1

Téma: Slap a pop

Ahoj,

Zjistil jsem, že při slapování mám hlasitost slapu nižší, než popu. Při normální hře mám struny hlasitostně vyrovnané, tam problém není. A teď: je nějaký konsenzus že to je při slapu vlastně normální a hlasitější popy ztiším na úroveň slapů kompresorem, nebo je to otázka techniky, čili že prostě musím nacvičit silněji mlátit palcem a slaběji trhat? Hraju s palcem zdviženým nahoru. Díky za tipy!

Mirek Vlček | Ruda Sivčák➝Simon Keats, Roger Smith➝Marco De Virgiliis | Udo Klempt-Gießing➝Alex Claber
0 xLajků:

2

Re: Slap a pop

Šimi napsal:

to je při slapu vlastně normální a hlasitější popy ztiším na úroveň slapů kompresorem

Áno.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

3

Šimi napsal:

... musím nacvičit silněji mlátit palcem a slaběji trhat? Hraju s palcem zdviženým nahoru. Díky za tipy!

Hele, je to taky hodně o nastavení korekcí a samozřejmě kompresoru. Zkus si někdy zahrát v kapele tak, že pojedeš bez korekcí a na kompresoru uděláš kompromis tak, že při hře prsty se ti tóny nedusí a při slapu nestřílí špičky. Najednou zjistíš, jak umí být nástroj úžasně vyrovnanej.

Yamaha TRB-5P; Sandberg California TM2 5 str.; Lakland Skyline 55-02 Deluxe; Fender Jazz Bass (US 1976); Fender Jazz Bass Fretless; EBS Gorm 350 (2x10"); EBS Neo Drome 150 (1x12"); EBS Microbass II Preamp/DI Box
http://www.monantes.cz/
http://www.tombowling.cz/
0 xLajků:

4

Ne pánové. Pokud je dynamicky nevyrovnaný příklep a odtrh může za to špatná technika hry, nikoli nastavení kompresoru. Kompresor může lecčemu pomoct, ale primárně bych se zaměřil na správné provádění techniky slapování. Příklep musí vycházet z rotace zápěstí, nikoli z mávání celého předloktí. Odtrh je jenom jemný protipohyb, aby se zápěstí vrátilo zpět, opět není záhodno odtrávat celou paží. Ostatně kvalitního studijního materiálu je na netu dost, já doporučuju Scott Bass Lessons.

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

5

Scotta sleduju a nemyslím, že bych máchal celou rukou, ostatně to by nešlo dělat ani rychle, ani dlouho.

Mirek Vlček | Ruda Sivčák➝Simon Keats, Roger Smith➝Marco De Virgiliis | Udo Klempt-Gießing➝Alex Claber
0 xLajků:

6

Slap Jazz Bass

Jestli ti tohle prijde zvukove ok, tak se muzu rozepsat.

0 xLajků:

7

Matej napsal:

Dříve jsem si myslel, že slap bude mít zvukově větší attack než prsty

No ty mluvíš o rozdílu slap - prsty a Šimi o tom, že má při slapu nevyrovnaný příklep a odtrh...

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

8 Naposledy upravil: Matej (09. 10. 2024 19.39:40)

joko napsal:
Matej napsal:

Dříve jsem si myslel, že slap bude mít zvukově větší attack než prsty

No ty mluvíš o rozdílu slap - prsty a Šimi o tom, že má při slapu nevyrovnaný příklep a odtrh...

Jojo, máš pravdu. Já si to blbě přečetl-blbě pochopil. To smáznu,...páč to není k jeho problému. wink Nicméně,...toto přímo jsem nikdy nějak neřešil. Ty vytrhávaný při slapu-mi vždycky přišlo logický, že jsou více slyšet. Hlavně při nových strunách. To mě vlastně na nových strunách vždycky trochu vadilo. Zas ale ty vytrhávaný při slapu,...to na každý base znělo dost jinak. Na některý base-podle rozložení snímačů atd.,...hlavně na osazení HH mi to vždy přišlo, že jsou ty vytrhávaný moc ostrý. Ale i to jsem vlastně vždy řešil kompresorem. K tomu mi už nějaký rok-možná 10 let skvěle funguje tenhle rackovej Symetrix 501. myslím, že je vlastně i přímo basovej. wink

https://baskytara.com/img/m/355/t/p1i9p95bbno6smpsfi51rk8cqp3.jpg

0 xLajků:

9

Šimi napsal:

Ahoj,

Zjistil jsem, že při slapování mám hlasitost slapu nižší, než popu. Při normální hře mám struny hlasitostně vyrovnané, tam problém není. A teď: je nějaký konsenzus že to je při slapu vlastně normální a hlasitější popy ztiším na úroveň slapů kompresorem, nebo je to otázka techniky, čili že prostě musím nacvičit silněji mlátit palcem a slaběji trhat? Hraju s palcem zdviženým nahoru. Díky za tipy!

Možná taky zkusit poladit výšku strun což ti umožní dávkovat sílu slapu a popu ?

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků:

10

MartinXC napsal:
Šimi napsal:

Ahoj,

Možná taky zkusit poladit výšku strun což ti umožní dávkovat sílu slapu a popu ?

Možná i trochu zapustit-oddálit snímače pod D a G ?,...si vzpomínám, že jsem to dělal. 

0 xLajků:

11

Matej napsal:
...že jsou ty vytrhávaný moc ostrý...

Jo, to taky nemám rád. To se mi vždycky líbilo u Millera, že má ty odtrhy takový zastřený. Já to řeším stažením tónovky (teda teď aktuálně výšek) a tlustýma strunama. Dřív jsem hrál na 50 70 85 105, a teď už mám 55... ;-)

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

12

joko napsal:
Dřív jsem hrál na 50 70 85 105, a teď už mám 55... ;-)

To mi přijde jako dost extrém. Měl jsem zato, že na slap se obecně nosí lehčí struny a tomu příslušně lehčí technika. Já mám teď 45ky, dřív jsem to prostřídal se 40kama. Ale zase silnější struny tomu možná pomoct mohou - zesílit zvuk slapu a ztišit pop. Ne že bych se hnal do obchodu pro 50ky. Zkusím odlehčit odtrh a zbytek kompresor. 

0 xLajků:

13

Nejsem žádnej slaper, takže brát s velkou rezervou, nicméně Marek Bero měl takovou kratičkou poznámku a ukázku v tom svým workshopu na kytary.cz - zaujalo mne právě zmíněná superlehkost popu.

0 xLajků:

14

Zaklad je v rukou a nastroji. Bez nahravani to podle me nejde cvicit. Ja to cvicival paradidlama, ale ponevadz nenatacim 80s podmazy pro eroticka videa, tak slap nepouzivam. big_smile

0 xLajků:

15

df napsal:

Zaklad je v rukou a nastroji. Bez nahravani to podle me nejde cvicit. 

Jak to myslíš,..."bez nahravani"? hushed

0 xLajků:

16

Šimi napsal:
joko napsal:
Dřív jsem hrál na 50 70 85 105, a teď už mám 55... ;-)

To mi přijde jako dost extrém. Měl jsem zato, že na slap se obecně nosí lehčí struny a tomu příslušně lehčí technika. Já mám teď 45ky, dřív jsem to prostřídal se 40kama. Ale zase silnější struny tomu možná pomoct mohou - zesílit zvuk slapu a ztišit pop. Ne že bych se hnal do obchodu pro 50ky. Zkusím odlehčit odtrh a zbytek kompresor. 

Spousta slavných basáků používá tenký struny - 40" Bona, King, Wooten... Miller má prý 45"... On se člověk míň nadře a taky jdou snáz různý techniky jako třeba doublethumb, taping (příklepy levačkou, malíčkem obzvlášť). To s DDT 55-135 nedám i když mám nízkej dohmat. Zase mě baví ten zvuk a slapuju pouze v jedné kapele a ještě jenom v jednom songu...

Ale odlehčit odtrh je správná cesta. Slapuj si oktávy dokud se ti to nebude líbit ;-)

Matej napsal:
df napsal:

Zaklad je v rukou a nastroji. Bez nahravani to podle me nejde cvicit. 

Jak to myslíš,..."bez nahravani"? hushed

Asi bez zpětné audiokontroly...

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

17 Naposledy upravil: df (10. 10. 2024 12.15:08)

Matej napsal:

Jak to myslíš,..."bez nahravani"? 

 Tak jak jsem to napsal. Bez nahravani toho, co hrajes. Pak je jeste vhodne si to poslechnout.

0 xLajků:

18 Naposledy upravil: Matej (10. 10. 2024 14.22:45)

df napsal:
Matej napsal:

 Tak jak jsem to napsal. Bez nahravani toho, co hrajes. Pak je jeste vhodne si to poslechnout.

Jo, to jsem "pochopil", že nahrávat. Ale myslel jsi to jak? Jako doma si nahrát slapovou linku?....nebo si nahrát song s kapelou kde slapuješ ve zkušebně? Pokaždé to budeš většinou hrát jinak,...jak doma v klidu s basou v klíně a se sluchátkama, tak jinak ve zkušebně s kapelou,...když si nahraješ třebas jen basovou linku. Na živo je to pak další kapitola. Ještě,...když nemáte svého zvukaře, koukal bys, co leze od různých zvukařů z PA. Někdo ty vytrhávaný vějšky úplně uřízne atd. Jak mi jenou řekl myslím tady člen z fóra,...jsem na tebe koukal jak tam slapuješ a z PA ty vytrhávaný vůbec nebyly slyšet (viz ukázka),...skoro jak kdyby ses vůbec nestrefoval? grinning Ale obecně je samozřejmě dobré, když máš tu techniku nějak vyrovnanou ke své spokojenosti. wink

Byla to tahle akce,...někde od půlky videa tam jsem, pak i se slapem. Jinej kamarád stál a točil blízko a z mýho aparátu jsou ty vytrhávaný trošku slyšet, ale pak co jsem viděl profi záznam kde to hrálo z PA, tak nic. grinning

https://www.youtube.com/watch?v=toaEx1p3dqM

0 xLajků:

19

Myslim to tak, jak jsem to napsal.

0 xLajků:

20

Matej napsal:
df napsal:
Matej napsal:

Jo, to jsem "pochopil", že nahrávat. Ale myslel jsi to jak? Jako doma si nahrát slapovou linku?....nebo si nahrát song s kapelou kde slapuješ ve zkušebně? Pokaždé to budeš většinou hrát jinak,...jak doma v klidu s basou v klíně a se sluchátkama, tak jinak ve zkušebně s kapelou,...když si nahraješ třebas jen basovou linku. Na živo je to pak další kapitola. Ještě,...když nemáte svého zvukaře, koukal bys, co leze od různých zvukařů z PA. Někdo ty vytrhávaný vějšky úplně uřízne atd. Jak mi jenou řekl myslím tady člen z fóra,...jsem na tebe koukal jak tam slapuješ a z PA ty vytrhávaný vůbec nebyly slyšet (viz ukázka),...skoro jak kdyby ses vůbec nestrefoval? grinning Ale obecně je samozřejmě dobré, když máš tu techniku nějak vyrovnanou ke své spokojenosti. wink

Byla to tahle akce,...někde od půlky videa tam jsem, pak i se slapem. Jinej kamarád stál a točil blízko a z mýho aparátu jsou ty vytrhávaný trošku slyšet, ale pak co jsem viděl profi záznam kde to hrálo z PA, tak nic. grinning

https://www.youtube.com/watch?v=toaEx1p3dqM

No, pro nácvik techniky stačí se nahrát sám max s bicíma nebo metronomem. Spolu s kapelou nebudeš mít z techniky nic.

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
1 xLajků:

21

MartinXC napsal:

No, pro nácvik techniky stačí se nahrát sám max s bicíma nebo metronomem. Spolu s kapelou nebudeš mít z techniky nic.

To jo no,...basu jsem doma nahrával tak asi "miliónkrát". Respektive,...nahrávám každou chvíli. sunglasses Ale i nahranou ze zkušebny,....když nahráváme zkoušku live do stop, tak pak si poslechnout jen samotnou basu je taky zajímavý. V podstatě tam já pak vidím, jak ty věci vlastně reálně hraju. wink Doma u compu se sluchátkama a soustředěnej s basou v klíně je to dycky lepší samozřejmě. grinning 

0 xLajků:

22

Jj, tak to je - nahrávka ze zkoušky je víc o interpretaci, suchá doma je o technice. No a pak před lidma to z posluchačů nepozná skoro nikdo grinning

0 xLajků:

23

MartinXC napsal:

...pak před lidma to z posluchačů nepozná skoro nikdo grinning

Jj,...to je fakt! smile

0 xLajků:

24

Zdar pánové, jsem úplný začátečník a chtěl bych se mimo jiné naučit hrát slapem. Jde to hrát na každou baskytaru? Mám do začátku Ibanez 180 a když to zkouším na E struně třeba Ačko, drhne mě struna o poslední pražec. Výšku struny na 12tým pražci mám 3mm. Tak nevím. 

0 xLajků:

25

Zdeněk Sigi napsal:

Zdar pánové, jsem úplný začátečník a chtěl bych se mimo jiné naučit hrát slapem. Jde to hrát na každou baskytaru? Mám do začátku Ibanez 180 a když to zkouším na E struně třeba Ačko, drhne mě struna o poslední pražec. Výšku struny na 12tým pražci mám 3mm. Tak nevím. 

Nahraj video jak to zkoušíš. Takhle se to asi nikdo neumí představit co ti tam kde drhne. wink

0 xLajků:

26

Zvedl jsem trochu struny a už to nedrnčí. Na příští týden mám domluvenýho chlapíka co dělá servis baskytar, tak mě to poladí. Ale moc děkuji za odpověď, jestli nebude vadit, tak se zase ozvu jak nebudu vědět.

0 xLajků:

27

Intuice velí so toho mlátit, ostatně jmenuje se to slap. Ale ve skutečnosti je potřeba to jen tak jemně ťukat, je to hodně o technice. Když do toho tím palcem budeš mlátit moc, tak to bude zbytečně moc rozechvívat strunu a ta pak bude narážet i do pražců, do kterých vůbec narážet nemá. 

0 xLajků:

28 Naposledy upravil: joko (27. 05. 2025 23.49:00)

Youtube: "Scott bass lessons slap" to ti může docela pomoct.

Ale stejně bych si zašel za někým zkušeným - může odhalit nějaké zbytečné křeče, které by mohly vést třeba k zánětu šlach...

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

29 Naposledy upravil: MartinXC (28. 05. 2025 20.30:41)

Zdeněk Sigi napsal:

No, jako na každé hraní je potřeba mít basu seřízenou. Tj krk vprostředku s mírným průhybem vzad, výšku strun spíš na trsátko než na prsty (tj. o fous výš). Pro slap je lepší větší rozteč strun na kobyle (20+mm) než menší (17mm). Ale na to se dá zvyknout. Ty 3mm na oktávě jsou vcelku ok.

Zkontroluj nastavení průhybu krku: zmáčkni současně na prvním a na posledním pražci a v polovině bys měl mít strunu cca 1mm nad pražcem. Jestli struna leží na krku a nemůže rezonovat, tak je to potřeba seřídit výztuhou. 

Drnčení: volná struna by měla být na posledním pražci o kousek výš než na oktávě (ale malinko, tak max o 1mm). Zjistíš tak, že stiskneš na oktávě a nad poslednim pražcem potřebuješ tak 1mm. Jestli je struna níž, dá se tomu pomoct zvýšením strun na kobyle a současně o fous snížením průhybu krku. Případně zabrousit u kytaráře. Jestli struna leží na posledním pražci, je krk špatně usazený v těle. Kytarář pomůže. 

Pro fajnšmekry je doladění výšky jednotlivých strun nad hmatnikem: hlubší výš a vyšší níž. Ale to je už individuálni podle strun a síly úderu/odtrhu. 

0 xLajků:

30

Šimi napsal:

Intuice velí so toho mlátit, ostatně jmenuje se to slap. Ale ve skutečnosti je potřeba to jen tak jemně ťukat, je to hodně o technice. Když do toho tím palcem budeš mlátit moc, tak to bude zbytečně moc rozechvívat strunu a ta pak bude narážet i do pražců, do kterých vůbec narážet nemá. 

Teď nevím přesně jak to myslíš, ale ten tón-zvuk toho úhozu-slapu, vzniká i právě tím, že struna uhodí do pražce nad kterým slapuješ. Obečně by to mělo být nad posledním pražcem. wink 

0 xLajků:

31 Naposledy upravil: polygon (28. 05. 2025 21.54:06)

Covece, kdyz to ctu tak.... Je to za me kombinace nevycvicene techniky a pekelnyho dohmatu. Pri 3mm na oktave uz vetsinou basa neintonuje po celem hmatniku, jeste pokud je to v kombinaci s vysokym nultakem jak je v kramech bezne. A tim vysokym dohmatem a tim, ze s tim zacinas vznika to, ze misto aby to mrdlo o posledni prazec a udelalo to tam ten cisty perkus tak ho to jen tak posimra a vydava to pazvuky.

Ad pruhyb krku. Ibanez ma maly radius takze muzes jit dost malo. Tusim ze fender udava v tovarnich specifikacich nejakych 0.35mm. Kdyz ti budou drncet struny do 5. prazce tak povolit (zvysit) tu mezeru. Kdyz nad patym tak utahnout. Merit tak ze zmacknes 1. a prazec tam kde zacina spoj krk telo. Kdyz budes mackat posledni budes to mit zkreslene, tam se krk nehybe.

Takze za me krok cislo jedna seridit, pripadne nechat seridit. Napis odkud jsi, mozna ti tu dokazeme nekoho poradit koho mas blizko

Krok cislo dva. Naucit se tri obligatni songy od RHCP. 

0 xLajků:

32

polygon napsal:

Naucit se tri obligatni songy od RHCP.

 Cant stop, Higher Ground a Aeroplane? Na tom jsem teda kdysi zacinal ja... grinning

Spector Euro 5LX, Dingwall Combustion Kyle Konkiel
Darkglass Alpha-Omega Photon
0 xLajků:

33

I ty Brute? big_smile

0 xLajků:

34 Naposledy upravil: paknorw (29. 05. 2025 12.05:42)

Redy napsal:
polygon napsal:

Naucit se tri obligatni songy od RHCP.

 Cant stop, Higher Ground a Aeroplane? Na tom jsem teda kdysi zacinal ja... grinning

Asi my všichni, pokud jsme tedy ve věku 60-, řekl bych sunglasses

Já vlastně, když jsem se konečně pořádně zakousl do pětistruny (asi tak posledního půldruhého roku) až do letošního jara se slapem strašně bojoval, furt jsem palcem netrefoval správně, furt mi to neznělo... Už jsem byl z toho zoufalý (přitom na čtyřce úplně bez problému) už už jsem chtěl rezignovat a vrátit se na čtyřku... A pak, někdy v březnu, najednou "lup" - a bylo to tam. A teď už "jedu" celkem automaticky. Holt ono se to nezdá, ale ta mírně menší rozteč strun na pětce oproti čtyřce dělá dost.

Jak správně na ten palcový "pop"... Slovně se to blbě popisuje (a navíc vlastně nevím, jestli to sám dělám "učebnicově" správně) ale popsal bych to asi takhle:

Úder vedu palcem (srovnaným víceméně rovnoběžně se strunou) kolmo dolů, nikoli ovšem přesně nad posledním pražcem, spíš tak někde nad posledními dvěma, třemi. Přičemž nemířím na střed struny, ale spíše na spodní okraj (jako kdybych chtěl třeba s míčem "zahrát faleš"). Úder musí být rychlý, ale ne silový, v okamžiku dopadu mi ten palec letí vlastně už jen setrvačností, je úplně "měkký" a při úderu sice strunu dorazí na pražce, ale sám se odráží bokem/ dolů, takže netlumí další kmitání struny. Kdybych to měl najít podobenství, tak k sekání dřeva: sekeru zdvihnu nad hlavu, zpočátku jí dám co největší rychlost, ale v okamžiku dopadu už ji jen držím a kontrolují dopad, svaly už tam žádnou sílu nedávají a úder sám je výsledkem rychlosti a následné setrvačností váhy té sekery.grinning Takže vlastně něco jako koule při kulečníku.

Edit: trochu OT na závěr: slap je samozřejmě starší než RHCP, ovšem v "bigbítu" se dříve moc nepoužíval. Já sám jsem původně folkař, takže ke konci osmdesátek jsem poměrně dost hauzíroval po festivalech typu Porta. Tehdy se mezi folkaři pohybovalo dost basáků, kteří měli kořeny v jazzu a jazzrocku, takže když se nad tím tak zamyslím... Kdyby někdo vytáhl staré archivní nahrávky z té doby (a udělal si nějakou "statistiku") možná by s překvapením zjistil, že na Portě se slapovalo víc, než na Rockfestu grinning

Warwick Streamer 5 NTI  + Sadowsky SBN 40/ Jolana Superstar FL (aktiv SD PB)+ Thomastik JF344  + chorus Behr > TE Transit B > TE Elf > 1*10" box BC 10CLA64. Nestačí? Stačí...
Flatwound Club #4
0 xLajků: