Téma: Ken Smith Taper Core Medium TCRM-5
Ken Smith Taper Core Medium TCRM-5
Rok výroby: 2023
Země původu: USA
Cena: 43 $ ~ 1000 Kč
Úvod
Nerad v poslední době zkouším další struny, anžto jsem si v posledních letech oblíbil niklové čtyřicítky Sadowsky Blue Label, ale v tomto případě jsem udělal výjimku, jelikož mě tyto struny vysloveně zaujaly hned několika svými parametry, a navíc jsem je získal za skvělou cenu.
Popis, parametry, konstrukce
Jedná se o pětistrunnou sadu roundwound strun, tedy s kulatým vinutím, materiál opředení i jádra je ocel. Struny jsou zařazeny do série The Master, jedná se tedy o jakousi vlajkou loď strun firmy Ken Smith, která je známá hlavně svými skvělými a notně drahými baskytarami. Nicméně ve skutečnosti struny vyrábí dle specifikací Ken Smith jiná firma, a to neméně známá GHS, od které jsem mimochodem struny rovněž testoval. Struny mají absolutně netypické průměry, které jsou 44-63-84-106-130 tisícin palce. To byla první věc, která mě zaujala. V této sérii dělají i další sady.
Druhou věcí bylo to, že tři nejsilnější struny jsou tzv. "tapered", mají zúžení na kobylce, kolem jádra je jen jedna vrstva vinutí. Mělo by to zlepšit artikulaci tónu. Nevím, ale minimálně na struně H to mám hodně rád, řekl bych, že to opravdu zvukový přínos má.
Oba konce strun jsou opatřeny fialovým hedvábným omotem.
Struny jsou baleny jednotlivě v papírových pytlících, a ty jsou uloženy do tradičního nezataveného plastikového obalu, atmosférická ochrana tedy žádná, což by u nerezu nemělo nijak vadit. Jinak nějaký pokročilý potah ala Elixir struny nemají. A ještě dodám, že na to, že jsou to ocelovky, které bývají obvykle podstatně drsnější než niklovky, tak povrch těchto je svou hladkostí srovnatelný právě s niklovkami.
Zvuk
Díky oceli je zvuk cinkavý, ostrý, s dostatkem basů, ale nemůžu říct, že by mi středy chyběly, zvuk je dosti vyvážený.
Životnost
Struny mám nataženy dva měsíce, hrají pořád velice dobře. Počáteční cinkavost zmizela cca po třech týdnech, ale od té doby si struny zachovávají víceméně konstantní zvuk, lehce tupější je zatím jen struna E, ale provedl jsem trik s povolením, vyndáním z kolíku, přetočením o závit, a konkrétnost se vrátila, takže hodnotím životnost jako velice slušnou, ovšem na Elixiry ani na Sadowsky nemají ani náhodou, nicméně struny si ještě na base nějaký čas nechám.
Hodnocení
Netradiční a zajímavé struny. Slušná živostnost, ještě rozumná cena, výborný zvuk. Samozřejmě je nutné díky taperingu hnout s výškou kamenů na kobylce, ale to je prkotina. Dostupnost strun v našich končinách je vpravdě tragická, respektive žádná.
Webové stránky: http://www.kensmithbasses.com/strings/the-master-series-for-5-6-string-basses/