1

Téma: Před metronomem, za metronomem nikdo nebude hrát, nebo... je to jinak?

Ahoj všem!

Cvičím už pár let s metronomem, ale teprve teď jsem začal hrát v kapele, kde mimo jiné je i "živý" bubeník. Řekl mi, že hraju před metronomem. Sice na tempo, ale stále jsem trochu dopředu. Nějak se toho nedokážu zbavit. Chce, abych se naučil pár písniček, kde budu cíleně vyloženě za metronomem. Vůbec mi to nejde.

Jediné, co mi trochu pomáhá je, když si představím, že stojím za metronomem a každé jeho kliknutí kopnu do zadku :-D (tehdy logicky musím být za ním, jinak by kopl on mě. . .)

Nemáte jiné, ideálně lepší způsoby, jak se naučit hrát na metronom a případně cíleně před metronomem a za metronomem.

A teoreticky, využívá se toho někdy? Např, pokud bych chtěl, aby z písničky čpěla pohoda, pak budu hrát za metronomem, naopak, pokud bych chtěl mít pocit energie/nasranosti atd, budu hrát pocitově před?

Nebo prostě vždy za každé situace přesně na klik?

Díky za odpovědi smile

0 xLajků:

2 Naposledy upravil: MartinXC (28. 12. 2023 17.17:55)

Re: Před metronomem, za metronomem nikdo nebude hrát, nebo... je to jinak?

Před metronomem - nenapadá mě k čemu využít, nevím..  Stává se to, když basák kouká na bubeníka a hraje podle jeho pohybu.
Za metronomem se hodí do swingu, jazz blues a podobně - buď některou dobu nebo v pomalých pasážích na dokreslení nálady.

Každopádně základ je hrát přesně. 
Ale jestli jsi nastavený dopředu a vadí to v rytmice, tak si kup nějakou midi krabičku s latencí a hrej přez ni :-) 

(ber mě s rezervou)

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků:

3

Re: Před metronomem, za metronomem nikdo nebude hrát, nebo... je to jinak?

Metronom: na usazení techniky a ujištění se, že těžký věci hraješ přesně.

Jinak je lepší cvičit se smyčkou bicích a podobně, řekl bych, protože víc potřebuješ umět reagovat na bubeníka, než hrát strojově přesně. Taky na zkoušení různých přízvuků a tak je pro mě lepší cvičit s bicíma.

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků: