1 Naposledy upravil: Aidamos (08. 09. 2023 18.44:36)

Téma: Triangulo Lab CE-1 Ensemble Crunch

Triangulo Lab CE-1 Ensemble Crunch

Rok výroby: 2023
Země původu: Itálie
Cena: 116 € ~ 2.800 Kč

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1h9qu6kba4q7g671lo81ut936j5.jpg

Úvod

Truangulo Lab je firma jednoho muže jménem Will Galluccio, který stojí jak za konstrukcí, tak za ruční výrobou. Čekací doba je dlouhá, kamarád Ondra, kterému děkuji za zápůjčku, čekal na krabičku půl roku. Ale dopředu musím říct, že se čekání vyplatilo. V roce 1976 přišla firma Boss s dnes již legendárním chorusem CE-1. Ano, nespletl jsem se já, ani výrobce, základ krabičky, jež je předmětem této recenze opravdu vychází z tohoto efektu. V něm byla předzesilovací sekce, která byla aktivní stále, ať už jste chorus nebo vibrato, které ona krabička rovněž umí, zapnuli či ne. A tento "always on" obvod poskytoval jedinečný zvuk, kteří si mnozí kytaristé zamilovali. Ano, kytaristé, leč použití není zapovězeno ani nám baskytaristům. Zde sice kytarové video, ale jsou tam ukázány právě zvukové možnosti původního efektu. Ukázku zmíněné preampové sekce najdete od času 2:48.

https://www.youtube.com/watch?v=p5Ijh9a9HCI

A mimochodem Will Galluccio vyrábí i kompletní klon původního chorusu. Originál se samozřejmě už dávno nevyrábí, a bazarové kousky se ve slušném stavu prodávají za astronomické ceny, nehledě na to, že původní efekt váží skoro dvě kila a používá pro nás obskurní napájecí konektor s napevno připojeným kabelem.

Popis, parametry, konstrukce

Krabička je lehce menšího formátu, než je obvyklé, ale přeci jen se nejedná o verzi "mini", je ale i tak kompaktnější a design je opravdu skvostný. Černo bílé provedení se žlutým nápisem je elegantní, a mám pocit, jestli mě neklame zrak, že ten černý lak má nádech do zelena. Šasi je každopádně kovový odlitek.

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1h9qu6kba1nrsram1u5a938rg36.jpg

Vstup pro nástroj je na pravém boku, výstup na levém, v blízkosti výstupu je i zdířka pro 9V napájení. Její umístění je tedy dosti nešťastné, v čele krabičky bych ji viděl raději. Stejně jako u předlohy, i zde jsou ovládací prvky dva, z toho jeden otočný ovladač hlasitosti (level control) a jeden páčkový přepínač citlivosti (high/low).

https://baskytara.com/img/m/2556/t/p1h9qu6kbb1jm6cd41vajt3t5ag7.jpg

Elegantně vintage provedený klobouček ovladače hlasitosti má výraznou trojúhelníkovou značku polohy a jeho chod je dostatečně tuhý. Nožní spínač je kovový a jeho zapojení je v režimu true bypass. To je změna oproti kompletnímu chorus pedálu, kdy je obvod aktivní neustále a tímto spínačem se jen aktivuje obvod chorusu/vibrata. Zde je obvod preampu vypínat žádoucí, má-li tedy efekt sloužit jako zkreslovací krabička.

Ještě bych se chtěl zmínit o signalizační LEDce. Ta nejen indikuje stav zapnutí efektu, ale i míru zkreslení. Standardně svítí červeně a při hře se její barva plynule mění od červené přes fialovou až do modré. Červená znamená žádné zkreslení, modrá naopak maximální. Natočil jsem video, kdy jsem pořádně praštil do struny, LEDka se tedy zbarvila modře a jak zanikal tón, zmenšovalo se i zkreslení, a tedy je vidět, jak se barva LEDky mění z modré přes fialovou zpět na červenou (video je bez zvuku).

https://www.youtube.com/watch?v=ySODVoZ1Z64

V reálu pak samozřejmě při hraní LEDka plynule barevně pulzuje, jak se mění síla signálu a s ním množství zkreslení. Velice efektní.

Zvuk

V režimu přepínače nízké (low) citlivosti je zvuk prakticky čistý a zkreslí se jen při hodně vysoké míře nastavení otočného ovladače level control. Režim vysoké (high) citlivosti je při požadavku zkreslení výrazně použitelnější. Efekt hodně reaguje na dynamiku hry podobně jako třeba reálné elektronky, tedy když struny jen tak lechtáte, není žádné zkreslení, když do strun křísnete, dostaví se v hojném množství. Svůj podíl na tom samozřejmě má i otočný ovladač, který nejen zvyšuje hlasitost, ale i zkreslení. A samozřejmě při zkreslení se dostavuje i přirozená komprese. Zkreslení má rovněž výrazně elektronkový vintage charakter. Nahrál jsem ukázky s baskytarou Fender American Professional II Precision Bass V s roundwound niklovými strunami Sadowsky Blue Label v dobrém stavu. V nahrávkách jsem použil vždy kompresor, lehkou ekvalizaci a simulaci aparátu snímaného kombinací linky a mikrofonu. V první části je jen zvuk baskytary bez zařazení pedálu, pak navazují tři ukázky postupně rostoucího zkreslení.

Ukázka

Na to, že má krabička jen jeden ovladač, tak je zvuk až neuvěřitelný a kupodivu velice použitelný i na baskytaru. Obecně jednodušší zkreslovací krabičky (a to i ty přímo určené pro baskytaru) trpí neduhem redukce basů. Zde u extrémně jednoduché krabičky nic takového neslyším, basový základ je stále mohutný. Výborně!

Hodnocení

Elegantní butiková krabička s prvotřídními komponenty, překrásným vintage designem a prémiovým zpracováním. Měnící se svítivá dioda v návaznosti na zkreslení je pověstnou třešničkou na dortu. Zkreslení je vintage charakteru, parádně reaguje na dynamiku, a hlavně nežere basy. Jsem sice příznivcem jiného charakteru zkreslení, ale v zásadě bych byl schopen fungovat i s touto krabičkou. Maximálně příjemně mě překvapila na ruční práci a kusovou výrobu velice příznivá cena. Celkově tleskám ve stoje.

Webové stránky: https://triungulolab.com/products/triungulo-lab-ce-1-ensemble-crunch

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

2

Re: Triangulo Lab CE-1 Ensemble Crunch

Díky Adame za pěknou recenzi!

0 xLajků:

3

Pěkný, slušně nakopnutej zvuk.

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

4

Aidamos napsal:

Zkreslení je vintage charakteru, parádně reaguje na dynamiku, a hlavně nežere basy.

 to by se mi libilo smile ale tak na to mam ten lampovej preamp v aparatu, jen je tam tezke nastavit tu spravnou uroven, nekdy zbytecne moc kreslim tam kde to neni potreba a naopak .. 

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků: