1

Téma: Uzavřené (sealed) vs. otevřené (ported) boxy

Chlapi rád bych se zeptal na vaše názory a zkušenosti na otevřené a uzavřené boxy. Pokud tu už taková diskuze je, nějak jsem ji minul, tak mě tak klidně nasměrujte.

Oč mi jde? Prakticky jsem měl asi zkušenosti jenom s otevřenými boxy (s basreflexem). Uzavřené boxy se chovají trochu jinak (např. Ampeg B15).

Teorie co jsem vyčetl na netu, hlavne Talkbassu a z videí na youtube + nějaká konzultace s Nookem:

Otevřené boxy (asi spíš většina na trhu) - více basů, více "hýbou vzduchem"

Uzavřené boxy - méně basů, ale ty jsou konkrétnější, menší tendence k dunění ("less boomy")

Samozřejmě reproduktory musí být uzpůsobené pro dané použití.

Co vaše zkušenosti? Preferujete něco nebo to neřešíte?

"Prsotě brumíl"
Prof. II
0 xLajků:

2

Re: Uzavřené (sealed) vs. otevřené (ported) boxy

Dělá ty bedny ještě někdo? Pro basu myslim... Nebo s tím Ampeg přestal v osumdesátých letech a už se to nechytlo?

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

3

No dělal i Markbass, tuším, že i Bergantino. Současný Ampeg 115HE je také uzavřený box.

"Prsotě brumíl"
Prof. II
0 xLajků:

4

Bergantino měl řadu NV, ta už ale není aktuální. Uzavřené je tedy jen HG410, což je 4x10 s jedním reprákem dozadu. 

educated in shopping and wasting time
blankly staring at the screens
am i already clever enough?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

5

Nook napsal:

Bergantino měl řadu NV, ta už ale není aktuální. Uzavřené je tedy jen HG410, což je 4x10 s jedním reprákem dozadu. 

A nechceš se Honzo ještě trochu více k tématu rozepsat? Krátce jsme psali po PM.

Mě zajímá hlavně ta "ztráta basů". Uzavřený box mě léká, ale jelikož hraju hlavně takový doprovodný středobas - country, gospel a tak., mám se bát nějaké ztráty basů? Nebo to jen znamená, že takové boxy jich mají sice méně, ale stačí trochu přidat poťák basů na aparátu a bude to tam zase zpět?

"Prsotě brumíl"
Prof. II
0 xLajků:

6

Teď jsem se díval na ty Ampegy PF, a ten jejich dekl na mě moc důvěryhodně nepůsobí - spousta možností k drnčení (4 kovové přezky) a pak taky jak dobře je zaručená ta těsnost, jestli ten box nebude za pár let "otevřený"...

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

7

Obecné pravidlo je, že basreflex snižuje potřebnou velikost ozvučnice (bedny) ve srovnání s ozvučnicí uzavřenou. Problém uzavřené bedny je tedy ve velikosti, problém basreflexu je, že musí být dobře spočítán a proveden. Dunící uzavřená bedna je zpravidla důsledek nějakého kompromisu v konstrukci ... vyztužení a pod.

Trace Elliot Club #5
Trace Elliot ELF + 2x 2x8 , Yamaha TRB 5PII, Chapman MLB1 FF DH, D'Angelico Excel Bass
0 xLajků:

8

Tak jsem se rozhodl něco citově zabarveného sepsat a protože je to z mého pohledu složitější, než jen lepší/horší, vyšlo mi z toho spousta textu. Dal jsem ho sem:
Uzavřená vs. basreflexová bedna - Soundelirium

educated in shopping and wasting time
blankly staring at the screens
am i already clever enough?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

9

Nook napísal(a):

Tak jsem se rozhodl něco citově zabarveného sepsat a protože je to z mého pohledu složitější, než jen lepší/horší, vyšlo mi z toho spousta textu. Dal jsem ho sem:
Uzavřená vs. basreflexová bedna - Soundelirium

skvele, vdaka!

Neuser Courage / Cort B4FL fretless (Kent Armstrong) --> ladička D`addario/Planet Waves --> SpectraComp --> HOF mini --> BBE maximizer --> Mesa Subway DI-preamp --> Barefaced FR800     ...TC electronic BH250, Zoom MS-60B ...
0 xLajků:

10

Nook napsal:

Tak jsem se rozhodl něco citově zabarveného sepsat a protože je to z mého pohledu složitější, než jen lepší/horší, vyšlo mi z toho spousta textu. Dal jsem ho sem: Uzavřená vs. basreflexová bedna - Soundelirium

a co otevrena bedna upne pro polstarove medoidy? big_smile kdysi v sedne zkusebne byla naka 18 fane a ta sama hrala pekne i v otevrenem boxu a dokonce i jen tak samotna bez boxu big_smile 

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků: