Jak možná někteří zaznamenali v tomto tématu výše, nechal jsem si nalakovat krk mého StingRaye, páč MusicMan standardní série nelakuje, jen olejuje a voskuje. Lakovaná matným lakem je jen hlavice nástroje:

Lak, jak již bylo řečeno, je polyuretan. Byl jsem pomocí SZ dotázán jedním z vás na techniku lakování, tak tady je. Celou operaci prováděl Jíra Mázl a přišla mě na 5000 Kč. Je to hodně? No, asi jo, ale každá sranda něco stojí a práce je na tom vážně dost. Každopádně samotné lakování bylo jen 3000 Kč a to včetně leštění (krk jak vidno z fotek níže je v lesku, což jsem vysloveně vyžadoval), bez leštění by to bylo o něco levnější, ty zbylé 2000 dle standardního ceníku udělalo přepražcování. Ptáte se proč přepražcování? Např. Fender lakuje krky, ale až po jejich opražcování, tedy přes pražce. Po čase se lak z pražců působením strun oloupe (navíc nepravidelně) a na podélných bocích pražců vzniknou takový nehezký nálitky, za kterými se drží špína. Potvrzuji toto z vlastní zkušenosti, měl to náš kytarista na Stratocasteru a fuj, fuj, humus, hnus. A bylo to i také kvůli nutnému přebrušování hmatníku (viz dále).
První krok samozřejmě bylo odpražcování, následovalo přebroušení celého krku (kromě hlavy samozřejmě) pro odstranění zažrané špíny. Neměl jsem to po dvou a půl letech tak hrozný jako třeba Pepaol, ale nechtěl jsem to tak daleko nechat zajít, proto ona operace. Pro představu těm, kteří nesledují celé toto vlákno, následuje Pepaolova fotka jak takový zasšpiněný krk vypadá:

Po vybroušení a očištění povrchu následuje lakování. Po každé třetí vrstvě se povrch brousí a čistí a pak následují další vrstvy. Jsou tam 3 vrstvy laku, pak se pražcovalo, další 3 vrstvy a kromě broušení se provedlo i odříznutí a sloupnutí laku z pražců, pak další 2 vrstvy a to samé, ale sloupnutí laku z pražců až po leštění. Celkem tedy 8 vrstev. Prostě pakárna furt dokola. Myslím, že ty tři tisíce jsou s ohledem na pracnost odpovídající cena. V odkazovaném ceníku Jíra Mázl uvádí sazbu u neuvedených prací 400 Kč/hod. Jen dvě hodiny jsem u něj strávil na finálním čištění hmatníku, sesazování krku s tělem, montáží mechanik (s vyčištěním otvorů v hlavě od laku), lepení a úpravě ořechu (nultého pražce), ostrunění a základní seřízení nástroje. Pražce jsou použity extra tvrdé SNT a jsou nepatrně širší než původní, což absolutně není poznat a nevadí to ničemu, spíš naopak. Nelituju ani koruny a ani minuty strávené v jeho dílně. Hezky jsme poklábosili o nástrojích, dřevě, muzice, o životě a tak.
Co se týká změny zvuku, tak mám pocit, že ten lakovanej krk má takovej čistší, pevnější zvuk, ale třeba je to jen pocit, každopádně svůj podíl mohou mít i jiné použité pražce, je to prostě alchymie. Nemám samozřejmě bezprostřední srovnání. Jinak pocit při hraní je samozřejmě trochu jiný, ruka po krku tolik neklouže jako u toho voskovaného, ale je to jen o zvyku. Na druhé base mám taky lesklý lak na krku, tak to při střídání nástrojů není tak markantní rozdíl, čemuž jsem rád. Každopádně nově lakovanej krk je úžasnej, miluju ho.
No a tady jsou fotky výsledku ať to můžete posoudit i vy. Barevně nejvíc odpovídají reálu první dvě fotky, v laku není přidané žádné barvivo.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1