warwick Streamer 5 NTI  + Sadowsky SBN 40/ Jolana Superstar FL (aktiv SD PB)+ Thomastik JF344  + chorus Behr > TE Transit B > TE Elf > 1*10" box BC 10CLA64. Nestačí? Stačí...
Flatwound Club #4
0 xLajků:

10

Tak děkuju, vypadá to nakonec, ze v tom nejsem sám! Hraju už dlouho, myslel jsem že je všechno OK. Teď v nové kapele dva roky - a některé skladby tam prostě nějak pořád nevstřebávám a jsem z toho maličko vykolejený. Proto ta prosba o pomoc. Vypadá to tedy na nějaký ten papír na zemi, co radíte...

Human Base 5x, Šlosar Jazz Bass, Aguilar Tone Hammer, Soundelirium 1x15, Markbass 2x12
0 xLajků:

11

Mě se psaní struktury na papír moc nevyplatilo, člověk si tak nějak zvykne na něj koukat a neukládá se to do hlavy. Ale každý to máme určitě jinak,

Jinak zjišťuju, že s přibývajícím věkem to do hlavy cpu o poznání hůř. Děláme teď na nových věcech a kdykoliv někdo přijde s nějakou změnou, trvá mi dlouho než si to zautomatizuju. Čas ukládání do hlavy je klidně třikrát delší než před pár lety - holt život v padesáti má svoje úskalí. To jen abych tě uklidnil smile

Squier Vintage Modified Jazz Bass® '70s, D. Lakin Basses Glaub, EBS Microbass 3
Momentálně v kapele "Není zač!" http://www.nenizac.net/
0 xLajků:

12 Naposledy upravil: Aidamos (13. 12. 2024 07.29:50)

VikiF napsal:

Vypadá to tedy na nějaký ten papír na zemi, co radíte...

Já používám tablet v držáku na mikrofonním stojanu. Měl jsem nejdřív jen 8", tam jsem nejprve měl jen strukturu písničky, aby to bylo na tom malém displeji vidět. Teď mám větší 10", tak tam mám komplet písničky v pořadí playlistu. Sice na to při hraní moc nekoukám, respektive spíš u čerstvých věcí, ale jen tak pro jistotu ho vozím. Nemusí ten tablet být v držáku moc vysoko, nepůsobí to pak příliš rušivě. Dělám si to v PowerPointu, je to pak taková pohoda, jen svajpnu po displeji a je to, nemusím se sklánět na zem k nějakým papírům, které odfoukne venku vítr. Na tom videu je ještě ten starý 8" tablet, větší je ale lepší ne texty, ten je vidět na fotce z hraní, na strukturu stačí i ten 8".

https://www.youtube.com/watch?v=BrULyWwgTWk

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1iesq3nfj19h71viguq017epheh3.jpg

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
1 xLajků:

13

Hele,fakt se to deje i jinej kapacitam a kdyz se to stane,tak se svet nezbori a zadny kotatko neumre wink

Naopak se naucis z toho vybruslit,rychle zareagovat popr. prijdes na lepsi variantu linky (ber to jako improvizacni cviceni).Papiry jsou urcite zachrana pro totatlni sklerotiky,ale predstav si kolik papiru budes mit pri setu nekde polozenych...

A jestli me neco spolehlive na kapele odradi a znechuti je absence ocniho kontaktu,kdyz kazde ma pred sebou stojan se slozkama popripade moderne tablet/ipad a do toho hledi a nevnimaji spoluhrace a publikum.

Sam mam max. playlist s toninou vedle pedalboardu.

Squier VM Precision V , OLP Tony Levin 5str. , OLP MM3 5str. , MTD Beast MM+J 5str. , Cort GB75 , Yamaha BB 300 84´MIJ , Tonex One, Taurus BL-1010 2x10 kombo, IBZ Promethean 3110U,  Jolana KolorBass , AKG WMS 40 mini, IEM T.Bone IEM 200
0 xLajků:

14

Jak se tu psalo. Mě se vyplatil jen dril, kdy nemusíš vůbec myslet na co hraješ. Jakmile začnu přemýšlet je to v háji (ale to se mi děje spíš na zkoužce...:D). Když je výpadek na kocnertě (okno, praksklá struna, nějaký problém), zahodit basu a skočit do lidí. To funguje nejlíp big_smile

Fender RoadWorn Precision Bass Fiesta Red & MusicMan StingRay ('93, 3EQ, relic black)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Orange AD200B MK3 ('08) + Ampeg 810E (90's)
Orange AD200B MK3 ('15) + Marshall VBC 810 ('99)
Shure GLXD14, Maxon CP-9Pro+, MXR M80 DI+
0 xLajků:

15 Naposledy upravil: df (12. 12. 2024 08.59:58)

VikiF napsal:

Tak děkuju, vypadá to nakonec, ze v tom nejsem sám!

Ber to s klidem. Umím noty, jsem sice průměrný, ale listař. Stejně jsem někdy docela v prd... big_smile Jediné, co mi funguje, je mít dobře naučené podklady a hrát s lidma co znáš a můžeš se o ně opřít. Když dostanu repertoár, tak ho třeba nějak nemusím cvičit, ale spíš si ho hodně pouštím v autě nebo tak, abych si to naposlouchal. Záleží, jak často se ti výpadky dějou. Snahou a cílem má být, aby jich bylo co možná nejméně. 

ondrax napsal:

A jestli me neco spolehlive na kapele odradi a znechuti je absence ocniho kontaktu,kdyz kazde ma pred sebou stojan se slozkama popripade moderne tablet/ipad a do toho hledi a nevnimaji spoluhrace a publikum.

To chápu, ale já hrávám i rychlo-záskoky na klavír/klapky/varhany a tam to jinak nejde. Raději částečně mžourám do not, než cvakat půlkama párák a koukat na kytaristu. Měl to přeladěné a než sme se chytli, zněla půlka písně jako underground pop big_smile 

Btw. kdysi dávno v mém RnR období jsme hráli nějakou věc, která měla "divný" bridge a končila půltaktem. To jsme vždycky posrali a nešlo nám to sehrát. Tak jsme překecali bubeníka s tehdejším klávesákem ať u toho počítaj do mikrofonu. Publikum si myslelo, že je hecujem a přidali se. Bylo to supr vybruslení. Někdy halt neschopnost musí dohnat kreativita.

0 xLajků:

16

@df jasny,jsou omluvitelny situace kdy to bez toho nejde,ale melo to spis byt na ty,ktery vystupujou pravidelne nebo vylucne s jednim repecem.A ze je takovejch kapel,co drhnou furt jedno a to samy kseft co kseft a maj pred sebou stojan se slozkama nebo tablet idealne ve vysce hlavy (aby se jim to dobre cetlo)

Naposled jsem takhle sledoval Hanicka Zagorova revival a bylo to otresny,kdyz ani tohle nezahrajes jen tak.Zadna interakce na podiu ani s publikem-prikovany k napovedam...

A to naposlouchavani funguje,to si pripis @VikiF k dobrym radam a nevahej pouzivat

0 xLajků:

17

ondrax napsal:

jasny,jsou omluvitelny situace kdy to bez toho nejde

Ano tak jak píšeš.

Zas když si vezmeš, že kolegové z klasiky dávají běžně z hlavy několik koncertních partitur a k tomu hafl korepeticí a etud. To dost obdivuju. Tam je to ale fakt hodně o dřině. 

0 xLajků:

18 Naposledy upravil: Atvečko (12. 12. 2024 16.18:17)

shrnu svoje letité zkušenost s okny ... a že jich bylo :

1) Hraj zatlumený F# (nebo C na pětce)

2) mávej směrem ke zvukaři a předstírej že to nehraje, mužeš i zvrchu plácat rukou do aparátu 

3) pořid si tablet, držák na mikrofonní stojan a aplikaci Stage Assistant

V mým věku a 100 fláky v repertoáru bych to bez našeptávače už prostě nedal. Ten SA má i nějakou možnost ovládání přes MIDI controller z pedalboardu, ale nikdy jsem se ani nepokusil to rozchodit. Ale jak je to pod tím mikrofonem , není to moc vidět a dá se to posouvat celkem nenápadně.

JB 60 MiM, PB/JB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
Shure 58A beta -> TC Helicon Harmony Singer
0 xLajků:

19

Atvečko napsal:

1) Hraj zatlumený F# (nebo C na pětce)

 Schovávačka za kopák taky funguje. 

Na base to nehrozí, ale nejhorší je hrát na půjčené digitální klapky, které mají transpozici na tlačítka. Pro některé je to neodolatelné, protože hrát něco v C a A# je docela rozdíl. Tady v okolí koluje několik vtipných historek o korepetici ke sboru z not, ale zapnutou transpozicí. Psi v okolí prý nekontrolovaně vyli ještě několik hodin.

0 xLajků:

20

Kdyz si nas kytarista si na Variaxu behem hrani posune kolecko transpozice a nevsimne si ,tak je to taky prdel wink

0 xLajků:

21

Jednou ty klapky taky pokusím! A trošku mě uklidňuje, že na těch svejch tranzistorácích bych potřeboval pro transpozici alespoň čtvrť hoďky soustředěně práce se dvěma šroubovákama a ladičkou..  (žel dtto vyžaduje naladění)

0 xLajků:

22

Panove, nejvetsi svinarna jsou kapodastry big_smile Nasi strejci trempici co jim obcas chodim hostovat to naprosto vytunili. Kdyz dojde k obligatnimu zvyseni do posledni sloky, tak nechaji par taktu houslim na vyhravku a previti mezi tim nasadi kapodastry big_smile

0 xLajků:

23

polygon napsal:

kapodastry

 satanov vynalez big_smile

0 xLajků:

24

V mládí jsem hrál zabavy a měli jsme na repertiáru song Vrány od Buty, tam se postupně zvedá vždy o dva půltony, jestli si to dobře pamatuju.

Lenoch klávesák hrál ty čtyři akordy dokola a vždy si to posunul tlačítkem na transpozici smile

Squier Vintage Modified Jazz Bass® '70s, D. Lakin Basses Glaub, EBS Microbass 3
Momentálně v kapele "Není zač!" http://www.nenizac.net/
0 xLajků:

25

Ještě jednu radu - veledůležitou - bacha na vilné pohledy fanynek. Jeden se pak ztratí nejen ve skladbě ... big_smile

Trace Elliot Club #5
Trace Elliot ELF + 2x 2x8 , Yamaha TRB 5PII, Chapman MLB1 FF DH, D'Angelico Excel Bass
0 xLajků:

26

karadam napsal:

bacha na vilné pohledy fanynek

 Neřekl bych, že zrovna na basovém fóru je tohle on-topic. big_smile

0 xLajků:

27

Ad kapodastr. Skvělý podnikatelsky zamer. Nakouput maly truhlarsky svorky, na celist privarit kus kovu s gumou a koberec na druhou stranu celisti. To by v tom byl cert aby se to nechytlo :⁠-⁠D

Ad fanynky. Tohle nema smysl. Nejcastejsi je vzdycky otázka "a co ty v ty kapele vlastne delas". Je teda fakt, ze situace se o neco zlepsila co jsem zacal hrat kratky basovy solo. Jednou jsem po sole obdrzel poslech a dokonce mi nejaka kocicka rekla ze to bylo dobry.....

0 xLajků:

28

df napsal:
karadam napsal:

bacha na vilné pohledy fanynek

 Neřekl bych, že zrovna na basovém fóru je tohle on-topic. big_smile

Mňo, musím uznat, že pokud u toho člověk nezpívá, bývá to poněkud řidší jev. Zato však intenivnější a o to více schopný člověka vykolejit. big_smile

Trace Elliot Club #5
0 xLajků:

29

No prave, te to vykoleji, a ty nevis co delat najednou. Pak nema byt o basacich tolik blbych vtipu.

0 xLajků:

30 Naposledy upravil: paknorw (14. 12. 2024 11.55:14)

Nedávno jsem sledoval na yt nějaký záznam koncertu Kingy Glyk. A kupodivu, střihač nějak nepochopil, že ačkoli se kapela jmenuje Kinga Glyk band, hlavní hvězdou je - opravdu zcela nepochopitelně - Kinga Glyk joy Takže zatímco ona jela sólo, na obrazovce jely zmatené prostřihy na doprovázejí členy kapely.

Zpátky k tématu: Mi ty papíry na zemi pomáhají spíš k zapamatování, vlastně na ně vůbec nekoukám... Možná mi nejvíc pomáhá už to, že je píšu. Ovšem jak jsem napsal, Murphy je potvora a když je zapomenu, tak se ztrácím... Ačkoli normálně místo abychom se koukal do nich, standardně se na sebe tlemíme s bubeníkem.

Ad fanynky: Měl jsem skvělý zážitek, když mi před lety sdělil jeden známý, že všechny jeho spolužačky z gymplu byly do mě zamilované. Příjemná informace, ovšem s časovým zpožděním asi 20 let mi už byla platná jak mrtvému zimník.grinning Fakt je, že já tehdy byl i velice výrazná osoba v rámci měřítek okresního města, aniž bych jej kdykoli na záznamu viděl (nahrávky jsem měl jen na audio kazetách bez obrázků) velmi výrazně jsem připomínal Jaco Pastoria. Dlouhé vlasy stažené čelenkou, aby mi nelezly do očí a hrál jsem v plátěných kalhotách - a "nahoře bez" (protože pod tehdejšími halogeny bylo docela vedro, zvlášť na nevelkém klubovém pódiu).

Warwick Streamer 5 NTI  + Sadowsky SBN 40/ Jolana Superstar FL (aktiv SD PB)+ Thomastik JF344  + chorus Behr > TE Transit B > TE Elf > 1*10" box BC 10CLA64. Nestačí? Stačí...
Flatwound Club #4
0 xLajků:

31

Ahoj kolegové,

moc děkuju, za Váš čas, rady zkušených i ty historky!  Vezmu to  nejlepší a přenesu k nám do kapely - to bude radosti!

A až pochopim, kam se píše vybaveni, tak si to doplním a taky nejakou tou radou pomůžu...

0 xLajků:

32

Měl jsem od začátku hraní špatnou paměť na střídání pasáží i svoje vymyšlené party, takže jsem si všechny linky psal do zjednodušených tabulatur (na rytmus a délku tónů jsem si vzpomněl nebo je upravil). Potom mi nedělalo problém si cokoliv najít a osvěžit. Navíc se mi to hodilo, když za mě zaskakovali jiní basáci anebo při nahrávání. 

0 xLajků: