1 Naposledy upravil: dw4rF_cz (13. 11. 2023 09.32:25)

Téma: Rozměry hřídele Fender potenciometrů

Potřeboval jsem vyměnit potenciometry na Tokai, což pro mě není problém, problém však nastal u samotných poťáku. Koupil jsem dvakrát tyto:

https://www.muziker.cz/fender-potenciometer-250k-solid-shaft-volume-or-tone

V domění, že rozměry hřídelky na poťáku budou tak nějak standardní a bude to stejný. Není. Za prvý (a to byla samozřejmě moje blbost), už kombinace knobů co tam jsou (oba původní) - jeden je pouze nasazovací, druhý je na šroubek - jsem se před koupí nepodíval (po stěhování byla basa ve futrále) v domění, že oba jsou na šroubky, tak jsem vzal tyhle hladké. I přes to, že knoby jsou takto, oba potenciometry co v base jsou, jsou s drážkami, a průměr hřídelky je větší, takže se na to knoby ani nevejdou - a to ani ten, který je šroubovací a vnitřek má hladký, ten průměr v něm je prostě menší.

Oba poťáky mi tak jsou uplně k ničemu, nicméně nyní k dotazu - když vezmu drážkovaný, je tam nějaka standardizace rozměrů? U obou na oficiálním Fender webu píší 250k 3/8" shaft:

https://www.muziker.cz/fender-pure-vintage-250k-split-shaft-pot

https://baskytara.com/img/m/1691/t/p1hf3suen01ts7u8314c61o7c1hdg3.png

Nějaká zkušenost? Ještě mají na Muzikeru Gotoh, budou sedět ty?

Případně, nechce někdo dva ty Fender, který mám teď zbytečně, ale jeden už je rozbalený, takže nejde vrátit.

Tokai Hardpuncher '81, Ibanez Silver Series Jazz Bass '78, Fernanders Burny Jazz Bass '74-'76, Fernandes Stone Logo FPB-65 '78, Custom Lawsuit Ripper/Grabber '80
0 xLajků:

2

Re: Rozměry hřídele Fender potenciometrů

Koupil jsi palcovy. Maji tlustci jak zavit, tak hridelku. To co se prodava pod znackou Fender jsou vsecko imperialni.

Mas dve moznosti. CTS delaji i metricky poty. Ale snad kazdej prodejce v tom ma neskutecnej chliv, takze dokud ti to neprijde domu, tak nevis nic.
Nebo bych vzal tuhle asijskou produkci. Budto jeste stary zasoby Gotohu, nebo tyhle velky tedka dela Alpha (ono je to podle me to same, kdyz je das vedle sebe, vypadaji stejne).

0 xLajků:

3

Ah, jsem netušil, že Fender to má všechno v imperiálech. No, tak budu muset pogooglit a jít na jistotu do něčeho 100% metrickýho, nechci si doma vytvářet sbírku poťáků big_smile Kažopádně díky za odpověď.

Tokai Hardpuncher '81, Ibanez Silver Series Jazz Bass '78, Fernanders Burny Jazz Bass '74-'76, Fernandes Stone Logo FPB-65 '78, Custom Lawsuit Ripper/Grabber '80
0 xLajků:

4

dw4rF_cz napsal:

Případně, nechce někdo dva ty Fender, který mám teď zbytečně, ale jeden už je rozbalený, takže nejde vrátit.

Možnost vrátit zboží do 14 dnů se týká zboží rozbaleného, ale nepoužitého. Takže pokud si to tam už nezkoušel připájet, tak to můžeš klidně vrátit. Dokonce i v nepůvodním obalu.

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

5

dw4rF_cz napsal:

Ah, jsem netušil, že Fender to má všechno v imperiálech. No, tak budu muset pogooglit a jít na jistotu do něčeho 100% metrickýho, nechci si doma vytvářet sbírku poťáků big_smile Kažopádně díky za odpověď.

Imperialni jsou 9.5mm zavit, 6.3 osicka.
Metricky 8mm zavit a 6 osicka

0 xLajků:

6

ahoj, ja beru poťáky od známého, prodává to na bazaru, už jsem je dával do dvou bas a super. píše, že vycházejí z konceptu cts, mohu jen potvrdit:

https://hudebnibazar.cz/potenciometry-250k-500k/ID491652/

měl jsem i original cts a jeden jsem reklamoval, ostatni 2 mi zůstaly, ale mírně se kývou v ose a mají hrozně lehký chod. nevím co je na nich tak skvělého, tady ty z bazaru jsou fakt bez problémů (alespoň prozatim). zrovna dnes budu zase objednávat celou sadu...

0 xLajků:

7

Možnost vrátit zboží do 14 dnů se týká zboží rozbaleného, ale nepoužitého. Takže pokud si to tam už nezkoušel připájet, tak to můžeš klidně vrátit. Dokonce i v nepůvodním obalu.

Diky, proverim, pajet jsem to nezkousel, protoze jsem si v klidu nejdriv prave zkusil, jestli na to ty knoby pasuji, takze krome rozbaleni je to netknuty.

Imperialni jsou 9.5mm zavit, 6.3 osicka.
Metricky 8mm zavit a 6 osicka

Supr, diky!

ahoj, ja beru poťáky od známého, prodává to na bazaru, už jsem je dával do dvou bas a super. píše, že vycházejí z konceptu cts, mohu jen potvrdit:

https://hudebnibazar.cz/potenciometry-250k-500k/ID491652/

měl jsem i original cts a jeden jsem reklamoval, ostatni 2 mi zůstaly, ale mírně se kývou v ose a mají hrozně lehký chod. nevím co je na nich tak skvělého, tady ty z bazaru jsou fakt bez problémů (alespoň prozatim). zrovna dnes budu zase objednávat celou sadu...

Mne je to v zasade jedno co tam bude, jen jsem nepotreboval kupovat uplnej low end a delal jsem objednavku na muzikeru zrovna, tak jsem to tam prihodil. Kazdopadne diky za tip, mrknu to.

0 xLajků: