Téma: Ernie Ball Music Man Sterling
Ernie Ball Music Man Sterling
Tělo jasan, krk a hmatník javor. Barva pearl white. Vyrobeno v roce 1993 v USA.
Elektronika a hardware - jedná se o jednoho z mála Music Manů, který se mi dostal do rukou a nemám velké povědomí o historii či detailech vývoje hardware nebo elektroniky této značky, takže budu rád za doplnění historických faktů. Jedná se o basu z prvního roku produkce tohoto modelu a nové nástroje se specifikací liší. Hardware i elektronika jsou na svůj věk ve vynikajícím stavu, vše funguje perfektně. Elektronika je 3 band, poty s aretací uprostřed, mechanicky se "zacvaknutím", velmi se mi toto provedení líbí. Baskytara je vybavena přepínačem Parelel, Single, Series. Single pozice nebrumí kvůli stacked cívce. Snímač se od Stingraye liší keramickými magnety a obecně parametry vinutí. Tlumítka na kobylce, vše jinak klasický mjůzikmen.
Dřevo a konstrukce - krk je javor s hmatníkem z jednoho kusu dřeva, nejdříve rozříznut a poté slepen k sobě, kterou-to kombinaci mám velmi v oblibě na nástrojích typu 1H. Atak je podle mého díky tomu ještě větší a spolu s jasanovým tělem má navíc vynikající artikulaci výšek. Tělo je ale o dost menší než u Stingraye a celá basa působí trochu dětským dojmem. Krk je poměrně macatý, ale zároveň úzký a protože jsem spíš polenózní hráč a mé precisiony jsou tak trochu opak, ergonomicky mi basa nesedla a musel jsem si hodně zvykat v levé ruce.
Zvuk a charakter - i přes malé tělo, je zvuk hodně velký. Krásný široký zvuk, kterému nic nechybí, má sustain, vyrovnaný atak. Basa hraje všude a všude velmi dobře, dřevo krásně rezonuje i akusticky. V těchto ohledech se jedná až o vyjímečný nástroj. Měl jsem obavu, že na basu nedokážu nic moc nehrát v rozumné kvalitě, nejsem totiž na podobné nástroje 1H zvyklý, ale bylo to poměrně rychlé a basa se tónově výborně ovládá(ačkoliv mi nesedí profil krku). Za mě tedy mnohem lépe než Stingray, se kterým je to pro mě trochu boj. Přepínač nabízí velkou barevnou škálu zvuků i když pro mě klasické paralelní zapojení vede.
Závěr - ve všech ohledech profi nástroj, na který bych se nebál jít odehrát cokoliv od country až po metal, ačkoliv mi ergonomie subjektivně nesedí. Trochu toho nepohodlí je totiž plně vykompenzováno tím vším ostatním. Zvuková paleta, aktivka, vynikající snímač.
Zvukové ukázky jen pro představu. Pokud se mění zapojení přepínačem, tak je to vždy paralel, single, series.
Edit: Původně jsem myslel, že krk a hmatník je z jednoho kusu. Není tomu tak. Je to jeden kus dřeva, ale rozříznutý a poté opět zase slepený k sobě. Viz. citace:
It's one Piece of wood where the fret board is cut from the same piece so when it's clued back on the grain matches and it's very hard to tell where the 2 pieces meet.