1

Téma: Brum při volných strunách

Basa aktivka s humbuckerem. Při nahrávání jsem si všiml, že pokud nemám ruce položené na strunách, tak basa chytá a zesiluje nějakej bordel z éteru. Jakmile položím prsty na struny, tak brum zmizí. Tak jsem si řekl, že mám asi blbě uzemněnou kobylu. Multimetrem jsem proměřil vnější pól signálového konektoru a struny a ukázalo mi to na všech strunách nulový odpor, spojení tam tedy je. Co se teda kudla děje?

Mirek Vlček | Ruda Sivčák➝Simon Keats, Roger Smith➝Marco De Virgiliis | Udo Klempt-Gießing➝Alex Claber
0 xLajků:

2

Re: Brum při volných strunách

Co třeba špatný uzemnění rozvodů v baráku? Čili že rukou to vlastně územním líp než přes kabel?

Mirek Vlček | Ruda Sivčák➝Simon Keats, Roger Smith➝Marco De Virgiliis | Udo Klempt-Gießing➝Alex Claber
0 xLajků:

3 Naposledy upravil: Aidamos (21. 11. 2023 18.35:24)

Šimi napsal:

Jakmile položím prsty na struny, tak brum zmizí. Tak jsem si řekl, že mám asi blbě uzemněnou kobylu.

To právě ne. Kontakt rukou se strunama je svedený přes kobylu na elektroniku. Tak se to chovat má. Proto ta kobyla je uzemněná, že se to přenese na struny. Vystínil bych šachty měděnou fólií a taky ji uzemnil na kostru poťáku.

Máš aparát a případné krabičky zapojené do stejné zásuvky, tedy jsou na stejné fázi? A dělá to jen doma nebo i jinde?

Sranda situace: naše zpěvačka si ke kytaře koupila novej multiefekt.  Brum jak prase a nikdo nevěděl proč, pak jsem jí šáhnul na krku s mojí basou na její struny, kdy jsem se dotýkal i svých strun, a brum najednou přestal. Přepla si nechtěně na mulťáku ground-lift, takže to vlastně odzemnila.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

4

Aidamos napsal:
Šimi napsal:

Jakmile položím prsty na struny, tak brum zmizí. Tak jsem si řekl, že mám asi blbě uzemněnou kobylu.

To právě ne. Kontakt rukou se strunama je svedený přes kobylu na elektroniku. Tak se to chovat má. Proto ta kobyla je uzemněná, že se to přenese na struny. Vystínil bych šachty měděnou fólií a taky ji uzemnil na kostru poťáku.

Bral jsem to tak, že struny bez kontaktu s elektronikou a jackem fungují jako anténa, chytí bordel a ten pak přenášejí na snímače. Pokud struny uzemním rukou, bordel svedu do země svým tělem. Pokud jsou struny uzemněné přes kobylku, elektroniku, kabel a apec, tak by se bordel měl svést do země tama, ne? Ačkoliv starý rádio jsme museli uzemnit, aby mělo dobrej příjem. Takže vlastně uzemněný struny přijímají líp než neuzemněný? A rukou je uzemním přímo, takže bordel neteče přes apec...?

Jinak je to Vlček, šachtu má vystříkanou nějakým růžovým sajrajtem, předpokládám že asi vodivým. Budu se muset kouknout, jestli je na ni přiveden zemnící drát, jestli třeba neupadl.

0 xLajků:

5

Šimi napsal:

Jinak je to Vlček, šachtu má vystříkanou nějakým růžovým sajrajtem, předpokládám že asi vodivým. Budu se muset kouknout, jestli je na ni přiveden zemnící drát, jestli třeba neupadl.

 napis mu smile  sem tam ho otravuju s kravinama a dycky poradi wink jinak teda basa s humbacem mi nikdy nebrumila pokud sem to nerozep neni tam nekde rozepinac ?

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

6

m3 napsal:
Šimi napsal:

 napis mu smile  sem tam ho otravuju s kravinama a dycky poradi wink jinak teda basa s humbacem mi nikdy nebrumila pokud sem to nerozep neni tam nekde rozepinac ?

Napsal jsem mu, řekl že je to normální, i když jsem mu řekl, že si myslím, že to dřív nedělalo a JB ve stejným místě to nedělá. Humbucker je rozpojovací, když ho rozpojím, tak to začne bručet hodně. Když je spojenej, tak je to někdy zticha, jindy/jinde to bručí, řekl bych nemálo. 

0 xLajků:

7

Ruzovy sajrajt? To neznam sweat_smile.

Ne ted vazne. Vim, ze drive to delal hlinikem a nepropajel jednotlive kusy mezi sebou. Kazdopadne tohle hledani brumu budes mit tezky. Prvni bych sel po kabelu. Pak, jestli jack neni v haji, u vlcka specialne pokud na to hrajes v sede bez popruhu. Jak to z te basy trci nahoru, tak ten jack se vevnitr fest vymackava. Pak mrknout na vsechny potaky, jestli jsou uzemneny (multimetr kazdy s kazdym). Nevim jestli to zemni pres stinici folii nebo dratama. Je sachta pod snimacema nebo kryty vystinena taky? Pak zkontrolovat, jestli je to korektne uzemnene. A mrknout, jestli jsou na strane u snimacu spravne prohrate spoje, stava se ze ne, a udela se tam studenak. A pak bych se podival nakonec pod kobylku. Tam se stane, ze se casem ty zemnici dratky vmacknou do laku, i do tvrdeho poly, takze u do Vlckovic oleje to pujde na hned. Kdyztak prelepit kusem medene folie s vodivym lepidlem, to pomaha. Pokud jsi ultras, tak muzes napajet ke kobylce a vykutat ve spravnem miste trochu dreva smile

0 xLajků:

8

polygon napsal:

Pak, jestli jack neni v haji,

Na jack mám políčeno, akorát on je tam vlepenej, takže není úplně jednoduchý na něm něco nedestruktivně zkoumat.

0 xLajků:

9

Šimi napsal:

Na jack mám políčeno, akorát on je tam vlepenej

 Jo, tak na to jsem zapomnel. A to si vzpominam, ze kdyz jsem na tom jacka menil, tak jsem nadaval, ze i Pohlreich by mohl zavidet big_smile

1 xLajků:

10

Všechny rady už tu padly. Já bych začal vylučovací metodou. Multimetr je pěkná věc, ale pozná rozdíly v řádu ohmů a tady je třeba miliohmmetr. Navíc s prodovým zatížením, protože jinak nevyloučíš studeňáky. Vzal bych kus drátu a spojil struny(jen zaháknout) a výstupní zem na jacku. Pokud to pomůže, tak hledat problém v nástroji a dá se vydedukovat víc. Potom propojit s první krabičkou zem a zkoušet, kde to zabere. Jestli nikde, tak je to opravdu normální asi. 

Music Man Club #8
0 xLajků:

11

Šimi napsal:

Co třeba špatný uzemnění rozvodů v baráku? Čili že rukou to vlastně územním líp než přes kabel?

Primární pachatel je asi elektrostatické pole - vzniká různě, i na nezatížených přívodech udělaných 2ma dráty ... Docela dobře jej generují spínané zdroje od všelijakých nabíječek, zářivky (i vypnuté), nekvalitní prodlužovačky, stolní lampičky, designová stropní světla co vedou přívod 2ma dráty , atp. projevuje se na vzdálenost i 2 metry. Nedávno jsem si nechal zkontrolovat celý dům a nestačil jsem se divit.

Když to vrní i na vytaženém kabelu, když ne/chytíš jeho stínění, pak je to o hledání v napájecím okruhu zesilovače (kabel/prodlužka/zásuvka/připojení v rozváděči).

Kontrola propojení zemnících káblů a stínění v kytaře ale nezaškodí. Případně kontrola zoxidovaných kamenů na kobyle - tam nemusí být zdaleko nulový odpor mezi strunou a zemnícím bodem.

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků:

12 Naposledy upravil: m3 (06. 12. 2023 16.22:37)

Šimi napsal:

Humbucker je rozpojovací, když ho rozpojím, tak to začne bručet hodně.

jeste mne mne napadlo jestli neni priupadlej drat ze snimace .. proklepat polove nastavce pokud jsou nahate,  kdysi na prvnim GL sem mel priupadly dratek z jedne civky a nez jsem na to prisel tak to trvalo... dokud sem nrozloup snimace z pouzder.. ale jinde zavada byt nemohla a byla smile ale teda opravovat ty poctive zavoskovane snimace byla docela rehole .. 

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

13 Naposledy upravil: sichr (06. 12. 2023 15.41:07)

Ja mam stejny problem a myslel jsem si, ze to je smejd kombo (na drnkani doma mam 15W Ashton). Pak jsem ho vzal na zkusebnu a ejhle, kombo to neni, je to zjevne elektrika doma. Jak pustim doma struny, tak to chrci jak prase, zkousel jsem ruzne zasuvky a dela to v kazde. Ted jsem poridil novy zesilovac a taky doma chrci.

Pětka K&K se snímači od Honzy Růžicky | TCE Polytune 3 Mini Noir, TCE SpectraComp, Tech21 SansAmp BDDI v2 | Markbass Big Bang + Hocke N112H
http://www.sichr.net
0 xLajků:

14 Naposledy upravil: carodej_pes (07. 12. 2023 14.50:27)

Určitě bych zkusil jiné místo; pokud ti to jinde dělat nebude, problém v base není.

Já to řeším taky a na vině je uzemnění rozvodů v baráku. smile Můj problém je, že vůbec nerozumím elektrice, takže se předem omlouvám za styl, jakým popisuji má zjištění:

Když se připojím třeba u rodičů v paneláku, brum neslyším (resp. nějaký tam asi bude vždycky, ale bez extrémního zesílení není slyšet = v praxi tam žádný brum není). Předpokládám, že mají velmi dlouhý zemnící pás pod zemí pod panelákem, tedy poctivě udělané zemnění.

Když se připojím u kamaráda, který má úplně nový dům s novou elektřinou po revizi, brum tam je. Nemá ještě připojené zemnění na zemnící pás a je zemněný na erární kabel – budu testovat znovu, až připojí.

Já mám starý barák a stejně jako kamarád mám elektřinu zemněnou na erární zemnění. Stejný brum. U souseda to samé. Mám tady nějaký zemnící drát po předcích, vedoucí bůhvíjak hluboko. Zkoušel jsem na něj zemnění připojit a ejhle – brum se trochu ztišil. V plánu mám tedy udělat lepší zemnění (až se mi tedy potvrdí ještě ten test u kamaráda).

Bandcamp.com – moje skladby | Instagram
Alex: „Pojďte se strýčkem... Poslechněte si andělský trubky a ďábelský trombóny. Zvu vás!“
Místo piva kostku mozku.
0 xLajků:

15

Hmm jako třeba dát si domů kovou uzemněnou desku na které by jeden mohl cvičit bez brumu?

Btw taky si nechej proměrit hromosvod, možná je pachatel tam - jestli si to vybavuju správně, někdy před pár lety se měnila hodnota minimálního odporu uzemněného hromosvodu. 

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků:

16 Naposledy upravil: sichr (08. 05. 2024 09.30:20)

Poslušně hlásím, že jsem zkusil filtr síťového napájení FSR 1 a vůbec nepomohl. A to jsem mu věři...

V hudebce stejný problém s brumem, pořídili jsme nedávno digi mix a k němu power conditioner (Adam Hall PCS10), tak mě napadlo zapojit PC, ze kterého se pouští playback, do něj a brum tak z 80% zmizel. To, že nezmizel úplně přikládám tomu, že aktivní reprobedny zůstaly zapojené do zdi. Bylo to ale výrazně lepší. Na ten popud jsme koupili ten FSR1 s vidinou konce brumu, vzal jsem ho domů na vyzkoušení a je to bez efektu. Uvidíme jestli to něco udělá v hudebce.

Pětka K&K se snímači od Honzy Růžicky | TCE Polytune 3 Mini Noir, TCE SpectraComp, Tech21 SansAmp BDDI v2 | Markbass Big Bang + Hocke N112H
http://www.sichr.net
0 xLajků: