1

Téma: Změna pozice hraní

Zdravím všechny basačky a basáky ... mám takový trochu možná netradiční dotaz. Od začátku cca 15 let hraji baskytaru jako levák na pravorukou stranu a již delší dobu mám pocit, že se hra dále nevyvíjí a již jsem se dostal na stagnační vrchol mého hraní díky možností převodu hry v hlavě. Nemá někdo zkušenosti se změnou na logickou levou stranu a případně má to smysl ? Posune se kvalita a styl hraní výše, nebo je to jen ztráta času si dělat v hlavě případný zmatek ?

Díky za vaše názory. Jirka

0 xLajků:

2

Re: Změna pozice hraní

Ahoj, předpokládám, že si to už vyzkoušel. Jak se ti hrálo, jaký si z toho měl pocit? Jako když se potkáš se starým známým, se kterým ses léta neviděl, nebo ti to dělalo bordel v hlavě a celkovém držení těla? Od toho bych se odpíchnul. Pokud  je diskomfort větší, než dobrý pocit ze hry a než zjištění "a hele, vono to jde!", tak bych se na to vykašlal. Jinak nevím, jesli tady na fóru někdo přehazoval strany. Třeba se ještě někdo ozve...

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

3

zkouška tu byla , ale no pocit nic moc, připadalo mi to takový nepřirozený ...

0 xLajků:

4

Tak se na to vykašli a spíš si promysli kam by ses chtěl v hraní posunout. Nové techniky, rychlost, naučit se jiný styl, než hraješ... Docela pomáhá zajít si za někým, kdo ti pomůže rozšířit obzory - nějaký muzikant, který tě inspiruje. Nebo si zkus předplatit Scott Bass Lessons... Taky si můžeš pořídit novej nástroj a hned máš větší radost ze hry :-)

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

5

Někteří basáci Beatles revivalů hrajou na obě strany.

JB Vintera 70, JB 60 MiM, PB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
Shure 58A beta -> TC Helicon Harmony Singer
0 xLajků:

6

A někteří basáci revivalů hrají prostě tak, jak jim zobák narost.

Snad, aby náš přítel ve zbrani lépe sledoval, co je on zač a vyhověl si.

Svoboda, volnost, bratrství.

Moje žena (55) začíná hrát na basu.

Říkám jí jediné  - hraj, co ti jde a co cítíš.

A jde to.

všechna sláva polní tráva, dříve maršály a džezbas, dneska korejský ememky ... hudba nejni o ceně nástrojů
nesnášim ty, co nemaj rádi woodyho ;-)
0 xLajků:

7

jriedr napsal:

Zdravím všechny basačky a basáky ... mám takový trochu možná netradiční dotaz. Od začátku cca 15 let hraji baskytaru jako levák na pravorukou stranu a již delší dobu mám pocit, že se hra dále nevyvíjí a již jsem se dostal na stagnační vrchol mého hraní díky možností převodu hry v hlavě. Nemá někdo zkušenosti se změnou na logickou levou stranu a případně má to smysl ? Posune se kvalita a styl hraní výše, nebo je to jen ztráta času si dělat v hlavě případný zmatek ?

Díky za vaše názory. Jirka

Přidej strunu - rozšíří se ti moznosti v každé poloze. 

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků:

8

Nechci zakládat nové téma, tak se poptám na vaše zkušenosti tady.

Můj šestiletej syn si tak poslední tři měsíce skoro denně bere moji španělku, a hraje si na ni. Je levák a přirozeně si bere kytaru obráceně, kdy levou rukou tluče do strun (asi mu to rytmicky dává smysl). Když by ho to bavilo dál, tak bych ho v tom rád podpořil, ale asi by bylo lepší aby se vydal levorukou cestou nebo ne?

Kamarádův syn (8 let) teď začal chodit do ZUŠ na klasickou kytaru, je levák, ale tam mu prostě řekli že má držet kytaru jako pravák a hotovo. A tím, že ani jeden z jeho rodičů o hraní na nástroje neví vůbec nic,tak je ani nenapadlo toto nějak řešit. Kažadopádně už má odchozenej rok, tak tam asi měnit nic nebudou, ale v souvislosti se mnou bych to rád nepodcenil...

Music Man Club #16
0 xLajků:

9

neca napsal:

Můj šestiletej syn si tak poslední tři měsíce skoro denně bere moji španělku, a hraje si na ni. Je levák a přirozeně si bere kytaru obráceně, kdy levou rukou tluče do strun (asi mu to rytmicky dává smysl). Když by ho to bavilo dál, tak bych ho v tom rád podpořil, ale asi by bylo lepší aby se vydal levorukou cestou nebo ne?

Taky jsem levák, ale rozhodl jsem se, že se začnu na kytaru učit normálně (v cca 14 letech). Důvod byl pragmatický - abych si byl schopen zahrát na kterýkoliv nástroj, který kde bude k dispozici. Plus dostupnost nástrojů.

Je pravda, že jsem dost let této volby litoval - měl jsem obrovský problém s hraním doprovodu trsátkem (neustále mi padalo z prstů), zlomilo se to až za x let. Dnes s hraním nemám žádný problém, jen asi nebudu schopen dosáhnout "šílených" rychlostí pravé ruky (což mě nijak zásadně netíží).

Pro baskytaru mě to nijak neomezovalo, stejně tak na klavíru (ZUŠ od 6 let).

Snad to pomůže k rozhodnutí smile

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

10 Naposledy upravil: Basomatér (19. 12. 2023 18.54:44)

neca napsal:

Nechci zakládat nové téma, tak se poptám na vaše zkušenosti tady.

Kamarádův syn (8 let) teď začal chodit do ZUŠ na klasickou kytaru, je levák, ale tam mu prostě řekli že má držet kytaru jako pravák a hotovo. A tím, že ani jeden z jeho rodičů o hraní na nástroje neví vůbec nic,tak je ani nenapadlo toto nějak řešit. Kažadopádně už má odchozenej rok, tak tam asi měnit nic nebudou, ale v souvislosti se mnou bych to rád nepodcenil...

Jedna věc je že děcka se naučí cokoli mnohem rychlejc než starý prd. 

Ale v době kdy možnosti pořízení kajtry pro leváky, malý, velký i basáky. Tak bych ho tím nestresoval. Je to pro něj přirozené. Znám pár náslině, v dětsví "přeučených" leváků a všíchni říkají, že to bylo trápení. Myšleno pasní, ale s kajtrou je to myslím hodně podobný. 

Tokai JB45, Harley Benton MJ-4EB, Ferda Preclů, Hocke BT130, GK NEO 121, 4X10 bastl s Celesťáky, ňáký krabičky, spousta blbejch nápadů
0 xLajků:

11

Za sebe,jako ucitele kytary,musim rict, ze nechapu striktni odmitani pripadne preucovani levaku v ZUSkach.Ja bych si nikdy nevzal na triko,ze z toho"neprirozeneho" drzeni budou mit trauma nebo nejake psychicke potize. Par levaku jsem uz mezi zaky mel,rozhodnuti bylo ciste na nich,pokud zustal na levo,prehodil jsem na kytare struny a otocil kobylu.

Ale setkal jsem se s tim,ze borca nevzali na brnenskou konzervu kvuli levactvi /a holku s handicapem ,ktera kvuli chybejicimu clanku nebo prstu? hrala malickem a hrala na ZUS lip nez ja po konzerve/

Buhvi proc to nekomu nejde pod nos sad

Squier VM Precision V , OLP Tony Levin 5str. , OLP MM3 5str. , MTD Beast MM+J 5str. , Cort GB75 , Yamaha BB 300 84´MIJ , Tonex One, Taurus BL-1010 2x10 kombo, IBZ Promethean 3110U,  Jolana KolorBass , AKG WMS 40 mini, IEM T.Bone IEM 200
Hraju - www.nonametribute.cz , Skafandr&Motyl
0 xLajků: