1

Téma: Limit reproboxu, vibrace membrán

Ahoj basmeni, řešil jste už někdy někdo podobný problém?

Za účelem zmenšování gearu jsem místo Ampega SVT 410hlf koupil Ampeg NEO 210hlf. Dle parametrů by to v podstatě měla být polovina té čtyřdesítky. Jediná modifikace oproti originálu je, že z ní původní majitel vyndal hornu (takže je tam ve předu o díru navíc).

Aparátek je to moc pěkný, skladný, ale problém nastane při vyšších hlasitostech. Krmím bednu Orangem Bass terorem a pokud dám bednu tak, abych se slyšel – tj. gain na 3/10 a volume 5/10 (tedy nic na krev), v bedně uvnitř „něco“ vibruje. Nejdřív jsem si myslel, že to je bočním panelem, ale bližším zkoumáním se nám zdá, že to dělá vzduchový přetlak v bedně. Ten „vítr“ jakoby rozkmitá membrány reproduktoru a na určitých frekvencích to prostě vydává prdící zvuk (nejvíc na basových). Pokud odmontuju boční panel a zahraju, zmizí to, protože vzduch utíká tou nově vzniklou dírou. 

Jako řešení mě napadlo udělat zezadu další bass reflex alá Hartke VX3500. Myslíte že to je řešení? Nechci totiž věřit, že jsem při tomto nastavení za limitem té bedny. Znehodnocení bedny se nebojím, takhle kompaktní box si už asi nechám na pořád.

Díky za případné nápady

FERNANDES 1976 Power Bass precision, Polytune 3, MXR M81, BOSS WL-60, Orange Terror bass 500, AMPEG SVT-410HLF, IEM MIPRO MI-58.
Kapela WE2 (https://www.facebook.com/we2musicband)  /  https://www.bandzone.cz/we2
0 xLajků:

2 Naposledy upravil: José (06. 11. 2023 12.26:52)

Re: Limit reproboxu, vibrace membrán

Díra po horně bude fungovat jako neřízený bassreflex, začal bych tím, že ji ucpu. Dál nezbyly tam po tý horně volný kabely, nebo cokoliv neutaženého? 

P.S. závěsy repráků jsou v pohodě? 

0 xLajků:

3 Naposledy upravil: dreamy (06. 11. 2023 13.50:37)

steveyzerman22 napsal:

Ahoj basmeni, řešil jste už někdy někdo podobný problém?

Za účelem zmenšování gearu jsem místo Ampega SVT 410hlf koupil Ampeg NEO 210hlf. Dle parametrů by to v podstatě měla být polovina té čtyřdesítky. Jediná modifikace oproti originálu je, že z ní původní majitel vyndal hornu (takže je tam ve předu o díru navíc).

Aparátek je to moc pěkný, skladný, ale problém nastane při vyšších hlasitostech. Krmím bednu Orangem Bass terorem a pokud dám bednu tak, abych se slyšel – tj. gain na 3/10 a volume 5/10 (tedy nic na krev), v bedně uvnitř „něco“ vibruje. Nejdřív jsem si myslel, že to je bočním panelem, ale bližším zkoumáním se nám zdá, že to dělá vzduchový přetlak v bedně. Ten „vítr“ jakoby rozkmitá membrány reproduktoru a na určitých frekvencích to prostě vydává prdící zvuk (nejvíc na basových). Pokud odmontuju boční panel a zahraju, zmizí to, protože vzduch utíká tou nově vzniklou dírou. 

Jako řešení mě napadlo udělat zezadu další bass reflex alá Hartke VX3500. Myslíte že to je řešení? Nechci totiž věřit, že jsem při tomto nastavení za limitem té bedny. Znehodnocení bedny se nebojím, takhle kompaktní box si už asi nechám na pořád.

Díky za případné nápady

Poloviční box jak by se zdálo z logiky věci, nepotřebuje na stejný zvukový výkon stejný výkon zesilovače. Bedna i kdyby měla stejnou impedanci, tak se změnila citlivost a ke stejnému akustickému tlaku jako z 410 je třeba vyšší výkon. Jinak ten zvuk moc nevím, co si pod tím představit. Vibrace jsou rezonance, takže něco drnčí, nebo hrčí? Jinak za mě bych začal tím, že bych právě naopak začal zaslepením té díry po horně. Úplně se tím změnily parametry a rezonanční frekvence boxu. Buďto ucpat překližkou a nebo tam dát hornu a klidně nefunkční. Pokud by to nepomohlo, tak bych laboroval dál. Z toho co jsem se dočetl, tak bych tipl, že to pomůže. 

Music Man Club #8
0 xLajků:

4

Pánové, děkuji moc za reakce.

dreamy, José: Všechno s hornou šlo pryč. Bednu sem rozdělal - resp. ji oddělal držadlo a vstupní panel a pečlivě ji projel baterkou, prohmatal, klepal s ní... Podotahoval všechny vruty, nic se neprotáčí, nepovoluje. Vypadá, že je vše tak jak má být.

Protože při oddělání panelu to přestalo, čekal jsem, že zaslepení horny tu situaci ještě zhorší, protože ten vzduch už nebude mít vůbec kudy kutíkat. Nicméně začnu tedy vaší radou a díru zaslepím. Chtěl jsem tam narvat přímo hornu, ale bohužel mi ji bývalý majitel k bedně nedal. Takže to budu muset zadělat dřevěnou záslepkou. 

Dám vědětm jestli pomohlo!

FERNANDES 1976 Power Bass precision, Polytune 3, MXR M81, BOSS WL-60, Orange Terror bass 500, AMPEG SVT-410HLF, IEM MIPRO MI-58.
Kapela WE2 (https://www.facebook.com/we2musicband)  /  https://www.bandzone.cz/we2
0 xLajků:

5

Dle popisu to pomoci musí. Bassreflex je sice výborná věc, ale citlivá potvora. Když díra (součet děr a ještě ve správném poměru k délce atd... ) není "tak akorát", tak je to ke škodě jak zvuku, tak mnohdy i repru.

Trace Elliot Club #5
Trace Elliot ELF + 2x 2x8 , Yamaha TRB 5PII, Chapman MLB1 FF DH, D'Angelico Excel Bass
0 xLajků:

6

Zavřený box se bude chovat korektněji než bassreflex. Díra po horně není dobrý nápad, radši uzavřít, i když to drnčení neodstraní.

Pokud dělat bassreflex, pak to chce znát parametry reproduktorů a bassreflex spočítat. Ampeg osazoval v minulosti Eminencema, posledních 10 let ale nevím.

Pazvuky může dělat i materiál použitý na box nebo konstrukce boxu - může rezonovat při vyšším výkonu v basech. To by pak chtělo dodělat výztuhy. Pokud je odnímatelná jedna stěna, může být pachatel právě tato vymoženost. Osvědčené řešení je box z překližky, nerozebiratelný a důkladně vyztužený. Kdysi hrávale třeba i stěna z laťovky - latš se ve stěně uvolnily a drnčely...

Jsou repro originální nebo měněné či opravované ?

U neznámých repro bude lepší nechat zavřené - ztratíš trochu basů ale zvukař tě pochválí, že neděláš kolem sebe huhňavou kouli.

Občas se na trhu vyskytnou origo bedny osazené něčím jiným než do ní patří. Na reproduktoru nejde moc poznat co je zač pokud to není originál který nebyl opravovaný. I taková nová membrána udělá z repráku něco jiného než je kus z výroby.

A dělá ty pazvuky opravdu box a ne něco pod stolem, podlaha, atd ? -

Asi tak.

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků:

7

Co mám HPF, tyhle problémy neznám.
Sucho a pohodlí.

0 xLajků:

8

Pokud nepomůže ucpat díru po horně, pak jsou na řadě reproduktory - měl jsem problém na kombu, že při vyšších hlasitostech začaly prdět reproduktory a bylo to způsobeno zlomením membrány. Dal jsem repro opravit (zalepit ten zlom) a je po problému.

Fender USA Standard JB, Squier CV 70s JB
GK 700RB-II/210, GK 210RBH, ručně dělané 8" kombo "Kulíšek"
Ein Bassspieler, guter Verstärker. Einfach klug smile
profil: http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=6821
0 xLajků:

9

A jak ekvalizéruješ? "nevhodnou" ekvalizací taky občas můžeš dostat repro do úzkých.....

PB/JB/MM & Eden & Hocke & Soundelirium
0 xLajků:

10 Naposledy upravil: steveyzerman22 (11. 11. 2023 23.12:07)

Tak přátelé, asi vyřešeno. Zadělal jsem díru po horně a velmi výrazně to pomohlo. Nicméně, pořád ty pazvuky nebyly uplně pryč! Říkal jsem si, že to holt budu muset přežít, a asi bych to i přežil. Nedalo mi to a chvíli sem zkoušel lomcovat s panelem a pak si všiml, že ten "třepotavý" zvuk repráku vychází z malých otvorů a především z jacků, kterými prostě vzduch proudí ven. Zadělal jsem je tedy provizorně elektrikářskou páskou a je po pazvucích. Už jen parádní basový zvuk! Budu postupovat tedy tak, že si boční panel nechám vyrobit jiný (ze dřeva) a vyvrtám do něj pouze jeden speakon, jelikož nemám v úmyslu ji propojovat s další bednou.

Nicméně mě teda naprosto děsí, jakej čoud ty reproduktory dostávají! Nevím, jestli je tohle normální, nikdy jsem to tak do detailu nezkoumal... 

https://baskytara.com/img/m/25314/t/p1hf04s1ho1n4se9es3r1gha114n3.jpeg

EDIT: Ještě mě napadalo - abych pořád nemluvil jen o ímaginárním pazvuku, tady sem nahrál krátkou ukázku

https://youtu.be/Q-KghDMe9Gc?feature=shared

0 xLajků:

11

Psal to tu někde dřív mistr Hocke, právě o proudění vzduchu (až třeba i pískání) v otevřeném Jacku u basových beden. Je to právě důvod proč se používá Speakon konektor a nebo později uzavřené jack konektrory.

Tokai JB45, Harley Benton MJ-4EB, Ferda Preclů, Hocke BT130, GK NEO 121, 4X10 bastl s Celesťáky, ňáký krabičky, spousta blbejch nápadů
0 xLajků:

12

Basomatér napsal:

Psal to tu někde dřív mistr Hocke, právě o proudění vzduchu (až třeba i pískání) v otevřeném Jacku u basových beden. Je to právě důvod proč se používá Speakon konektor a nebo později uzavřené jack konektrory.

Tak to by mě nenapadlo. To je dobré vědět, ale je fakt, že dnešní bedny maj jen Speacon a nebo opravdu utěsněné. U bedny Hocke co jsem pořizoval nedávno, tak jsem překvapen, jak je dokonce celý vnitřek natřen nějakou černou měkou barvou, která řeší asi rezonance atd. Jinak kdysi jsem měl kombo Ampeg asi 100W a s pazvuky byl taky problém. Byl jsem z toho nešťastný a někde se dočetl, že je třeba vnitřek upravit vlepením špalíků do rohů pomocí konstrukčního lepidla. Dal jsem si s tím práci a vše takhle utěsnil a všechno pośctivě vymazal tím lepidlem a bedna najednou přestala rezonovat a reproduktor se rozehrál a byl jsem spokojený se zvukem. Takže asi něco na těch Ampeg bednách bude špatně konstrukčně co se nevyrábí v USA a musí někde ušetřit. 

Music Man Club #8
0 xLajků:

13

dreamy napsal:
Basomatér napsal:

Tak to by mě nenapadlo. To je dobré vědět, ale je fakt, že dnešní bedny maj jen Speacon a nebo opravdu utěsněné. U bedny Hocke co jsem pořizoval nedávno, tak jsem překvapen, jak je dokonce celý vnitřek natřen nějakou černou měkou barvou, která řeší asi rezonance atd. Jinak kdysi jsem měl kombo Ampeg asi 100W a s pazvuky byl taky problém. Byl jsem z toho nešťastný a někde se dočetl, že je třeba vnitřek upravit vlepením špalíků do rohů pomocí konstrukčního lepidla. Dal jsem si s tím práci a vše takhle utěsnil a všechno pośctivě vymazal tím lepidlem a bedna najednou přestala rezonovat a reproduktor se rozehrál a byl jsem spokojený se zvukem. Takže asi něco na těch Ampeg bednách bude špatně konstrukčně co se nevyrábí v USA a musí někde ušetřit. 

No jo, jenže u téhle bedny tvrdí, že je celá "Designed and assembled in the U.S.A.". A taky za ní (novou) chtějí skoro 27.000,- Kč, takže bych čekal, že tyhle neduhy mít vůbec nebude.

Nicméně, tady to opravdu není o tuhosti nebo nedostatečném zpevnění bedny. Dřevěná konstrukce je udělaná dobře a na ní nic nerezonuje. Problém byl v tom vyndání horny a bočním plechovém panelu, kterým prochází přes jacky vzduch. Nechápu, že za tuto cenu to nemohli vyřešit nějak lépe a nedali tam nějaké uzavřené konektory. Já ji koupil z bazaru o dost levněji, tak doufám, že teď po těch úpravách už bude vše OK (což vypadá, že by mělo). 

Až bude bedna opravená, dám vědět!   

0 xLajků:

14 Naposledy upravil: MartinXC (13. 11. 2023 21.19:29)

Zajímavé, že to tak funi, když se jedná o otevřený box.
Dřív se do otevřených jacků strkaly takové plastové záslepky, ale málo kdo je časem nepoztrácel...

Btw když vidim jak ty membrány poskakuji, asi by se ti hodila i horní propust (HPF) co by odfiltrovala ty údery do strun (tzn. odřiznout vše pod 30Hz). 

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků:

15

Tak problém vyřešen - pomohlo zaslepení díry od horny + vyrobení bočního panelu pouze s jedním speakonem!

MartinXC napsal:

Zajímavé, že to tak funi, když se jedná o otevřený box.
Dřív se do otevřených jacků strkaly takové plastové záslepky, ale málo kdo je časem nepoztrácel...

Btw když vidim jak ty membrány poskakuji, asi by se ti hodila i horní propust (HPF) co by odfiltrovala ty údery do strun (tzn. odřiznout vše pod 30Hz). 

Už jsem se o tom snažil načíst co šlo. Ideální asi ten od Nooka, že?

0 xLajků:

16

Vpodstatě jakákoliv horní propust co se dá citlivě nastavit v pásmu 30-80 Hz.

BTW mě stále překvapuje, že tohle neřeší prakticky žádný výrobce zesilovačů, přitom by to tam mohli dát na dip switch nebo tak něco...

0 xLajků:

17

... mě stále překvapuje, že tohle neřeší prakticky žádný výrobce zesilovačů ...

Tož Genzler Magellan 350 HPF laděnou na 30Hz má ;-).

Godin/Ibanez  &  Zoom  &  Genzler  &  PJB  &  ;-)
0 xLajků:

18

MartinXC napsal:

BTW mě stále překvapuje, že tohle neřeší prakticky žádný výrobce zesilovačů, přitom by to tam mohli dát na dip switch nebo tak něco...

SWR Grand Prix ho má taky.

0 xLajků:

19

No můj statrej Hocke 120 ve flaškách taky, no :-)

0 xLajků: