1

Téma: Stohování beden

Ahoj,

Zvažuju koncept 1x12" bedna rozšiřovaná o druhou 1x12" bednu při větším hraní. Že by obě bedny měly mít obdobnou citlivost, aby hrály stejně hlasitě chápu. Jak se sčítají impedance beden taky chápu. 

Do teď jsem tématu stohování moc nevěnoval pozornost, nicméně občas jsem zaznamenal nějaké věci ohledně fázování, vzájemný posun beden a kdesi cosi. Jsou na to nějaký pravidla? Třeba  že když mám víc beden s hornou, tak hornu vypínám na všech kromě jedné?

Díky za tipy!

Mirek Vlček | Ruda Sivčák➝Simon Keats, Roger Smith➝Marco De Virgiliis | Udo Klempt-Gießing➝Alex Claber
0 xLajků:

2

Re: Stohování beden

Oba reproduktory musí být zapojeny stejně, nejjednodužší je test tužkovou baterkou, membrány se musí vychýlit stejným směrem. Co se horny týče, je to spíš  individuální, já třeba hornu nepoužívám vůbec a když už, jedna musí stačit smile

JB 60 MiM, PB/JB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
Shure 58A beta -> TC Helicon Harmony Singer
0 xLajků:

3 Naposledy upravil: MartinXC (14. 09. 2023 22.05:02)

Re: Stohování beden

Fázové odchylky jsou nejvíc znát u nízkých frekvencí - tomu předejdeš tak že použiješ identické bedny a stejné osazení. Je jedno jestli jednu nebo dvě horny (namaluj si to jako schéma na papír a bude to zřejmé - všecko paralelně, horny oddělené za vyhybkou). Akorát ta spodní ti bude hrát pod nohy a stejně nebude moc slyšet (krom malé místnosti, tam jo).

Jestli máš dvě identické tovární bedny, tak bych horny nechal nastavené stejně - buď zapnuté nebo vypnuté obě. 

Jestli stavíš, zkus to postavit bez horny - hodně 12" umí chodit i k 5 kHz a to s prezencem stačí i na slap. 

Jinak koncept dvou 112 mám odzkoušený a funguje perfektně až na to, že charakter zvuku je dvanáctkový - ani mohutné 15" basy, ani svižná odezva 10" - něco mezi. Druhá 12" ty basy posílí, takže výsledně to jde spíš k 15".

Největší předností dvou 112 není ani tak zvuk ale mobilita a flexibilita - dobře se to stěhuje, skladuje, jde to postavit jako sloup, jde to roztáhnout na dvě místa na podiu, můžeš mít jednu bednu doma a druhou ve zkušebně atd. 

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků: